Mitä jäi uutisoimatta?

Eiliseen Ylen A-studioon oli kutsuttu kolme puolueiden varapuheenjohtajaa, ja oletin puhuttavan vaikkapa sähkön hinnasta ja puolueiden siihen liittyvistä ehdotuksista. Niistä nämä poliitikot olisivat halunneetkin puhua, mutta toimittaja ei antanut siihen mahdollisuutta. Piti puhua pääministeri Sanna Marinin bilekohusta ja siihen liittyvästä keskustelusta.

Olen turhaan odotellut medioiden huomaavan pääministeripuolue SDP:n tekemät ehdotukset kansalaisten olojen parantamiseksi elintarvikkeiden ja sähkön hintojen nousun kompensoimiseksi. Eivät ole huomanneet, vaan kohukeskustelu jatkuu vielä tänäänkin. Iltalehden lööpissä puhuttiin Sanna Marinin alkoholinkäytöstä ja lehden Mika Koskinen  otti itselleen oikeuden puhua SDP:n johdon ja kenttäväen suulla Marinille annetusta valomerkistä. Eilisen tärkein uutinen oli Marinin liikuttuminen kyyneliin.

Kaikki haluavat puhua oikeista asioista, mutta bilekohu täyttää kaikki uutiset, ja se katsotaan tietenkin Marinin syyksi. Eivät ne kohut kuitenkaan itsestään lehteen tule tai jos tulevat, niin sitten haluaisin tietää kenelle mediat ovat luovuttaneet vallan päättää uutistensa sisällöstä. Ilmeisesti sosiaaliselle medialle ja jopa Ylilaudalle. Aamu-tv:n raati totesi tänään, että Ylilauta vei medioita kuin pässiä narussa.

Mistä olisi voinut uutisoida? Vaikkapa viime viikonloppuna Kuopiossa pidetyn SDP:n eduskuntaryhmän kokouksen esittämästä toimenpidepaketista kansalaisten olojen parantamiseksi hintojen noustessa Venäjän hyökkäyssodan takia. Siitä voitte lukea vaikkapa tästä Niko Eskelisen Facebook-postauksesta.

Paketissa ehdotetaan varhaiskasvatusmaksujen alentamista kaikissa tuloluokissa, työmatkavähennyksen lisäkorotusta, kohdennettua tuloveron kevennystä pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille, lisäystä lapsilisien ja muiden etuisuuksien yksinhuoltajakorotuksiin, sosiaalietuuksien indeksitarkistusten aikaistamista, ulosotossa olevien aseman helpottamista lisäämällä vapaakuukausia, Sipilän hallituksen poistamien keliakiakorvausten palauttamista, polttoaineiden hinnannousun hillitsemistä jatkamalla jakeluvelvoitteen keventämistä ja sähkön hinnannousun hillitsemistä ottamalla osa tehoreservistä käyttöön.

Ei kiinnostanut, koska piti uutisoida vedätykseksi osoittautuneesta huume-epäilystä.

Eilen olisi voinut uutisoida Matias Mäkysen Lahdessa esittelemästä SDP:n energiapaketista, josta voitte lukea täältä. Paketissa ehdotetaan sähkön tuotantoreservin käyttöönottoa, hintapiikkien alentamista kysyntäjoustoilla, hintakaton alentamista koko EU:n tasolla, kohdennettuja tukia kuluttajille, polttoaineiden sekoitevelvoitteen alentamisen jatkamista, päästökaupan sääntöjen muuttamista, windfall-veron nopeaa selvittämistä, kuntien ja valtion energiansäästökampanjaa ja vahvempaa valvontaa energiamarkkinoille.

Ei kiinnostanut, koska pääministerin kyyneleet olivat tärkeämpi asia.

Minä olen luullut median tehtävänä olevan tiedonvälitys, mutta jo viikon ajan uutisointi on ollut pelkkää juorujen kertaamista ja niillä spekulointia.

