Uutiset ja some

Some on hyvä paikka seurata uutisia, mutta kommentointia ei kannata lukea. Varsinkin iltapäivälehdet ja MTV:n uutiset vetävät jokaisen uutisen perässä varsinaista paskakommenttien laahusta, eivätkä kommenttien kirjoittajat todennäköisesti edes lue uutista. Jos lukevat, niin he eivät ymmärrä eivätkä haluakaan ymmärtää sitä.

Otetaanpa esimerkiksi MTV:n uutisten lyhyt ja ytimekäs juttu, jossa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén avaa uusien hyvinvointialueiden budjetointitarvetta. Otsikointia kyllä kritisoin, sillä siinä ministeri näyttää neuvovan alibudjetoimaan. Tosiasiassa hän neuvoo ottamaan huomioon myös ensi vuonna tulevan jälkirahoituksen, kun HUS-kuntayhtymä puretaan ja kunnat kattavat sen alijäämän.

Tämän pitäisi olla selvä asia jokaiselle, joka ymmärtää jotain kuntien ja kuntayhtymien budjetoinnista. Jos budjetoitu määräraha ei riitä, niin se katetaan lisämäärärahalla. Kun kuntayhtymä puretaan, niin viimeisen vuoden ja aiempien vuosien kumuloitunut alijäämä katetaan kuntien rahoilla. Nyt HUS näyttää olevan tekemässä ensi vuonna aloittavan hyvinvointialueen budjettia edellisen vuoden toteutuneiden ja tälle vuodelle budjetoitujen menojen mukaan, vaikka se tänä vuonna tulee tekemään alijäämää, joka kuntien on vuodenvaihteessa katettava. Lindén siis neuvoo ottamaan tämän huomioon jo nyt budjetointivaiheessa, jotta osastoja ei tarvitse turhaan sulkea.

Ainakaan Facebookissa kommentoineet eivät ymmärtäneet mitään. Todennäköisesti suurin osa heistä ei edes avannut juttua, koska he halusivat vain päästä mölisemään jotain halventavaa:

Enpä usko yhdenkään näistä kommentoijista olleen koskaan tekemässä ensimmäistäkään kunnan tai kuntayhtymän budjettia, ja ehkä niin onkin parempi. Heidän mölinästään olisi siinä työssä vain haittaa.

Silti näitä mölisijöitä valitaan myös eduskuntaan. Tästä olkoon esimerkkinä Sanna Antikainen (ps), joka kommentoi Twitterissä Ylen uutista ulkomaalaistaustaisille seksuaalirikollisille tarjottavasta terapiasta ja kasvatuksesta näin:

Meillä on siis ihan oikeasti kansanedustaja, jonka ajatusmaailma on tällä tasolla. Kansan syvät rivit ovat kaltaisensa valinneet, ja ilmeisesti tällainen puhe riittää sen kansanosan edustamiseen. Kukaan hänen kannattajansa ei kysy miten tämä ehdotus toteutettaisiin lainsäädännöllisesti ja koskisiko se myös kantasuomalaisia. Heille näyttää riittävän hekumointi torilla tapahtuvasta ruumiinrangaistuksesta.

Kyllä minä ymmärrän, että tarkoitus oli vain miellyttää äänestäjiä puhumalla heidän tavallaan. Tämä on seurausta siitä, että törkykommentoijat ovat jo monta vuotta terrorisoineet täysin iltapäivälehtien ja MTV:n uutisten Facebook-sivuja. Niin terrorisoivat aiemmin myös Ylen uutisten sivua, ja ilmeisesti sen takia Yle on nykyisin rajoittanut kommentointia. Kun nämä mölyäjät lietsovat toisiaan, niin asialliselle keskustelulle ei ole sijaa.

Muiden pitäisi tehdä sama, mutta se lienee myöhäistä. Nyt se vuosia jatkunut mölinä on siirtynyt joidenkin kansanedustajien kielenkäyttöön. Ääntä sillä tavalla saadaan, mutta ei ensimmäistäkään järkevää ratkaisua mihinkään asiaan. Mölinä on noussut valta-asemaan kaikessa yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Minä olen totaalisen kyllästynyt mölinään tässä blogissa ja blogin Facebook-sivulla. Siksi tätä blogia voi kommentoida vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Facebook-sivulla estän asiattoman kommentoinnin varoituksetta. Ei voi eikä saa olla niin, että mölisijät vievät tilan asialliselta keskustelulta.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (24)
 1. Turo Mustakallio
  4.10.2022, 19:16

  Käänteisesti voisi miettiä Venäjän tilannetta.

  Miten kävisi noille vastavirran jonneille Venäjällä?

 2. Juha Marjanen
  4.10.2022, 19:27

  Nuo Sanna Antikaisen ja kumppanien sanomiset kyllä kaivetaan esiin, jos joskus jotain vastuullisempia tehtäviä olisi tarjolla. Kaipa he tajuavat että uran huipulla ollaan, joten rivikansanedustajan tolpasta pyritään pitämään kiinni keinolla millä hyvänsä.

  1. Markku Syrjänpää
   5.10.2022, 08:45

   Valitettavasti esimerkki maailmalta näyttää, että mölisijöiden urapolkua ei historia haittaa. Ainoastaan Marinin mekolla on jotain poliittista painoarvoa.

Kommentointi suljettu.