Miksi näistä ei puhuta?

Mediahiljaisuus kertoo enemmän kuin mediakohu sille, joka osaa kuunnella hiljaisuutta. Kun Liz Truss joutui eroamaan Britannian pääministerin paikalta velkarahalla annettavien veronkevennyslupausten takia, niin siitä kyllä puhutaan kovasti. Siitä ei puhuta, että meillä kokoomus on luvannut täsmälleen samaa. Ylen Aamun Jälkiviisaissa Jan Erola asiasta mainitsi vinosti hymyillen, mutta ei nimennyt puoluetta.

Asiasta vaietaan kohteliaasti, mutta epäilemättä siihen vielä palataan vaalikeskusteluissa. Siihen asti varmaan ajatellaan, että kyllä se meillä toimisi, kun melkein 25 prosenttia kansalaisisa kannattaa kokoomusta ja kyllä kansa tietää.

Ei puhuta monesta muustakaan asiasta. Hallituksen päätökset joutuu itse etsimään valtioneuvoston verkkosivuilta, koska lehtien palstoille ja tv-uutisiin ne eivät mahdu. Erityisen tiheä seula tuntuu olevan sellaisilla päätöksillä, jotka hyödyttävät pienituloisia.

Eilen hallitus päätti antaa esityksen varhaiskasvatusmaksujen alentamisesta. Asiakasmaksuja alennetaan korottamalla maksujen perusteena olevia tulorajoja 33 prosenttia. Muutoksen seurauksena kuntien maksutuottojen arvioidaan alenevan noin 70 miljoonaa euroa, ja tämä kompensoidaan kohdistamalla kunnille aiempaa suurempi osa yhteisöveron tuotosta. Uudistuksella noin 30 000 kotitaloutta siirtyy maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.

Hallitus päätti myös esittää lapsiperheiden ostovoiman tukemista. Työttömyysturvan lapsikorotukseen tulee 20 prosentin korotus, toimeentulotuen alle 18-vuotiaiden lasten perusosaan 10 prosentin korotus, opintorahan huoltajakorotukseen 10 euron korotus ja lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen 5 euron korotus. Yksityisen hoidon tuen hoitolisän täyttä määrää korotetaan 100 eurolla pysyvästi.

Samassa päätöksessä on myös sairausvakuutuslain lääkekorvausjärjestelmän vuosiomavastuun jäädyttäminen ensi vuodeksi tämän vuoden tasolle. Tämä jäädyttäminen siis tarkoittaa sitä, että omavastuu ei nouse ensi vuonna vaikka lääkkeet kallistuvatkin. Muistutan, että Sipilän hallitus korotti omavastuuta.

Löytyyhän tuolta valtioneuvoston sivulta paljon muutakin, mutta niistäkään ei uutisoida. Ylimääräinen lapsilisä annetaan joulukuussa, ja se ei vaikuta toimeentulotukea alentavasti. Ulosoton suojaosuus korotetaan takuueläkkeen tasolle, asumistukeen tulee korotuksia lämmityskustannusten osalta ja kotitalouksille annetaan sähkötukea. Kaikki nämä muutokset ovat parannuksia tavallisten ihmisten arkeen, mutta me tavalliset ihmiset emme kuule niitä uutisista. Me kuulemme vain jatkuvaa jollotusta velaksi elämisestä ja leikkausten välttämättömyydestä.

Tämänkin jutun alle tulee paljon kommentteja, joiden mukaan korotukset ovat pikkuhiluja, joilla hallitus yrittää kalastella äänestäjien suosiota ja vieläpä velaksi. Sanon jo etukäteen, että jos pienituloisten ostovoiman tukeminen ei kelpaa, niin onhan teillä vaihtoehto. Voitte valita puolueen, joka kannattaa tukien leikkauksia ja velaksi annettavia veronkevennyksiä hyvätuloisille. Ensi keväänä seisotte elämänne tienhaarassa, joten valitkaa ihan itse.