Olisiko näistä SDP:n linjauksista sitten pitänyt uutisoida? Kyllä olisi, sillä samoina aikoina pidetyistä kokoomuksen vastaavista tilaisuuksista uutisoitiin asiapohjalta. Kun pääministeripuolue julkaisee tukipaketit kansalaisten taloudellisen tilanteen helpottamiseksi ja sähkön hinnan alentamiseksi, niin minusta se olisi uutisoinnin arvoinen asia. On nimittäin hyvin todennäköistä, että niiden pakettien sisällöstä suurin osa tullaan toteuttamaan hyvinkin nopeasti.

Mutta mediat päättävät itse ovatko ne juoru- vai uutisjulkaisuja. Kansalaiset sitten päättävät mitä haluavat lukea.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, ja nimen on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Moderoinnista ei ole valitusoikeutta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (98)
 1. Antti Järveläinen
  25.8.2022, 14:32

  Tuo Ylen harrastama uutisointi on kummallista. Syitä voi olla useita. Onko päätoimittaja tai toimitusjohtaja käskyttänyt? Vai onko kyse osaamisesta. Talousasiat, energiakriisit, yleensä yhteiskunnalliset asia vaativat osaamista. Bileistä jutustelu on helpompaa. Sen osaa jokainen. Ja juoruiluhan kiehtoo.

  Toisaalta toimittajia voi harmittaa se, että noilla juhlien vaikuttajilla on aivan erl luokkaa oleva seuraajakunta kuin toimittajilla. Kymmeniä, jopa satoja tuhansia.

  1. YLE:n uutisoinnista vain pieni osa koskee Maringatea. Koko YLE:n uutisointi ei koske ao. asiaa. YLE:n toimittajalla saattaa olla vuorokaudessa pari miljoonaa ”seuraajaa”. Tunnen heitä, en usko että yksikään vertaa itseään —paljailla tisseillä osaamisensa ja arvostuksensa hankkineelle—- ”influensseriin.
   Kun demaripoliitikolle käy ns. huonosti katsovat demarimieliset -että yle uutisoi väärin. Kun sitten persupoliitikolle ky huonosti katsovat persut – että yle uutisoi väärin.
   YLE on aina väärässä jonkun mielestä ja silloin epäillään osaamista ja päätoimittajaa ym. Kukaan epäilijä ei katso peiliin ja mieti että voisi itse olla väärässä (seurassa). Suomalaisille syy omaan harmistumiseen on aina joku muu.
   Pöljää kansaa viedään kuin pässiä narusta

   1. Panu Pirhonen
    26.8.2022, 00:01

    Väärässä olon tunteessakin on poliittisia vivahteiteita. Todellinenen ja populismiin hurahtanut. Ja ehkä siltä väliltäkin?

   2. Markku Näätänen
    26.8.2022, 01:15

    Kyllä nyt näyttää siltä että se on media, Yle mukaan lukien keitä on viety kun pässiä narussa.
    Ylilaudan porukka on pitänyt varmaan jo monet juhlat kun onnistuivat vedättämään koko Suomen mediaa.

   3. Jore Puusa. Onko pääministeriin kuukaudesta toiseen jatkuva suoranaisiin valheisiin ja vihjailuihin – huumeiden käyttö ym. – keskittynyt julistus mielestäsi journalismia? Tätäkö meininkiä tosissasi puolustat?

    Yleä on aina haukuttu. Ajankohtaisohjelmien ja toimitusten näkyvän siivoamisen jälkeen siihen on aihettakin. En tiedä, montako miljoonaa kauppaa ja kioskia Suomessa on, mutta kun jokaisen kassalla lööpit julistavat, että Sanna Marin selvittelee juomisiaan,niin eikö sillä muka muokata tajuntaa ja ajattelua? Tässä on kysymys paljon enemmästä kuin Koiramme-lehden uutisoinnista.

    Ymmärrän halusi puolustaa journalismia. Elätin itseni sillä työllä. Tämä toiminta vain ei ole sitä, minkä aikoinani journalismiksi käsitin.

