Talousosaamista vai ideologiaa?

-Parilla kympillä ihminen hankkii vaikka monen viikon ruuat.

Nämä kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok) sanat saivat aikaan somemyrskyn, jonka tyynnytteleminen on vaikeaa. Talousosaajapuolueen maine sai ikävän tahran siitä huolimatta, että Sarkomaa kertoi siteeranneensa kansalaiselta saamaansa viestiä epätarkasti. Kuten tuossa linkittämässäni Iltalehden jutussa sanotaan, niin Sarkomaa tarkoitti 20 euron olevan iso raha silloin, kun ostetaan kerralla parin viikon ruokia. Tämä on tietysti ihan totta.

Tilanne oli sama silloin, kun Antti Rinne (sd) tammikuussa 2018 puhui niskalaukauksesta. Rinne siteerasi aktiivimallista saamaansa kansalaispalautetta, mutta silti hänen sanojaan kritisoitiin Helsingin Sanomien pääkirjoitusta myöten. Retoriikkaa pidettiin liian jyrkkänä ja siitä puuttui tyylitajua. Nyt some sanoo, että Sarkomaalta puuttuu talousosaamista ja hän on vieraantunut todellisuudesta. En ainakaan vielä ole huomannut yhdenkään lehden pääkirjoituksen sanovan samaa. Media ei aina lähde mukaan somekohuihin.

En lähde minäkään, vaan haluan katsoa tämänkin somekohun taakse. Kysehän on yksityislääkärikäyntien Kela-korvauksesta, jota Marinin hallitus on leikkaamassa sen kaksikymppisen verran. Kokoomus vastustaa tätä leikkausta, ja siksi mukaan vedettiin tämä kansalaisen ruokaostoksiinsa käyttämä kaksikymppinen. Sarkomaan mielestä leikkaus olisi erityisen paha juttu, koska sillä yhä useampi ihminen sysätään tylysti terveydenhuollon pitkään jonoon.

Kokoomus on kääntänyt kelkkansa Kela-korvausten suhteen täydellisesti. Sipilän hallitus teki Kela-korvauksiin rajut leikkaukset, joiden seurauksena korvaus on enää vain vähän yli kymmenen prosenttia laskun loppusummasta. Laitetaan taas tämä tuttu kuva:

Suurimmat leikkaukset tehtiin vuosina 2015 ja 2016, enkä muista hallituksessa silloin olleen kokoomuksen murehtineen niitä. Silloinen huolettomuus johtuu siitä, että  Sipilän hallituksen suunnittelema sote olisi asettanut julkisen ja yksityisen terveydenhoidon samalle viivalle ja antanut asiakkaalle valinnanvapauden. Silloin ei olisi enää tarvittu mitään erillistä Kela-korvausta, vaan yhteiskunta olisi korvannut kaikki hoidot. Kerroin monta kertaa, että suurimmissa kaupungeissa valinnanvapaus olisi toiminut, mutta maaseudulle olisi muodostunut yksityisiä monopoleja. Yhteiskunnan ei olisi kannattanut pitää kahta rinnakkaista järjestelmää, vaan julkinen sektori olisi kuihtunut pois.

Nyt kun yksityissektoria uhkaa kutistuminen, niin kokoomus on kovasti huolissaan pienituloisten puolesta. Eivät pienituloiset käytä yksityissektorin palveluja, koska heillä ei ole siihen varaa, ja hyvätuloiset käyttävät niitä joka tapauksessa, koska heillä on siihen varaa. Rinnakkaisjärjestelmien ylläpitäminen vie resursseja, jotka voidaan ohjata parantamaan julkisen sektorin palveluja.

Entä sitten tuo tyly sysääminen terveydenhuollon pitkään jonoon, josta Sarkomaa on huolissaan? Näiden hoitojonojen historiaa ei kansa muista, mutta jos joku haluaa muistella, niin siitä voi lukea vaikka täältä. Nykyiset jonot ovat ainakin kymmenen vuoden huopaamisen tulos, eikä yksikään hallitus pysty korjaamaan tilannetta sormia napsauttamalla. Se ei myöskään korjaannu sillä Kela-korvauksen kaksikymppisellä, sillä se vain siirtää jonoa perusterveydenhoidosta erikoissairaanhoidon puolelle. Yksityiset lääkäriasemat eivät järjestä erikoissairaanhoitoa eikä niillä ole sairaaloita. Vähäisemmät vaivat kyllä hoituvat, mutta nekin kaksikymppiset voidaan käyttää julkisen terveydenhuollon kehittämiseen.

Kyse ei ole siitä kaksikymppisestä, vaan ideologiasta, joka joustaa tarpeen mukaan ja voi tehdä vaikka täyskäännöksen. Some muistaa yksittäiset lipsahdukset, mutta ei jaksa paneutua asioiden taustoihin. Siinä mielessä some on yhtä epätarkka kuin jotkut poliitikkommekin.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (52)
 1. Lasse Kosonen
  28.10.2022, 10:08

  Varmasti niskalaukaukset ja ahne mässäilevä porvari mainokset eivät edistä työväen asiaa. Mutta lupaus kuten vappusatanen joka toteutui lämmittää mieltä ja luo luottamusta.

