Järki ja tunteet

Sosiaalisessa mediassa lyödään ensin mielipide lukkoon ja sitten ruvetaan huutamaan. Tänäkin aamuna huudetaan Nato-jäsenyydestä ja hoitajalakkoon liittyvästä potilasturvallisuuslain muutoksesta, jota myös pakkolaiksi sanotaan. Kansan enemmistön mielipide on alle kahdessa kuukaudessa kääntynyt Naton kannalle ja pakkolaki romuttaa lakko-oikeuden pakottaen hoitajat orjatyöhön.

Natoon hakeminen alkaa näyttää selvältä, ja hyvä niin. Jostain syystä asiasta ei kuitenkaan käydä sitä kovasti vaadittua avointa keskustelua, jota konkaripoliitikko Erkki Tuomioja on yrittänyt käydä. Hänet on otettu maalitauluksi, ja jopa hänen lentopisteitään tutkittiin. Eilisillan A-studiossa Timo Soini antoi somekansan mielestä jäsenyydelle miehekkäästi tukensa, mutta Tuomioja kiemurteli. Somekansa unohtaa, että Soini on entinen ja Tuomioja nykyinen päättäjä. Soinin tilalla olisi ihan hyvin voinut olla kuka tahansa kansalainen sanomassa mielipiteensä. Tuomioja on ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, joten vielä tässä vaiheessa hänen on muotoiltava sanansa tarkemmin.

Nato-jäsenyys etenee, mutta potilasturvallisuuslaki ei. Somekansan on helppo tukea hoitajalakkoa, vaatia valtiovaltaa etsimään lisää rahaa palkkoihin ja vastustaa pakkolakia, koska somekansa ei ole vastuussa mistään näistä asioista. Sen sijaan maan hallitus ja erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén ovat vastuussa näistä kaikista.

Hallitus ei ole työmarkkinaosapuoli, mutta se tosiasia sivuutetaan jatkuvasti. Hallitusta vaaditaan varaamaan rahaa palkankorotuksiin unohtaen, että ei neuvotteluja niin päin käydä. Ensin sovitaan palkoista ja muista työehdoista, ja vasta sitten työnantajapuoli etsii tarvittavat rahat. Jos hallitus nyt ilmoittaisi varaavansa kunnille ja kuntayhtymille 300 miljoonaa euroa hoitajien palkankorotuksiin, niin hallitus puuttuisi neuvotteluihin kielletyllä tavalla ja jokainen laskutaitoinen pystyisi laskemaan keskeneräisten sopimusneuvottelujen lopputuloksen.

Mutta puuttuuhan ministeri neuvotteluihin aikomalla tuoda potilasturvallisuuslain muutoksen hallituksen hyväksyttäväksi ja eduskunnalle annettavaksi, sanotte. Olette myös varmoja siitä, että suojelutyössä on riittävästi väkeä, ja nyt vain yritetään murtaa lakko-oikeus. Oletteko oikeasti ihan varmoja? Jokainen hoitaja tietää varmasti juuri oman työpaikkansa tilanteen, mutta tietääkö hän miten asiat ovat muualla? Ministeriössä kootaan tietoja ja lakimuutosta valmistellaan niiden pohjalta, mutta niihin tietoihin ei somessa luoteta. Tiedot ovat oikeasti häiritsevän ristiriitaisia, joten tunteilla reagoimiselle jää liikaa tilaa.

Suojelutyöstä sovitaan työpaikkakohtaisesti jopa päivittäin kulloisenkin tarpeen mukaan. Jos sopiminen ei jostain syystä onnistu, niin ministeri on pahassa raossa. Perustuslain 7 §:n mukaan jokaisella on oikeus elämään ja 10 §:n 3 momentin mukaan julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Julkinen sektori tarkoittaa kuntia, kuntayhtymiä ja valtiota. Jos kunnat ja kuntayhtymät eivät pysty palveluja turvaamaan, niin valtiovallan on säädettävä asiasta tarkemmin lailla.