    1. Julistus näkyy Perussuomalaisten kahdessa mediassa ja IS ja IL lehdissä plus seiskassa.
     YLE:n seuranta on maltillista ja toimii kuten pitääkin eli ottaa esiin asioita joilla on yleistä mielenkii toa. Sensijaan koko mediakenttä sen noin 3500 toimittajaa ja tuhannet eri haarat eivät mässäile maringatella.
     Minä puolustan niitä kollegoitani – joilla ei ole osaa eikä arpaa tässä casessa mutta jotka joutuvat tällaisten keskusteluketjujen seurauksena suuriin vaikeuksiin työssään.
     Pari päivää sitten lehtikuvaajakollegaani koetettiin sylkeä ja lyödä keikalla koska hän kuulemma oli ”se marinia kiusannut journalistip-ska…vaikkei hän ollut tehnyt mitään koko casen suhteen. Tähän journalistivainoon olette koko sivusto itsenne kiihottaneet ja pelaatte persujen laariin joilla journalismiviha on sisäsyntyistä.
     Koska minä en ole demari enkä senpuoleen mikään muukaan -voin sanoa asioita- jotka kiihottavat ihmisiä suuttumaan, vuorollaan demareita tai persuja tai kepua tai—–
     Valtava enemmistö journalismista Suomessa on vaikkapa STT varassa tämän maringaten suhteen. ja suurin osa ei tee siitä aiheesta jutun juttua. Älkää heittäkö lasta pesuveden mukana vaikka yleistäminen näyttää olevan tosi kivaa threadissa.

     1. Raija Liimatta
      26.8.2022, 17:39

      Ei pidä sekoitaa ihmisten halveksuntaa mitä tulee tähän Marinin uutisoitiin mihinkään vihaan vaikka sitä yrittää yksi taho kovasti synnyttää ja syyttää. Halveksuttavaa uutisointia voihalvekusaihanlaillisestijakanattaisiottaa huomioon ja opppia siitä jotain uutisoijienkin. .

     2. Jore Puusa. Julistus Sanna Marinin kauhistattavista elämäntavoista ja huonosta johtamisesta on kyllä edennyt koko ns. mediaan. Oletko journalismin asiantuntijana sattunut tätä huomaamaan?

      Yhden terävän kolumnistin kirjoittelu ei tätä todellisuutta muuksi tee.

 2. Sari Roivas
  25.8.2022, 14:39

  Tämä on uskomatonta, miten ihmisten annetaan ymmärtää, että tätä se on se politiikka. Sitten voivotellaan, että kun politiikka ei kiinnosta ihmisiä. Niin. Jos median mukaan politiikka on tällaisia turhia kohuja, vuodesta toiseen, eivät ne asiat tosiaankaan saa tilaa, jolloin niistä edes olisi mahdollisuus kiinnostua. Media ilmeisesti pitää kaikkia meitä aivan tyhminä ja väitetään, että tämä todella on se, mikä kiinnostaa… No ei ole. Meitäkin löytyisi, jota oikeat asiat kiinnostaisivat!

  1. Juha Marjanen
   25.8.2022, 18:03

   Miksi täällä aina haukutaan ip-lehtiä? Minä ainakin luotan IS:n vastaavaan päätoimittajaan v.2021, kun hän ylpeilee suurilla levikkiluvuilla:

   ”Lukijat käyvät meillä ylivoimaisen usein ja lukevat huomattavan paljon juttuja käynneillään. Tämä kertoo ennen kaikkea yhdestä asiasta: lukijoiden suuresta luottamuksesta. Sen luottamuksen eteen Ilta-Sanomissa tehdään työtä joka päivä aamusta yöhön ja yöstä aamuun”, Johanna Lahti sanoo.

   Että siinäs kuulitte😉.

   1. Johanna Lahti lienee täysin oikeassa. Lukijat, jotka kateuksissaan ylivoimaisen usein käyvät IS lukemassa -miten julkkikselle kävi huonosti ja nauttivat siitä – lukevat paljon juttuja käynnillään. Niin se varmaan on. Ihmiset luottavat, että IS tekeetuttua roskaa aamusta iltaan ja lukijat saavat siitä nautintoa ja vihalleen palkinnon ja luottavat, että IS tekee skeidaa kokoajan yhä enemmän. Justiinsa noinhan se menee. Ihan niinkuin pesäpalloseura lupaa, että katsojat saavat katsoa koko pelin ajan pesäpalloa tai potkupalloilijat lupaavat juosta kentällä edestakaisin. Lupaus noin tehtynä yleensä pidetään ja siihen luotetaan. So what.
    Yhtä asiaa ihmettelen. MIKSI LUKEA IS ja IL jos se/ne alkaa närästää.

