Oikeus ja totuus

Perustuslain 29 §:n mukaan kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset. Totuuksia on kuitenkin monenlaisia, ja kuten joku sanoi somessa, niin perussuomalaisten puhe maahanmuutosta on kuin kuuntelisi 80-luvun artistin tahkoavan uudelleen ja uudelleen ainoaksi jäänyttä hittiään. Tulee sellainen olo, että keksisi tuokin jotain uutta tai menisi pois.

Niin kävi taas eilen, kun eduskunta käsitteli hallituksen selontekoa maahanmuuttajien kotoutumisesta. Se keskustelu jäi täysin ymmärrettävästi isompien asioiden varjoon, mutta Iltalehdestä voi kerrata laulun sanat.

Niiden mukaan maahanmuuttajilla ei ole mitään velvollisuuksia, vaan pelkästään oikeuksia. Työntekoon kannustamisen ja velvoittamisen sijaan tulijoita opetetaan hakemaan aktiivisesti erilaisia yhteiskunnan tukia ja palveluita, uhriutumisen kulttuurin oppimisesta puhumattakaan. Maahanmuuttajien paapomisen on loputtava. Muissa pohjoismaissa maahanmuuttajien kotoutumiseen on lisätty velvoittavuutta ja sanktioita, mutta ei Suomessa, julistaa Olli Immonen Facebookissa. Riikka Purran mukaan lässytyksen on loputtava ja siirryttävä tekoihin. Kokoomuksen Heikki Vestmanin mukaan selonteossa ei sanota kertaakaan, mitä maahanmuuttajan itsensä pitää tehdä.

Näistä puheista on totuus kaukana. Jos itse selonteossa ei sanotakaan mitään maahanmuuttajien velvollisuuksista, niin lainsäädännössä sanotaan paljonkin. Eduskunnassa istuvien lainsäätäjien luulisi tuntevan nykyisen lainsäädännön sisällön, mutta siitä luulosta olen luopunut jo kauan sitten. He julistavat omaa totuuttaan yhtä tietämättömille kannattajilleen, joille se jääkin ainoaksi totuudeksi. Koska lakien sisältö ei kiinnosta näitä kansanedustajia eikä heidän kannattajiaan, niin pelkkä kuvilla puhuminen riittää.

Kerrataan taas nykyistä lainsäädäntöä.

Laki kotoutumisen edistämisestä koskee ihan kaikkia maahanmuuttajia, ei pelkästään oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita.

Turvapaikanhakija saa vastaanottorahaa, joka on pienempi kuin alin toimeentulotuki. Oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija tai muu oleskeluluvan saanut ulkomaalainen saa tukea, joka lain 19 §:n mukaan määräytyy joko toimeentulotukilain tai työttömyysturvalain mukaisesti riippuen siitä, kumman lain piiriin työtön ja kotoutumissuunnitelmaa noudattava maahanmuuttaja kuuluu. Työttömyysetuus tarkoittaa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, ja toimeentulotuesta on oma lakinsa. Kyseessä on siis täsmälleen sama summa kuin minkä suomalainen saa. Joskus vieläkin sitä sanotaan virheellisesti kotoutumistueksi, koska alkujaan siitä oli ihan omat säädöksensä.

Tuet on myös sanktioitu ihan samalla tavalla kuin syntyperäisten saamat tuet. Kotoutumisen edistämisestä annetun lain 17 §:n 4 momentti sanoo asiasta näin:

Jos maahanmuuttaja kieltäytyy ilman pätevää syytä kotoutumissuunnitelman laatimisesta, sen tarkistamisesta tai osallistumasta kotoutumissuunnitelmassa yksilöidysti sovittuun toimenpiteeseen, hänen oikeuttaan työttömyysetuuteen voidaan rajoittaa siten kuin työttömyysturvalaissa säädetään tai toimeentulotukea alentaa siten kuin toimeentulotuesta annetussa laissa säädetään.

