Pääministerin vika

Pääministeri Sanna Marinin pukeutuminen ei minua hirveästi kiinnosta, mutta mediaa ja somekansaa kiinnostaa. Eilen monen höyrykattila räjähti taas, kun Ruisrock julkaisi kuvan tapahtumaan osallistuneesta Marinista.

Some täyttyi hetkessä ihastelusta ja raivosta. Pääministerimme on cool tai taas se poseeraa kuvaajalle. Näin nuoren pääministerin pitääkin viettää vapaa-aikaansa tai eipäs näkynyt pääministeriä Suviseuroissa. Tämä alkaa olla jo liiankin tuttua, sillä tekipä Marin mitä tahansa, niin aina puhutaan ihastellen, raivostuen ja kadehtien. Kuten eräs kaverini osuvasti sanoi, niin toivottavasti kaikki pahastujat ymmärtävät, että tältä näyttää pystyyn nostettu keskisormi.

Oikeastaan kaiken kaunan ja katkeruuden kiteytti blogini roskakoriin jo kolme vuotta joka päivä kymmeniä kommentteja suoltanut Ilpo.

Ilpon pakkomielteinen kirjoittelu lienee hänen elämänsä ainoa sisältö, mutta se on hänen ongelmansa. Roskakori vetää kyllä tavaraa. Minua kiinnostaa kuitenkin Ilpon esille nostama pääministerin ja hallituksen yhteys Fortumin ja Uniperin tilanteeseen.

Jos sellaista yhteyttä ruvetaan hakemaan, niin on palattava Sipilän hallituksen aikaan. Syyskuussa 2017 Fortum julkaisi tiedotteen, jonka mukaan se aikoo ostaa saksalaisen energiayhtiö E.ON:n osuuden niin ikään saksalaisesta Uniperistä. Näin Suomen valtion 51 prosentin osuudella omistamasta Fortumista tuli Uniperin pääomistaja 78 prosentin osuudella. Nyt Uniper tuottaa tappiota kymmenen miljoonan euron päivävauhtia, ja Saksan talousministeri vaatii emoyhtiö Fortumia osallistumaan Uniperin pelastamiseen.

Fortum lähti strategisena linjauksena laajentumaan Euroopan energiamarkkinoille. Uniperillä on paljon kaasuvoimaloita Keski-Euroopassa ja Venäjällä, ja niiden osuus on ollut yli puolet Uniperin voimalaitosten koko tehosta. Saksassa kaasuun perustuva energiantuotanto on ollut keskeisessä asemassa, kun hiilivoimaa ajetaan alas ja ydinvoimalaitoksista on päätetty luopua. Saksa on vahvasti riippuvainen Venäjän maakaasusta. Uniper tuottaa lähes 83 prosenttia energiantuotannostaan kivihiilellä ja maakaasulla, ja merkittävä osa yhtiön tuotannosta on tapahtunut Venäjällä.

Kuten Iltalehti kirjoitti syyskuussa 2017, niin saksalainen energiajätti E.ON paketoi kaiken saastuttavan toimintansa yhden yhtiön alle ja halusi myydä sen pois rasittamasta arvoaan ja mainettaan. Se yksi yhtiö oli Uniper, josta Fortum osti 78 prosenttia. Fortumin piti valloittaa Euroopan energiamarkkinat, mutta kaikki meni sekaisin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Uniper tuottaa valtavaa tappiota ja nyt etsitään maksajaa.

Mikä oli sitten Sipilän hallituksen osuus tähän vuoden 2017 yrityskauppaan? Ei yhtään suurempi kuin muissakaan vastaavissa yrityskaupoissa. Fortum on suomalainen pörssiyhtiö, ja vaikka valtio onkin sen suurin omistaja, niin maan hallituksilla ja niiden omistajaohjausministereillä ei ole tapana puuttua pörssiyritysten operatiiviseen toimintaan. Siihen ei ole edes selvästi määriteltyä oikeutta, sillä jokaisesta puuttumisen yrityksestäkin on tähän asti seurannut poliittinen riita. Sellaisen seurauksena Antti Rinnekin joutui eroamaan pääministerin paikalta, kun hänen väitettiin sekaantuneen Postin toimintaan. Fortumin tytäryhtiö Uniper on saksalainen pörssiyhtiö, jonka toimintaan ei Suomen hallituksella ole mitään sanottavaa. Vastuu on yhtiöiden operatiivisilla johtajilla. Heidän käytössään ei vuonna 2017 ollut kristallipalloa, josta olisi voinut ennustaa Venäjän hyökkäävän Ukrainaan vuonna 2022.

En tiedä mitä tapahtuu ja kuka maksaa. Ainakin saksalaiset kuluttajat maksavat. Voi käydä myös niin, että Fortum eli suomalaiset veronmaksajat maksavat osan tappioista ja kaupan tehneet operatiiviset johtajat palkitaan.

Se on ainakin varmaa, että tapahtuipa mitä tahansa, niin ärsyketulvan turruttama ja parin päivän poliittisella muistilla varustettu somekansa osoittaa syylliseksi pääministeri Marinin, joka vain bilettää farkkushortseissa ja nahkatakissa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka talous
Kommentit (60)
 1. Kimmo Rossinen
  10.7.2022, 09:33

  Digita, Caruna, VR?, mitä näitä onkaan. Oiskohan KOK-vetoisella porukalla jotain maukkaampaa myytävää? Yksityistetään ja aidataan kansallispuistot? 10€/päivä tai 0,5€/kävelymetri? Itse ryhtyisin myymään pääministerimme bilekuvaa, sillä somemeuhkaajat taisivat saada omat kurat silmilleen.

