Pääministerin mekko

Ukrainan sota, Suomen Nato-jäsenyys ja muut sellaiset asiat ovat pikkujuttuja silloin, kun some pääsee puhumaan todella vakavista ja isoista asioista. Jo muutaman  päivän on puhuttanut pääministeri Sanna Marinin Pride-kulkueessa käyttämä mekko. Iltalehti teki nätistä mekosta asiallisen muotijutun, mutta se oli taas kerran liikaa netissä päivystäville setämiehille. Esimerkkinä olkoon vaikka tämä lukioikäinen setämies.

Kaava on sama kuin ennenkin. Tähän mennessä suunnilleen jokainen pääministeri Marinin vaatekappale tai sen puuttuminen on arvosteltu erikseen jopa vaatteen sisältöä myöten. Peppukohun lisäksi on ollut ainakin tissivakokohua, reppukohua, toppikohua, nahkatakkikohua ja ties mitä muuta. Pukeutuipa Marin miten tahansa tai ei mitenkään, niin aina sanotaan, että hän vain poseeraa muotinukkena eikä hoida töitään. Suomi velkaantuu ja työllisyystoimet puuttuvat, mutta pääministeri se vain humputtelee kesämekossa. Bensa on liian kallista, on hellettä ja paarmat purevat, eikä pääministeri tee asioille mitään.

Tosiasiassa hallitus on saavuttanut työllisyystavoitteensa, taloudella menee paremmin kuin pitkiin aikoihin ja jokainen hallitus olisi joutunut ottamaan koronavelkaa ja maailmantilanteen kriisiytyessä velkaa myös puolustusmenoihin. Bensan hinta on laskenut kymmenisen senttiä hallituksen päätettyä jakeluvelvoitteen muuttamisesta. Sen jakeluvelvoitteen muuten keksi Sipilän hallitus.

Työttömien syyllistäminenkin on taas alkanut hyvissä ajoin ennen vaaleja, kun mediaan marssitetaan yrittäjiä kertomaan työvoimapulasta ja syyttämään siitä liian hyvää työttömyysturvaa. Oikeasti työvoimapula kertoo vain talouden kovasta kasvusta, mutta tätä samaa valitusta saamme kuulla ensi kevään vaaleihin asti.

Sanoin jo vuosia sitten, että joidenkin mielestä jossain varastossa pitäisi olla syömättömiä ja sontimattomia monen alan ammattilaisia, joita voisi poimia töihin tarpeen mukaan ja tarpeen lakattua palauttaa varastoon. Työmarkkinoilla markkinavoimat toimivat vain silloin, kun pitää lomauttaa tai irtisanoa, mutta eivät silloin, kun pitäisi houkutella työntekijöitä paremmilla palkoilla. Silloin ollaan vaatimassa tukien leikkaamista. Jos 34,50 euron päivittäinen työmarkkinatuki kilpailee tarjotun palkan kanssa, niin vika on kyllä palkassa.

Tämä tästä ja palataan siihen kesämekkoon. Parhaan näkemäni päivityksen asiasta teki Minja Koskela Facebookiin. Sen mukaan Sanna Marin on olemassa ja käyttää vaatteita, joista media sitten kertoo. Somen oikeisto sanoo, että Marinin pitäisi hoitaa työttömyyttä eikä leikkiä mannekiinia. Tässä kritiikissä ei ole kyse vain Marinista, vaan yhteiskuntaan pesiytyneestä seksismistä, jossa naispoliitikon jokainen vaate ja olemisen tapa käännetään poliittiseksi lyömäaseeksi.

Mutta jatketaan kesää ja odotellaan mitä pääministerillä on seuraavaksi päällään. Toista oli ennen, ennen oli kunnollista.

Nuori Kalle Päätalo sanoi hänen huonoja vaatteitaan arvosteleville, että puhuttele miestä äläkä vaatteita. Sama pätee naispuoliseen pääministeriin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (44)
 1. Esimerkkisi setämies on samaa mieltä kuin sinä: vaatteet eivät ole se kiinnostava asia vaan poliittiset päätökset.

  1. Jos oikein tulkitsen tuo Mats on pikkukokkari liian isoissa vaatteissa. Setämies tuskin, teini vaan. Erehtyi jopa kerran ikäihmisiä mollaamaan. Maksaa tai virheensä korjaa… Ymmärtääkö edes kesämekoista ja maailmasta yleensä. Ääntä
   kyllä riittää mutta sehän teini-ikään kuuluu.

   1. Jukka-Tapio Jormanainen
    5.7.2022, 20:15

    15-17 vuotiaana minäkin tiesin kaikesta kaiken. 62 vuotiaana tiedän miten vähän tiedän.

    1. äimänkäki
     6.7.2022, 05:37

     Olikohan kirjailija Mark Twain kun sanoi jotain tähän tyyliin. Kun olin kaksikymmentä vuotta, isäni oli maailman tyhmin mies. Kun täytin kolmekymmentä huomasin miten paljon isä oli oppinut kymmenessä vuodessa.

  2. Esimerkin setämies moitti sanatarkasti, että pääministerin tehtävä ei ole olla lifestyle julkkis. Marinko itse näitä lifestyle-tekstejä ja toppikohuja on kuukausitolkulla pitkin verkkoa levittänyt?

   Kun olkiukon itse rakentaa, siitä löytyy aina kohta johon lyödä. Uotilan kommentista paistoi niin selkeä antipatia Marinin julkiskuvaa kohtaan, että kommenttisi on tosi outo.

 2. Loistava kirjoitus ja erinomainen Päätalo-sitaatti. Myös Ville Niinistö julkaisi juuri Facebookissa asiasta hyvän kirjoituksen.

Kommentointi suljettu.