Väärin tanssittu

Viikon kestäneen ja yhä jatkuvan bilekohun luonnollinen seuraus on, että nyt ruvetaan yllyttämään oppositiota mittauttamaan pääministerin luottamus. Torstai-illan A-studiossa toimittaja sitä jo tivasi Riikka Purralta (ps) saamatta selkeää vastausta, ja eilisen Iltalehden pääkirjoituksen mukaan Purra ei sulje tätä mahdollisuutta pois. Tämän aamun Jälkiviisaissa Timo Soini huvitti kansaa sanomalla jotenkin niin, että kyllä Telaketju-Tynkkynen ja kumppanit puoluejohdon siihen painostavat.

Niinpä saattaa käydä, ja se olisi takuulla ensimmäinen kerta, kun luottamusta mitataan tanssimisen takia. Erityisen huvittavaksi asia muuttuu, kun ajatellaan perussuomalaisten kansanedustajien aiheuttamia kohuja ensimmäisestä jytkystä lähtien. Ei ainakaan voisi sanoa, että viattomat heittävät ensimmäisen kiven.

Olen Iltalehden pääkirjoituksen kanssa samaa mieltä siitä, että keskusta joutuisi vaikeaan tilanteeseen. Kannatuksensa kanssa kipuilevassa puolueessa löytyisi varmasti haluja yrittää parantaa lukuja äänestämällä epäluottamusta, mutta se olisi kaiken panemista yhden kortin varaan. Saattaisi käydä niin, että kannatus romahtaisi vielä nykyisistäkin lukemista, ja siitä suosta olisi vaikea nousta. Paljon varmempaa olisi pysyä mukana hallitusrintamassa.

Jos esitys epäluottamuksesta tehdään, niin se tehdään ihan oikeasti tanssimisen takia. Mitään muuta syytä ei ole, sillä kohu oli tekemällä tehty. En rupea enää sen vaiheita kertaamaan, joten lukekaa halutessanne aiemmat juttuni. Asiaa yritetään pohjustaa sotkemalla siihen Fortumin jättitappiot Uniperin takia ja vierittämällä vastuuta pääministerille, mutta omistajaohjaus kuuluu yksiselitteisesti omistajaohjausministerille. Hän kävi neuvottelut Saksassa kuten hänen tehtäviinsä kuuluukin. Parempaa sopimusta tuskin kukaan olisi saanut aikaan, mutta se tosiasia ei kiinnosta.

Pitkin kesää perussuomalaiset ovat vaatineet pääministeriä tulemaan esiin ja antamaan asiasta lisätietoja, mutta kaikki eduskunnan talousvaliokunnan jäsenet ovat jo saaneet tiedot omistajaohjausministeriltä. He vain eivät saa puhua niistä julkisesti, sillä ne sisältävät liikesalaisuuksia. Tämän perussuomalaiset tietävät hyvin, mutta eivät kerro.

Fortum osti Uniperin Sipilän hallituksen siunauksella, mutta se unohdetaan. Sekin unohdetaan, että sekä Fortum että Uniper ovat pörssiyhtiöitä, ja vaikka Fortumin suurin omistaja on Suomen valtio ja Fortum omistaa Uniperin melkein kokonaan, niin eivät omistajaohjausministeri tai pääministeri niitä johda. Yhtiöiden toimiva johto tekee päätöksensä itsenäisesti ja vastaa niistä itse. Tämä toimivan johdon vastuu on jäänyt uutisoinnissa melko vähälle huomiolle.

Fortum ja Uniper epäluottamuksen perusteena eivät toimi, joten taas jää vain se tanssiminen. Siihen on yritetty liittää pääministerin tehtävien hoidon laiminlyöntiä, eivätkä isot mediatalot ole vieläkään löytäneet sitä pääministerin sijaisuuslistaa valtioneuvoston verkkosivulta. Mukaan on otettu myös epäily liiallisesta alkoholinkäytöstä ja jostain kummallisesta bileputkesta unohtaen, että kesällä pääministeri oli perheensä kanssa vuosilomalla. Tärkeintä näyttää olevan pääministerin henkilön horjuttaminen. Sitä koetetaan verhota puhumalla pääministeri-instituutiosta, mutta tosiasiassa jäljelle jää vain se tanssi.

