Onko meillä varaa?

– Viimeisen kolmen vuoden aikana on voinut nähdä, että kyllä sillä on väliä millaista väriä hallitus tunnustaa, totesi Petteri Orpo valtakunnallisen yrittäjäpäivän puheessaan lauantaina.

Näin alkoi eilinen Verkkouutisten juttu, jossa oikeastaan vain tuo ensimmäinen lause on totta. Jatko on suoranaisia virheitä ja poliittista liturgiaa. Aloitetaan virheistä.

Orpo sanoi, että rakentaessaan maahan aluehallinnon Marinin hallitus teki kaikkensa, että yritysten rooli jäisi pieneksi. Uusi sote on rakennettu julkisen tuotannon varaan. Kela-korvausten leikkaus oli piste iin päälle. Jätelain uudistuksessa yrittäjät sysättiin sivuraiteelle. Moni kuljetus- ja jätealan yrittäjä on joutunut laittamaan lapun luukulle.

On totta, että aluehallinto on rakennettu pääasiallisesti julkisen tuotannon varaan, jota täydennetään ostopalveluilla. Tämä johtuu siitä, että Sipilän hallituksen kaavailema sote törmäsi perustuslakiin siksi, että se rakennettiin yksityisen tuotannon varaan. Kokoomuksen ajamalla valinnanvapaudella valtaosa peruspalvelutuotannosta olisi siirtynyt yksityisten yritysten hoidettavaksi valtion laskuun.

Puhe Marinin hallituksen leikkaamista Kela-korvauksista on suorastaan huvittavaa, sillä tosiasiassa Kela-korvaukset romahtivat juuri Sipilän hallituksen aikana. Se hallitus luotti oman sotensa läpimenoon niin vankasti, että ajatteli yksityislääkärikäynneistä maksettavien Kela-korvausten käyvän tarpeettomiksi sitten, kun valtaosa palvelutuotannosta olisi siirtynyt yksityisten yritysten hoidettavaksi. Laitetaan vielä kuva niistä Kela-korvauksista.

Puhetta jätelain uudistuksesta en ymmärrä ollenkaan, sillä ei jätelakia ole muutettu soten takia. Siihen lisättiin vain siirtymäsäännös, jonka mukaan sote-kiinteistöillä syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuollon järjestämisvastuu säilytetään kunnalla enintään vuoden 2025 loppuun saakka. Vielä tämän vuoden loppuun asti sote-kiinteistöjen jätehuolto on kuntien ja kuntayhtymien vastuulla, ja ensi vuoden alussa se siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle. Siirtymäsäännös mahdollistaa nykyisten sopimusten voimassaolon vuoden 2025 loppuun.

Eivät kunnat ja kuntayhtymät itse ole jätehuoltoa hoitaneet eivätkä niin tee hyvinvointialueetkaan. Toiminta on ulkoistettu yrityksille kilpailuttamalla, ja kun entiset sopimukset lakkaavat olemasta voimassa vuodenvaihteessa, niin hyvinvointialueet järjestävät uuden kilpailutuksen. Siirtymäsäännös antaa kilpailutukselle lisää aikaa. Ei tämä sen kummempaa ole, ja jos jokin yritys joutuu panemaan lapun luukulle normaalin kilpailutuksen takia, niin sehän kuuluu markkinatalouteen.

Tässä olivat virheet, ja loppu olikin sitten tuttua poliittista liturgiaa. Velkaa piti ottaa koronan ja Venäjän hyökkäyssodan takia, mutta sitä on otettu liikaa, eikä lasten piikkiin voi elää. Korkomenot kasvavat ja nyt pitää käyttää punakynää. Työttömiä on yli 100 000, mutta silti meitä vaivaa työvoimapula. Verotuksen pitää olla sellaista, että varhaiseen aamuvuoroon nouseminen palkitsee aina enemmän kuin se, että ikkunaverhon raosta seuraa naapurin lähtöä töihin. Tämä viimeinen lause tarkoittaa suomeksi sitä, että työttömien tukia on leikattava.

Tosiasiassa Suomi ei ole sen velkaantuneempi kuin muutkaan Euroopan maat, itse asiassa sijoitumme keskivaiheille. Meillä on tällä hetkellä 100 000 työllistä enemmän kuin tämän hallituskauden alussa, ja työllisyysaste on 74 prosenttia. Kokoaikaisilla työpaikoilla mitaten Suomi on siirtynyt tällä vaalikaudella Pohjoismaiden ykköseksi. Tätäkään ei ole uutisoitu yhtä näyttävästi kuin uutisoitiin Sipilän hallituksen aikana, jolloin hallituksen itselleen asettama työllisyystavoite oli 72 prosenttia.

Myös valtion ja kuntien verotulot ovat hyvässä kasvussa, vaikka verotusta ei ole kiristetty. Laitetaan siitäkin kuva.

Mutta Orpon mukaan meillä menee huonosti ja tilanne on sietämätön. Kaikkea ei voi rahoittaa, nyt pitää karsia menoja ja keventää erityisesti suurituloisten verotusta. Meillä on varaa rikkaiden veronkevennyksiin, mutta ei köyhien tukiin. Tämä on se Britannian tie.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka talous
Kommentit (45)
 1. Reijo Rekunen
  23.10.2022, 10:50

  Kaipaan niitä aikoja jolloin kokoomuksessa oltiin periaatteessa asialinjalla (persuilla ei sellaista aikaa ole ollutkaan). Vai onko sellaisia aikoja koskaan ollutkaan ?

  1. Mikkko+Rintasaari
   23.10.2022, 22:50

   En usko että kokoomus on ikinä ollut rehellinen pyrkimyksissään ja niistä puhumisessa.

 2. Seppo Kinnunen
  23.10.2022, 11:05

  Ei voi kuin ihmetellä, miksi “vapaa” media ei kerro Orpolle, että ymmärtäisi edes sen, miten Britanniassa kävi Trussin politiikalle. Sehän eli 45 päivää, kunnes tuli tiensä päähän. Juuri sen saman, jota Orpo nyt kaupittelee.

  1. Juha-Pekka Parviainen
   23.10.2022, 17:58

   Mistä olet saanut käsityksen “vapaa media?” Porvarillisen suomen “vapaa media” on oikeistolaisen informaation vaikuttamisväline numero 1

   1. No, Seppo oli kyllä kirjoittanut “vapaa” media.

    Ei “vapaa media”.

    Ero on pieni, mutta ratkaiseva.

    Jokainen voi ihan itsekseen, tai vaikka ääneen täällä, miettiä mitä “vapaa” tarkoittaa…

Kommentointi suljettu.