Järjellä vai tunteella?

Somekansa käy kovilla kierroksilla milloin mistäkin asiasta, ja viime aikoina ovat puhuttaneet ainakin bensan ja sähkön hinta sekä turistiviisumien myöntämisen lopettaminen venäläisille. Yhteistä näistä kaikista asioista käytävälle keskustelulle on, että päätöksiä vaaditaan tehtäväksi heti. Tulee ihan mieleen Sipilän hallitus, jonka mottona oli tehdä tällainen laki ja katsoa mitä tapahtuu.

Syntyi muun muassa aktiivimalli ja taksilaki, mutta ei nyt muistella menneitä. Mietitään sen sijaan noita nyt puhuttavia asioita ja aloitetaan viisumien myöntämisen lopettamisesta. Sen voi minun mielestäni ihan hyvin tehdä, mutta se ei lopeta venäläisten shoppailumatkoja. Kaikki aiemmin myönnetyt kestoviisumit ovat edelleen voimassa ja jo jätetyt viisumihakemukset on käsiteltävä keskeyttämispäätöksen jälkeenkin entisten perusteiden mukaisesti. Lisäksi poliitikot ovat vähän erimielisiä siitä, millä perusteilla viisumihakemus hylättäisiin tai hyväksyttäisiin. Saako tulla sukuloimaan, saako tulla omalle kesämökilleen, saavatko armeijaa välttelevät tulla ja niin edelleen. Pelkkä halu asettaa Venäjän hallinnolle paineita pakotteiden tapaan ei EU-sääntöjen mukaan riitä.

Muun muassa Viro on lopettanut viisumien myöntämisen kansalliseen turvallisuuteen vedoten, joten sieltä voisi ottaa mallia. Viro ei kuitenkaan mahda mitään sille, että jonkin muun Schengen-maan myöntämällä viisumilla sinne pääsee edelleen. Suomi on tällä hetkellä venäläisten kauttakulkumaa muuhun Eurooppaan, joten se puoltaisi kyllä viisumien myöntämisen lopettamista. Jos kuitenkin oikeasti halutaan rajoittaa shoppailuturismia ja painostaa Venäjää, niin päätöksen pitäisi olla kaikkien Schengen-maiden yhteinen.

Onneksi tästä käytävä keskustelu on asiallista. Ihan samaa ei voi sanoa jo pitkään käydystä keskustelusta bensan ja sähkön hinnasta. Joka ikinen päivä saa lukea somesta joidenkin poliitikkojen lietsomaa keskustelua, jossa vaaditaan valtiota alentamaan hintoja. Joskus tuntuu siltä, että valtion on maksettava kansalaisten bensa- ja sähkölaskujen nousu, mutta verottaa ei saa. Samat poliitikot vetävät kuitenkin herkästi esiin sosialismin peikon huomaamatta puheissaan mitään ristiriitaa.

Eilisillan A-studiossa käytiin ihan hyvää keskustelua asiasta, mutta Ylen siitä tekemä uutinen oli vähän kummallinen. Vasemmistoliiton Jussi Saramo ehdotti sähkön hintakattoa, mutta uutisen keskiöön nostettiin perussuomalaisten Leena Meri, joka vaati energiahätätilan julistamista. Kun Elokapina vaati ilmastohätätilan julistamista ja Helsingin kaupunki sellaisen julisti, niin muistelen juuri perussuomalaisten suhtautuneen asiaan ivallisesti.

Onhan se tietysti ihan eri asia, mutta ei pelkkä hätätilan julistaminen ole konkreettinen toimi missään asiassa. Se on vain julistus, joka ilman sen perusteella tehtyjä päätöksiä jää turhaksi. Todennäköisesti hallitus suunnittelee parastaikaa juuri sitä Saramon ehdottamaa hintakattoa, mutta ei sitäkään päätöstä tehdä suunnittelematta ja päätöksen vaikutuksia arvioimatta.

Tuosta eilisen A-studiosta vielä sen verran, että se meni lopuksi pölhöpopulismin puolelle, kun Meri sanoi Suomen tällä hetkellä antavan rahaa Italiaan ja muihin maihin EU-tukipaketin muodossa ja tuttuun tapaan oli valmis säästämään maahanmuutosta ja kehitysavusta. Tämä oli tarkoitettu perussuomalaisten rivikannattajille, jotka julistavat tätä viestiä päivittäin somessa.

Tosiasiassa EU-tukipaketista saavat tällä hetkellä ihan kaikki maat rahaa, eikä yksikään maa juuri nyt maksa mitään. Sen sanoi Paavo Arhinmäki harvinaisen selkeästi Twitterissä.

Tätähän tämä poliittinen keskustelu on nykyisin. Jos sen ja somekansan reaktioiden mukaan tehtäisiin päätöksiä, niin viisumien myöntäminen lopetettaisiin heti ja rajalla valikoitaisiin viisumin saaneetkin pärstäkertoimen mukaan. Bensa- ja sähköveroa alennettaisiin roimasti miettimättä valtion tuloihin syntyvän vajeen paikkaamista. Velkaahan ei saa enää ottaa, joten sitten varmaan leikataan tuista, palveluista, koulutuksesta ja ihan kaikesta. Sitäkään ei saa tehdä, joten otetaan maahanmuutosta enemmän kuin sinne on budjetoitu.

