Yhtenäinen Suomi takaisin

-Timonen suoltaa taas pelkkää Putinin maskirovkaa Neuvostoliiton lippua heilutellen.

Suunnilleen tällainen kommentti tuli edellisen juttuni alle blogin Facebook-sivulle. Profiilin mukaan tällä Finnairilla työskentelevällä juristilla on suomalainen nimi ja kuvankäsittelyohjelmalla muokattu profiilikuva. Jos tämä harvinaisen surkea trolli asuu Suomessa, niin toivottavasti hänelle maksetaan arvonsa menettäneinä ruplina.

Nämä aidot trollit ovat koko ajan olleet yhtä surkeita, mutta silti he ovat saaneet suuren joukon tavallisia kansalaisia kiistämään koronan olemassaolon, vastustamaan rokotteita ja osallistumaan Convoy-mielenosoitukseen. Vieläkin he saavat monet jo menetetyt tapaukset uskomaan Venäjän propagandaan vaikkapa Ukrainan viruslaboratorioita ja narkkarihomoja vastaan käytävästä sodasta.

Heitä on onneksi vähän, mutta sitäkin enemmän löytyy ihan tavallisia kansalaisia, jotka uskovat vasemmistopuolueiden olleen Putinin hallinnon ymmärtäjiä ja myötäilijöitä. Totuus on, että kaikkein myönteisimmin Putinin hallintoon ovat suhtautuneet perussuomalaiset. Ainakin perussuomalaisten europarlamentaarikot ja heidän avustajansa ovat olleet näkyvästi kannattamassa Putinin hallintoa yhdessä Euroopan muun äärioikeiston kanssa.

On vikaa muissakin. Jälkikäteen tarkastellen ei löydy yhtään puoluetta, jota ei voitaisi osoittaa sormella. Li Andersson kirjoitti eilen Facebookiin historiakatsauksen, josta voi lukea tiivistelmän täältä. Poliitikkojen lisäksi myös liike-elämän edustajien, urheilupomojen ja kaikkien näiden yhdistelmien toimintaa on vaadittu selvitettäväksi.

Kyllähän sekä poliitikkojen että liike-elämän edustajien toiminnassa olisi paljonkin selvitettävää, mutta selvittämisen hyöty on kyseenalaista. Jos katsotaan koko Eurooppaa, niin se on tehnyt virheen sitoessaan itsensä Venäjältä tuotavaan öljyyn ja maakaasuun. Nekin päätökset on tehty ihan toisenlaisissa oloissa samalla tavalla kuin suomalaisten poliitikkojen, liike-elämän ja urheilupomojen päätökset. Ne on tehty rauhan oloissa luottaen siihen, että rauha säilyy. Kukaan ei oikeasti voinut kuvitellakaan Venäjän hyökkäävän eurooppalaisen valtion kimppuun. Kun se nyt kuitenkin sen teki, niin kiusaus katsoa menneitä vuosia tämän hetken avaimenreiästä on suuri. Näkymä on kovin kapea, ja reiästä näkyy pelkkää Konsta Pylkkäsen arvostelemaa jälkiviisautta. Asioita voi tutkia, mutta menneistä syyttäminen on hyödytöntä.

Nyt pitää keskittyä nykyhetkeen ja varoa tekemästä uusia virheitä. Niitä tehdään kuitenkin jatkuvasti, ja yksi virhe on perussuomalaisten kampanjointi Ukrainan pakolaisilla. Esimerkin siitä antoi Riikka Purra eilen:

Näin tehdään Ukrainan pakolaisista sisäpolitiikan väline ja asetetaan eri pakolaisryhmät vastakkain. Ukrainan pakolaiset ovat oikeita, muut vääriä, ja väärien oikeuksista puhuvat ovat väärällä asialla. Tosiasiassa ihan kaikki haluavat auttaa Ukrainan pakolaisia, mutta siitä ei pääse mihinkään, että meillä on yhä edelleen aiempina vuosina tulleita turvapaikanhakijoita, joista tehtiin paperittomia. Perussuomalaisille näyttää olevan mahdotonta puhua asioista asioina ilman vastakkainasettelua.

Sama nähtiin tänään Ylen aamussa, kun Ville Tavio sanoi hallituksen tehneen historiallisen suuren polttoaineveron korotuksen. Hän unohti sanoa, että ne korotukset teki Sipilän hallitus, jossa perussuomalaiset olivat mukana kaksi vuotta. Polttoaineen hinta puhuttaa muutenkin kovasti, sillä se kirpaisee jopa autottomia. Nousevat tuotanto- ja kuljetuskustannukset nostavat kaikkia hintoja, mutta se ei ole Suomen hallituksen vika. Silti some täyttyy hallitusta syyttävistä kommenteista. Jopa markkinavoimien kaikkivoipaisuuden nimeen vannovat ovat taas kerran vaatimassa hallituksen puuttumista markkinoiden toimintaan.

Epäilemättä hallitus tekeekin asialle jotain, mutta se ei tapahdu samaan tahtiin hintojen nousun kanssa. Hallituksen ja presidentin pitäisi myös laittaa hakemus Natoon heti, ja ennen kaikkea presidentti Niinistön pitäisi kertoa oma kantansa, sillä nyt siitä ei ota selvää pirukaan. Halutessaan jokainen näkee prosessin olevan käynnissä koko ajan, mutta ei presidentti voi kertoa neuvottelujen yksityiskohdista julkisesti. Kansalaiskyselyjen tulosten julkaiseminen on hyvä asia, sillä ainakin kansan enemmistö näyttäisi olevan Nato-jäsenyyden kannalla. Täyttä sadan prosentin kannatusta sille ei saada koskaan, mutta demokratiassa se ei ole tarpeenkaan.

Itse olen sitä mieltä, että ainakaan pelottelu naapurin suuttumisella ei kannata. Venäjä on näyttänyt, että se ei tarvitse mitään syytä hyökkäämiseen, vaan se hyökkää, jos haluaa.

Näin päädyin trolleista lähihistorian kautta sisäpolitiikkaan ja Nato-jäsenyyteen. Tein sen siksi, että päivittäisestä uutisvirrasta on vaikea saada otetta. Euroopassa on sota ja pakolaiskriisi, kaikki hinnat tulevat nousemaan ja maan turvallisuustilanne on vakava. Koko Eurooppa on uudessa tilanteessa, mutta silti meillä riidellään sisäpolitiikasta ikään kuin eläisimme normaaliaikoja. Meidän pitäisi nyt olla yhtenäisiä ja heittää hiiteen joutava kinastelu. Jätetään trollit trollaamaan keskenään, ei lietsota pakolaisista eikä polttoaineen ja ruuan hinnasta sisäpoliittisia riitoja ja annetaan valtiojohdolle työrauha ulko- ja turvallisuuspoliittisissa asioissa.

Otetaan kaikki yhdessä yhtenäinen ja yhteinen Suomi takaisin. Pahoin pelkään, että sitä yhtenäisyyttä tullaan tarvitsemaan hyvin pian.

***
Aloitan trollien estämisen pitämällä kommentoinnin suljettuna.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)