Katso kohukuvat!

-Täytyy olla todella hölmö, jos ei ymmärrä miten iso vaikutus videoilla on sekä pääministerin että Suomen kuvaan kansainvälisesti. 

Näin sanoi Iltalehden Aino Vasankari toissapäivänä virkistävänä poikkeuksena uutisointiin. Hän kuitenkin sysäsi kaiken vastuun pääministeri Sanna Marinin tanssivideon leviämisestä videon kuvanneelle ja someen laittaneelle sivuuttaen kokonaan median aktiivisen roolin sen levittämisessä. Juuri Iltalehti julkaisi videon ensimmäisenä miettimättä mahdollista yksityiselämän loukkaamista ja tekijänoikeuden rikkomista, koska asialla on ”yhteiskunnallista painoarvoa”. Suomeksi se tarkoittaa, että video piti julkaista ennen kuin muut ehtivät.

Eilen kirjoitin sanallisen selvityksen tapahtumien kulusta ja linkitin siihen tämän Suomen Kuvalehden mediakriittisen analyysin, joten halukkaat voivat lukea ne. Vain otsikot lukevia ja kuvat katsovia varten kerron saman asian kuvakaappauksina.

Huume-epäilyt alkoivat, kun mediakenttä uskoi ilman lähdekritiikin häivääkään äärioikeistolaisen salaliittoteoreetikon ja Ylilaudan trollien jauhojengiväitteet.

Lähteitä ei tarkistettu ja uutisointi lähti laukalle. Huume-epäilystä tuli fakta, ja kun lähteiden epäluotettavuus paljastui, niin uutisia siivottiin ja tungeksittiin kansan selän taakse piiloon. Kansahan se huumeväitteitä somessa levittää, joten median oli ihan pakko uutisoida asiasta.

Kun Sanna Marin ilmoitti käyneensä huumetestissä, niin epäilyt testin luotettavuudesta aloitettiin hyvissä ajoin tulevien juttujen pohjustamiseksi.

Perjantain mediatilaisuudessa Marin vastaili toimittajien kysymyksiin, jotka loppua kohti menivät ihan mahdottomiksi oltuaan ensin vain tyhjänpäiväistä jankuttamista. Seiskan toimittaja antoi ymmärtää salatussa Tor-verkossa olevan raskauttavia kuvia niistä bileistä, ja heräsi kysymys voidaanko Marinia kiristää niillä. Toimittaja oli saanut nimettömän vinkin, mutta ei vielä kuvia. Kuva tuli vasta infotilaisuuden jälkeen.

Tässä vaiheessa annan sisältövaroituksen. En ole tarkistanut tämän tarinan faktoja, mutta koska se leviää laajasti somessa, niin julkaisen sen silti. Toimittajat käyttävät merkittävää valtaa, joten asialla on yhteiskunnallista painoarvoa. Perustelut ovat samat kuin medioilla ja luotan siihen, että joku muu tarkistaa faktat. Jos olen väärässä, niin minäkin voin sitten poistaa kuvat ja mainita tekstissä ylimalkaisesti, että juttua on muokattu kauttaaltaan.

Onpa tarina totta tai ei, niin ei se haittaa. Ei se haitannut eilenkään, kun lööpit kirkuivat pääministerin kiistäneen konttaamisen ja rymyämisen, joita turhaan yritettiin sovittaa Marinin suuhun. Kassajonossa lööpin nähnyt ja kohua huonosti seurannut kansalainen näkee vain konttaamisen ja rymyämisen ja kenties myös sen, että pääministeri ”kierteli” erityisesti tätä kysymystä, koska on kuitenkin kontannut ja rymynnyt.

Kohu osoittaa ikävällä tavalla, että jos jokin vihamielinen valtio aloittaa oikein tehokkaan ja laajamittaisen informaatiohyökkäyksen, niin suurin osa Suomen mediasta suistuu sukkiinsa jo klikkikilpajuoksun startissa.

***
Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden täytyy täsmätä sähköpostiosoitteeseen tunnistettavasti. Poikkeuksia ei tehdä edes pyynnöstä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (100)
 1. Jukka Väyrynen
  21.8.2022, 10:07

  Eihän iltapäivälehdistö tarvitse mitään informaatiovaikuttamista ulkovalloilta. Siellä tunnutaan tekevän se ihan itse ja omin voimin. Hyvin näkyy onnistuvan.

 2. Juha Marjanen
  21.8.2022, 10:09

  Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa, kun muualla maailmalla Marinin juhlintaa lähinnä hyväntahtoisesti peukutellaan ja suomalaiselle medialle naureskellaan. Tulisipa vielä sekin aika, kun loputkin meistä mediaa myöten laskeutuisivat alas puista muiden ihmisten joukkoon.

  1. Arjen Raateland
   21.8.2022, 11:00

   Voin vahvistaa Alankomaissakin reagoidun sillä tavalla, kuin Juha Marjanen muotoilee. Suomi pääsi kyllä po. jutulla TV:n pääuutisiin ja myöhäisillan keskusteluohjelmaan sekä ainakin minun lukemaan päivälehteen.

   Täällä ei ole onneksi sellaista skandaalilehdistöä kuin Suomessa supermarketissa tyrkyllä olevine mainoksineen. Ne ovat maalle häpeäksi muutenkin. Ovat olleet koko sen ajan, 50 vuotta, minkä olen asunut Suomessa …

   Täällä Alankomaissa kapakoissa, jos lehtiä on esillä asiakkaiden luettaviksi (kapakoitsija tilaa), ne ovat vakavasti otettavia paikallisia ja koko maassa ilmestyvä päivälehtiä (niitä on ainakin 5) ja supermarketissa lehtiteleineissä samoin.

   1. Marita Lowry
    21.8.2022, 14:37

    Samoin täällä Britanniassa. Media lähinnä ihailee Sannan tanssitaitoa. Sitten on julkaistu videoita maaiman muiden pääministerien ja presidenttien tanssiaskelista ja pistetty paremmuusjäejestykseen.

    1. Juha Marjanen
     21.8.2022, 16:41

     Esim. Venäjän presidentti Boris Jelzinillä oli aikanaan arvokkaat ja näyttävät muuvit. Halukkaat voivat käydä katsomassa youtubessa hakusanalla ”boris jeltsin dancing”. Eipä tainnut vaikuttaa kansansuosioon ainakaan alentavasti. Olisipa vaan seuraajansa tyytynyt hiomaan omia tanssimuuvejaan erikoisoperaation sijasta.

     1. Hanna Mäntynen
      21.8.2022, 18:34

      Ei meitä vaivaa mikään. Mölyväki ei ole ”suomalaiset” vaan lauma oikeistokonservatiiveja, niitä joilla on äärimmäisen heikko itsetunto. Panin eilen merkille että ovat kielitaidottomia eivätkä ymmärrä, mitä ulukomuan metioissa lukee.

      Näen tässä positiivista: oikeisto on viimeinkin kiinnostunut raittiusaatteesta, jonka työväenliike otti omakseen yli sata vuotta sitten.

      1. Juha Marjanen
       21.8.2022, 19:58

       ”Mölyväki” on juuri niitä puussa vielä istuvia, joita pelottaa tulla maahan katsomaan miltä maailma näyttää oikeasti.

Kommentointi suljettu.