Näin toimii oikeusvaltio

Miksi Uusimaa pystyttiin eristämään muusta Suomesta heti koronapandemian alkaessa? Miksi potilasturvallisuuslaki pystyttiin säätämään pikavauhtia, mutta venäläisten turistien tuloa Suomeen ei voida estää heti?

Näitä asioita kysellään somessa jatkuvasti nyt, kun Suomesta tuli ainoa venäläisten kauttakulkumaa muihin Schengen-maihin. Kun toissapäivänä yritin selittää oikeusvaltion toimintaa, niin blogin Facebook-sivu täyttyi räkänauruhymiöistä ja blogin kommentointi piti sulkea. Oikeusvaltio tuntuu olevan monelle täysin tuntematon käsite. Niin tuntui olevan Petteri Orpollekin, kun hän toissaillan A-Studiossa vaati turistiviisumien myöntämisen välitöntä lopettamista ja jo myönnettyjen viisumien perumista. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti selitti lainsäädännön problematiikkaa, mutta ainakaan iso osa somekansasta ei sitä ymmärtänyt.

Pöysti kertoi, että viisumit kuuluvat Schengen-lainsäädännön piiriin, ja kansallisen lainsäädännön liikkumatila on rajallinen. Sitä minäkin yritin toissapäivänä selittää. Schengen-lainsäädäntö ja Suomen oma lainsäädäntö lähtevät siitä, että viisumiasiassa ei voida tehdä kollektiivista päätöstä pelkän kansalaisuuden perusteella, vaan päätökset tehdään yksilöllisesti. Pelkkä kansalaisuus ei ole turvallisuusuhka, mutta yksittäiset kansalaiset voivat sitä olla. Tämä on tähän asti ollut Suomen linja, joka perustuu Schengen-lainsäädännön lisäksi omaan lainsäädäntöömme. Jos lain tulkintaa halutaan muuttaa muuttamatta lakia, niin siihen tarvitaan EU-komission linjaus.

EU:n tie on hidas, joten nyt ulkoministeri Pekka Haavisto ilmoitti hallituksen panneen vireille oman lainsäädäntömme muuttamisen ja luvannut sen tulevan hyväksyttäväksi nopeasti. Näin toimii oikeusvaltio. Oikeusvaltiossa poliitikot eivät päätä olemassaolevien lakien tulkinnasta ja tulkinnan muuttamisesta, vaan tarvittaessa he muuttavat lakeja.

Miksi sitten Uusimaa pystyttiin eristämään ilman lakimuutoksia? Silloin maassa todettiin koronan takia vallitsevan poikkeusolot, ja se oikeutti ottamaan käyttöön valmiuslain pykäliä. Jos seurasitte kesän aikana käytyä keskustelua valmiuslain muuttamisesta rajan sulkemisen mahdollistamiseksi, niin ymmärrätte mikä on valmiuslaki. Sen pykälien käyttöönotto poikkeusoloissa mahdollistaa voimakkaitakin rajoituksia perusoikeuksiin, kuten liikkumisvapauteen. Uusimaa pystyttiin eristämään valmiuslaissa olevien pykälien nojalla, joten mitään uutta lainsäädäntöä ei tarvittu.

Miksi potilasturvallisuuslaki pystyttiin säätämään pikavauhtia? Se kyllä säädettiin pikavauhtia, mutta se valmisteltiin jo viime keväänä, kun hoitajien lakonuhan katsottiin voivan vaarantaa ihmisten hengen ja terveyden. Sitä ei silloin tarvinnut säätää, mutta kun hoitajalakko nyt uhkasi teho-osastojen toimintaa, niin laki tarvittiin. Lakiesitys oli siis valmis, ja se tarvitsi vain pientä säätöä. Olen monta kertaa ennättänyt sanoa senkin, että valtiovallan tehtävä on turvata ihmisten henki ja terveys, ja jos se ei muuten onnistu, niin se tehdään lailla. Niin tekee oikeusvaltio.

