Orpon miljardi

Kokoomuksen puheenjohtajaksi jatkokaudelle valittu Petteri Orpo tarjosi linjapuheessaan äänestäjille hyvinvointisopimusta, jossa jokainen oman osuutensa hoitava suomalainen saa yhteiskunnalta reilulta ja oikeudenmukaiselta tuntuvan vastineen. Kun jokainen työikäinen ja työkykyinen käy töissä ja maksaa veronsa, niin yhteiskunta tarjoaa yksilölle turvaa, työtä ja toimeentuloa sekä toimivat palvelut ja tulevaisuudenuskoa.

Kuulostaa hyvältä, mutta ei tarkoita mitään. Nyt kokoomus kuitenkin lanseerasi uuden sanan, jonka tulemme kuulemaan ennen vaaleja jatkuvasti ja joka kuulostaa pelottavan tutulta. Sipilän hallitus tarjosi yhteiskuntasopimusta, joka muuttui pakkolakiesitykseksi, jolla uhkaamalla palkansaajat pakotettiin kiky-sopimukseen. Ja kuten muistamme, niin kiky lisäsi työaikaa ilman lisäpalkkaa, leikkasi julkisen sektorin lomarahoja ja siirsi työnantajamaksuja työntekijöiden maksettavaksi. Tämä työnantajamaksujen siirto sinetöitiin ihan lakia muuttamalla.

Samaa on luvassa nytkin, sillä Orpo lupasi muun muassa uudistaa työmarkkinat radikaalisti lisäämällä paikallista sopimista jopa yksilötasolle, porrastaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja lisätä kannusteita ottaa vastaan työtä. Suomeksi tämä tarkoittaa työehtojen ja palkkojen sanelua sekä työttömyysturvan leikkaamista.

Mutta vastineeksi Orpo lupasi keventää tuloverotusta miljardilla eurolla, korjata soten, satsata vanhustenhuoltoon ja koulutukseen sekä tasapainottaa julkisen sektorin talouden. Tässä yhtälössä veronkevennykset muuttuvat verotulojen kasvuksi yhtä mahdottomalla tavalla kuin kiky-sopimuksen julkisen sektorin lomarahaleikkaukset auttoivat Suomen vientiteollisuutta.

Onhan se mukavaa, jos verotus kevenee miljardilla eurolla. Joku laski somessa, että jos miljardin kevennykset jaetaan tasan kaikille verovelvollisille, niin jokaisen verotus kevenee noin 25 euroa kuukaudessa. Niitä ei kuitenkaan jaeta tasan. Veronkevennykset ovat aina prosentuaalisia, joten suurituloisimmat hyötyvät euroissa eniten ja pienituloiset vähiten. Lisäksi veronkevennykset kohdistuvat enimmäkseen kunnallisveroon, joten julkinen sektori ei vahvistu, vaan heikkenee. Se miljardi on pois köyhien ja pienituloisten eniten käyttämistä kuntien tuottamista peruspalveluista.

En tiedä miten Orpo aikoo korjata soten, mutta arvaan, että yksityistämällä eli lisäämällä valinnanvapautta, kuten kiertoilmaisu kuului. Sehän oli kokoomuksen ehto Sipilän hallituksessa silloin, kun keskusta halusi soteen mukaan maakuntahallinnon. Yksityiset hoivajätit valmistautuivat tähän verovarojen siirtoon huolella, joten Sipilän soten kaatuminen oli niille harmittava takaisku. Ehkä ne nyt vaativat silloin annettujen lupausten lunastamista.

Mutta entäs köyhät? Heitä tämä hyvinvointisopimus ei koske. Jos ei käy töissä eli ei osallistu yhteiskuntaan, niin yhteiskunta ei tarjoa mitään muuta kuin leikkauksia tukiin. Jonkunhan tämä hyvinvointisopimus on maksettava.

Vaaleihin on aikaa vielä kymmenen kuukautta, ja ihan varmasti kokoomukselta pyydetään vielä monta kertaa niitä leikkauslistoja. Yllättävän moni uskoo kuitenkin jo nyt, että veroja alentamalla verotulot kasvavat, julkinen talous tasapainottuu ja julkisen sektorin palvelut paranevat, eikä siihen tarvita edes velkaa.

Kummelin sketsissä tv-pamppu antoi jätkille miljardi euroa ja käski panna porukat nauramaan. Orpon miljardi pistää monet vielä itkemään.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (105)
 1. Eikös ne palkkaveron alennukset osu valtionverotuksen? Siis siihen, jota alle 25000 vuodessa ansaitsevat eivät kaikkien vähennysten jälkeen edes maksa. Miten valtio voi puuttua kunta erotuksen määrään?

  1. sakutimonen
   12.6.2022, 09:56

   Kunnalliverotus perustuu lakiin ja hallitus ja eduskunta säätävät lait. Kunnat päättävät vain veroprosentista. Esimerkiksi verovähennyksistä päätetään eduskunnassa.

   1. Kovin helppoa ei olisi KokKesPer-hallituksen alkaa muuttaa kuntaveron perusteita.
    Ja uskon kyllä orpopojan tietävän sen. Kunhan puhuu omilleen. Sille hyvätuloiselle neljännekselle, joka paskat nakkaa heikompiosaisten huolille.

    1. Kunnon kapitalisti ei roskaväestä piittaa. Yhdessä persujen kanssa kokoomus toimittaisi mielellään heikkomman aineksen leireille tai vaikka kuopan reunalle tulosta heikentämästä.

