Tuhlattu uutispäivä

Mauno Koivisto puhui aikoinaan toimittajista sopulilaumana, ja se oli vielä printtimedian aikaa. Nykyisin perinteinen media ei enää poikkea millään tavalla somesta, vaan uutisia tehdään sekuntikellosta aikaa katsoen, eikä siinä ehditä tai viitsitä tarkistaa faktoja. Kun yksi julkaisee jotain mieliä kuohuttavaa, niin toiset seuraavat laumana perässä. Kukaan ei tarkista faktoja, ja kun some sen tekee, niin alkaa selittely.

Toissailtana Iltalehti julkaisi yksityisasunnossa kuvatun videon pääministeri Sanna Marinin ”villistä bilettämisestä”. Kuvaajasta, ajasta ja paikasta ei ollut mitään tietoa, eikä asiaa edes yritetty selvittää. Yksityisyyden suojasta ja tekijänoikeuksista ei piitattu, koska asialla on ”yhteiskunnallista painoarvoa”. Toimittajat unohtivat, että se painoarvo ei oikeuta rikkomaan lakia.

Muut mediat Yleä myöten julkaisivat pätkiä samasta videosta miettimättä yhtään sen enempää näitä asioita. Vielä pahempaa oli tulossa, kun ruvettiin uutisoimaan videolla kuuluvasta jauhojengistä puhumisesta. Sellaista ei kuulu, mutta niin oltiin kuulevinaan. Kyse oli epäselvästi toistetuista laulun sanoista.

Tätäkään ei viitsitty selvittää, vaan ruvettiin uutisoimaan huume-epäilyistä. Niitä juttuja tuli pitkin päivää, ja jopa videolla näkyvän viinan vähäistä määrää pidettiin indisiona huumeiden käytöstä.

Huume-epäilyt levisivät ulkomaita myöten, ja varsinkin Venäjän propaganda otti ne ilolla vastaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ehdotti Marinille huumetestiin menemistä, ja Marinin oli pakko vastata julkisuudessa, että hänelle se kyllä sopii. Näin luotiin kuvaa ihan vakavasti otettavasta huume-epäilystä.

Tosiasiassa toimittajat juoksivat sopuleina yhden tunnetun äärioikeistolaisen salaliittohörhön ja nettitrollien Ylilaudan virittämään ansaan.

Kun tämä nolo totuus selvisi toimittajille, niin uutisia korjattiin vaivihkaa ja maininnat jauhojengistä poistettiin lähes ilman selityksiä. Virhettä ei kuitenkaan myönnetty, vaan ruvettiin puhumaan netissä heränneistä huume-epäilyistä. Vielä Ylen myöhäisillan tv-uutisissa näin puhuttiin ihan vakavalla naamalla.

Eilen illalla alkanut selittely jatkuu tänä aamuna. Superjulkkisten juhlat ovat kuulemma tärkeitä asioita ja siksi niistä pitää uutisoida. Yksikään media ei ole myöntänyt, että kaikki faktat jäivät tarkistamatta ja lähdekritiikki unohtui kokonaan. Selittelyn määrästä päätellen myöntämistä on ihan turha odotella, sillä nyt imago- ja media-asiantuntijat puhuvat töräkällä äänellä pääministeri-instituutiosta, jota Marin toiminnallaan horjuttaa.

Ja kaikki tämä kohu vain sen takia, että pääministeri tanssi yksityisasunnossa pidetyssä tilaisuudessa. Toivottavasti jokainen kohuun osallistunut toimittaja saa tuntuvan palkkion korvaukseksi menetetystä luottamuksesta koko ammattikuntaan. Tämä on surullista, sillä maassa on paljon hyviä toimittajia, mutta hutilukset pilaavat kaikkien maineen.

Jos olisi haluttu uutisoida pääministeristä ja hänen johtamastaan puolueesta asiapitoisesti, niin siihen olisi kyllä ollut aihetta. SDP:n eduskuntaryhmä piti Kuopiossa kesäkokouksen, jossa se ehdotti laajaa toimenpidepakettia kansalaisten olojen parantamiseksi hintojen noustessa Venäjän hyökkäyssodan takia. Siitä voitte lukea vaikkapa tästä Niko Eskelisen Facebook-postauksesta.

