Propagandasotaa

Tänään alkoi Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman oikeudettoman sodan neljäs viikko, ja Venäjän tapa käydä sotaa saa yhä brutaalimpia muotoja. Tahalliset iskut siviilikohteisiin näyttävät lisääntyvän sitä mukaa kuin Venäjän armeijan heikkoudet paljastuvat. Kun armeija ei pärjää sotatoimissa odotetusti, niin se etsii Ukrainan armeijaa heikomman vastustajan. Siviilit eivät voi puolustautua, joten he ovat otollinen kohde. Tämä vastenmielinen öykkärin logiikka aiheuttaa suunnatonta kärsimystä ja vie toteuttajansa kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen.

Ihan samaa öykkärin logiikkaa on Venäjä ruvennut käyttämään omiin kansalaisiinsa. Kun jotkut ulkomailla asuvat oligarkit ovat jo rahojensa  menettämisen pelossa vastustaneet sotaa, niin Vladimir Putin leimasi heidät kansanpettureiksi ja lupasi puhdistuksia. Viesti on suunnattu oligarkkien lisäksi myös tavallisille kansalaisille, ja sen tarkoitus on vaientaa kaikki sotaa kritisoivat soraäänet. Kuolemantuomion ottaminen lakiin lienee vain ajan kysymys. Tällaisessa ilmapiirissä esimerkiksi toimittaja Marina Ovsjannikovan toiminta osoittaa poikkeuksellista rohkeutta.

Venäjä on ottanut uudelleen käyttöönsä myös puheet venäläisten suojelemisesta ulkomailla. Keskiviikkona Venäjän suurlähetystö pyysi Suomessa asuvia Venäjän kansalaisia ilmoittamaan lähetystöön oikeuksiensa loukkaamisesta, kokemastaan syrjinnästä tai vihan ilmauksista. Suurlähetystön selityksen mukaan se voi “tarjota konsultointitukea ja auttaa ratkaisemaan tiettyjä käytännöllisiä ja oikeudellisia kysymyksiä, jotka kuuluvat suurlähetystön konsuliosaston toimivallan piiriin.”

Suurlähetystölle voisi vastata ihan virallisesti, että Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa oikeuksien loukkaukset tutkitaan ja tuomitaan Suomen lakien mukaan riippumattomissa tuomioistuimissa. Mikään ulkopuolinen taho ei voi vaikuttaa viranomaisten toimintaan, eikä vieras valtio voi toimia Suomessa asuvien henkilöiden etujen valvojana. Tätä viranomaisiin vaikuttamista Venäjä yritti jo 2010-luvun alussa, kun se väitti Suomen ottavan järjestelmällisesti huostaan venäläistaustaisten lapsia. Ei vaikuttaminen onnistunut silloin eikä se onnistu nytkään, mutta somesta päätellen suurlähetystö on kyllä saanut paljon postia. Ei kuitenkaan toivomaansa, mutta ehkä viesti menee perille.

Venäjä yrittää monin tavoin vaikuttaa suomalaisiin, mutta mikä on tilanne meillä? Suomi on taas kerran maailman onnellisin maa, jossa on vahva sosiaalinen yhteenkuuluvuus. Olisin oikeasti toivonut yksimielisyyttä edes pakolaisasiassa, mutta suoraan sanoen en vielä eilen päivällä tiennyt perussuomalaisten kantaa. Riikka Purra twiittaili suomalaisten sinisilmäisyydestä pakolaisten suhteen, ja eduskunnan kyselytunnilla perussuomalaiset eivät millään uskoneet Suomen voivan tarvittaessa sulkea Venäjän rajan.

Purran eilisissä twiiteissä näkyy se vastakkainasettelu, josta kerroin viime sunnuntaina. Ukrainan pakolaiset ovat hyviä, kaikki muut tulevat vain pahoissa aikeissa. Puoluetoimisto sitten selkeytti perussuomalaisten virallisen kannan kuvalla. Väärät pakolaiset purevat.

Näin alas puolue on vajonnut, kun enää ei voi julistaa “missä EU, siellä ongelma”, vaatia Fixitiä, myötäillä Putinin hallintoa ja vastustaa fossiilisten polttoaineiden käytön nopeaa vähentämistä. Jäljelle on jäänyt vain avoin rasismi. Kun kaikki muut haluavat keskittyä Ukrainan pakolaisten auttamiseen, niin perussuomalaisia kiinnostaa enemmän muiden kuin Ukrainasta tulevien pakolaisten vastustaminen.

Perussuomalaiset näyttävät uskovan Suomen lakiin ja viranomaisiin yhtä vähän kuin Venäjän suurlähetystö. Myös pakolaisasiassa meillä toimitaan Suomen lakien mukaan, mutta perussuomalaiset haluavat toimia oman intuitionsa tai värikartan mukaan. Näin lietsotaan sisäpoliittista erimielisyyttä, jonka kehittymistä naapurimaan tiedustelupalvelu seuraa varmasti mielellään.

Propagandasotaa käydään monilla rintamilla, ja meistä itsestämme on kiinni oman rintaman pitäminen tiiviinä.

***

Kommentointi on suljettu ihan entisillä perusteilla.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)