 2. Erkki Weurlander, alias Aikamies
  28.10.2022, 10:33

  Joskus markka-aikaan pikku firmassa arvioimme ettei satasen laskua ehkä kannata edes lähetellä…. valvonta ja seuranta maksaa enemmän. Miten tuo KELAn rahankierrätys noin kokonaisuudessa voi olla kannattavaa vaikka atk-automatiikka auttaakin?

  1. siis ei rahaa kierrätetä, vähennetään KELA korvausta, eli vakuutusyhtiö maksaa isomman osan pörriäisen laskusta.

  2. Olisihan se mielenkiintoista tietää.

   Nythän yksityiset perintäpuljut laittavat viitosen tai kympin lisää laskuun, ja sen päälle vielä se käsittelykustannus, joka lienee saman verran. Eli se laskun käsittely ja lähettäminen maksaa saman verran kuin itse 20 lasku, joten tuolla matematiikalla laskien ei ole mitään järkeä koko hommassa.

   Sarkomaalta pitäisi kysyä (ehkä joku onkin sen tehnyt ) luuleeko hän että köyhä ihminen menee yksityiselle ja maksaa 150 lääkärintarkastuksesta, mutta näkee nälkää kun ei saa Kelasta 20 euroa.

   Kokoomuksen puheet ovat päivästä toiseen niin ristiriitaisia, että ne oikeasti huvittavat. Tällä köyhällä, joka ostaa kahden viikon ruoat 20 eurolla, on tänään liikaa rahaa ja siitä voidaan leikata se 20 heti, mutta huomenna sille on se 20 euroa kahden viikon ruoka.

   No, tavallaan tämäkin kokoomuksen pelle myöntää, että niukasti on Suomen köyhällä rahaa kun 40 eurolla kuukaudessa pitää elää.

   Ääliöitä.

   Siis kokoomuksen äänestäjät, pääosin. Poliitikot taas useimmiten ovat pelkästään ideologisesti toimivia paskiaisia, jotka viattomin silmin valehtelevat joka asiasta…

   1. Hieman korjaan omaa kirjoitustani, sillä saatoin olla hieman epäselvä ( johtuisiko alkoholista 🤔😜 ) liittyen perintäpuljujen laskutukseen.

    Että ottaa sata prosenttia extraa, sehän on loistavaa bisnestä. Joten sillä matematiikalla siinä on ihan pirusti järkeä.

    Tarkoitin tietysti sitä, että jos 20 euron maksaminen maksaa Kelalle eli meille itsellemme 20 euroa, niin eihän siinä ole mitään järkeä millään matematiikalla.

    Yksityisellä kävijät käyvät siellä ilman sitä 20 euroa, ja ne jotka eivät käy, ei tee sitä vaikka saisi 30 euroa.

    Rent ideologiskt rappakalja, sanoisi ruotsalainen.

    Tässä ei ole kyse mistään muusta kuin kapitalistien kyltymättömästä ahneudesta. Se kymppitonnin kuussa nettoava koksu, hänen TÄYTYY saada se 20 euroa, koska….no kun….siis…no vittu en puhu sulle mitään helvetin vihervassarikommari 😡

    Hyvää viikonloppua 😜😇

   2. Ensin. Silmä- ja ihotautilääkäreille ei muuten päässyt. Sitä kautta sai lähetteen julkiselle kaihileikkauksiin ja julkisen ihotautilääkärille systeemisien lääkkeiden (sytostaattien) KELA-lääkekorvausoikeushakemuksen kautta reseptikorvauksia hakemaan.
    Sitten. “Hän kertoi, että 20 euroa on iso raha kun hän ostaa parin viikon ruokia.” Juuri niin. Se 20 € on niin iso raha, jos se puuttuu yhden hengen kahden viikon tai kahden hengen yhden viikon ruokaostoksista. Silloin jäisi meidänkin viime kauppakuitin viikon ostosten mukaan seuraavat keittojen ja salaatin raaka-aineet ostamatta.
    Tuorekurkku suomi 1,540 kg 4,59 €/kg 7,07 €
    Tomaatti suomi 0,975 kg 4,39 €/kg 4,28 €
    Porkkana irto (suomi) 1,885 kg 1,29 €/kg 2,43 €
    Peruna kiinteä pesty 3,375 kg 0,89 €/kg 3,00 €
    Sipuli irto 1,681 kg 1,35 €/kg 2,27 €
    Raaka-aineista (täyttävät) on yhteensä 19,05 €
    Jäisi mahat naukumaan nälkää joka viikonpäivä.
    Ei ole sähköpostiosoitetta (enää), eikä tosin vehjettäkään (enää), millä sitä käyttäisi. Ei tarvitse siksi kommenttejakaan.
    Vielä. Korruptiotako. Tiedoksi vain, ettei tässä maassa pääse, ilman kuluja, suoraan julkiselle erikoislääkäriin ilman lähetettä. Ainakaan ihmisen eliniän aikana. Tuonpuoleisesta ei ole tietoa. Vielä. Ulla.
    PS. Saat sitten ottaa sieltä roskiksesta omiin nimiin tämän esimerkin.

  3. Raija Liimatta
   30.10.2022, 14:50

   Saa sillä 20:sellä kauraryyniä tahi makaroonia varmaankin että riittäisi vaikka kahdeksi viikoksi mutta ei kyllä hyvin ravittuna ihmistä pitäisi.

Kommentointi suljettu.