Paketissa esitetään varhaiskasvatusmaksujen alentamista kaikissa tuloluokissa, työmatkavähennyksen lisäkorotusta, kohdennettua tuloveron kevennystä pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille, lisäystä lapsilisien ja muiden etuisuuksien yksinhuoltajakorotuksiin, sosiaalietuuksien indeksitarkistusten aikaistamista, ulosotossa olevien aseman helpottamista lisäämällä vapaakuukausia, Sipilän hallituksen poistamien keliakiakorvausten palauttamista, polttoaineiden hinnannousun hillitsemistä jatkamalla jakeluvelvoitteen keventämistä ja sähkön hinnannousun hillitsemistä ottamalla osa tehoreservistä käyttöön.

Ilta-Sanomat tästä uutisoi, ja siitä lehdelle pisteet. Muilla oli liian kiire kauhistella pääministerin tanssimista yksityistilaisuudessa.

Uutismedia on muuttunut kohuja ruotivaksi someksi ja some uutismediaksi, joka korjaa uutisoinnin virheet ja josta saa tietoa oikeasti tärkeistä asioista. Sitä pitää kuitenkin etsiä tai kuulua järjissään olevien somekuplaan.

***

Lukekaapa tämä ennen kuin kommentoitte.

Tähän blogiin tulee törkykommentteja niin paljon, että tänään päästän näytteeksi läpi ihan kaiken. Ehtona on, että kommentti kirjoitetaan omalla etu- ja sukunimellä, joka täsmää sähköpostiosoitteeseen. Jos käytätte nimimerkkiä, niin muutan sen oikeaksi nimeksenne. Jos osoitteessa ei ole nimeä, niin kommentti menee roskiin. Tästä en tänään tee poikkeusta kenenkään kohdalla.

Nyt teitä on varoitettu, joten ei sitten inistä. Katsotaan kestääkö teidän kanttinne.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (220)
  1. sakutimonen
   19.8.2022, 09:32

   Onpa ujo asiantuntija, kun ei halua esiintyä omalla nimellään. Hänen uskottavuutensa on nolla.

   1. Keijo Lahti
    19.8.2022, 10:29

    ”…tunnettu kielitieteilijä Janne Saarikivi vahvistaa näkemystä, joka on Iltalehden haastattelemalla äänitekniikan asiantuntijalla.

    – Kyllä siinä sanotaan jauhojengi. Asiaa voi tarkastella halutessaan spektogrammin avulla. Sanoista jallu ja jauho tulee aivan erinäköiset ääniallot. Suun asennot on myös ihan eri. Asian voi helposti kokeellisesti todistaa lausumalla spektogrammiin jauho ja jallu ja vertaamalla videosta otettuun ääniaaltoon. Tähän asiaan on ihan objektiivinen vastaus olemassa, Saarikivi kommentoi asiaa Facebookin keskusteluissa.”

    1. Juha Marjanen
     19.8.2022, 10:37

     Mitä sitten, jos joku on kännissä ja läpällä huutanut jauhojengiä pitäen sitä ehkä hyvänäkin vitsinä? Pitäisikö Sanna Marinin kantaa siitäkin poliittinen vastuu ja kenties erota?

     1. Seppo Kinnunen
      19.8.2022, 13:32

      Kansanedustajan pilettäminen ei ole uutinen. Se on kansalaisoikeus. Emme kaipaa näitä uutisia, vaikka media muuta yrittää väittää. Sellaista kansalaisoikeutta ei ole, etteikö se koske myös kansanedustajia.

      +12

    2. sakutimonen
     19.8.2022, 10:44

     Kun pää on virittynyt tietyllä tavalla, niin kuulee mitä haluaa kuulla.

     1. Aivan. Ja juuri siksi uskon ennemmin tieteellisiin menetelmiin kuin blogistin kuulohavaintoon.

      1. Hannu Ala-Olla
       19.8.2022, 15:55

       Sitten vaan näyttämään se tieteellinen menetelmä. Siitä olisivat muunmuassa historioitsijat erittäin kiinnostuneita.

     2. Raija Rissanen
      19.8.2022, 12:33

      Juuri näin! Keskustelupalstoja seuraamalla voi havaita, miten tehokkaasti ja laajasti demarit ovat ryhtyneet vastahyökkäykseen, Saku Timonen muiden mukana. Tulee mieleen Juha Sipilän pääministeriajat. Oliko sinulla silloin paljon faktoja mm. Terrafamesta ja vakuutuskuorista? Taisit kuulla vain sen, miten pääsi oli virittynyt.

      1. sakutimonen
       19.8.2022, 12:47

       Kirjoitan kaikki juttuni lähteisiin nojaten ja niistä linkit laittaen.

