Kun suomukset putoavat silmiltä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on yhdistänyt suomalaiset ja koko Euroopan ennennäkemättömällä tavalla, ja presidentti Sauli Niinistön  vierailusta Washingtoniin saatu ensimmäinen tieto antaa ymmärtää puolustusyhteistyön USA:n ja Naton kanssa tiivistyvän. Somen reaktioiden perusteella presidentin viesti on taas kerran epäselvä, mutta pitää muistaa pari asiaa. Ensinnäkään ihan kaikkea ei pidä kertoa, ja toiseksi demokratiassa toivotut muutokset ovat aina prosesseja. Kuten Ville Niinistö sanoi Facebookissa, niin pääviesti eli yhteistyön tiivistäminen on selvä.

Sillä suunnalla katson asioiden etenevän hyvin. Sotauutiset ahdistavat kaikkia, ja kansalaisten huoli Suomen turvallisuudesta on täysin ymmärrettävä. Jokainen reagoi omalla tavallaan, mutta kuten presidenttimme on sanonut, niin pää on pidettävä kylmänä. Pitää olla realisti ja tehdä omalta osaltaan mitä voi ukrainalaisten auttamiseksi. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka ovat presidentin ja hallituksen vastuulla, ja maanpuolustuksessa luotan puolustusvoimiimme. Niinpä olen muistuttanut itsessäni asuvalle reservin upseerille, että olen suorittanut asevelvollisuuteni loppuun jo yli neljä vuotta sitten. Jos ruutiukkoa tarvitaan, niin kyllä minut silti löytää korvaamaan jonkun nuoremman vaikkapa hallinnollisissa tehtävissä.

Mutta tästä hämmästyttävästä yhtenäisyydestä minun piti puhua. Kaikki sisäpoliittiset riidat tuntuvat oikeasti unohtuneen, ja nyt ne näyttäytyvät politikointina politikoinnin vuoksi. Perussuomalaiset ovat alkaneet kannattaa vihreää siirtymää, koska sillä pääsee eroon Venäjän fossiilisista polttoaineista. Vihreät kannattavat puolustusmenojen lisäämistä, keskusta ja SDP ovat ruvenneet vakavissaan harkitsemaan Nato-jäsenyyttä ja nyt on ymmärretty, että Venäjän toimista voi puhua puhumatta samalla myös Naton ja USA:n aiemmista toimista. Kukaan ei enää aja eroa EU:sta eikä kukaan vastusta pakolaisten vastaanottamista.

Toisin oli vielä vähän aikaa sitten. Marraskuussa 2020 järjestetyssä Fixit-mielenosoituksessa perussuomalaisten Laura Huhtasaari, Mauri Peltokangas ja Olli Kotro vaativat yhdessä QAnon-hörhöjen kanssa eroa EU:sta. Vuoden 2016 Fixit-kansalaisaloitteen käynnistänyt Sebastian Tynkkynen on nyt EU:n yhtenäisyyden kannattaja. Enää eduskunnasta ei taida löytyä yhtään EU:n vastustajaa. Kun idästä alkoi tuulla kylmästi, niin takit kääntyivät saumat rutisten.

Viisaat ovat huomanneet olleensa väärässä ja opportunistit vaihtoivat mielipidettä heti, kun katsoivat oman etunsa sitä vaativan. Jäljelle on jäänyt vain vuosia jatkuneen hybridivaikuttamisen kova ydin, ja nyt se näyttäytyy juuri sellaisena Venäjän propagandana kuin se onkin. Se näkyy vuosia propagandaa suoltaneen Janus Putkosen loppuromahdusta enteilevässä videoklipissä, jossa hän karjuu tuhoa jokaiselle Venäjän toimia vastustavalle, se näkyy Johan Bäckmanin suomalaisiin toimittajiin kohdistuvassa uhkailussa ja se näkyy Magneettimedian höpinässä Ukrainaa hallitsevista juutalaisista. Natsijulkaisu Magneettimedia ei ole huomannut, että Venäjän mukaan Ukrainaa hallitsevat natsit.

