Puhuttaisiinko totta?

Eduskunnan kyselytuntia katsoessani mietin, että olisi mukava kuulla joskus oppositionkin suunnasta tosiasioita ilman liioittelua, tahallista väärinymmärrystä ja vastakkainasettelua. En nyt viitsi puhua siitä kaksinaismoralismista, jolla asetettiin taas kerran vastakkain Ukrainasta tulevat, äitinsä kättä ja nallea puristavat lapset ja turvapaikkapäätöstä yhä vieläkin odottava somalimies. En viitsi puhua edes siitä, miten perussuomalaisten mielestä kiintiöpakolaiset eivät ansaitse turvapaikkaa.

Sen sijaan puhun ulkomaalaisten opiskeluoikeutta koskevan lainsäädännön muutosesityksistä, joista myös annettiin väärää tietoa. Perussuomalaisten mukaan jopa karkotettavaksi määrätty rikollinen voi lakimuutosten jälkeen saada oleskeluluvan opiskelun perusteella, ja lisäksi ulkomaalainen voi opiskella toimeentulotuella. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio puhuu muunneltua totuutta näin:

Tavio juristina lienee lukenut lakiesityksen, mutta hänen kannattajansa eivät. Jo hallituksen esityksen johdannosta selviää, että lakimuutoksen tarkoitus on myöntää oleskelulupa kerralla koko tutkinnon suorittamisen ajaksi, jotta lupaa ei tarvitse jatkuvasti uusia. Kansainvälistä suojelua hakenut tai karkotuspäätöksen saanut voisi hakea oleskelulupaa, jos hän täyttää oleskeluluvan myöntämisen edellytykset. Rikoksiin syyllistymisen takia karkotuspäätöksen saanut ei voi saada oleskelulupaa.

Vähän pitemmälle luettaessa selviää, että mitään yleistä opiskeluoikeutta toimeentulotuella ei olla myöntämässä, vaan oleskeluluvan edellytyksenä on, että opiskelijan toimeentulo on turvattu siten kuin ulkomaalaislain 39 §:ssä säädetään. Lain lähtökohta on, että ulkomaalaisen toimeentulon tulee olla turvattu sen ajan, jolle oleskelulupa myönnetään.

Ulkomaalaislain 39 §:n 2 momentin mukaan ulkomaalaisen toimeentulo katsotaan turvatuksi ensimmäistä oleskelulupaa myönnettäessä, jos hänen maassa oleskelunsa kustannetaan tavanomaiseksi katsottavilla ansiotyöstä, yrittäjätoiminnasta, eläkkeistä, varallisuudesta tai muista lähteistä saatavilla tuloilla siten, että hänen ei voida olettaa joutuvan toimeentulotuen tai vastaavan muun  etuuden tarpeeseen ja että tällaisena etuutena ei pidetä kustannuksia korvaavia sosiaaliturvaetuuksia. Pykälän 3 momentissa säädetään, että jatkolupaa myönnettäessä ulkomaalaisen toimeentulon on oltava turvattu kuten 2 momentissa on säädetty kuitenkin niin, että tilapäinen turvautuminen toimeentulotukeen tai muuhun vastaavaan toimeentuloa turvaavaan etuuteen ei ole luvan myöntämisen esteenä.

Oikeus tilapäiseen toimeentulotukeen turvautumiseen on siis jo nyt laissa, eikä sitä olla muuttamassa pysyväksi oikeudeksi. Lakimuutosten pääsisältö on, että oleskelulupa myönnetään sen edellytykset täyttävälle kerralla koko opiskeluajaksi. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut voi saada oleskeluluvan opiskelua varten, mutta vain siinä tapauksessa, että hän täyttää luvan edellytykset sekä rikoksiin syyllistymättömyyden että turvatun toimeentulon osalta. Toimeentulotukea saa käyttää nykyiseen tapaan vain tilapäisesti.

Perussuomalaiset lupasivat vastustaa näitä lakimuutoksia, joten samalla he tulevat vastustaneeksi myös Ukrainan pakolaisten opiskelun helpottamista.

Ennen riitti MV:n ja muiden valemedioiden faktojen tarkistaminen, mutta nykyisin pitää yhä useammin tarkistaa myös kansanedustajien puheet.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (56)
 1. Eihän toi porukka osaa totta puhuakaan.