       1. Raija Rissanen
        19.8.2022, 14:02

        Ja niiden linkkien välissä tulkitset faktoja oman korvasyyhysi, arvojesi ja asenteiden mukaisesti.

        1. sakutimonen
         19.8.2022, 15:37

         Faktojen pohjalta tehtyä tulkintaa kutsutaan mielipiteeksi.

      2. Kimmo Paaso
       19.8.2022, 14:45

       Asioiden tarkastelu kiihkottomasti ja faktoihin nojaten ja niitä etsien ei ole mikään vastahyökkäys.

       Ainoat joita tässäkin tapauksessa pitäisi kritisoida, ja niin myös tehdään esimerkiksi täällä Timosen blogissa ja Fb-sivulla, ovat videon levittänyt henkilö sekä mediat, jotka rikkovat monia journalistisia ohjeita, sekä tekijänoikeuslakia. Kunnianloukkaus voi tulla kyseeseen, vaikka minun mielestä se on jo selvä asia.

       Vaan tuskin sinä tätä ymmärsit. Oli liian monta sanaa 😥

     3. Mikko Laakkonen
      19.8.2022, 13:38

      Sehän näyttää nyt siltä, että rouva pääministeri on ollut kännissä töissä.

      1. sakutimonen
       19.8.2022, 15:28

       Hohhoijaa, tällainen on keskivertokommentoijan taso.

       1. Juha Marjanen
        19.8.2022, 16:04

        Hohhoijaa, eiköhän palata entiseen käytäntöön. On tämä jo nähty.

       2. Jukka Halonen
        19.8.2022, 20:44

        Uutisissa sanottiin että tämä rapauttaa uskottavuuden. Minun mielestäni ”roska ”lehdet mukana mm.yle sen rapauttaa em uutisoinnilla.

      2. Kimmo Paaso
       19.8.2022, 19:58

       Ja siitä huolimatta hoitaa hommansa paremmin kuin yksikään oikeiston pelle.

       Kyllä nyt Sannan osakkeet nousevat minun silmissä 👍💓

    3. Erkki+Halkka
     19.8.2022, 11:02

     Pidän sangen kyseenalaisena väitettä että äänispektristä voisi tunnistaa tai etenkään varemuudella määrittää lähellä toisiaan olevia sanoja silmämääräisesti. Perustan tämän omaan kokemukseeni, olen työn puolesta äänittänyt, editoinut ja muokannut puheääntä 1990 -luvulta lähtien, ja noita äänikäppyröitä on tullut katseltua ihan riittävästi.

     Kokonaan toinen kysymys on vielä se, onko sillä edes väliä. Riippumatta siitä millä sanoilla biisiä hoilataan, biisin sanojen väärin laulaminen ei ole kyllä yhtään millään tasolla todiste siitä että tilanteessa oltaisiin esimerkiksi käytetty huumeita.

     1. Tässä ei ole alkuunkaan kyse biisin sanojen väärin laulamisesta.

      1. Kimmo Paaso
       19.8.2022, 13:39

       Ei olekaan.

       On kyse typerästä, suorastaan lapselliseksi menneestä ajojahdista.
       Ja typerät ja lapselliset henkilöt seuraavat siinä mukana, ja jopa rakastavat sitä.

       1. Seppo Turunen
        19.8.2022, 22:32

        Politiikan ja iltasanomien ”erikoistoimittaja” Timo Haapala on näitä ykkösjahtaajia!

     2. Juha Marjanen
      19.8.2022, 12:15

      Olen itsekin noita äänikäppyröitä työkseni tarpeeksi katsellut, ja kyllähän se on niin että ”jauHojengi” näkyy spektrissä eri tavalla kuin ”jaLLujengi”. ”L” on voimakkaampi konsonantti kuin ”H” ja siitä ero syntyy. Jos haluatte testata niin asentakaa ilmainen spektriappi puhelimeenne, jolloin pääsette itse testaamaan. Eri asia sitten on miten hyvin nuo sanat saadaan eroteltua taustamölystä, vaatii varmasti huippuhyvät softat ja laitteet.

      Mutta kuten sanottua, ei tuolla ole mitään väliä millä sanoilla lauluja hoilataan.