Ei ihme, että tähän propagandaan uskoneet ovat kadonneet. Kadonneet ovat myös QAnonin kannattajat, rokotusten vastustajat ja Convoy-mielenosoittajat muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta. Prinsessa Leiana Convoyssa liihotellut Jaana Kavonius on ilmoittautunut rauhanvälittäjäksi Venäjän suhteisiin saadakseen ylimmän valtiojohtomme ja nyt myös Jussi Halla-ahon tuomiolle ihmisoikeusrikoksista, ja ammattimielenosoittaja Panu Huuhtanen aikoo taas järjestää yhden miehen mielenosoituksia ties mitä vastaan.

Mika Waltari kirjoitti usein suomuksien putoamisesta silmiltä. Juuri niin on nyt käynyt, ja propaganda näkyy suunnilleen kaikille pelkkänä tyhjänä propagandana. EU ja koko länsimaailma ovat yhtenäisiä, ja niin pitää tässä tilanteessa ollakin.

EDIT 5.3.2022 klo 16.10
Korjattu toista kappaletta. Minulle muistutettiin, että 60 vuotta täyttänyt ei kuulu varareserviin, vaan on suorittanut asevelvollisuutensa loppuun.

***

Kokeillaan kommentoinnin avaamista, mutta pidetään puheet asiallisina.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (101)
 1. Joku saattaisi sanoa että asiat ovat olleet liian hyvin täällä meillä päin niin pitkän aikaa, että ihmisillä on ollut mahdollisuus mouhota lillukanvarsista. Nyt kun osui tuulettimeen näin lähellä kotia tällaisen liian pitkään yksinvaltaa käyttäneen persoonan toimesta, niin tajuttiin miten nopeasti ja rajusti saattaa status quo muuttua ja ymmärretään hakea fiksumpaa linjaa asioihin. Itse en ole silti vakuuttunut Natoon kiirehtimisen hyödyistä. Jos Ukraina sai tällaista kohtelua pelkästään kosiskelusta, niin mitä olisi tilauksessa meille jos nyt ilmoittaisimme että Nato saa pitkän valtiorajan ohjuskantaman päästä Venäjän tärkeimmistä suurkaupungeista?

  1. Sori siitä
   5.3.2022, 10:39

   Uskon, että tätä valtiojohdossamme nimenomaan yötäpäivää nyt analysoidaan. Että mitkä ovat Venäjän vastatoimet jos ja kun Natoon liitymme. Sillä niitä on tulossa. Itse veikkaan valtavaa pakolaisaaltoa. Kaikki ei-toivottu aines kuten vähänkin toisinajattelevalta haiskahtavat, muslimit, afrikkalaiset opiskelijat ja vangit määrätään hengenmenetyksen uhalla suuntaamaan Suomen rajalle. Ilmainen junakuljetus Vainikkalaan järjestävän organisaation puolesta. Sen lisäksi Suomesta katkeavat sähköt ja netti pimenee. Ydinvoimalassa outoja käyttöhäiriöitä. Tänne on soluttauduttu vapaasti jo (kymmenien) vuosien ajan ja harmittomana pitämäsi mökkinaapuri onkin FSB:n kouluttama erikoismies.

   1. Geek Rousbeer
    5.3.2022, 11:22

    Tuskin jokaista naapuria kannattaa alkaa pelkäämään taikka kyttäämään. Sitä vartem on suojelupoliisi.
    Uuninpankkopoika myötäili tekstissään valtiojohtoa siitä, että pidetään pää kylmänä nyt. Olen samaa mieltä Saulin ja Sakun kanssa.

   2. Markku Laine
    5.3.2022, 11:53

    Tuo oli aika dystooppista ja Ilkka Remestä, mutta toki silti mahdollista. Laitetaanpa sitten vielä pahemmaksi.

    Pakolaisaalto: se se vasta paha onkin, jos Venäjällä alkaa monen toivoma vallankumous ja mahdollisesti sisällissota. Siinä tilanteessa, kun 1917 tai 1991 toistuu, on myös valtiojohdon vaikea löytää neuvottelukumppania Venäjältä, kun Suomen perinteisesti hyvät idänsuhteet lensivät romukoppaan torstaina 24.2.

