Koettakaa päättää

Kuten viime perjantaina totesin, niin rikkailla ei ole rahaa ja köyhille sitä ei pidä antaa. Tänään on selvinnyt, että ainakin rikkaiden verotusta pitää keventää, mutta vielä parempi on, jos kaikkien työtuloverotusta kevennetään. Näin ainakin näyttää ajattelevan EVA:n johtaja Emilia Kullas Iltalehden kolumnissaan, jonka otsikossa on outo viittaus vappusataseen. Kuten perjantaina kerroin, niin sehän on jo annettu. Elokuussa tulevan indeksikorotuksen jälkeen takuueläke on sata euroa suurempi kuin vuonna 2019.

Se siitä vappusatasesta, mutta muutenhan kolumni on tuttua puhetta. Rikkaita on liian vähän, ja jos heitä ruvetaan verottamaan lisää, niin loputkin muuttavat pois. Vaalien lähestyessä poliitikot ovat ruvenneet puhumaan veronkevennysten suuntaamisesta pieni- ja keskituloisille, mutta siitä seuraisi suurituloisten verotuksen kiristyminen.

Rikkailla on rikkaiden murheet, ja olen huomannut monien ihan tavallisten palkansaajienkin lämpenevän ajatukselle keventää kaikkien verotusta, jolloin suurituloiset hyötyisivät eniten. He taitavat uskoa humpuukiksi todettuun valumaefektiin, tai sitten he vain oikeasti eivät ajattele nenäänsä pitemmälle. Ukrainan sota ja talouspakotteet nostavat hintoja, ja poliitikot tarjoavat inflaatiolääkkeeksi verojen alentamista. Näin käteen jäisi enemmän rahaa jokapäiväiseen kuluttamiseen.

Kokoomus haluaisi keventää ansiotuloveroa kaikissa tuloluokissa ja perussuomalaiset suuntaisivat kevennykset keskituloisille. Myös SDP suhtautuu myönteisesti pieni- ja keskituloisille suunnattuihin kevennyksiin, mutta ei kannata laajempia tuloveronalennuksia. Perussuomalaiset haluavat alentaa polttoaineveroa ja vasemmistoliitto ruuan arvonlisäveroa. Hallituspuolueet ovat puhuneet kaikkein pienituloisimmille kohdennettavista suorista tuista.

Ainakin taloustieteilijät tyrmäävät täysin tuloverojen alentamisen inflaation torjumiskeinona. Heidän mielestään huonoin idea on alentaa tuloveroa, ja polttoaineveron alentamisen he kuittaavat kesähellepuheina. Ruuan arvonlisäveron alentaminen ja suorat tukitoimet pienituloisimmille saavat heiltä myönteisimmän arvion. Kaikki veronkevennykset alentaisivat suoraan valtion verotuloja.

Mutta kansa puhuu polttoaineen hinnasta, jota nykyinen hallitus kuulemma korottaa jatkuvasti. Tosiasiassa tämä hallitus on korottanut polttoaineveroa vain kerran, ja se tapahtui jo elokuussa 2020. Sen vaikutus on 6-7 senttiä litralta. Sen sijaan Sipilän hallitus korotti polttoaineveroa peräti kolme kertaa. Lisäksi Sipilän hallitus päätti jakeluvelvoitteesta, joka nosti hintaa. Nykyinen hallitus on lieventänyt tilapäisesti jakeluvelvoitteen määrää, ja se alensi hintaa 20-30 senttiä litralta. Ehkä polttoaineen hinnasta kovinta meteliä pitävät perussuomalaiset haluavat häivyttää mielistä nämä tosiasiat. Suomen hallitus ei määrää öljyn maailmanmarkkinahintoja eikä päätä huoltoasemien hinnoittelusta.

Yleensäkin koko keskustelu veronkevennyksistä kuulostaa siltä, että tänään halutaan syödä ja tankata halvalla ja itselle halutaan enemmän rahaa käteen. Huomenna halutaan samaa lisää. Samaan aikaan kuitenkin valitetaan julkisten palvelujen toimimattomuutta ja teiden huonoa kuntoa. Mikään ei toimi eikä hallitus tee mitään. Valittajia ovat usein juuri ne samat, jotka valittavat liian kovasta verotuksesta.

Minä en tiedä mitä nämä valittajat oikeasti haluavat. Tai tiedänhän minä. He haluavat kaiken itselleen nyt heti, mutta eivät halua osallistua kustannuksiin maksamalla veroja. Tärkeimpiä asioita maailmassa ovat oma napa ja oman auton bensatankki. Sen jälkeen tulevat julkiset palvelut, joiden pitää toimia moitteettomasti, mutta joita ei haluta rahoittaa veroja maksamalla.

Koettakaa nyt päättää mitä te oikein haluatte, sillä kaikkea ei voi saada.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka talous
Kommentit (63)
 1. Maarit Lehmussilta
  18.7.2022, 12:31

  Me suomalaiset olemme omituinen kansa. Samaan aikaan olemme valittajien ykkösiä ja maailman onnellisin kansa. Ehkä onnellisuus johtuukin siitä, että voimme valittaa ja valittaa myös toisten laatimista valituksista.

 2. No joo.
  Hyvä kello kauas kuuluu. Paha vielä kauemmas.
  Empiirisen tutkimukseni mukaan somessa meukkajat ovat melkoisen rajallinen ryhmä. [meinasin kirjoittaa tyhmä] Osa on asialla ja osa jopa harjoittelee “hybridivaikuttamista”. Muutaman lauseen jälkeen nuo uljaat sananvapauden puolustajat siirtyvät persoonallisuuden alatyyliseen arvioimiseen ja “bannaamiseen”.
  En erottele Matteja ja Maijoja vaikka olen antanut itseni ymmärtää, että hyvin on riidankylväminen Maijoihin onnistunut.
  Haitanneeko tuo?

  Omalta osaltani olen sillointällöin ajankuluksi heitä kiihdyttänyt. Kyllä kiihtyvätkin…

  Hienoa Saku. Et kiihdy vaan kiltisti toistat – vaikkei tehosta olekaan oikein näyttöä 😉

  1. Luukas Pyykorpi
   18.7.2022, 19:06

   Niin, harmi. Näitä tekstejä lukevat etupäässä kai vain he joilla on jo joku järki päässä. 🙁

Kommentointi suljettu.