Autoturma ja taksikuningas

Vähään tietoon ja omiin ennakkoluuloihin perustuvat pikatuomiot ovat someajan vitsaus. Liian moni kommentoija kiirehtii käyttämään erilaisia uutistapahtumia poliittisen vastapuolen lyömiseen.

Näin luonnehtii Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan Esplanadilla vapunaattona tapahtunutta kaahailua ja siihen reagointia. Sosiaalinen media antaa pikatuomioita tietämättä asioiden taustoista mitään. Tässä tapauksessa niitä taustoja on kyllä kerrottu jo monta päivää tavalla, joka vaikuttaa jopa vähättelyltä. Ehkä kaiken huippu oli Iltalehden juttu, jossa ihan asiantuntijavoimin selitettiin, että päihtymys voi muuttaa mielentilaa muutamassa tunnissa ja että yleensä poikkeuksellisen käyttäytymisen taustalla on jokin laukaiseva tekijä.

Tämähän selittääkin kaiken, kun epäiltynä on hyvän virkamiesuran jo nuorella iällä tehnyt mersumies, joka sattuu olemaan vielä paikallispoliitikkokin.

On ihan totta, että tämä tapaus sai sosiaalisen median kommentoijat laukalle. Niin saa moni muukin asia, mutta harvoin näkee näin paljon selittelyä. Harvemmin pohditaan myös sitä, mistä tämä laukalle lähtö yleensä saa alkunsa. Valitettavan usein syynä on kohuotsikointi.

Eilen päästiin taas vauhtiin, kun samainen Iltalehti selvitti kaikkien kansanedustajien taksimatkat välillä 1.9.2021–31.3.2022. Jutun otsikkoa lienee muutettu, sillä linkissä lukee vieläkin Suldaan Said Ahmedin (vas) olevan eduskunnan uusi taksikuningas. Hän on käyttänyt taksia eniten sekä määrällisesti että rahallisesti. Vasta juttua pitemmälle lukemalla selviää, että eduskunnan turvaosasto on ohjeistanut häntä käyttämään julkisen liikenteen sijaan taksia.

Lehden Facebook-sivu jutun alla osoittaa, että ohjeistus ei ole turhaa. Kommenttikenttä täyttyi hetkessä tutulla rähinällä. Pakkaisi laukkunsa ja muuttaisi johonkin turvallisempaan maahan, paskaselityksiä, käyttäisi polkupyörää, takuulla vakiokuski on joku toinen somali, kyllä käyttää pakolainen törkeästi veronmaksajien rahoja ja niin edelleen. Huonosti tai ei ollenkaan peitelty rasismi kukoistaa, koska nyt on saatu todiste veronmaksajien rahojen väärinkäytöstä.

Uutinen keskittyy juuri Suldaan Said Ahmediin, joka siis on eduskunnan taksikuningas. Jostain syystä otsikoihin ei ole päätynyt kakkossijalle yltänyt Olli Immonen (ps), jonka taksilasku oli vain 40 euroa vähemmän. Häneltä ei ole kysytty syytä eikä häntä ainakaan minun tietääkseni ole ohjeistettu käyttämään taksia turvallisuussyistä.

Ei ole ohjeistettu ketään muutakaan aiemmin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun eduskunnan turvallisuusosasto on ohjeistanut yksittäistä kansanedustajaa toimimaan jatkuvasti näin. Minusta sen pitäisi olla uutisotsikko sen sijaan, että otsikoidaan taksikortin mahdollisesta väärinkäytöstä, josta eduskunnan hallintojohtajalla ei ole edes tietoa.

Yhteiskunnassamme on jotain pahasti vialla, kun kansanedustaja joutuu käyttämään taksia henkilökohtaisen turvallisuutensa takia jatkuvasti ja siitä revitään otsikot, joiden mukaan hän on taksikuningas. Näin suorastaan ruokitaan somen rähinää ja varmistetaan, että hän joutuu jatkossakin käyttämään taksia.

Mutta mitenkäs se menikään? Ai niin. “Vähään tietoon ja omiin ennakkoluuloihin perustuvat pikatuomiot ovat someajan vitsaus. Liian moni kommentoija kiirehtii käyttämään erilaisia uutistapahtumia poliittisen vastapuolen lyömiseen.”

Mutta kansanedustajan turvallisuus on tietysti ihan eri asia kuin mersumiehen äkillisesti muuttunut mielentila, jota pitää ymmärtää.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (64)
 1. Niin, aikoinaan Jyrki Kasvi oli eduskunnan taksikuningas. Tietenkin vihreää poliitikkoa haukuttiin asiasta, kunnes hän tuli julkisuuteen ja kertoi virtsarakon syövästään, joka vaikeutti huomattavasti kaupungilla liikkumista. Sen jälkeen häntä syytettiin siitä, että hän käyttää syöpäänsä säälipisteiden hankkimiseen. Joillakin ihmisillä on niin paksut lasit, että kaikki inhimillinen vääristyy ja muuttuu myrkylliseksi…

  Olisi Jyrki varmaan mielellään vaikka kävellyt paljain jaloin koko loppuelämänsä, jos olisi syöpänsä siihen voinut vaihtaa.

  1. Jyrki Kasvia arvostan suuresti Commodore 64-kiinnostukseni vuoksi ja jos joku häntä hänen syöpänsä tiimoilta on kehdannut mollata, hävetköön hän suuresti.

   Mersumiehen tapausta en enää tapauksen alun jälkeen seuraa, sillä uskon esitutkinnassa ja tulevassa oikeudenkäynnissä sen asian saavan lain mukaisen ratkaisun, kuten asiaan kuuluu.

   Jutut taksikuninkuudesta jätän, samalla tavoin kuin somerähinän mistä tahansa, omaan arvoonsa.

 2. Kiitos, Saku! Aika hieno rinnastus. Siihen ei HeSan toimitus pysty.

  Mutta heillähän onkin vain toimittajan koulutus.

Kommentointi suljettu.