Osa mediaa näyttää yllyttävän oppositiota tekemään esityksen, ja Helsingin Sanomat teetti kyselytutkimuksen kohun vaikutuksesta kansalaisten kuvaan pääministeristä. Näyttävän otsikon mukaan 42 prosenttia kansalaisista arvelee kuvansa pääministeristä huonontuneen. Vain otsikon lukevilta jää huomaamatta, että 46 prosenttia ei koe kohun vaikuttaneen mitenkään.

Yle teki samoin, ja samainen 42 prosenttia pääsi otsikkoon. Jutussa kyllä mainitaan taas se 46 prosenttia, johon asia ei vaikuta mitenkään.

Otsikoista huolimatta kansan tukea ei taida epäluottamukselle hirveästi löytyä muualta kuin vaikkapa Iltalehden Facebook-sivulta, jonne ei kannata mennä sanomaan yhtään mitään hallituksen toimintaa puolustavaa. Sivun täysin valloittaneet rähisijät ovat jo aikoja sitten pitäneet huolen kommentoinnin yksipuolisuudesta. Tämä yksinvalta saa rähisijät kuvittelemaan olevansa koko kansa, mutta tuskin ainakaan keskusta sellaista kuvittelee.

Niin, taas se tanssi. Karjalaisen tekstiviestipalstalla kerrottiin toissapäivänä ainoa oikea tapa bilettää. Joka tästä poikkeaa, horjuttaa pääministeri-instituutiota ja koko Suomi-kuvan uskottavuutta.

***

Kommentointi vain etu- ja sukunimellä, joiden on täsmättävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Kirjoittakaa nimenne itse siihen kommenttikentän lokeroon.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (57)
 1. Juha Marjanen
  26.8.2022, 18:54

  Ministeri Paavo Väyrynen harrasti myös tanssia, kansantanhuja, mutta ei kukaan vaatinut häntä siitä tilille. Se oli kai setämiesten ja muiden boomereiden mielestä sitä parempaa tanssimista. Mielenkiintoista nähdä miten mahdollinen välikysymys muotoillaan.

  1. Juha Marjanen
   26.8.2022, 22:20

   Unohtui sanoa, että Paavo Väyrynen esiintyi Uuno Turhapuro-elokuvassa omana itsenään tanssikohtauksessa. Voi sitä pöyristymisen määrää jos Sanna Marin tekisi jotain vastaavaa.

  2. Jaakko Lautaoja
   27.8.2022, 00:51

   Marinin kohusyntejä on ollut aamiaisen syöminen, siivoaminen, kotimaisen repun ostaminen, lenkillä käynti kavereiden kestitseminen ja tanssiminen. Minkähänlaisia luurankoja Purran kaapista löytyy, jos aletaan tonkia. Jos Sannan teotkin ovat väärin, kyllä jokaiselta jotain löytyy, monilla ihan oikeatakin sanomista jopa.

   1. Teemu Korhonen
    27.8.2022, 08:21

    Tai Orpon. Minkähän merkkisiä kalsareita käyttää ja joiko saunaoluen? Olisi näille roskiksen tonkijoille tärkeitä yhteiskunnallisia asioita mietittäväksi. Kokoomuksen pikkujouluista voisivat ottaa oikein ryhmäpotretin.

 2. Elina Keskitalo
  26.8.2022, 19:13

  Mitä täällä natistaan siitä että sukupuolikiintiöillä tulee työpaikoille huonosti hommansa tekeviä naisia töihin kun nythän se on nähty että Suomenmaassa yhden naisen odotetaan hoitavan parinsadan ihmisen työt omin voimin.

Kommentointi suljettu.