Totuus tulee perässä

Otsikko on jostain vanhasta Pahkasiasta, jossa parodioitiin juorulehtiä. Silloin ei vielä ollut somea, joka on saanut entisajan juorulehdet näyttämään kesyiltä. Nykyisinhän totuus ei välttämättä tule edes perässä, vaan huhut jatkavat elämäänsä vaikka totuus onkin kerrottu. Jos oikea totuus käy liian ilmiselväksi, niin virheelliset twiitit ja postaukset voi aina poistaa ja teeskennellä, että niitä ei ole koskaan kirjoitettukaan.

Näin kävi eräälle perussuomalaiselle twiittaajalle, jonka ensimmäinen reaktio Esplanadin vapunaaton törmäilyyn oli varmuus poliittisesta ja uskonnollisesta terrori-iskusta. Kun hänelle kerrottiin tekijän olevan kantasuomalainen, niin hän epäili tekijän olevan kokoomuslainen. Kun kaahaajan puolueeksi selvisi Perussuomalaiset, niin hän poisti koko twiittiketjun.

Vapunaattona tapahtunut törmäily on erikoinen tapaus, ja erikoista on ollut somepuheiden lisäksi myös siitä uutisointi. Miehen tausta on selvitelty ihan asiallisesti, mutta erikoista on ollut ymmärtämisen runsaus. On puhuttu jopa onnettomuudesta, vaikka onnettomuuksiin joudutaan ja rikoksia tehdään. Poliisi tutkii tapausta alustavasti rikosnimikkeillä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, vammantuottamus, virkamiehen vastustaminen ja niskoittelu. Lisäksi tässä vaiheessa tutkintaa poliisi epäilee törkeää rattijuopumusta.

En rupea arvailemaan teon motiiveja enkä epäillyn mielentilaa, vaan totean vain, että myös syyntakeettomaksi ilmenevä voi syyllistyä rikokseen. Ainoa ero on, että häntä ei tuomita rangaistukseen. Jatkan mieluummin tästä totuuden jälkijättöisyydestä, joka nykyisin on enemmän sääntö kuin poikkeus. Aluksi voitte lukea tämän Ylen jutun maahanmuuttajien tekemien rikosten ylikorostumisesta somessa. Kun jossain tapahtuu mieliä kuohuttava rikos, niin some on täynnä epäilyjä tekijän etnisestä taustasta. Rikoksista levitetään usein täysin väärää ja valheellista tietoa, ja meteli on valtava.

Jos tekijä on oikeasti maahanmuuttaja, niin yksittäinen rikos muuttuu politiikaksi ja siitä saatetaan puhua jopa eduskunnassa. Jos tekijä on kantasuomalainen, niin meteli loppuu siihen paikkaan ja hiljaisuus käy suorastaan korviin. Koko tapaus lakkaa kiinnostamasta, eivätkä myöhemmät käsittelyvaiheet kiinnosta enää ketään.

Tätähän tämä on ollut jo monta vuotta ja on hyvä, että asia on nyt huomattu. Meillä on yksi puolue, jonka koko toiminnan ydin on maahanmuuton vastustaminen. Sille puolueelle sopii hyvin yksittäisten rikosten nostaminen esille, kun epäiltynä on maahanmuuttaja. Sille sopii myös epäillä maahanmuuttajia silloinkin, kun maahanmuuttotaustasta ei ole mitään näyttöä. Tästä konkreettinen esimerkki oli  elokuussa 2019, jolloin Porvoossa ammuttiin kahta poliisia. Kun epäiltyjen kerrottiin olevan syntyperäisiä porvoolaisia ja nykyisin ruotsalaisia, niin yksikään vääriä huhuja levittänyt poliitikko ei edes nolostunut. Näin näitä asioita koetaan, ja olisivathan asiat periaatteessa voineet tapahtua kuten epäiltiin.

Tähän ajatteluun kuuluu olennaisena osana epäily median ja poliisin puolueellisuudesta. Poliisi muka peittelee maahanmuuttajien tekemiä rikoksia ja media noudattaa poliisin antamia ohjeita. Kansan kriittinen massa tietää, että media, virkavalta ja asiantuntijat toimivat todellista kansaa vastaan. Tämä on jo ihan selkeää salaliittoteoriaa, mutta on vaikea nähdä rajaa, jossa normaali kriittisyys muuttuu salaliittoteoretisoinniksi. Juuri tähän saumaan populistipoliitikot iskevät. Sopivasti höystämällä saadaan aikaan meteliä ja oman kannatuksen kasvua.

Ja kuten sanottu, niin se totuus tulee jossain perässä eikä koskaan saavuta kaikkia.