  1. Pois myydyt yritykset:
   Kemira GrowHow (entiset nimet Kemira Agro Oy, Kemira lannoiteryhmä) myytiin norjalaiselle Yaralle 200 miljoonalla eurolla toukokuussa 2007, ja valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä oli silloin Jyri Häkämies.

   1. Reijo Rekunen
    10.7.2022, 11:21

    Muistelen lannoitteiden hinnannousussa tapahtuneen kaupan jälkeen melkoista nousua. Olisiko ollut 50 % luokkaa, eli sitä kokoomuksen ihailemaa markkinataloutta.

    1. Kari Moilanen
     10.7.2022, 12:25

     Yara nosti hintoja 28%.

     1. Nosti sitten 28 vai 50%, niin laittoi suomalaiset lannoitteiden ostajat maksamaan. Siinä kokoomuksen ja Häkämiehn lahja suomalaiselle maa- ja metsätaloudelle, kuten myös veronamaksajille ja valtiontaloudelle pitkällä tähtäimellä.

      Olisi edes korottanut hinnat itse ja kerännyt rahat takaisin maatalouden tukemiseeen, mutta ei, Häkämies otti rahat jotka sai tuotteita liian? halvalla myyvästä yhtiöstä ja antoi rahastusoikeuden norjalaisille. Joko kysessä olsi myyjän tahallinen alihinnoittelu tai sitten ei hajuakaan siitä miten markkinatalous toimii. Veikkaan ensin mainituua koska niin kokoomus sitä yhteistä omaisuutta jakaa, ensin alihinnoittelee valtioomisteisen toiminnan ja kas kummaa kun kaupat on tehty, niin tottakai rahastus alkaa heti kovemmilla hinnoilla.

    2. Samaa markkinataloutta kuin katsastusuudistuksessa, jossa hinnat nousivat 2,5 kertaisiksi. Oikeiston ajama kilpailun vapauttaminen ei edes aina hyödytä yrittäjiä, ei ainakaan alustatalouden pakkoyrittäjiksi ahdistettuja Uber-kuskit, joista tuoreen Mot-uutisen mukaan monet saivat tuomion, kun Uber unohti sanoa heille, että taksiluvatta ajaminen on laitonta.

     Oikeisto ajaa sijoittajien suojelua kaikin tavoin, mihin kuuluu myös sijoittajien omistajuuden pimittäminen hallintarekisterien ym. taakse. Pienyrittäjän jaksavat silti äänestää kokoomusta, vaikka se on monesti potku omaan nilkkaan.

  2. Virva Itäranta
   10.7.2022, 11:14

   Eikös Sipilän hallituksen viime metreillä ollut tarkoitus myydä ikimetsät amerikkalaiselle elämysmatkailulle? Mainosfilmejä kuvattiin jo rämeiköissä,mikäli oikein muistan.

   Maantiet ja vesikin oli tarkoitus myydä samalla, mutta hallituskausi loppui kesken. No, ens kerralla sitten.

   Äänestäkää ihmiset oikein vaaleissa.

   1. Tuo oli sitä Sipilän mainostamaa ”taseet töihin” politiikkaa.

   2. Jos vesivarat oikeasti myydään jollekkin yksityiselle yhtiölle kannattaa muuttaa pois suomesta. En voi ymmärtää että sellaista edes yritetään. Muistaakseni nähnyt ohjelman jostain maasta jossa se on tehty ja ei kyllä kvin viisasta ole kansalaiseten osalta. Tämän hallituksen pitäisi saada oikeasti aikaan laki joka sellaiset suunnitelmat estäisi.

 2. Marin sitä, Marin tätä jne, jne.. Täydellisyyttä hipovaa ala-arvoista uutisointia pääministerimme pukeutumisesta ja vapaa-ajan vietosta.

  Koskahan saadaan uutisista lukea ja kuulla Marinin hallituksen positiivisista aikaansaannoksista? Tätä odotellessa…

  1. Reijo Rekunen
   10.7.2022, 11:16

   Vaikka niitä uutisia tulisi tuutin täydeltä, sulkee tietty osa kansasta silmänsä ja korvansa uutisoinnilta. Esimerkkinä eräältä toiselta sivustolta eläkeläinen joka saa vain takuueläkettä, ja toivoo ensi vaaleissa vallanvaihdosta.

   1. Ihmisen tyhmyyttä ei pidä koskaan aliarvioida!

   2. Oleneläkeläinen enkä halua vallanvaihdosta. olisin tyytväinen vaikka olisi sama hallitusvastuu koko loppuelämäni.

    1. Virpi Myöhänen
     10.7.2022, 17:43

     Täysin samaa mieltä sinun kanssasi. Kunpa saataisiin muutkin eläkeläiset mukaan ja äänestämään tätä hallituspohjaa.

    2. Österlund Camilla
     11.7.2022, 01:27

     … Tähän suuntaan minäkin veistelin, ja johan muutama oikeistolainen riemastui. Kun heidän mukaan minä en itse ole huomannut että tämä hallitus on ollut minulle, köyhälle, hyväksi. Toisin sanoen, en ole huomannut onko minulla enemmän, vai vähemmän rahaa, kun persujen aikaan…

Kommentointi suljettu.