     1. Kunnon kapitalisti ei myöskään maksa kunnallisveroja, vaan nostaa palkkansa osinkoina.

     2. SÄHKÖPOSTIMIES
      12.6.2022, 17:10

      No jos kokkarit edes olisi rehellisesti kapitalisteja. Vaan kokoomuksen pelikirja kun on sekasikiö kapitalismia ja sosialististakommunismia ja tiest mitä muuta. Poimitaan joka hommasta omaan agendaan sopivat kirsikat.

      Lyhyesti voitot yksityistetään, tappiot kansallistetaan ja mitään ei jaeta kun omalle hyvävelikerholle. Keskiverto duunarille luvataan parinkympin verohelpotus tuloveroihin ja samalla myydään luonnolinen monopoli pois ja se duunari maksaa 2-3x kevennyksen verran palvelusta jota ilman ei pärjää.

    2. Luukas Pyykorpi
     12.6.2022, 15:43

     Soli PersKeKo

   2. ”Veronkevennykset ovat aina prosentuaalisia, joten suurituloisimmat hyötyvät euroissa eniten ja pienituloiset vähiten. Lisäksi veronkevennykset kohdistuvat enimmäkseen kunnallisveroon”

    Tuosta saa helposti sellaisen kuvan, että myös vähävaraisten verotus helpottuisi prosentuaalisesti. Näin tuskin tapahtuu. Ehkä jotkut yleisimmät vähennykset kasvavat, mutta melko varmasti toisista, enemmän vähävaraisempia koskevista, leikataan.

    1. Työkkäristä lähtee 20 prosenttia.

     Suomi nousuun toivon polulla, vittu!

  2. Palkkataso, jolle valtionveron kevennykset osuvat, on paljon korkeampi.

   https://www.veronmaksajat.fi/Palkka-ja-elake/Valtion-tulovero/valtion-tuloveroasteikko-2021/#73d957e0

   ”valtionveroa maksetaan vuonna 2021 käytännössä vasta noin 39 330 euron palkkatuloista”

   eli vasta noin 3200 e/kk tuloista

   1. Tämän Kokoomus tietää tietysti erittäin hyvin ja siksi jaksavat tästä aina puhua. Mutta onko tämä oikeudenmukainen progressio lähtökohtaisesti, kun vielä kunnallisveron progressio alkaa noin 18 000 € vuosituloista? Mietin vain, että veronmaksajien osuus on aika pieni.

    1. Eihän valtionveroista kerry enää kuin n. 10% valtion verokertymästä. Kokoomus on jo aikaa sitten onnistunut tasaveron ajamisessaan.

   2. Tässä uudempi .
    https://www.veronmaksajat.fi/Palkka-ja-elake/Valtion-tulovero/valtion-tuloveroasteikko-2022/#23e5510d
    ”Palkansaajan vähennykset (työtulovähennys ja muut viran puolesta automaattisesti tehtävät vähennykset) huomioiden, valtionveroa maksetaan vuonna 2022 käytännössä vasta noin 40 500 euron palkkatuloilla (brutto)”

  3. Ei kyllä pystykään, mutta vähennyksiä pystyy säätämään. Jostain muualta se menetetty raha sitten otetaan. Orpo onkin jo tehnyt selväksi, mistä ja keneltä.

  4. Seppo Kinnunen
   13.6.2022, 07:47

   Tarkastellaanpa sitten verottajan vahvistamaa faktaa. Kun eläketulo on 37128,48, siitä maksuun määrätään 1937,43 valtion tuloveroa. Siitä prosentin tuloveron alennus (Orpon miljardi) on 19,37/vuosi eli 1,61/kk. Näinkin kohtuullisesta eläketulosta vain 1,61 euron alennus. ”Eipä sillä vielä kuuhun mennä” Kummelin kylien kauppa-sketsiä lainaten. Kunpa jokainen kansalainen viitsisi vilkaista verotuspäätöstään, huomaisi, millaisesta kusetuksesta Orpon miljardissa on kyse.

   1. Ja tuosta kun vielä ottaa huomioon, että 37 000 eläketuloon ei yllä monikaan teollisuudessa ja palveluammateissa ollut väittäisinpä että ei koske tavan duunaria orpopojan huojennukset.

 2. Ahti+Granat
  12.6.2022, 09:52

  Niin. Ensimmäinen ja ainoa yhteiskuntasopimus olisi saatava siitä, että osingoilla tehty verokikkailu saadaan loppumaan. Muitakin Orpon referenssiryhmään liittyvien tahojen tekemisiä olisi syynättävä aivan toisin kuin nyt yhteiskunnan tulomuodostuksen, vastuun ja veronmaksukyvyn suhteen. Painopisteen siirto takaisin köyhien kurittamiseen ja vain hyvätuloisten tason turvaamiseen on poliittisesti vastuutonta. Se oli sitä Sipilän. Orpon ja Soinin hallituksessa ja samaa myös tulevassa, jos ”mani” on ainoa manipulaation yllyke.

  1. Tässä esimerkki Orpon ja kokoomuksen hyvinvointisopimuksesta, verokikkailu on ilmeisesti niin laajaa että suomessakin pitää piilotella niiden tietoja jotka tuota kikkailua harrastavat. Venäjän oligarkit eivät ole ainoita jotka tuota kikkailua harrastavat. Milloinkahan kokoomus, kepu, persut ja muu oikeisto suostuvat lopettamaan kaikkien oligarkkien paapomisen? Toistaiseksi ”oligarkit” ovat olleet suomalaisenkin oikeiston erikoissuojelussa.
   https://finnwatch.org/fi/loppu-omistusten-piilottelulle?fbclid=IwAR3llMg1Lpz-f3d0tObxP-QGcebhGOnxFKMI2eW0ucAxky2Lb1jSEJcPZlg

Kommentointi suljettu.