***

Minulta on usein kysytty saamani palautteen laadusta, joten julkaisen muutaman viime päivinä tulleen kommentin. Rupean julkaisemaan näitä jatkossakin sillä erolla, että tulevissa kuvissa näkyy myös lähettäjän nimi ja sähköpostiosoite. Kommentoijat tietävät hyvin, ettei heidän tuotoksiaan julkaista kommenttikentässä, joten kyseessä on henkilökohtainen posti. Sen saa vastaanottaja julkaista myös lähettäjän tiedot kertoen. Näin puhuvat kansan syvät rivit.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (66)
 1. Ihanits, Ranskasta nyt
  3.5.2022, 09:01

  Blogin lopussa olevat kommenttinäytteet kertovat, kuinka mahdotonta ajattelu ja asioiden ilmaiseminen on jos käsitevarasto on todella suppea. Hallitsevaksi piirteekis tulee oman elämänahdistuksen ja pelkojen synnyttämä raivoaminen, joka kohdistuu kaikkeen ulkopuoliseen. Kuse on turvallisen kohdun jättämisestä syntynyt pelkotila, kuten monen kommentin keskeinen sanavarasto kertoo.
  Putinin nimen ilmaantuminen kommentteihin on kiintoisa piirre. Samoin hänen natsiksi julistamisensa. Viestii vain yllä mainitusta turvallisuuden tarpeesta, jota pakkovaltaa kohtaan tunnetaan. Ilman suuren joukon tukeahan mikään väkivaltaan turvautuva valtio ei pysyisi kasassa.

  1. Mikko Rintasaari
   3.5.2022, 21:24

   Rikollisuuden suurin riskitekijä on matala älykkyys. Törkeyksiä viesteihin kynäilevät tuskin ovat siviilissäkään kovin puhtaita pulmusia.

 2. Kiinnitin kyllä itsekin huomiota siihen kun tekijän etnisyys paljastui korkeakoulutetuksi kantasuomalaiseksi esim. Hesariin ilmeistyi sen jälkeen hyvinkin ymmärtäviä kirjoituksia jossa pohdittiin erilaisia mielenterveyden syitä ja psykooseja selitykseksi teolle. Jos tekijä olisi ollut ei kantasuomalainen tai alhaisesti koulutettu vähävarainen suomalainen samanlaisia ymmärtäviä kirjoituksia tuskin samassa mitassa olisi ilmestynyt. Kirjoittelu teosta olisi ollut ymmärtämisen sijaan paljon tuomitsevampaa ja moralisoivaa sävyltään.

  Säännöt pitäsi sivistysvaltiossa olla kaikille samat, mutta eivät vain täysin taida olla, koska kaikkiin sääntöihin liittyy tulkinnanvaraisuutta ja ihmisen taustan mukaan voidaan käyttää kirjaimellisesti kovempaa tulkintaa tai ymmärtäväisempää tulkintaa, jossa lain henki hädin tuskin edes täyttyy minimimäärän verran.

  1. Jaakko Lautaoja
   3.5.2022, 09:16

   Olisipa kyseinen autokuski todella ollut maahanmuuttotaustainen, niin nyt meillä otsikot kirkuisivat terroriteosta ja vaadittaisiin uusia lakeja ja rangaistuksia. Nyt kyseessä olikin mielenhäiriöinen rattijuoppo. Niin ne asiat koetaan eri silmin.

   1. Kimmo Paaso
    3.5.2022, 10:39

    Niin, sanoisin jopa että kyseessä on eri asia.

    Timosen saamat vihakommentit ovat tuttua kamaa minulle. Kun on kolmekymmentä vuotta tapellut rasismia vastaan, on tottunut aivan kaikkeen. Tosin sen paskan määrä lisääntyi helvetisti muuttaessani takaisin Suomeen.

    Olen monesti sanonut suomalaisia idiooteiksi ja rasisteiksi. En aio muuttaa mielipidettäni,varsinkaan kun lueskelen ja kuulen miten suomalainen suhtautuu tällaisiin tilanteisiin, missä terroristi partalapsi muuttuu väärin ymmärretyksi kantasuomalaiseksi, jonka pitäisi saada hoitoa. Tai miten hiljaisuus valtaa somen ja räkälät, kun se raiskaaja Tampereella onkin kantasuomalainen juntti.

    Kyse ei ole silloin idänmaallisuudesta,eikä ymmärryksestä. Kyse on täydellisestä moraalin, oikeudentajun ja selkärangan puutteesta.

    Ja tähän törmää joka päivä, jos sattuu puhumaan jonkun kanssa. Kuten nyt, kun vieressä istuva työkaveri kuunteli minun kertomusta tästä selkärangattomuudesta, ja Timosen saamista viesteistä. Kun kysyin oliko viestit hänen mielestä asiallista, niin tyyppi sanoi että ei tiedä.