    Hyökkäys: Ukraina on kärsinyt kyberhyökkäyksistä yli kahdeksan vuotta ja siitä on F-Securen Hyppösen mukaan tullut Euroopan huippuosaaja niiden torjunnassa. Kybersota Suomea vastaan saattaa olla jo käynnissä. Nordeaan männäviikolla kohdistuneen palvelunestihyökkäyksen sylttytehdas ei ole selvillä. Monet ovat lisäksi huomanneet eilen TV-lähetyksissä outoja häiriöitä nimenomaan uutisten aikana.

    Ei ole syytä pelkoon eikä salaliittoteorioihin, mutta varautumista kaikkeen mahdolliseen pitäisi lisätä. Talous on ainakin sakkaamassa ja inflaatio kiihtymässä.

    1. “jos Venäjällä alkaa monen toivoma vallankumous ja mahdollisesti sisällissota.”

     Tätä tuskin tulee tapahtumaan aikoihin, koska koko Venäjän virallinen valtiollinen media on valjastettu koko ajan enenevässä määrin Putinin Kremlin johdon propagandan narratiiviin. Kaikki opposition mediat ellei niitä ole jo tukahdutettu, niin ne nähtävästi ollaan tukahduttamassa Venäjällä kokonaan.

     Näin ollen Venäjän kansa ei saa enää yhtään mitään oikeaa informaatiota siitä, mitä Ukrainan sodassa tapahtuu. Eikä muualta maailmastakaan, mitä meillä täällä lännessä ja muuallakaan maailmassa puhutaan.

     Oma ennustukseni on synkkä: Venäjän johto väkivaltaisilla toimillaan kykenee eristämään itsensä jopa 100%:sti kaikesta muusta maailmasta, ja sen virallinen media sen kuin suoltaa omaa “totuuttaan” kansalle aivopesten sen kannattamaan jatkossakin tätä hirvittävää hyökkäyssotaa viatonta Ukrainaa ja sen kansaa kohtaan, sotaa, jota siis ei ole olemassakaan, virallisen Venäjän sisällä.

     On olemassa vain “erikoisoperaatio”, jonka tehtävänä on pelastaa Ukrainan kansa natseilta. Ja mukavasti unohdetaan siinä sivussa että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen.

     George Orwellin 1984- kirjan kuvaama dystooppinen maailma kalpenee jo nyt, näiden Putinin Kremlin porukan huijausten ja hämäämisten rinnalla.

     Ja mitä vielä on tulossa.

     – – –

     Silmiinpistävintä Niinistön USA:n vierailun jälkeisessä haastattelussa oli, että hän ei tarkoituksella käyttänyt Nato-sanaa oikeastaan ollenkaan. Alkoi itse asiassa naurattaa, miten hyvin Niinistö kierteli ja kaarteli Nato-sanaa, mutta koko ajan lauseiden välistä pystyi ymmärtämään, että tässä nyt ollaan menossa “prosessin” kautta yhä koko ajan lähemmäksi Natoon liittymistä.

     Natoa ei siis saa sanoa ääneen.

     Tämä on ihan ovelaa politiikkaa, kun nyt on tilanne päällä tuolla Ukrainassa, jolla aivan sama geopoliittinen asema kuin Suomella:

     1. On venäjän rajanaapuri
     2. Ei kuulu Natoon

     Ainoa ongelma Natoon liittymisen kanssa on tämä vaarallinen väliaika, joka alkaa kun Suomi pistää hakemuksen vetämään, siihen saakka kunnes jäsenyys on hyväksytty.

     Jotenkin outo ja toimimaton systeemi, juuri tuossa mustassa aika-pisteessä.

     Mutta onneksi silmät ovat tai ne suomukset nyt auenneet, Natoonkin liittymisen kaikilta vastustajilta.

     Ps. Kansanäänestykselle Natoon liittymistä tuskin kannattaa altistaa, koska netissä edelleenkin paljon trollaavia Venäjä-myönteisiä jotka ovat aikaisemmin edesauttaneet vastustamaan Natoon liittymistä.

