Tynnyrin kokoinen maailma

Ennen sosiaalisen median keksimistä pidin suomalaisia keskimäärin melko fiksuina. Sosiaalinen media on opettanut, että tässä maassa on valtavasti ihmisiä, joilta puuttuu yleissivistys, käytöstavat ja kyky ajatella loogisesti kahta askelta pitemmälle. Heidän maailmansa on heidän asuttamansa tynnyrin kokoinen, eikä kaikkien tynnyrissä näytä olevan ulos katsomista varten edes tapinreikää. Yleensä juuri he ovat kaikkein äänekkäimpiä, ja he ovat äänestäneet kaltaisiaan eduskuntaan ja kuntapäättäjiksi.

Tämä pettymyksen huokaus liittyy uutiseen, jonka mukaan SPR valmistelee noin 400  000 euron myöntämistä Somalian ruokapulan lievittämiseen. Avustus on osa laajempaa EU:n tukemaa humanitaarisen avun hanketta. Sota Ukrainassa on pahentanut ruokakriisiä Itä-Afrikassa, joka on hyvin riippuvainen Venäjältä ja Ukrainasta tuotavasta vehnästä. Lisäksi Itä-Afrikan kuivuus tulee ennusteiden mukaan olemaan pahin 40 vuoteen.

Tästä perussuomalaiset päättivät pillastua. Kansanedustaja Jani Mäkelä ei ollut viitsinyt lukea lyhyttä uutista ensimmäistä lausetta pitemmälle, joten hän päätteli SPR:n käyttävän Ukrainaa varten kerättyä rahaa Somalian avustamiseen.

Muut perussuomalaiset lähtivät raivokkaasti mukaan, ja uusi totuus syntyi hetkessä. Mari Rantanen sanoi sen ääneen ja Sanna Antikainen toisti kaikuna perässä: SPR huijasi lahjoittajia ja antaa Ukrainaa varten kerätyt rahat Somaliaan. Leimahtanut viha pistää muistamaan ajan, jolloin silloinen varakansanedustaja ja nykyinen kansanedustaja kiitti Jumalaa vastaanottokeskuksen tulipalosta.

Totuus tuli taas perässä, kun SPR vastasi Mäkelälle. Moni asiasta raivonnut ei varmaan edes huomannut oikaisua, tai jos huomasikin, niin ei ymmärtänyt. Kyseessä on kaksi eri rahastoa, ja Ukrainaa varten kerätyt rahat käytetään kokonaan Ukrainan auttamiseen.

SPR on globaali toimija, mutta tynnyrissä asuva ei sitä ymmärrä. Hän ei ymmärrä, että myös Somalia on Venäjän aloittaman sodan uhri. Itä-Afrikassa on pahin kuivuus 40 vuoteen ja siellä ollaan riippuvaisia Ukrainan ja Venäjän viljatoimituksista. Nyt Venäjä on sulkenut Mustanmeren viljasatamat, ja Itä-Afrikkaa uhkaa nälänhätä. Jos sinne ei saada apua, niin sieltä saadaan paljon pakolaisia. Tämän johtopäätöksen tekemiseen ei monen järki näytä riittävän.

Pahinta tässä on täydellinen piittaamattomuus ihmishengistä. Se on samaa luokkaa kuin Putinilla, joka on valmis tappamaan itäafrikkalaiset nälkään. Niin näyttävät olevan myös nämä ahtaasti ajattelevat suomalaiset, joiden maailmaan mahtuu vain pelkoa ja vihaa. Jos he itse miettisivät omaa motiiviaan, niin he huomaisivat sen olevan avoin rasismi. Itäafrikkalaiset ovat vääränlaisia ihmisiä, eikä heitä tarvitse auttaa millään tavalla.

Vuosina 2015-16 nämä rasistiset räyhääjät kohdistivat vihansa SPR:n suuntaan, ja sama näkyy jatkuvan. Toivottavasti he tajuavat edes sen, että vastaanottokeskukset ovat nykyisin ukrainalaisten asuttamia. Ja toivottavasti he eivät koskaan joudu itse pyytämään apua keneltäkään, sillä jokuhan voisi sanoa, että sitä saa mitä tilaa ja sinä tilasit piittaamattomuutta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (76)
 1. Lasse Kosonen
  20.5.2022, 13:31

  Ne jotka tietoa kipeimmin tarvitsisivat eivät sitä hae, ainakaan oikeaa. Väestönsiirtoa odotellessa voisi lueskella oikeaa tietoa. Milloin pääsemme Somaliaan kalattoman meren äärelle autiomaan reunalle.

  1. Mika Pajari
   20.5.2022, 14:18

   Itse asiassa persujen politiikkaan sopii, että maailmalta tulisi tänne pakolaisia. Näin he saisivat taas jotain valitettavaa ja voisivat julistaa agendaansa.

   1. Vesa Eriksson
    21.5.2022, 03:07

    Ilman pakolaisia ei olisi persuja.

   2. Pelkuruus ei ole agendaa!

  2. Ja ne, jotka hanakimmin jakavat epäkuranttia tietoa, eivät vaivaudu lukemaan heille osoitettua korjausta, puhumattakaan siitä, että jakaisivat oikean totuuden samassa venuessa kuin oman alkuperäisen epäkuransa.

 2. Tietyille ihmisille nyt vaan ”auttamisen” motiivi on oman paremmuuden esittely ja apua tarvitsevien alistaminen ja nöyryytys pakottamalla kiittelemään ja ylistämään suurta hyväntekijää. Todellinen auttaja katsoo avuntarvetta, ei omaa sädekehäänsä.

Kommentointi suljettu.