Kiittäkäämme onneamme, että somekansa ja sitä lietsovat populistipoliitikot eivät ainakaan tällä hetkellä ole tekemässä tunnereaktioihin perustuvia päätöksiä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (41)
 1. "Hamaan+menneisyyteen"
  28.7.2022, 15:58

  Alkaako peruspopulismi olla jo lopunajan kitinävaiheessa, mitään yllättävää, uutta, saati positiivista ei tongellakaan repimällä ps-populistilta saa irti, opittua toistoa huvittavuuteen asti jaksetaan. Ps puolueen kärkikaarti käyttää tasan samaa käsikirjoitusta, toimittajan vain pitää kysyä jotain ja vastaus johtuu lopuksi ja aina muille jaettaviin rahohin sekä maahan saapuviin asiattomiin siipeiljöihin jotka vievät loput. Tähän sähkön hintaan voisivatko esim. puolittaa sähköyhtiöiden halut ja varata/vaatia yhtiöiltä perustelut kunkin kohdalta hinnan nostoon? Tiedän. Jotkut isot yritykset pysäyttävät tuotannon ja keskittyvät vain myymään “omasta” voimalaitoksesta sähköä ulos. Sen siis täytyy olla hyvä bisnes…

 2. Tänään uutisoitiin Shellin tehneen loistavan tuloksen juuri korkeiden polttoaineiden hintojen ansiosta.
  Toivoisin tutkivan journalismin selvittävän mikä sen hinnan nousun aiheuttaa ja kuka rahastaa. Sähkön kohdallahan on ”leikkimarkkinat”, joiden perusteella sähkön hinta vaihtelee. Kalleinta tietysti silloin, kun kulutus on korkeinta. Hinnan nousun ymmärrän, jos tuotantoon joudutaan ottamaan varavoimaloita, mutta muu on kuin Monopolin pelaaminen oikealla rahalla.

  1. Janyt näemmä uutisoitiin Nesteen käärineen suuria voittoja polttoainekaupalla.

   1. Mutta näistähän se hyvinvointi vasta valuukin alaspäin, ainakin joidenkin teorioiden mukaan…

  2. Jännä nähdä löytävätkö tutkivat journalistit jostain markkinat, joilla hinnat ovat alhaisimmat kun kulutus on korkeinta.

   1. Niin, sähkön ja energian hintojen nousuhan johtuu ihan markkinatalouden perusolettamasta että hinnat nousevat silloin kun kysyntä on kovempaa kuin tarjonta. Silloin on myyjän markkinat jolloinka se maksimoi voittonsa. Eivät raaka-aineiden tuotantokustannukset ole nytkään syynä hintojen hurjaan nousuun vaan tarjonnan niukkuus.

    Mielenkiintoista ettei polìittinen oikeisto ei tunnu ymmärtävän, tai ymmärtää mutta kun totuus ei miellytä niin vaikenee, markkinatalouden hinnanmuodostusta ja huutaa taas apuun sosialismia, eli yhteiskuntaa. Milloinkahan ihmiset alkavat tajuta ettei markkinatalous, ilman jonkinlaista sosialismia, kykene ratkaisemaan tilanteita joissa markkinat saavat tilaisuuden rahastaa vapaasti ihmisten perustarpeilla. Ja ajatella että kokoomus olisi halunnut ajaa ihmiset markkinoiden armoille myös sote-palveluissa.

    Persut tuntuvat olevan erityisen pihalla siitä mitä he lopulta haluavat, niin kokoomuskin kun kumpikin huutaa yhteiskuntaa apuun, mutta antaisivat samalla kaikki markkinoiden hoidettavaksi. Kepu taas leikkii markkinataloutta maataloudessa, joka ei pyörisi Suomessa juuri ollenkaan ilman sosialismia eli tukiaisia.. Nyt nähdään kuinka hyvin markkinat hoitavat ihmisille edullista energiaa, eivät ne hoida vaan rahastavat kaiken minkä irti saavat. Ilman sääntelyä tilanne ei tule parantumaan tavallisen kuluttajan kannalta, mutta koska äänestäjien enemmistö on sitä mieltä etteivät he halua vasemmistolaista sääntelyä niin nyt he saavat maksaa tuosta haluamastaan oikeistolaisesta politiikasta korkojen kera. Saramon ehdotus hintakatostakin on jo keritty oikeistossa tyrmäämään, joten he kai haluavat että antaa markkinoiden hoitaa ja kansan maksaa. Eikä tässä mitään persujen hätätiloja tarvita, vaan tekoja!

   2. Tässä vielä esimerkki siitä ettei kokoomuksessakaan uskota markkinatalouden toimivuuteen vaikka se on tuputtamassa sitä kaikkeen ratkaisuksi. Eihän mikään estä mansikanviljelijöitäkään hinnoittelemasta mansikoita kuten haluaa,eikä Heinosta maksamasta niistä vaikka sen 40€/kg. Miksi Heinonen ei usko edes markkinauskovaisena markkinoiden hoitavan asiaa, vaan alkaa lässyttämään aivan joutavia ilmeisesti tarkoituksenaa kalastella mansikanviljelijöitä ääniä. Eikö hän huomaa edes sitä että samalla hän haluaa käytännössä kuluttajille kovempia hintoja. Mikä ihme noihin markkinauskovaisiin oikein on mennyt kun usko markkinoiden kaikkivoipaisuuteen katoaa aina kun markkinatalous näyttää todelliset kasvonsa, milloin maataloudessa, milloin energiasektorilla ja milloin missäkin. Aina pyydetään valtiota apuun, mutta halutaan luoda kuitenkin markkinatalouden kaikkivoipaisuuteen vedoten vaan lisää niitä markkinatalouden ongelmia kuten yksityistämällä sote.
    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timoheinonen/maksaa-mansikoita/

Kommentointi suljettu.