    1. Juha Marjanen
     25.8.2022, 22:36

     Usein käy niin, myös itselleni, että ensimmäisen (provosoivalta kuullostavan) lauseen luettua nousee siilipuolustus asemiin ja sen jälkeen keskittyy siihen kuinka vääntää kommentti nurin. Siksi luen nykyään ärsyttävät kommentit hitaasti kahteen kertaan miettien mitä tässä oikeastaan halutaan sanoa. Niin kävi myös tässä Jore Puusan kommentissa. Ihan asiaa se loppujen lopuksi oli, ero löytyy vain tuosta ”luottamuksen” semanttisesta erosta, eli voivatko he luottaa päivittäin luotettavaan tietoon, vai luottaa saavansa samaa paskaa myös seuraavana päivänä.

    2. Hannu Volotinen
     25.8.2022, 22:36

     Entisenä pesäpalloilijana joukkueemme piti pelata hyvin, muuten katsojat buuasi ja poistuivat katsomosta. Lienee kohtuullista kaikesta huolimatta vaatia pääsylipulle vastiketta.

  2. sari kirjoittaa
   Jos median mukaan politiikka on tällaisia turhia kohuja
   ———————–
   Onko Tekniikan Maailman mukaan politiikka tällaisia turhia kohuja?
   Entä Turun Tienoon?
   Entä Koiramme lehden mukaan.
   Media Suomessa on tuhansia julkaisuja ja kahta ( ok kolmea) niistä käsitellään täällä päivästä toiseen. Mistä Saku kirjoittaisi ellei olisi IS ja IL lehtiä?

   1. Juha Marjanen
    25.8.2022, 22:40

    Politiikan toimittajat eivät kirjoita Tekniikan Maailmaan eikä päinvastoin. Usko rapisee välillä noihin politiikan toimittajiin, ei toimittajiin ammattikuntana.

    1. Tämä blogi ja sen kommentaattorit hyökkäävät koko median kimppuun – mikä taas pelaa persujen laariin.
     Yleistys on surkea teko journojen suhteen, joita on 3500 suomessa, Tuntenette ilmeisesti jokaisen.???. Kun kirjoitatte lehtien toimista > yksilöikää LEHTI ja TOIMITTAJA. Sitä linjaa minä ajan takaa, ettei esim naisjournalistit takianne joutuisi jatkuvan nettihyökkäämisen ja maalituksen kohteeksi – vaikka heillä ei olisi mitään tekemista minkään Teitä suututtavan asian kanssa. Kehotan lukemaan aiheesta SJL Journalistilehdestä.
     Kovasti hankalaa täällä kirjoittajilla on hyväksyä erimielisten ajatukset. Henkilöön tuo palaute näyttää täällä menevän, siinä mielessä tämä toimii ihan kuin persujen vastaavat plokit—Sitäkö toimintaa Sakun blogi ajaa esiin.

     1. Eeva Koiranen
      26.8.2022, 21:41

      YLE on poikkeus ja sen tulee olla poikkeus mediaviestinnässä, mitä se ei viime päivinä ole ollut.
      YLE on lakiin perustavat velvoitteet ja toimintaperiaatteet. Valtio on suurin osakas 99,98 % Liikenne- ja viestintäviraston tehtävä valvoa, mitä yhtiössä tapahtuu. Vastuuministeri on ministeri Timo Harakka.
      Tässä Marincasessa minua hämmästytti eniten Hesarin ja Ylen uutisoinnit. Yhtiöt, joita olen pitänyt totuudentorvina ja puolueettomina, menivät täysillä sekopäiseen mediakohuun, käsittämätöntä.
      Maailma muuttuu ja tulee muuttumaan. YLEssä on menneinä vuosina AINA tarkistettu moneen kertaan lähteet, lukuun ottamatta katastrofeja. Toimittajat olivat jokainen omanlaisiaan karismaattisia persoonia. Kukaan heistä ei ylentänyt itseään haastateltavansa edessä, he osasivat ammattinsa napakoillakin kysymyksillään ja tarkistivat taustat ja faktat. Ylen journalismiin voi luottaa.