    Ei tiedä?

    Paskapuhetta. Oli sitä mieltä että Timonen on vihervassarisuvakkikommari, vaan eihän suomalainen mitään tunnusta. Sen verran sitten sanoi että “ei kiinnosta”.

    Lyödäänkö vetoa, että olisi kiinnostanut ihan vitusti, jos se kaahailija olisi ollut “partalapsi”…

    Halveksin tyyppiä jo aikaisemmin, ja nyt vielä enemmän.

    Enkä helvetti arkaile kertoa tätä…

    1. Kimmo Kuusisto
     3.5.2022, 11:52

     Miksi edes vaivauduit kysymään, kun on paljon näppärempää keksiä työkaverillesi itse valmiit mielipiteet ja paheksua niitä sitten julkisesti?

     1. Kimmo Paaso
      3.5.2022, 12:15

      Niin, miksipä vaivauduinr, varsinkin kun olin jo aikaisemmin huomannut sällin olevan pumpulissa ja tynnyrissä kasvanut tyypillinen kusipää, joka pelkää tummempia ihmisiä, työttömiä ihmisiä, ja eri maista tulevia ihmisiä?

      No siksi että tuohon kysymykseen Timosen saamista viesteistä olisi jokainen järkevä ja ei-rasisti sanonut että täysin helvetin tyhmiä, ääliöiden kirjoittamia viestejä.

      Kun sälli sanoo että ei tiedä mitä mieltä on niistä, niin hän olisi ihan hyvin voinut sanoa että Timonen ansaitsee tuollaiset viestit.

      Jos tämä on sinulle epäselvää, niin kuulut ehkä samaan joukkoon sen työkaverini kanssa.

      Mutta älkää olko huolissanne. Kuulutte suureen joukkoon😅👍😜

      1. Hanna Mäntynen
       4.5.2022, 02:14

       Persu ei osaa sanoa mielipidettään ennenkuin se puolueen koirapillillä hänelle kerrotaan 😀

       Ikävät ajat tulossa, sillä nämä heikosti lukevat, surkeasti kirjoittavat ja hyvin vähän mistään ymmärtävät ihmisparat ovat se yhteiskunnan heikko lenkki, jota Putinin trollipaja vedättää Nato-jäsenyyden käsittelyn ajan ja on vedättänyt jo vuosia.

       Eikä edes puolueen johto saa rahvaalleen sanotuksi, että tuo mölinä ei sada persujen vaan Putinin pussiin.

       Ei saa sanotuksi, koska huipulta alas persuissa toistuu sama totaalinen kyvyttömyys kantaa vastuu edes omista puheistaan ja twiiteistään.

      2. Kimmo Kuusisto
       4.5.2022, 09:14

       Et sitten ottanut huomioon sellaista vaihtoehtoa ettei sitä sinun työkaveriasi ihan aidosti kiinnosta se, millaisia sähköpostiviestejä kukakin saa tililleen?

       Kyllä minunkin sähköpostiini tulee aika ajoin ties mitä paskaa mutten hetkeäkään kuvittele että sen pitäisi kiinnostaa yhtään ketään millään tavoin.

       1. Kimmo Paaso
        4.5.2022, 19:17

        Kåvihän se mielessä. Kun nyt kuitenkin suhteellisen hyvin tiedän sällin asenteen, niin uskallan sanoa että kyseessä on juurikin tyyppi, jonka mielestä UPP on vihervassarisuvakkikommari, joka vielä hyysää hänen rahoilla eläviä työttömiä ja mamuja.

        Kun tyyppi vieläpä kuunteli minua ihan siihen kysymykseen asti, niin vaikka häntä ei itseään kiinnostaisikaan jonkun henkilön sähköpostiin tulevat viestit, niin olisi hän kuitenkin voinut kommentoida noita viestejä muutenkin kuin “en tiedä”.
        Mutta jos taas on sitä mieltä, että henkilön saamat typerät viestit ovat ihan ok, niin silloin sanoo että “en tiedä”.

        No, ehkä se on vaikeaa ulkopuolisille ymmärtää tätä, joten jollain tavalla ymmärrän sinua…

    2. Mahtavaa että meillä tyhmillä suomalaisilla on kaltaisesi kymmeniä vuosia taistellellut sankari keskuudessamme ja vieläkin jaksat taistella rasismia ja tyhmyyttä vastaan. Kiitos kun palasit takaisin ulkomailta pelastamaan meidät itseltämme. Peukkuja.

