Isänmaan asialla?

Viime aikoina kansa ja puolueet laidasta laitaan ovat näyttäneet olevan harvinaisen yksimielisiä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ovat tuominneet kaikki ja hakemus Naton jäseneksi sai laajan hyväksynnän. Valtakunta siis näyttäisi olevan yhtenäinen ja kaikki ovat isänmaan asialla.

Se vain näyttää siltä. Hallituksen esitys valmiuslakiin tehtävistä muutoksista uhkaa kaatua perussuomalaisten vastustukseen, kertoo Helsingin Sanomat. Perustuslakivaliokunta katsoi, ettei valmiuslakiin tehtäviä muutoksia voi säätää tavallisena lakina, vaan on käytettävä perustuslain säätämisjärjestystä. Normaalisti se tarkoittaisi ehdotuksen jättämistä lepäämään yli vaalien, mutta perustuslakivaliokunnan mukaan esitys voidaan julistaa kiireelliseksi 5/6 enemmistöllä ja sen jälkeen hyväksyä 2/3 enemmistöllä. Näin muutokset saataisiin voimaan nopeasti, ja kuten lienemme kaikki ymmärtäneet, niin muun muassa hybridivaikuttamisen saamisella poikkeustilan julistamisen perusteeksi olisi kiire.

Perussuomalaiset aikovat kuitenkin estää esityksen käsittelemisen kiireellisenä, ja sen he pystyvät tekemään yksin. Samalla jää vaalien jälkeistä eduskuntaa odottelemaan hybridivaikuttamisen lisäksi koko valmiuslainsäädännön pitkä ja monipuolinen muutosesitys, jonka voitte lukea täältä. Esityksen lopussa oleva yksityiskohtaisten lakimuutosten määrä on mittava, ja kaikkien muutosten tarkoitus on päivittää valmiuslaki vastaamaan nopeasti muuttunutta maailmaa. Jos esitystä ei käsitellä kiireellisenä, niin valmiuslaki jää entiselleen maailman ja turvallisuustilanteen muuttumisesta huolimatta.

Perussuomalaiset aikovat pysäyttää muutokset vain siksi, että lakiesitys ei mahdollista turvapaikkahakemusten vastaanoton keskeyttämistä kokonaan. Se on puolueelle niin tärkeä asia, että se on valmis jättämään kaikki muutokset tekemättä. Näin suomalaisten asialla olemistaan eniten julistava puolue aikoo jättää valmiuslakiin hybridivaikuttamisen mentävän aukon. Siitä aukosta mahtuu tulemaan melkoinen määrä vaikkapa Venäjän valtion Suomen rajalle kuljettamia pakolaisia, joiden tulosta erityisesti juuri perussuomalaiset ovat kantaneet huolta.

Hyväksymisensä ehdoksi perussuomalaiset vaativat lakiin mahdollisuuden lopettaa turvapaikkahakemusten vastaanottaminen kokonaan, ja jos sitä ei lakiin saada, niin sitten he pysäyttävät koko esityksen. EU-komission kannan mukaan tällainen laki olisi EU-lainsäädännön vastainen, joten perussuomalaiset vaativat Suomea säätämään EU-lainsäädännön vastaisen lain.

Tällainen kiristäminen osoittaa, että puolue ei ole Suomen asialla, vaan puhtaasti omallaan. Turvapaikanhakijat ovat perussuomalaisille elinehto, sillä ilman heidän vastustamistaan puolue kuihtuisi pois. Niinpä nyt ollaan valmiita tekemään henkinen kuperkeikka, jolla samanaikaisesti sekä vastustetaan turvapaikanhakijoita että toivotetaan heidät tervetulleiksi jättämällä hybridivaikuttamisena käytettävä pakolaisase sääntelemättä. Sitten ainakin saadaan paljon vastustettavia turvapaikanhakijoita.

Suomeksi sanottuna tilanne on siis se, että jos perussuomalaiset eivät saa lakiin turvapaikanhakijoiden tulon estämistä kokonaan, niin sitten heitä saa tulla ihan nykyisen lainsäädännön mukaisesti ilman rajoituksia.

On ihan turha puhua isänmaan asialla olemisesta, jos välttämättömät lakimuutokset estämällä antaudutaan hybridivaikuttamiselle  jo etukäteen. Ainakin pitää kysyä minkä ja kenen isänmaan asialla tässä oikein ollaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (27)
 1. Perussuomalaiset Erdoganin opeilla

  1. Jukka Tujula
   27.5.2022, 15:18

   Kyllä: Erdogan vastustaa Suomen Nato jäsenyyttä, vaikka hänellä ei ole mitään Suomen Natoon liittymistä vastaan ja persut vastustavat lakimuutosta, vaikka heillä ei ole mitään lakimuutosta vastaan. Ilmeinen yhtäläisyys on asioissa, kun meinasin siitä täällä mainita, niin se oli jo mainittu.

 2. Topi (US-Puheenvuoro)
  27.5.2022, 15:17

  EU:kin on tekemässä tätä poikkeusta hybridivaikutuksien takia, minkä myötä jäsenmaat voivat niiden perusteluiden turvin puida ja keskittää turvapaikanhakijat yhteen paikkaan tarkasteltaviksi. PS taas vaatii rajat kiinni ja koko raja aitoineen pystyttää yli 1300 km. Niin se on sula mahdottomuus.

  Perussuomalaiset yrittävät kalastella vanhentuneilla keinoilla ääniä ja heillä ei ole juuri mitään muuta tarjota kuin bensamittarin lisäksi tarjota ja lisää keppejä köyhimpien kurittamiseksi työllistämisen edistämiseksi.

  Sama vanhentuneisuus vaivaa kokoomustakin, kun esitetään säästöjä vaikka EU ei näitä asioita mieti kuin vasta 2023 lähtien, jos silloinkaan maailman rauhan tasapainosta riippuen. Silti kokkarit esittävät samoja vanhoja keinoja ja mitään ei ole uutta esittää.

  Toivon, että yksikään puolue lukuun ottamatta perussuomalaisia eivät vastaa kokoomuksen hallituskosintaan vaan jätetään ne puolueet uudestaan oppositioon miettimään, että missä heillä on ohjelmissaan vikaa?

  1. Ei ohjelmissaan vaan vallanhimossaan.

   Sen edestä he tekevät kaikkensa.

Kommentointi suljettu.