Mutta miksi näistä hallituksen tekemistä päätöksistä ei uutisoida? Eivätkö ne ole uutisoinnin arvoisia? Ovatko ne liian tylsiä ja mitättömiä uutisia? Eikö kansalaisten pitäisi saada kuulla ja lukea omaan pieneen elämäänsä vaikuttavista päätöksistä muutenkin kuin lukemalla itse valtioneuvoston verkkosivuilta? Eikö tiedottaminen kuuluisi mediatalojen tai ainakin verorahoilla toimivan Ylen tehtäviin?

Minun mielestäni kuuluisi. Oikeastaan mediatalot voisivat siirtää ainakin osan Twitteriä seuraavista toimittajistaan lukemaan virallisia tiedotuskanavia, jotta saisimme tietoja muustakin kuin ainaisista kohuista ja keskinäisestä nokittelusta Twitterissä.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (99)
 1. Hannu Kosonen
  21.10.2022, 10:11

  Näin. Hyvä Saku

  1. Seppo Turunen
   22.10.2022, 18:25

   Näiltä Sakun palstoilta minäkin hankin tietoni,muualta taitaa olla ajanhaaskausta etsiä.

   1. Kristian Frantti
    22.10.2022, 22:13

    Medianlukutaito on taito.

    Ei kannata uskoa kaikkea mitä keltainen lehdistö suoltaa.

    Usein heillä on nuoria ja elämää kokemattomia toimittajia harjoittamattomilla kielitaidoilla.

    Käännösvirheistä suurimman osan suomalaisten angsti kumpuaa, joten kannattaa lukea myös alkuperäinen uutinen jos kielitaito (Englanti) antaa myöten.

 2. Seppo Kinnunen
  21.10.2022, 10:21

  Mikä erottaa suomalaisen median Unkarin, Puolan, Venäjän ja Pohjois-Korean mediasta? No se, että mainituissa maissa niiden linjan ovat määränneet vallassaolevat, Suomessa sen on tehnyt media ihan itse. Lopputulos on tuo sama Sakun kirjoittama.

  1. Markku Syrjänpää
   21.10.2022, 12:33

   Vinkki vanhoille meditalaloille: Ihmiset on kyllästyneitä näihin ainaisiin kohu-uutisiin.Ratkaisuksi tarjoan profiloitumista journalistiseksi uutistoimistoksi klikkitoimiston sijasta.

   Tällä voisi perustella kuukausimaksullista tilaamista, kunhan jättää mainokset pois sivuiltaan. Tällä poistuisi tarve tehdä klikkiotsikoita, kun ei tarvii mainoseurojen perässä juosta.

   Saku tekee blogissaan paljon parempaa journalistista työtä kuin yksikään suuri mediatalo. Hänestä olisi hyvä ottaa esimerkkiä. Voitaisiin lopettaa populistien huutelun toistaminen, ja vähintään liittää siihen huutelun kylkeen faktoja.

   1. Erkki Pekola
    21.10.2022, 17:45

    ” … voisi jotenkin kuukausimaksullista tilaamista, …

    Tuo lyhyt kappale viittaa kyllästymiseseen konservatiimisimman lehden tilausmaksun maksamiseen.

    Olin vastannut perheelleni kysymykseen, että mitä nyt haluaisit synttäreittäni muistaaksemme hoitaa ja huolehtia. Mainitsin, että olisikohan taas aika kokeilla mitä Suomen Kuvalehti pitää tärkeinä asioina. Petyttyäni valintaani peruutin tilauksen ja palautin maksetut tilausmaksut perheeni käyttöön.

    En ymmärrä SK:n, enkä muidenkaaan lehtien nykytapaa julkaista ylipitkiä artikkeleita, joiden ainoa motiivi on rahoittaa nousevia skribenttejä tekemään mahdollisimman monisivuisia juttuja, että kustantajan ei tarvitsisi rahoittaa, kuin minimaalisen verran kirjoituskykyisiksi arvioitujaan.