     1. Luulet ilmeisesti ettei Venäjän kansa osaa ajatella itsenäisesti ja ihan itse jos eivät saa vapaata tiedotusta muilta tahoilta siihen miten heitä alistetaan ja eristetään muusta maailmasta?

      1. Tälläkin hetkellä yli 60% Venäjän kansasta kannattaa Venäjän “erikoisoperaatiota” Ukrainaan, ja vain sen takia koska heille on suollettu jatkuvasti Venäjän virallisen median propagandaa TV:ssä.

       Suurin osa Venäjän kansasta ei siis saa oikeaa tietoa siitä, mitä Ukrainassa oikeasti tapahtuu.

       Ja ne loput, jotka Venäjällä tietävät asioiden todellisen laidan, heidät on peloteltu hiljaisiksi.

      2. Raija: Se ei ole edes luulo, vaan tieto. Isoa osaa ei tippaakaan kiinnosta ajatella itsenäisesti, saati sitten etsiä tietoa mistään muualta kuin televisiosta tulevasta valtion mediasta joka on sitten se ainoa oikea totuus.

   3. Olen jokseenkin ylpeä suomalaisuudestani. Siitä, ettei suurin osa suomalaisista ole vaatimassa rautaa rajalle. Media ei ole lähtenyt laukalle, eikä sotapornon määrä ole vielä mitenkään hälyttävä. Puolustusvoimien lobbarit eivät ole vaatimassa uusia korotuksia puolustusmenoihin ja lisää uusia suihkareita. Että emme ole päätä- pahkaa liittymässä Natoon, vaan nukumme rauhassa yön yli. Puolueet ovat löytäneet punaisen langan ja näkemyksen. Että kovin suuri osa nuorista miehistämme ei ole lähdössä tapattamaan vapaaehtoisena itseään Ukrainaan, vaan odottavat rauhassa mitä Putin on varannut meidän osalle. Että vaikka puolustustahtomme on korkea, ei ole lähdetty USA:maiseen nationalistiseen sotahulluuteen, uhoamiseen. Että pidämme matalaa profiilia ja uskomme siihen, että Putin tukehtuu sappeensa ennen kuin kääntää katseensa länsinaapuriinsa.

    Olemme hitto vieköön aika viisas kansa kuitenkin…

    1. Jari Kinnunen
     5.3.2022, 14:49

     Taisi olla ironiaa?

   4. Ja siksiköpitääpelätä niinetteiuskalla mitään tehdä jos vaikka ne omat kuvitelmat eivät totta olisikaan. Omassa elinpiirissä ei ole koskaan sattunut ketään venäläisiä oleskelemaan. Voi jossain rajalla päin asuvilla olla joku esivanhempi joka oli vanäläinen mutta ihan suomalaisia ovat kuitenkin nekin jälkeläiset.

  2. Taitaa kuulua ihmisluontoon että aina on valittamista oli asiat miten hyvin vaan, jollain lailla se on luonnollista ja ei kai asiat voi olla niin hyvin että ne ei voisi olla vielä paremmin? Kaikki on suhteellista.

   Itse laittaisin NATO prosessin alkuun ja kannatan liittymistä mahdollisimman pian. Vai onko tilanne se että kun on rauhallista niin ei tarvi ja kun kriisi niin ei pysty kun ei tiedä miten Venäjä reagoi. Joku kommentoi että sitten Venäjän tärkeät kaupungit on ohjuskantaman päässä NATOsta, ei huolta ne on jo nyt.

   Tuosta mielenosoitussuunnitelmasta kyllä tykkäsin, ei välttämättä aiheesta mutta aikataulusta. Ensin 15 min per aihe sitten ehkä vähän pidempään ja lopuksi iltajuhla, lisää näitä😂

   1. Natoa voi ajatella kuin vakuutusyhtiöitä: Pienet korvaukset hoidetaan helposti, mutta isojen kanssa tehdään kaikki ettei niitä tarvitse maksaa.