  1. Puhuvat niin “totta” kuin osaavat…!

 2. Markku Kiiskinen
  31.3.2022, 21:16

  Hyvä Saku! Aivan karmeaa katseltavaa ja kuunneltavaa tämän päivän kyselytunti. Ei ollut inhimillisyyttä persujen puheissa. Hieno kirjoitus Saku.

  1. Vähän harmittaa tuo Krista Mikkosen ulosanti. Jämäkkyys puuttuu verrattuna vaikkapa Aki Lindeniin. Vaikka asiat ovat hänellä hallussa, niin moni mieltää hänen vastauksensa poliittiseksi jargoniksi. Ja ministerit voisivat lopettaa kyselytunnilla “kiitos erittäin hyvästä kysymyksestä sille ja sille edustajalle…” .
   Nuo syövät vain aikaa ministerien minuutin varsinaisista vastauksista.

   1. Samaa mieltä tuosta hokemasta “Kiitos erittäin paljon jne”. Työelämässä oli puhetta myöhästelijäluennoitsijoista, joita pidettiin työaikasyöppöinä. Jos joku aloitus myöhästyy 5 min, niin sadan ihmisen odottelu merkitsee 100 x 5 min. Jotkut toistavat puhuessaan “toisaalta” tai muuta turhaa sanaa, niin että kuulija alkaa laskea niitä ja itse asia jää kuulematta. Näin aprillipäivänä piirun verran asian vierestä:)

    1. Tuo toistetun sanan laskeminenon tuttua kouluajoilta, meillä oli yksi miesopettaa joka sanoin siis vähän väliä ja mooni meitä laskisi niitä, itse vetäisin aina viivan paperille ja laskin ne kun tunti lopui.

   2. Jarmo Mäkinen
    1.4.2022, 10:35

    Ja kun ne kysykset vain harvoin ovat erittäin hyviä…

    1. Tuula Poikonen
     1.4.2022, 19:02

     Ja varsinkin, ( ainakin tämän suuren oppositiopuolueen) kun edustajat jankkaavat yksi toisensa jälkeen samaa kysymystä pikkuisen eri sanakäänteellä. En pärjäisi ministerinä tässä teatterissa, ei hermo kestäis tyynesti vastata kymmentä kertaa samaan kysymykseen. Eilen kyllä riemastuin Saarikon näpäytyksestä yhden kysyjän täysin tolkuttomaan kysymyksern julkisen talouden kuntoon panemisesta. Ei tullut jatkokysymystä.

  2. Konppaan ja alleviivaan!!

  3. Samaa mieltä ! Eilen Eduskunnan kyselytunnilla persujen Lulu Ranne oikein vaahtosi ,että menoja pitäisi leikata. Viime vuoden budjetissa ne oli lähes samat kun hallituksella. Burjetin manoja ja tuloja oli vain siirretty momentilta toiselle. Saarikko pyysi,että persut tuoneen lähipäivinä leikkauslistansa. Leikataanko maataloudelle ja armeijalle myönnetty kummallekin 300 miljoonaa. Paljonko persut korottaisi hoitajien palkkoja. Mutta tuolla puheenvuodolla Lulu Ranne olisi lisännyt valtion menoja muutamalla miljard illa

   1. Kanta-Hämeessä Heinonen ja Ranne kilpailee tasaväkisesti tyhmimmän poliitikon tittelistä. Hämeen Sanomat kamppaja-apuna julkisee kyseisten taiteilijoiden tekstit.

    Ja juu, asiaan. Sotapropagandaa on aikastavalla liikkeellä. On ny sitten kyse tilapäisestä suojelusta, lakko-oikeudesta tai maatalouselinkeinon rahoituksesta. Toki tilanne rahastetaan täälläkin. Tänään tuli radiosta aika mukava haastattelu, oliko se nyt Vuoksenmaa, joka kertoili. Itseäni vähän rasittaa yhä yleistymään päin oleva sallittu “kommentointi”, jossa kommentoija keksii omasta päästään jotain pohjalta “suraavaksi hallitus varmaan keksii…” ja sitten seurakunta tyrmistyneenä vastaa. Ilmiön yleisyys viittaa siihen, että toimintaa johdetaan erään tietyn pizzerian alakerrasta…

   2. Jorma.aijala
    3.4.2022, 01:54

    Persut vaativat samaan aikaan valtavia lisämenoja sekä valtavia leikkauksia. Potilas kuolee ennen alkua.

  4. Jorma.aijala
   3.4.2022, 01:52

   Persut eivät tunne sanaa inhimillisyys. Itsekkyys sensijaan on kovin tuttu.

Kommentointi suljettu.