    Lehti, kuten lehdentoimitukset ymmärtävät, että kustannussäästö syntyy toimituskustannuksista. Paperiteollisuus ei kustanna lehtiä. Painetun sisällön laatua arvioituaan voi jatkaa menestymistään.
    Olipa kerran aika, jolloin suomalaisille painotaloille oli ylivoimainen kustannus maksaa painopaperista enemmän, kuin Kontupohjan paperista. Mutta väliäkös tuolla, se paperi ei kulkeutunut markkinoille paskahuusien kautta. Palkansaajan nenä saattaa toimia.

  2. Riitta Marsala
   21.10.2022, 12:43

   Minä olisin täydellisessä uutispimennossa, koska en lue Hesaria eikä YLE kerro. Sille on tärkeämpää monta kertaa päivässä lähettää Britannian PM eropuhetta.

  3. Juha- Pekka Parviainen
   21.10.2022, 13:25

   Eiköhän se liene porvarillisen suomen valtamedian yhteinen valinta! Politiikka radiossa tuli eräänä yönä (tietenkin) ohjelma, jossa kerrottiin, että monen valtamedian palkkalistoilla on mm. yhdysvaltalaisia tiedustelupalvelun miehiä, jotka kertovat miten ja mistä asioista uutisoidaan!

   1. Markku ”Make” Laine
    21.10.2022, 16:35

    Mikä yö se oli? Ohjelma kyllä löytyy Yle Areenasta.

   2. Tämä tukee minun väitettä, että uutiset – ainakin Ukrainan sodan yhteydessä – tulevat lännen taholta. Niihin uskotaan, ja huvittavaa on että Venäjän sensuurista puhuvat haluavat myöskin kieltää kaiken Venäjältä tulevan uutisoinnin .

    Paradoksi? Totta kai.

    Venäjän kansaa haukutaan sinisilmäisyydestä, mutta ei huomata että itse tehdään ihan samoin. Olihan porukkaa joka halusi jopa kieltää venäjänkieliset uutiset tässä maassa.

    Venäjällä kuitenkin vastustetaan Putinin uutisointia ja touhuja, mutta vähälle on jäänyt kritiikki yksipuolisesta uutisoinnista omassa maassa. Unohdetaan kylmästi se, että sodissa totuus on ensimmäinen uhri. Kiven toiselle puolen ei haluta mennä, koska…no, siis….no koska kyseessä on ryssät.

    En minä sano että Putin on oikeassa, en minä ole hänen puolella. Kyse on siitä että kyetään olemaan objektiivisa.

    Kun kritisoidaan muiden maiden kansalaisten ja medioiden touhua, olisi hyvä katsoa siihen peiliin ja miettiä, mitä itse touhutaan.

    Tuo sinun ja poliitiikkaradion kertoma jenkkien tiedustelupalvelun porukasta, joka kertoo mitä kerrotaan, tullaan ohittamaan olankohautuksella. Se kun ei sovi agendaan😡😡

    Joskus vituttaa ihmisten puolueellisuus. Vai liekö kyseessä tyhmyys…

    Miten tämä liittyy Timosen blogiin?

    No siten, että Suomen mediat pääosin levittävät yhden tahon uutisia. Itse sanoisin propagandaa. Ja näin ollen voi sanoa, että maassa ei ole medioita, jotka kertovat rehellisesti asiat. Ei pelkästään Venäjällä ja muutamassa muussa maassa mediat ole vallan käsissä. Niin on asia oikeastaan kaikissa maissa…

  4. Mediat ovat itse valinneet linjansa? Jaa, enemmänkin medioiden omistajat ovat valinneet linjan, ja niillä omistajilla on tarkoitus päästä valtaan. Joten ero noihin maihin on olematon.

   Olen siitä ennenkin maininnut, vaan Sakun sanoin, kerrataan.

   Täällä kritisoidaan Venäjän uutisointia. Se on yksipuolista ja sensuroitua, ja tyhmä kansa uskoo siihen.

   Vaan mitä tekee samat kritisoijat?