Se on tehty kerran ennenkin, ja siitä kannattaa lukea tarkemmin täältä. Kyse on perusoikeuksien punnitsemisesta vastakkain, ja vuonna 2007 perustuslakivaliokunta linjasi oikeuden elämään lakko-oikeutta tärkeämmäksi. Silloin laki voitiin säätää tavallisessa lainsäädäntöjärjestyksessä yksinkertaisella enemmistöllä. Perustuslakivaliokuntaan lakiesitys menee nytkin ja saa nähdä, muuttuuko linjaus.

Perustuslakia ei tulkita tunteella, mutta jos niin haluatte tehdä, niin pidättekö sydänkohtauksen saadessanne tärkeämpänä omaa henkeänne vai toisten lakko-oikeutta? Siitä tässä niin sanotussa pakkolaissa on kysymys, ei lakko-oikeuden tahallisesta murtamisesta.

En minä sitä lakia halua sen enempää kuin muutkaan. Sitä ei tarvinnut käyttää vuonna 2007 ja toivon vilpittömästi, että sitä ei nyt tarvitsisi edes säätää. Haluan myös Suomen Natoon ja hoitajille lisää palkkaa. Halusin vain kertoa, että ministeri ja muut päättäjät joutuvat miettimään asiaa monelta kannalta.

Isoja asioita ei päätetä torikokouksissa eikä somessa. Ei myöskään tässä blogissa, joten kommentointi sitten sen mukaisesti.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (95)
 1. Ymmärrän Tuomiojaa, joka yleensäkin on osoittanut olevansa kykenevä asian kuin asian pohdiskeluun useasta näkökulmasta. Erityisen hyvin ymmärrän sen tässä Nato-asiassa, koska itsellenikin se on asia, jota soisin pohdittavan syvällisesti ja monesta näkökulmasta; itse en edes osaa ottaa kantaa asiaan, koska se on niin kompleksinen.

  Potilasturvallisuuslain suhteen ymmärrän myös päättäjien huolen potilaiden turvallisuudesta. Julkisia organisaatioita ja niiden johdon toimintaa seuranneena en kuitenkaan ole varma, että johdon toiminta on aina asiakkaiden edun etusijalle asettamista; kyllä sieltä löytyy työntekijää kurmottavaa toimintaa.

  1. Tuomioja sössi omaa uskottavuuttaan kertomalla ensin Ruotsin puolustusministerin esityksestä tms, mutta pakittelikin sitten mumisemaan demarien välisisitä keskusteluista tai jostain muusta. Vähän sekava kuva tästä nyt tuli kun tarina muuttuu matkan varrella. Itse pohdiskelu vaihtoehdosta Natolle pitäisi olla tärkeä osa keskustelua, mutta Tuomioja itse aiheutti sen että argumentit jäi sekavan kehyksen varjoon.

   Itse olen aikalailla eri mieltä Tuomiojan kanssa, ja kannatan Suomen nopeaa Naton jäsenhakemusta, mutta ei Erkin tarvitse muuttaa omaa Nato-mielipidettään ja hänelläkin on oikeus argumentoida Nato-jäsenyyttä vastaan tai vaihtoehdoista sille. Mutta sekin kannattaisi tehdä uskottavasti

   1. Tuomiojan puheiden tarkoitusta ei aivan ilmeisesti osata tulkita oikein. Suurin osa tulkitsijoista juuttuu sanoihin ja jää saivartelemaan siitä muuttuiko sanojalla “sanajärjestys” , kun sanojan syvällisempi viesti on edetä yhdessä Ruotsin kanssa ja peräänkuuluttaa mahdollisimman syvällistä pohdintaa Suomen Nato-kannasta nyt kun sen paikka on.

    Kuten huomataan tämän päivän uutista niin hallitus toimii eikä vain hoe että Natoon nyt ja heti. Kyllä siitä on Tuomiojakin hyvin tietoinen eikä argumentoinut Natoa vastaan vaan halusi vain varmistaa että asiasta keskustellaan oikeasti. Noilla puheilla Tuomioja petasi myös Ruotsia mukaan, vaikkei moni sitä huomannutkaan. Kyllähän lopulta sekä Suomen että Ruotsin demarit ratkaisevat pitkälti sen etenevätkö maat asiassa yhtä aikaa ja ylipäätään, ja myös sitä Tuomioja on pedannut puhuessaan ruotsalaisten kollegoidensa kanssa, kuten myös Marin ja varmasti muutkin vastuuministerit. Ja eikös Ruotsin puolustusministeri ole myös demari ja ainakin huhuja jo liikkuu siitä että Ruotsi aikoisi hakea Natoon lähikuukausina. Politiikkaa ei ole aina niin helppo lukea, ei natoprosessiakaan, koska kaikkea ei voida sanoa suoraan eivätkä kaikki heti että “Natoon niin että heilahtaa”.