Työttömyysturvalaissa sanotaan, että kieltäytymisestä seuraa etuuden menettäminen määräajaksi. Toimeentulotukilain mukaan kieltäytyvän tukea voidaan alentaa 20 prosenttia ja toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 prosenttia. Tämä koskee vaikkapa kotoutumissuunnitelmassa sovitusta kielikoulutuksesta kieltäytymistä.

Maahanmuuttajien velvollisuudet eivät siis poikkea millään tavalla kantasuomalaisten työttömien velvollisuuksista, mutta se ei näitä kansanedustajia ja heidän kannattajiaan näytä kiinnostavan. Sitäkin paremmin he osaavat uhriutumisen kulttuurin, josta esimerkkejä tulen varmasti saamaan tämän jutun kommenteiksi. Niitä kirjoittavat ne, joille perussuomalaiset puhuvat mieluummin kuvilla ja mielikuvilla kuin nykyisen lain sisältöä selittämällä. Heille sanon jo etukäteen, että yrittäkää edes kerran kumota minun puheeni lakipykälien avulla.

Lisäys 12.5.2022 klo 12.10.
Tässä Ilpo Sinetän kirjoittamassa kommentissa kiteytyy koko perussuomalaisten ajatusmaailma. Koska Ilpo todennäköisesti kirjoittaa tämän saman kommentin suoraan blogin roskakoriin tänään noin 50 kertaa, niin julkaisen sen jo nyt. Seuraavalla kerralla sitten julkaisenkin Ilpon sähköpostiosoitteen, koska hän selvästi haluaa keskustella jonkun kanssa. Olen varoittanut, että tulkitsen nämä Ilpon roskakoriin joka päivä kirjoittamat kymmenet törkykommentit henkilökohtaiseksi postiksi, jonka voin ihan laillisesti julkaista.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (46)
 1. Tulipahan yksi persukannattaja keväällä hiljennettyä kun näytin ihan mustalla valkoisella etteivät turvapaikanhakijat saa mitään tonneja Kelasta vaan että heidän vastaanottorahansa on lähes puolet pienempi mitä alin toimeentulotuki.

  1. Vastaanottoraha on 61,30-94,73 €/kk niille, jotka saavat ateriat vastaanottokeskuksissa. Siis maksimissaan n. 3€/päivä.

 2. Lasse Kosonen
  12.5.2022, 09:25

  Pakolaisista ja maahanmuuttajista, maahan muuton ongelmista on keskusteltava avoimesti, rehellisesti ja asiallisesti Jokainen muistaa mihin erään puolueen twiittarin yllytys pahimmillaan johtaa.Kukaan ei kaipaa enää hakaristeja puoluetoimistojen ikkunoihin, tai porukkaa norkoilemaan pakolaiskeskusten liepeille polttopullojen ja pesäpallomailojen kera.

  1. Kimmo Paaso
   12.5.2022, 09:51

   Väärin.

   Niitä jotka kaipaavat edellä mainitsemiasi tekoja ja tapahtumia on paljon.

   Oikeastaan niitä on jopa enemmän kuin niitä, jotka eivät sellaista kaipaa.

   Minä en tiedä minkälaisissa piireissä Sakun juttuja kommentoivat liikkuvat ja elävät, mutta suurin osa vaikuttaa elävän täysin eri maailmassa kuin minä.

   Ja minun maailma on kyllä aika helvetin rasistinen. Jos ja kun maahanmuutto -ja silloin puhutaan turvapaikanhakijoista ja “vääristä” maista tulleista, eli näiden tavan kansalaisten puheissa mutiaisista, partalapsista ja kamelinnussijoista – tulee puheeksi, niin niitä polttopulloja kuin mamuja ulos maasta on heittelemässä kaikki, jotka ovat äänessä. Miinus minä.

   Sitten on niitä selkärangattomia raasuja, joita myös Suomi kasvattaa. Niitä “en sano mitään” ja “ihan sama”. Niitä tosin on huomattavasti pienempi osa kuin niitä ulosheittäjiä.