   No lukee suomalaisia uutisia, jotka tulevat lännen uutistoimistoista, jotka saavat ne lännen tiedustelupalveluilta ja propagandakoneistoilta. Niin ja toki myös Ukrainan samoilta, vaan Ukraina kai lasketaan länteen kuuluvaksi.

   Ja luettuaan ne uutiset, jotka siis sanelee yksi taho, niihin uskotaan kuin hullu jumalaan. Mitään ei kyseenalaisteta, koska “totta kai se on totta “. Tosin samat uskottavat tietolähteet ovat seuraavana päivänä rahaa himoavia sensaatiolehtiä joiden juttuihin ei pidä uskoa, niiden kirjoittaessa vaikkapa pääministerin tekemisistä.

   No, roskalehtiä tässä maassa suurin osa onkin, ja vallan eli rahan omistuksessa. Joka ainut uutinen pitäisi kyseenalaistaa, vaan mielenkiintoista on että niin ei tehdä kun kyseessä on se ERI ASIA. Oli se eri asia sitten Venäjä tai mikä tahansa, mistä itse on samoilla linjoilla…

   Saku kysyi heti otsikossa, että miksi mediat eivät uutisoi pienituloisten ja lapsiperheiden tukemisesta. No, vastaus on siinä kysymyksessä.

   Kyseessä on pienituloisten ja lapsiperheiden tukeminen. Sellaisesta on parempi olla hiljaa, sillä se suuri enemmistö suomalaisista lukee roskalehtiä, ja nehän voisivat helvetti soikoon alkaa ajattelemaan, jos kirjoitettaisiin että nykyinen hallitus auttaa heitä. Ja jos se suuri osa alkaa ajattelemaan, se päätyy äänestämään vasemmistoa.

   Ja silloin oltaisiin romahduksen ja tuhon tiellä😩😂😜

   Näin ollen mediat eivät rummuta hallituksen toimista tällaisissa asioissa.

   Ja jos totta puhutaan, niin kuka nyt tällaisia edes jaksaa lukea? Marinin reppu ja peppu, ne ovat taas ihan täysin eri asia 😂😩🤔😥

   1. Raija Liimatta
    22.10.2022, 14:58

    Minä ainakin olen tosi kyllästynyt Marinin peppuu ja reppuun. Minusta itten kirjoittajlla on aika omituiset mielihalut kirjottaa ihmisestä ja aiheista saa sen vaikutelman ettei muuta tärkeämpää kirjoittmista osaa kuvitellakaan.

  5. Vesa+Kauppinen
   22.10.2022, 13:42

   Eiköhän meilläkin median linjan ole määränneet vallassaolevat – nimittäin rahavallassaolevat. Meillä mediaa voidaan kyllä sanoa vapaaksi, koska sitä ei valtiovalta kahlitse, mutta ei riippumattomaksi, koska sillä on omistajat, joita sen on kuunneltava. Omistajien poliittisesta suuntautumisesta ei liene epäilyksiä. Poikkeuksena Yleisradio, mutta silläkin on johtonsa, jolla on puolestaan poliittinen taustansa. Eikä siinä taustassa minkäänlainen vasemmistolaisuus juurikaan haiskahda. Tulokset nähdään mm. gallupeissa. Se, joka hallitsee tiedotusvälineitä, hallitsee myös yleistä mielipidettä.

   1. Esa Rintamäki
    22.10.2022, 15:50

    Toisin sanoen: lehtien toimituksellinen valta on menty luovuttamaan toimitusten ulkopuolelle.

    Voitte jokainen miettiä itse tykönänne sitä, mitä tämä vaikuttaa sananvapausindeksiin.

    “Riippumaton” lehdistö, sallikaa mun nauraa!

    1. Teemu Korhonen
     23.10.2022, 09:33

     Kuvilla ja otsikoilla saa paljon aikaan, josta hyvänä esimerkkinä eilinen Niinistö vs Lipponen-juttu iltaläpyskässä. Ihan hupaisa kokoomuksen kannatuksen nostamisyritys puolueettomalta (köh) lehdeltä.

Kommentointi suljettu.