Tuntuupa tutulta

Vaalien lähestymisen näkee vaikkapa siitä, että Ylen tv-uutiset nosti eilen oma-aloitteisesti esille leikkauslistat. Uutiseen haastateltiin suurimpien eduskuntaryhmien puheenjohtajia, ja kokoomuksesta tietysti aloitettiin. Kai Mykkänen kertoi tulossa olevista kipeistä leikkauksista, jotka kohdistuvat asumistukeen, työttömyysturvaan ja toimeentulotukeen. Perussuomalaisten Ville Tavio halusi leikata kehitysyhteistyöstä ja maahanmuutosta. Hallituspuolueiden edustajat olivat varovaisempia eivätkä esitelleet kohteita.

Tämä on uusinta vuodelta 2015, jolloin tv:n vaalikeskustelut olivat lähinnä leikkauslistojen esittelyä. Suorastaan kilpailtiin siitä, kuka uskaltaa leikata eniten. Suurimmat leikkaukset esitelleet voittivat, ja se näkyikin seuraavat neljä vuotta. Sipilän hallitus leikkasi enemmän kuin oli luvannut ja erityisesti sieltä, mistä hallituksen muodostaneet puolueet ennen vaaleja lupasivat olla leikkaamatta. Varsin vaiteliaana vaalikamppailua käynyt Juha Sipilä ilmestyi televisioon kertomaan, että nyt tulee kipeitä leikkauksia.

Sen seurauksista keskusta kärsii nyt, kuten eilen kerroin ja jota ei haluta nähdä, mutta ei mennä nyt siihen. Mennään noihin leikkauslistoihin, joilla kansa säikäytetään taas pelkäämään valtion velkaantumista. Tämä pelottelu uppoaa niihin, jotka vertaavat valtion taloutta omaan talouteensa ja kuvittelevat valtion toimivan samalla tavalla kuin kotitaloudet. Kotitaloushan ottaa asuntolainaa, maksaa sen vähitellen pois ja elelee sitten tyytyväisenä maksetussa asunnossa. Valtio ei koskaan ole velaton, vaan maksaa pois entisiä velkoja ja ottaa uusia. Yksittäinen ihminen suunnittelee taloutensa eliniäkseen, mutta valtio jatkaa toimintaansa sukupolvesta toiseen. Velatonta valtiota ei ole olemassakaan.

Kokoomus siis ilmoittaa suoraan heikentävänsä pienituloisten ostovoimaa leikkaamalla asumistuesta, työttömyysturvasta ja toimeentulotuesta vähintään miljardin euron verran vuodessa. Vastapainoksi kokoomus on jo aiemmin kertonut ottavansa miljardin velkaa ja käyttävänsä sen veronkevennyksiin, joista hyötyvät eniten hyvätuloiset. Kokoomus kertoo siis suoraan aikovansa kasvattaa tuloeroja.

Perussuomalaisille maahanmuutto ja kehitysyhteistyö ovat ehtymätön taikaseinä, josta rahaa riittää ihan mihin tahansa. Aiemmin he omassa varjobudjetissaan halusivat leikata maahanmuutosta jopa enemmän kuin siihen käytettiin, mutta sehän ei varjobudjetissa haittaa.

Ylen uutinen puhuu säästötalkoista, ja sekin kuulostaa tutulta puheelta Sipilän hallituksen ajoilta. Silloinhan köyhät ja pienituloiset pakotettiin talkoisiin, mutta suurituloisia pyydettiin kauniisti. Kuten muistamme, niin yksikään heistä ei osallistunut. Tukia leikattiin, työttömiä kyykytettiin, valtion omaisuutta myytiin ja suurituloisille annettiin veronkevennyksiä. Nyt sama halutaan tehdä uudelleen, ja sitä varten vaalikansa on säikäytettävä äänestämään omaa etuaan vastaan.

Moni äänestääkin, ja sen huomaa jo nyt somesta. Moni ilmeisen pienituloinen kauhistelee jo nyt valtion hirvittävää velkaantumista ikään kuin valtio jonain päivänä lähettäisi jokaiselle suomalaiselle laskun. Ei lähetä, vaan valtio ottaa velkaa hallituksen kokoonpanosta riippumatta. Vain rahan käyttö riippuu hallituksen kokoonpanosta. Toiset haluavat kasvattaa tuloeroja ja toiset pitää myös pienituloiset mukana yhteiskunnassa.