    Jos Moldova hyökkää Puolaan, niin ei ongelmaa: Hoidetaan. Jos Ydinasevaltio hyökkää Natomaahan, niin kiveäkään ei jätetä kääntämättä ettei tarttis osallistua. Se ei tule tapahtumaan automaattisesti koska ydinaseet. Se ei ole mikään automaatti.

    Itse hyväksyn sen päätöksen minkä valtionjohto asiasta tekee. Lupaan olla valittamatta oli päätös mikä tahansa.

  3. Luulisin että tässä tilanteessa on suurin merkitys sillä miten lyhyt on ohjuskantaman matka meille naapurista. Selväksi on tullut myös ettei meidän tarvitse millään lailla aloitusta tehdä sotaisuuksiin vaan voi tulla minä päivänä tahansa.

 2. Viimeisen viikon aikana suurin osa suomalaisista ja kaikki puolueet ovat todellakin havahtuneet siihen mikä on viime kädessä tärkeää; kun itsenäisyyteemme kohdistuu uhka on jätetty kaikki toisarvoinen pikkukinastelu sivuun.
  On ihan tervettä ettei esim. tarvitse porukalla etsiä pääministerin aamiaistarvike kuitteja.
  Saku hyvin kiteytti eri puolueiden ja henkilöiden fiksut omien näkökantojen reivaamiset.
  Putinin pitkään tekemä systemaattinen trollaus EU;n yhtenäisyyden murentamiseksi eri maissa näyttää epäonnistuneen täysin ja hyvä niin.
  Tulevaisuus meillä ja Euroopassa tullee olemaan hyvin erilainen poliittisesti ja taloudellisesti erityisesti suhteessa Venäjään, mutta pitää muistaa, että Venäjä on tämän väkivaltaisesti aloittanut tämän muutoksen ja yhtenäisenä kansakuntana osana yhtenäistä EU;na tulemme parhaiten selviämään jatkossakin.

  1. Mediassa ei ihan samanlaista yhtenäisyyttä ole kuin puolueissa. Viime sunnuntaina esimerkiksi HS:n toimittaja oli ilmeisesti kypsynyt siihen, että vain sodasta kirjoitetaan ja tärkeistä aiheista vaietaan. Niinpä hän sitten kirjoittikin koko sivun jutun, jossa pyyteli anteeksi valkoista feminismiään ja yritti muistuttaa, että kyllä niitä roturistiriitojakin menneiltä vuosilta pitäisi tuoda esiin.

   1. Hanna Mäntynen
    5.3.2022, 23:46

    Juttuja kirjoitetaan varastoon ja julkaistaan sopivissa kohdissa myöhemmin. Kaikki ei ole reaaliaikaista.

    Mielestäni varsinkin nettiin mahtuu monia asioita yhtä aikaa eikä maailma vieläkään valmis ole.

    Jos tasa-arvokehitys ja ajatusvinoumien itsekriittinen pohdinta ylikuormittavat, älä lue niitä. Keskity siihen yhteen asiaan, joka päähäsi mahtuu kerrallaan.

    On ihmisiä, joita nuokin aiheet kiinnostavat, onhan lähes puolet planeetan väestä naisia. Sitä sukupuolta, joka synnyttää pommisuojissa ja lähtee vauva sylissä evakkotaipaleelle sirpaleita väistellen.

    1. Vaikka poikia syntyy evolutiivisesti hieman enemmän kuin tyttöjä, tosiasiassa tälläkin hetkellä Suomessa kuten monessa muussakin maassa naisia on enemmän. (Ilmeisesti myös Ranskassa, sillä france24-kanavalla “naisten ohjelmaosuus” on nimetty “51%”.) Naiset ovatkin suurin syrjitty ryhmä maailmassa, ja siksi itse pidän siitä ääntä. Moni maailman ongelma periytyy juuri tästä.

     Sitten kun naiset ovat globaalisti päättäjinä määräänsä vastaavan osuuden, sodat ovat historiaa. Sodat ovat miesten vanha ja ummehtunut perinne hoitaa asiat toksisen maskuliinisuuden keinoin. Tämä otetaan valitettavasti annettuna, kyseenalaistamatta sitä.

     1. “Sodat ovat miesten vanha ja ummehtunut perinne hoitaa asiat toksisen maskuliinisuuden keinoin.”