   2. Markku Laine
    13.4.2022, 22:37

    Harva tuntuu lukeneen alkuperäistä Hufvudstadsbladetin juttua – jossa oli tosin klikkiotsikko. Ovat ne ehdotukset puolustusliitosta olleet lähinnä demareiden pohdiskelua, eikä mikään Ruotsin valtiojohdon esitys Suomen valtiojohdolle yhteisen valmistelun käynnistämistä varten.

    Ja Tuomioja tuskin on syyllistynyt salaiseksi julistetun tiedon julkistamiseen, mutta Ruotsin demarit saattavat olla närkästyneitä.

    1. ei tästä ole populistien lisäksi käsittääkseni kukaan pahoittanut mieltänsä/närkästynyt. ja kyseisten paskapöksyjen kohdallahan se ei mitään uutta ole.

     toisille vaaditaan eroa, koska pärstäkerroin ja en tykkää muutenkaan, mutta omien joukkojen jopa oikeasti rikollinen toiminta taas on suorastaan isänmaallista ja kunnioitettavaa…

     1. Hanna Mäntynen
      14.4.2022, 11:12

      Tuomioja on mölymystön maalina koska on UAV:n varapuheenjohtajana käytännössä Halla-ahon lapsenvahti.

    2. Tiina Susanna
     18.4.2022, 10:45

     Itsellä ei valitettavasti kielitaito riitä sen lukemiseen. Mutta ihmettelen asiasta noussutta mölinää. Jo pidemmän aikaa otsikoinnit ja jopa ingressit ovat olleet kaikissa medioissa erittäin epämääräisiä

   3. Erkki Pekola
    14.4.2022, 19:22

    Höpsistä nyt, demarivastaisuudellakin soisi olevan joitain rajoja. Kiitos!
    UPP-Timonen kirjoitti blogissaan :
    ” . . pidättekö sydänkohtauksen saadessanne tärkeämpänä omaa henkeänne vai toisten lakko-oikeutta? .. ” Jus olisitte syvässä tajuttomuuden tilassa, niin valmentakaa siihen hetkeen läheisiänne.

    Siitä tässä ns pakkolaissa on kysymys, eikä lakko-oikeuden tahallisesta murtamisesta. Eikä työmarkkinoiden periaatteiden halpamyynnistä. Yleissitovuus, työehdoista sopiminenosapuolten kesken ilman hallituksen uhkailuja pakkolaeilla kuuluvat kansanvaltaisen kansan perus oikeuksiin.

    Merkittävä osa perheelleni antamastani vapaa-ajasta ja samalla hukkaantunutta ansiotyöhön osallistumista on mennyt tällaisten peri-eettisten kysymysten pohdiskeluissa, ja toimimisessa käytännön arjessa.

    Nimimerkki Juhalle huomautan, että Erkki Tuomioja on niin kookas maali, että kun sinne päin kusee, niin ehkä osuu omille kengilleen.

 2. Tuosta NATOsta en (vielä) sano mitään. Jotain linjauksia on tänään odotettavissa.
  Muutoin Saku tekstisi on täyttä hyvin taivutettua ja muotoiltua”rautalankaa”.
  Mitään ennustamatta uskon ainakin korkojen nousevan ja elintason laskevan enempi silleen hallituksen tekemisistä ja tekemättä jättämisistä riippumatta.

  1. Antti Tolvanen
   13.4.2022, 14:56

   Elintason “lasku” tulee lisäämään ihmisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. 200 metrin matkojen taitto pyörällä autojen sijaan esimerkiksi. Wait and see.

Kommentointi suljettu.