      Nykyisyys näkyy ja kuuluu julkisuudessa. YLEä ei enää erota muista Mediataloista. Tässä kohtaa yksilöinti vie liikaa tilaa, joten riittääkö maininta Ajankohtaistoimitus ja Uutistoimitus.
      Tässä linkki Ylen tietopankkiin, paljon asiaa, kannattaa tutustua.

      https://yle.fi/aihe/yleisradio/toimintaperiaatteet

   2. Timo Sorakivi
    26.8.2022, 10:53

    Sakun blogissa tyypillisesti käsitellään politiikkaa eli meihin kaikkiin vaikuttavia yhteisiä asioita, ei autojen koeajoja tai puudelin karvojen trimmausta. Tarkoittaneeko hra Puusa että tästä lähtien kansalaisten tulisi lukea Koiramme-lehteä saadakseen tietää mitä politiikassa tapahtuu? Viimeaikaisia valtamedian valhe- ja kohu-uutisia hämmästellessä ehdotus ei välttämättä kuulostakaan aivan niin naurettavalta kuin ensin voisi luulla.

    1. Tämä blogi ja sen kommentaattorit hyökkäävät koko median kimppuun – mikä taas pelaa persujen laariin.
     Yleistys on surkea teko journojen suhteen, joita on 3500 suomessa, Tuntenette ilmeisesti jokaisen.???. Kun kirjoitatte lehtien toimista > yksilöikää LEHTI ja TOIMITTAJA. Sitä linjaa minä ajan takaa, ettei esim naisjournalistit takianne joutuisi jatkuvan nettihyökkäämisen ja maalituksen kohteeksi – vaikka heillä ei olisi mitään tekemista minkään Teitä suututtavan asian kanssa. Kehotan lukemaan aiheesta SJL Journalistilehdestä.
     Kovasti hankalaa täällä kirjoittajilla on hyväksyä erimielisten ajatukset. Henkilöön tuo palaute näyttää täällä menevän, siinä mielessä tämä toimii ihan kuin persujen vastaavat plokit—Sitäkö toimintaa Sakun blogi ajaa esiin.

     1. sakutimonen
      26.8.2022, 19:18

      En ole koskaan väittänyt tekniikka- tai koiralehtien kirjoittavan poliittisia uutisia, joten alkaa kyllästyttää tuo sinun jatkuva jankkaamisesi koko mediakentän ja kaikkien toimittajien leimaamisesta.

      1. Sinä kirjoitat jatkuvasti MEDIASTA yleensä, kun tarkoitat pääasiassa kahta lehteä. Ilman IS ja IL lehtien ylivedettyjä otsikoita ja juttuja -sinulla olisi paljon suppeampi lähtökohta kirjoittaa mistään. Nuo kaksi lehteä merkitsevät sinulle lähtökohtaa useimmille jutuillesi. Kirjoittaessasi yleistävän sanan ”media” saat aikaan paljon pahaa, esimerkiksi naistoimittajien kiusaamista koko mediassa. Tutustu Journalisti lehteen ja toimittajien maalittamiseen.Koko media on useita tuhansia lehtiä ja radiokanavia ym.

       Käytän jatkuvasti myös opetuksessa käsitettä Turun Tienoota syyllistetty. On merkillistä- ettet käsitä tätä yleistämisen vaaraa.
       Minulle ei tulisi mieleenkään kirjoittaa että JURISTIT sitä ja tätä kun yksi juristi kärähtää vaikkapa ratista.Silloin kirjoitetaan hänestä -eikä tuomita koko juristikenttää kuten teet sanalla media.