     1. Kimmo Paaso
      4.5.2022, 06:39

      Sinäkin uskalsit sitten kommentoida minun kirjoitusta.
      Se tuntuu olevan sinulle paha paikka, tai asia, tuo suomalainen rasismi ja tyhmyys. Niin ahnaasti aina reagoit siihen, ja aina negatiivisesti, että tulee auttamatta mieleen persut, jotka pahoittavat mielensä aina kun äärioikeisto ja natsit mainitaan…

      Mikäli sinä et huomaa sitä suomalaisten rasismia, olet työkaverini tavoin pumpulissa ja tynnyrissä elänyt ihminen, joka siis ei ole tavannut muita kuin itsensä kaltaisia.

      Vaihtoehtona voit olla sellainen, jolle totuuden tunnustaminen on mahdotonta. No, ihan minun väittämäni mukaan et ole yksin siinä🤣

      Ja tosiaan se epämieluisin vaihtoehto on se, että olet itse rasisti. Sellaiset kun eivät tosiaan koskaan myönnä sitä, tai ovat liian tyhmiä tajutakseen olevansa rasistipellejä….

      Yritä joskus perustella kommenttisi, jotka osoitat minulle, muuten kuin ivailemalla tai sillä “ei voi yleistää”. Katsos, minä kun voin yleistää. Jos 14 vuoden aikana olen livenä törmännyt lonkalta heitettynä tuhanteen ihmiseen eri paikoissa, ja niistä on 80% selvästi tuonut esille rasisminsa, ja 19,9% ollut hiljaa, ja yksi ainoa ihminen on minun lisäksi avoimesti kertonut olevansa ei-rasisti eli suvakki, niin minähän voin sanoa että suomalaiset ovat rasisteja.
      Ja kun on rasisti, on myös idiootti. Niin helvetin helppoa se on.

      Sen lisäksi monet kansainväliset tutkimukset osoittavat ihan samaa. Joskin niissä ei mitattu tyhmyyttä, vaan johan kerroin että rasismi ja tyhmyys käyvät käsi kädessä…

      1. Kimmo Kuusisto
       4.5.2022, 09:19

       Oman logiikkasi mukaan olet siis itse tyhmä rasistipelle, et vain koskaan myönnä ja tajua sitä.

       1. PiruRaamatunLuvussa
        4.5.2022, 09:43

        Suomalaiset ja alentunut kritiikin sietokyky….

       2. Kimmo Paaso
        4.5.2022, 19:23

        Heh heh😅 Niinhän se on, et jos rasistia sanoo rasistiksi, on rasisti 🤣🤣🤣

        Tuolle logiikalle nauraa jo kylän koiratkin, vaan vielä sitä näköjään yritetään tyrkyttää.

        Yritä jotain uutta. Ja parempaa.

  2. Eri somekanavilla on spekuloitu muun muassa, että ulkomaalaistaustaiset olisivat myrkyttäneet herran ps:n vaaliteltalla ujuttamalla kahviin jotain tai muuta vastaavaa korkealentoista.

  3. Ei pelkästään korkeakoulutetuksi , vaan ainakin ammatillisesti ns. paremmissa piireissä pyörineeksi (MEPin avustaja, Suomen Pankki, Valtiovarainministeriö), valkopesu alkoi välittömästi, kun some sai selvitytetyksi henkilön taustoineen.

  4. Jarmo Mäkinen
   3.5.2022, 16:44

   Vähän asian sivusta, mutta varaton maahanmuuttaja ei kyllä olisi saanut aikaan noin paljon kallista romua.

   1. Kimmo Paaso
    4.5.2022, 06:52

    Varaton maahanmuuttaja olisi somekansan suussa ajellut sossun antamalla Mersulla, ja päihteet olisi tarjonnut THL…

  5. Niinpä niin. Jo (muualla) julkaistua sekapäistä videoklippiä kommentoimaan tarvittiin Helsingin piispa selittämään Raamatulla tekijän hokemia uskonnollisia sitaatteja. Että ovat Raamatusta ja perimätietoon perustuvaa uskonnollista jargonia. Ei siis hätiä mitiä; ihan kristinuskoon tukeutuvasta tekijästä on kyse, ei tarvetta pyytää kommenttia keneltäkään imaamilta tai rabbilta Helsingin islamilaisesta tai juutalaisesta yhdyskunnasta…

   Mitä tulee kappaleeseen “Säännöt pitäsi sivistysvaltiossa olla kaikille samat, mutta eivät vain täysin taida olla, koska …” toteaisin Anatole Francen sanoin:” Laki on kaikille sama. Se kieltää aivan yhtäläisesti sekä rikkaita että köyhiä kerjäämästä kadulla”…

Kommentointi suljettu.