Oikeusvaltiossa eduskunta säätää lait, mutta se ei päätä niiden tulkinnasta. Tulkinta kuuluu tuomioistuimille ja lakia virkavastuulla soveltaville viranomaisille. Tulkintaa ei muuteta poliitikkojen vaatimusten mukaan, vaan heidän on tarvittaessa muutettava lakia tai säädettävä kokonaan uusi laki.

Oikeusvaltio on yllättävän monille hämärä käsite paitsi silloin, kun he ovat vaatimassa omia oikeuksiaan. Niissäkin tapauksissa oikeusvaltio toimii lakien mukaan, eikä lakien tulkintaa muuteta kulloistenkin vaatimusten perusteella. En usko kenenkään haluavan, että poliitikot saisivat vapaasti päättää lain tulkinnasta juuri heidän tapauksessaan, jos se tulkinta olisi heille epäedullinen.

Mitä tehdään nyt, jos Venäjältä alkaa tulla liikekannallepanoa pakenevia eikä lakimuutosta ole ehditty käsitellä? Luulen Venäjän tässä tapauksessa huolehtivan rajan sulkemisesta, jotta kutsun saaneet eivät pääse pakenemaan. Jos niin ei tapahdu ja väkeä alkaa tulla, niin tarvittaessa voidaan todeta poikkeusolot ja ottaa käyttöön valmiuslain pykälät viime kesänä tehtyine muutoksineen. Ne mahdollistavat rajan sulkemisen tietyin reunaehdoin. Jos sotajoukkoja uhkaa tulla, niin sitten otetaan käyttöön puolustustilalaki.

Tiivistäen sanottuna oikeusvaltio toimii aina lakiensa mukaan, eikä lakien tulkintaa muuteta poliitikkojen päätöksillä tai somen huutoäänestyksellä.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (51)
 1. Jari Saarinen
  22.9.2022, 11:17

  Minä, ja ehkä joku muukin visakalloinen sonni, tarvitsemme lakiasioiden ja käsitteiden avaamista ja niitten käsittely- ja hyväksymisprosessien kuvaamista. Siihen kolumnistin palsta on erinomainen kanava.

 2. Markku Syrjänpää
  22.9.2022, 11:33

  Petteri istui edellisessä Sipilän hallituksessa, ja sillä hallituksella ei ollut mitään ongelmaa tehdä perustuslain vastaisia lakeja ja vaikuttaa palkkaneuvotteluihin. Luulisi kansanedustajan tietävän paremmin, mutta siihen pestiin ei valitettavasti ole mitään pätevyysvaatimuksia. Ja perustuslain rikkomisesta ei rangaista mitenkään.

  1. Fred Johansson
   22.9.2022, 14:38

   Aika moni Sipilän hallituksen lakialoitteista kupsahti jo aloite vaiheeseen, kun joku kammottava perustuslakifundamentalisti kehtasi mainita aloitteen olevan Suomen lakien vastainen.

  2. Ari Räisänen
   22.9.2022, 17:08

   Eikö Sipilä joutunu vähän väliä vetämään pois niitä perustuslain vastasia lakejaan?

   1. Erkki Pekola
    22.9.2022, 17:55

    Arin kysymykseen olen havainnut kaipuuta, että kuka vastaisi. Olihan normitapaus, että kovalla tohinalla Sipiläm hallitus värkkäsi laakiehdotuksen, mutta joka alkoi kompastella jo eduskunnan lähetekeskustelussa, ja palautui viimeistään valiokuntakasittelyissä. Ja tämäkös hallitusta nauratti!

    Tämän päiväinen kyselytunti oli opposition osalta yhtä osaamattomuuden esille työntöä. Viimeinen TV1:ltä tullut Herra Harkimon kysymys oli alle kaiken. Että iso mies väittää olevansa bisnesmies, eikä omaa pätkääkään tietoa osakeyhtiölaista eikä varsinkaa pörssiyhtiöitä koskevista määräyksistä ja menee aivan ölövinä kyselemään mitä sylki suuhun tuo, valitan.

    Pohjanmaalla on edelleen (kai) vastaaviin tilanteisiin vakiosanonta, että kaikki valitukset suoraan Jurvan kuntaan. Haloo Jurva!

Kommentointi suljettu.