      T: nimim. ”Kaapin takana on nainen”

      1. Erkki+Halkka
       19.8.2022, 13:25

       @Juha Marjanen

       Jos se on noin helppoa, kerro mikä kuvan kolmesta spektogrammista on Jallujengi, mikä Jauhojengi, mikä JalluuJennyy?

       https://drive.google.com/file/d/1fZlspavqNv4mofsSGwolsZzLpwMj_S2E/view?usp=sharing

       1. Kimmo Paaso
        19.8.2022, 15:51

        No tuostahan selvästi näkee, että …tuota… joo…

        Niin näkee mitä näkee.🤣

        Olisipa mielenkiintoista kuulla oikean asiantuntijan kertovan meille, mitä missäkin lauletaan.

        Vaan sitä odotellessa…

       2. Kimmo Paaso
        19.8.2022, 20:01

        Juha Marjanen ei tule vastaamaan sinulle.

        Hän kun ei pysty sanomaan sitä eikä tätä noista spectogrammeista.

        1. Juha Marjanen alias SRPC
         19.8.2022, 20:48

         Opettele Kimmo termit ennen äänitekniikan arvosteluja.

       3. Juha Marjanen
        19.8.2022, 20:45

        En ole vielä oppinut kääntämään spektrogrammeja suomeksi. En sanonut että se on helppoa. Luultavasti vaatii huippusoftat ja asiantuntijat, jos onnistuu sittenkään. Äänimiehenå varmaan tiedät että spektrogrammeja kannattaa ”levittää” jos eroja haetaan. Antamassasi esimerkissä ei pikselit riitä erojen toteamiseen.

    4. Juhani hautala
     19.8.2022, 12:16

     Jos joku olisi huutanut että täällä on pimeää jengiä se olisi varmaan yhdistetty saatananpalvontaan

    5. Laura Jalkanen
     19.8.2022, 13:04

     Tässäpä puhuu toinen kielitieteilijä.

     Sori mutta se, että joku on kielitieteilijä, ei tarkoita, että hän osaisi kategorisesti tämän kysymyksen ratkaista, kun siihen on jo moni ääniteknikkokin vastannut, ettei yhdestä ääni- ja pikselimössövideosta ota selkoa.

     Päivän sana: vahvistusharha.

    6. Kimmo Paaso
     19.8.2022, 13:11

     Luin tuosta suun asennosta, ja päätin tehdä epävirallisen tutkimuksen. Joten kuvasin ja peilasin itseäni toistamalla nuo kaksi sanaa perätysten.

     Jos oikein tarkkaan katsoo, niin jauhosanan o:n kohdalla huulet ovat hieman enemmän tötteröllä, eli pyöreät. Sen huomaa kuitenkin vain, jos osaa etsiä eroa.

     Tuossa epäselvässä videossa, missä siis nuoret ihmiset pitävät hauskaa ja laulavat, liikkuen samalla, ei tasan tarkkaan kukaan huomaa eroa huulten minimaalisessa erossa yhden kirjaimen eli äänteen kohdalla.

     On se harmi että maailmassa ei tapahdu mitään kiinnostavaa, eikä täälläkään, kun pitää tällaisesta tehdä uutinen ja kohu.
     Pitäisiköhän jollekin vallan sekoittamalla hullulle vihjaista, että aloittaa vaikka sodan jossain….

    7. Hannu Ala-Olla
     19.8.2022, 15:52

     Alan oikeat asiantuntijat olisivat takuulla kiinnostuneita tekniikasta, jolla ääninauha saadaan litteroitua tekstiksi. Valitettavasti sellaista ei oikeasti ole olemassa, vaan kyse on ihan vaan tulkinnasta.
     Tosin sillä tuskin on mitään merkitystä, sanotaanko siinä ”jauhojengi” vai ei.

 1. Pekka Jalonen
  19.8.2022, 09:24

  Kyllähän tuo Marinin jatkuvasti eri juhlissa riekkuminen ja selvä fyysinen riutuminen esim vuoden takaisiin kuviin verrattuna saa ainakin allekirjoittaneen mietteliääksi.

  1. Iines Tarakka
   19.8.2022, 09:48

   Nyt kiinnostaisi tietää, mitä tarkoittaa tuo jatkuvasti eri juhlissa riekkuminen. Joka päivä, kerran viikossa, kerran vuodessa? Kesälomansa aikana, ympäri vuoden vai miten? Lasketaanko juhlimisella työhön liittyvät tilaisuudet vai ainoastaan yksityiset menot? Mikä on paljon / jatkuvasti?
   Mitä riutumiseen tulee, pääministeri on selvästi hoikistunut, mutta hänellä jäntevä olemus, joka kertoo säännöllisestä liikuntaharrastuksesta. En ole havainnut tummia silmänalusia enkä ylenmääräistä meikkiä kasvoilla.