   Minä tulin Ruotsista etelä-Suomeen 14 vuotta sitten. En tuntenut, enkä tunne vieläkään, täällä montaakaan ihmistä, joten minä liikun ihan kaikenlaisissa piireissä. “Hienoston” illanviettoja tosin yritän nykyään välttää: alkoholia litkiviä, parempaan sosiaaliseen ryhmään kuuluvia narreja, jotka eivät ole alkoholisteja vaikka joka ilta pitää siemailla viiniä ja konjakkia. Vaan sehän on eri asia…

   Näin uskallan sanoa, että olen oikeastaan tavannut koko Suomen kansan köyhästä rikkaaseen, ja yksi yhteinen piirre näillä kaikilla on, tai yksi yhteinen kiinnostuksen kohde: rasismi ja mamujen haukkuminen.

   Voi miten onkaan mukavaa nähdä, miten eri luokista tulevien ihmisten silmät alkavat kuulua, ja sylki lentää yhtäaikaisesti, kun puhe menee mamuihin! Kyllä siinä monella tulee lämmin yhteenkuuluvuuden tunne, kun sen näkee ja kokee😄

   Vaan ei minulla. Kun minun puhetta ei yritetäkään kuunnella – mitä nyt joku yhdessä Pohjolan kansainvälisimmistä kaupungeista asunut tyyppi tietää mamuista 🤣 – niin yleensä vedän pään täyteen nopeasti, haistatan paskan ääliöille ja lähden kotiin.

   Vaan eläkää utopiassa, ja tulkaa taas sanomaan että en voi yleistää.

   Ja minä vastaan että tietysti voin. Kuka sen voisi kieltää 😇

   1. Kimmo Paaso
    12.5.2022, 10:30

    Kiilua, ei kuulua 😥

   2. Lasse Kosonen
    12.5.2022, 10:39

    Kyllä aika laajalti voi yleistää.Kulosaaressa ja Kauniaisissa hysytellään enemmän, mutta rasismi siellä voi ulottua myös kotimaisiin köyhiin. Ruotsissa myös hyssytellään, demokratian taakse piiloutuu luokkayhteiskunta, keskiluokka on suhteellisen tasa-arvoinen.

    1. Kimmo Paaso
     12.5.2022, 15:40

     Totta, Ruotsissa esitetään suvaitsevaisia, mutta kun kamera on kiinni niin totuus paljastuu.

     Näin siis kävi oikeasti eräälle kokoomuksen ( moderaterna) poliitikolle, joka kameran edessä kertoi miten maahanmuuttajia pitää saada kaikille asuinalueille, jotta ei tulisi ghettoja ja kotoutuminen olisi nopeampaa.

     Kun tyyppi (mies) luuli että kamera oli suljettu, alkoi se ” onhan se nyt selvää että eihän niitä tänne voi ottaa, ja tarvitseeko tulla koko maahan”-puhe.

     Kun käry kävi, oli reaktio se normaali. Eli syytettiin filmiteamiä huijaamisesta.

     Kyllä Ruotsissa on rasismi myös laajalle levinnyt, ja sen verran skeptinen olen, että muutamaan otteeseen olen kysäissyt, että polttaakohan niitä autoja mamut vai svedut…

   3. Lasse Kosonen
    12.5.2022, 10:54

    Rasistista puhetta on paljon, kynnys siihen että lähdetään väkivallan tielle on kuitenkin suhteellisen suuri. Poliitikon yllytys on siksi vakava teko joka johtaa myös jossain vaiheessa väkivaltaisuuksiin. Sanoisin rikollinen teko.

   4. Markku T Koivisto
    12.5.2022, 11:03

    Pirun hyvä kirjoitus taas kerran Kimmo!

    1. Kimmo Paaso
     12.5.2022, 20:42

     Kiitti👍

  2. Reijo Rekunen
   12.5.2022, 09:53

   Siis järjen omaavat eivät kaipaa. Niitä järjettömiä löytyy myös ikävä kyllä.

   1. Kimmo Paaso
    12.5.2022, 10:32

    Niin. Niitä järjettömiä vain löytyy enemmän kuin järkeviä.

Kommentointi suljettu.