      Tämä ainoastaan diktatuureissa, ja Putinin oligarkkien hallitsemissa oligarkioissa.

      Länsimaisissa demokratioissa ja EU:ssa jo toinen meininki.

     2. Sota, väkivalta ja sotaisuus eivät ole miesten ominaisuuksia, vaan ihmisten ominaisuuksia. Ihan samalla tavalla naiset johtajina lähettävät maansa sotilaat sotaan, ihan samalla tavalla naiset ovat väkivaltaisia kuin miehet, varsinkin puolisoaan tai lapsia kohtaan. Siitä on hyvin paljon empiiristä tutkimusdataa. On älyllisesti epärehellistä mystifioida toinen sukupuolista “hyväksi” ja toinen “pahaksi” ja viitata kintaalla aineistoon, joka ei tue omaa näkökulmaa. Se myös haittaa rauhanratkaisujen löytämistä. Se haittaa tasa-arvon edistämistä.

    2. Tämä oli juuri se kaikkein sopivin kohta.

  2. Kyllä minä vähän niin kuin kaipaan sitä maailmaa, missä pääministerin aamupala voi olla päivän pääuutinen. Sellainen maailma on puolustamisen arvoinen.

   1. On siitä vanhasta maailmasta vielä sen verran jäljellä, että Seiska uutisoi Marinin käyneen vain 5 päivää ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ajelulla (kruisailemassa) bile-Ilmarin miesystävän uudenkarhean urheiluauton kyydissä ja selviytyneen dramaattisesta tapahtumasta, jossa peura meni tien yli, säikähdyksellä, kun kuski ehti jarruttaa.

    1. Joillakin kaihertaa se naisen pääministeriys niin pahasti sielua ettei muutamat sodat ja pommitukset lasten niskaan niitä pois sulje.

  3. EU:n yhtenäisyys on valitettavasti jo murtunut Britannian EU-eron myötä. Venäjä on lahjonut Britannian poliitikkoja koko kentän laajuudella, ja nyt lunastaa lahjustensa hedelmät Britannian naurettavan laimeiden pakotteiden muodossa. Suomessa ja muissa EU-maissa trollaus epäonnistui mutta kokonaan tuloksettomaksi se ei jäänyt, Britannian jättäytyminen pois linjasta heikentää niiden tehoa huomattavasti

   1. Eläkeläis duunari
    6.3.2022, 11:03

    Britannia oli ensimmäinen joka vei panssareita Ukrainaan eli ei kovin laimeeta.

    1. Marita Lowry
     6.3.2022, 16:40

     Täällä Britanniassa pitkään asuneena voin sanoa, että tämä nykyinen täysin venäläisen rahan korruptoima hallitus ei ole tehnyt läheskään niin paljon kuin EU-maat. Lontoo on venäläisen likaisen rahan pääkaupunki. Johnson pisti KGB:n perillisen parlamentin ylähuoneeseen tiedustelupalvelun suositusten vastaisesti ja kävi yksityisbileissä kyseisen henkilön Italiassa sijaitsevassa ökypaikassa. Pakolaisia Ukrainasta ei haluta ottaa vastaan vaikka täysin muuta väitetään. Meillä on hallitus, joka on niin sidoksissa venäläisiin miljardeihin, että se ei tee mitään kunnon pakotteita.

     1. Lasse Kosonen
      6.3.2022, 17:21

      Varmaankaan ei ole salaliittoteoriaa se että Lontoon city halusi säilyttää paikkansa rahanpesukeskuksena, siksi myös brexit oli välttämätön toimi . ” Venäjän tappokoneisto ” on osin ”lännen ” lihottama. Jotenkin näin sanoi Viron entinen presidentti Ilves.

     2. E-K Stairby
      6.3.2022, 17:34

      Em suhteessa “The new statesmanlike Boris” vaikuttaa todella tekopyhältä tyypiltä.
      https://www.theguardian.com/politics/2022/mar/02/the-new-statesmanlike-boris-quickly-gives-way-to-the-old-self-centred-one-at-pmqs

Kommentointi suljettu.