   1. Juha Marjanen
    19.8.2022, 09:57

    Näyttää Pekkaan uponneen ip-lehtien ja somen höpinät.

  2. Raili Pajula
   19.8.2022, 12:07

   Minä olen seurannut Sanna Marinin laihtumista huolestuneena. Kun ihmistä näin kovasti arvostellaan ja dissataan, niin ei olisi ihme, jos anoreksia tai muu vastaava sairaus puhkeaisi. Voiko kukaan normaalisti tunteva ihminen kestää tätä kaikkea paskaa menemättä rikki. Sanna Marin <3 on vahva, mutta jatkuuko tämän, kunnes hän on särkynyt. Kuka sitten ottaa vastuun teoistaan.

   1. Vilho Raatikka
    19.8.2022, 15:30

    Raili, toisten ihmisten painon kyttääminen ei ole hyväksi kyttäyksen kohteelle eikä kyttääjälle. Keksi muuta tekemistä ja jätä muiden vartalot rauhaan.

   2. Kimmo Paaso
    19.8.2022, 15:55

    Näinpä. Kun Marin painoi x kiloa kaksi vuotta sitten ja oli hoikka, niin nyt hän on vieläkin hoikka.

    Tarkat ovat sinun silmät, ja tylsää on elämä, kun pitää tuollaista kytätä.

  3. Kimmo Paaso
   19.8.2022, 13:17

   Olisitko niin ystävällinen,että täsmentäisit tuota jatkuvasti eri juhlissa riekkumista. Pistä vaikka ne kerrat, kun olet joko itse ollut mukana ( päivämäärät ja paikat, sekä todistajia. Muuten kaikki on pelkkää juoruilua ja huhujen levittämistä. Tosin se vaikuttaa olevan ihan ok sinun mielestä, ja sellaisiin kannattaa ja pitää uskoa ) tai kun mediat ovat niistä kertoneet.

   Ja miten se riutuminen näkyy?

   Eikös silloin ole nimenomaan hyvä päästä irti työelämän arjesta ja paineista, eli vetää vaikka lärvit, bilettää, ja vaikka helvetti harrastaa ryhmäseksiä?

   Mitä helvettiä se sinulle tai minulle kuuluu?

  4. Timo Pettay
   19.8.2022, 15:26

   Oikea kysymys voisi olla, vaikuttaako iltariekkuminen jotenkin/mitenkään työtehtävien hoitamiseen? Onko ministereitä tavattu humalassa tai oikeasti yliväsyneinä työajalla? Ihmetyttää sekin, miten hallituksen muut 26 ministeriä viettävät iltojaan. Ja sitten tietysti kiinnostaa, miten ministerit saavat lastenhoidon onnistumaan, onko valtioneuvostolla tähän joku toimihenkilö?

   1. Erkki Pekola
    19.8.2022, 20:06

    ”Ihmetyttää sekin, miten hallituksen muut ”26” ministeriä viettävät iltojaan.!

    Ihmetyttää minuakin, että onko nimimerkki Pettay kaapattu, vai elävän ihmisen sukunimi?

    Iltalehden ja Iltasanomien sivuille kirjautumista on vaikeutettu. Onko tarkoitus päästää pain persu-merkkiset lätinät läpi pysyvästi. Persujen puheenjohtaja (nimi ei tule mieleeni) on ollut vaatimassa jos mitä tutkintaa aiheesta mitä pääministeri ajatteli pvm XX.XX.2022 klo YY.YY.YYYY.

    Tarkkailkaa ympäristöänne, väentungoksessa saatta liikku lajitovereita, jotka eivät vielä paljasta toimeksiantajaansa, eikä varsinkaan sitä itäistä. Miksi muuten klo 16 PM:n haastattelussa kysyttiin lukemattomia kertoja, että oliko Suomen turvallisuus ”bileiden” aikana turvattuna? Perin heikoilla varustettuja reporttereita oli pantu vastaamaan porvarilehdistön yrityksestä kaataa Sanna Marinin hallitus.

    Päätoimittajien pitäisi muistaa, että jos panet lapsen asialle (kaatamaan hallitusta) niin mene kiiruusti perään ja kiistä kaikki.
    Ystävällisesti!
    Nimi on lähettäjä tiedoissa

Kommentointi suljettu.