Ainakaan vielä tässä vaiheessa yksikään puolue ei ole ehdottanut yritystukien leikkaamista. Tosiasia on, että eniten vastikkeetonta toimeentulotukea saavat yritykset, mutta se tuki on nimetty yritystueksi, verotueksi ja energiatueksi. Pandemian aikaan se nimettiin koronatueksi, ja sitä annettiin avokätisesti. Kukaan ei halua leikata yritystukia. Viime vaalikaudella asetettiin Mauri Pekkarisen (kesk) johdolla työryhmä pohtimaan niiden leikkaamista, mutta mitään leikattavaa ei löytynyt.

Ei löydy nytkään, sillä yritystuet ovat pyhä lehmä, johon ei saa koskea. Sen sijaan köyhien tuista voidaan leikata niin paljon kuin halutaan, kunhan vain muistetaan puhua kipeistä, mutta välttämättömistä leikkauksista. Tärkeintä on olla sanomatta, että kipeät leikkaukset eivät koske leikkaajia itseään.

Odotettavissa on siis uusinta vuodelta 2015, ja vaalit voittaa se, joka uskaltaa leikata köyhiltä eniten. Sipilän hallituksen aikana yhdeksän suomalaista kymmenestä köyhtyi, ja sama halutaan tehdä uudelleen. Kun totuus paljastuu myös omaa etuaan vastaan äänestäneille, niin sitten alkaa parkuminen.

Jos tämä juttu tuntuu tutulta, niin ei se ihme ole. Olen kirjoittanut samoista asioista ennenkin ja kirjoitan varmaan myös jatkossa. Uusintahan tuo leikkauslistojen esitteleminenkin on.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin. Sen yrittäminen kertoo, että ette ole lukeneet juttua loppuun.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka talous
Kommentit (60)
 1. Esa Rintamäki
  8.10.2022, 09:47

  Siitä Ylen TV-uutisten “oma-aloitteellisuudesta” voidaan ihan oikeasti olla montaakin mieltä…?

  Selvää on, että kokoomus “kipeine leikkauksineen” on aivan ensimmäiseksi leikannut pois oman päänsä ja sydämensä! Jäljellä on pikkutakin povitasku lompakkoineen.

  Onko persutkaan enää ollenkaan kiinni tässä maailmassa? Epäilen, että ei.

  1. Raija Liimatta
   8.10.2022, 21:43

   Mitähän ne kaikki yritykset ajattelee siitä kun köyhimmiltä jotka yleensä kaiken tulonsa laittaa yrityksiin kiertoon eikä pankkitileille säästy mitään koska ei ole mistä säästyä ja sitä vähääkin nyt leikataan Pienituloisia on paljon ja kun heiltä kaikilta leikataan tekee se ison loven jo ruokauppojenkin tuloihin, muista nyt puhumattakaan. Niin kuin sananlaskukin jo sanoo niin tyhjästä on paha nyhjästä.

 2. Liisa Kärki
  8.10.2022, 09:52

  Ihmiset OVAT äärimmäisen tyhmiä. Luulisi jokaisen muistavan sen, että kun koira on aikaisemminkin purrut joka toista ihmistä, niin se puree edelleenkin.
  Liian moni kuvittelee että jos ärhäköillä rakeilla on kuonokoppa juuri heidän kohdallaan, niin kaikki on hyvin. Ei muuten ole. Vai onko se oikein että ne purivat isoisääsi ja äitiäsi? Sisaruksiasi tai serkkujasi joilla ei mennyt muutenkaan kovin hyvin?
  Jos vastaat että ihan oikein se on, niin voin sanoa suoraan päin näköä että olet sellainen maailmanluokan ääliö joiden avulla eriarvoisuutta, köyhyyttä, harvainvaltaa ja lopulta diktatuuria luodaan.

  Älä ole ääliö, älä ole PersKeKo.

Kommentointi suljettu.