       Arvaan kyllä että sinua kyllästyttää, koska olen ainoa joka koettaa esittää että mediasanan käyttö yleistävänä leimaa KAIKKI journalistit, joita on tuhansia enemmän kuin sinun tarkoittamasi muutama IS ja IL kirjoittaja ja jokunen persu tekstinikkari. Olen sitä mieltä että blogisi on erinomainen lukuunottamatta tätä jatkuvaa yleistystä, joka loukaa niitä toimittajia, joilla esimerkiksi tässä tapauksssa ei ole MITÄÄN tekemistä Marinin juttujen suhteen.

       Kirjoitit maringaten yhteydessä kuvien käytön oikeellisuudesta. Olen huomauttanut sinulle vuosien saatosta muutamaan kertaan että itse käytät, käytit kuvia – joihin sinulla ei ollut copyrightiä. Se asia on korjaantunut – mutta se tapahtui – vaikka olet juristi. En silti kirjoita missään, että kaikki juristit ovat tekijänoikeusrikkojia koska Timonen niin toimi parin kuvan suhteen.

       Sinulla on valtaa ja uskollinen lukijakunta joka puolustaa sinua hyökäten erimielisen kirjoittajan persoonaan. Huomaatko mitä se muistuttaa. No tietysti persujen vastaavia blogeja ym. joissa erimieliset pannaan ruotuun ilmoittamalla että blogisti alkaa heihin kyllästyä. Tuntuuko tutulta.

       Annan saman neuvon kuin aiemminkin jotta blogistasi tulee vielä parempi kuin se on nyt.
       Kun kirjoitat lehdestä, jonka juttujen taso ärsyttää, kirjoita seuraavalla tavalla: ”IltaLehdessä toimittaja se ja se kirjoittaa silloin ja silloin”.
       Näin kohdennat täsmälleen siihen, mistä kirjoitat, etkä huitaise koko mediaa tuhansine alalajeineen ja toimittajineen syylliseksi milloin mihinkin.

       Kannattaa lukea toimittajan eettiset ohjeet Journalistin tai JSN sivuilta.
       Rimaa hipoen iltapoäivälehdet menevät yli rankaisemattomaan. Rumaa heidän toimintansa on, mutta se ei oikeuta tuomitsemaan koko ammattikuntaa kuten ikäväkyllä ajoittain teet.

       Minä kirjoitan tästä, koska olen eläkejourno, muut eivät uskalla useinkaan koska työssä oleva saa fudut, jos on hankala somessa. Tee kollegoilleni hyvä työ ja tuomitse jatkossa vain ne, jotka sen ansaitsevat. Siten erinomainen blogisi paranee paljon.

       En kirjoittaisi tästä elleivät useat kollegani pyytäisi, monet loukkaantuvat syvästi, kun heidät rinnastetaan IS/IL toimittajiin.Heille tulee jatkuvia vaikeuksia työssään selittää, etteivät he ole Timosen mainitsema ikävä ja negatiivinen media.

       Jos erimielisyys hermostuttaa, minusta pääsee helposti eroon bännäämällä jolloin sinulla on vain sama samaan tapaan ajatteleva laahus tukenasi. Mutta haluatko todella asiallisen kritiikin tähän yhteen nyanssiin loppuvan?

       Keep up the good work,
       Over and out.

       Jore Puusa
       Lehtikuvaaja, kuvajournalismin opettaja
       Kerava

   3. Markku T Koivisto
    26.8.2022, 14:01

    Jore Puusa Vertaat sitten jotain Turun Tienoo – tai Koiramme – lehteä valtakunnallisiin ip-lehtiin joiden lööpit kirkuvat joka hemmetin kaupassa siellä kassajonossa.

    Puolustelet sitten vielä laiskoja, tyhmiä tai ihan vaan pelkääviä toimittajia. Ok.

   4. Roope Korpela
    26.8.2022, 16:06

    Arvoisa Jore Puusa. Kunnioitan kaikkien oikeutta mielipiteen ilmaisuun, mutta ivallinen sarkasmi ei ole mielestäni asiallista, jos se perustuu tahalliseen ”väärin ymmärtämiseen”.

Kommentointi suljettu.