Talouden hevoskuuri

-Tämä hallitus on ottanut järjettömän paljon velkaa, ja edessä on kymmenien miljardien sopeutustoimet.

Näin sanoi Timo Soini äsken Jälkiviisaissa, ja hänen puheensa kuvastaa hyvin tulevia vaaliasetelmia. Saamme velkavaalit, joissa kauheimmat uhkakuvat maalaava menestyy parhaiten. Tätä vaalityötä näyttävät tekevän myös valtiovarainministeriö ja erityisesti iltapäivälehdet. Eilen Iltalehden Mika Koskinen kertoi koronakulujen ja Ukrainan sodan selittävän Marinin hallituksen ottaman velan vain osittain. Rahaa on käytetty semmoisiinkin ilmeisiin turhuuksiin kuin oppivelvollisuuden pidentämiseen ja maksuttomaan toisen asteen koulutukseen. Niiden lisäksi rahaa on huiskittu sinne tänne tyyliin ensi joulukuun tuplalapsilisä.

Kuten viimeksi eilen sanoin, niin tämä pelottelu uppoaa kansaan täysillä. Jo nyt ihan tavalliset ihmiset kauhistelevat valtion velanoton määrää ikään kuin valtio minä päivänä tahansa lähettäisi heille laskun. Ei lähetä, vaan se lasku tulee vasta sitten, jos Marinin hallituksen uudistuksia ruvetaan purkamaan. Lasku maksetaan heikentyneellä sosiaaliturvalla, eriarvoistavalla koulutuksella ja huonommalla terveydenhoidolla.

Kokoomus on jo luvannut leikata työttömyysturvaa ja asumistukea, ja saattaapa olla, että myös toimeentulotukeen on luvassa omavastuu. Näyttää ikävästi myös siltä, että toisen asteen maksuttomuus ja oppivelvollisuuden pidentäminen halutaan purkaa. Ehkä myös opetuksen laadusta halutaan tinkiä samalla tavalla kuin Sipilän hallitus teki romuttaessaan ammatillisen koulutuksen. Koulutus on satsaus tulevaisuuteen, mutta se nähdään pelkkänä rahan tuhlaamisena.

Soteuudistusta pidetään myös liian kalliina, ja kansa on saatu uskomaan soten lisäävän uuden hallintohimmelin kaikkien entisten päälle. Tässäkin nähdään koulutuksen laadun heikkeneminen, kun yhteiskunnan toiminnasta ei tunneta edes alkeita. Vuodenvaihteessa nykyisen soten hallinnot lopettavat toimintansa, ja jäljelle jää aluehallinto. Se ei lisää hallintoa, vaan vähentää sitä.

Mutta silti sote tulee kalliiksi, kun kulut kasvavat koko ajan. Niinhän ne tekevät ja ovat tehneet aina. Väestö ikääntyy ja sairastaa enemmän, ja hoidot kehittyvät jatkuvasti. On ihan selvää, että jos kulut eivät kasva tai niitä jopa leikataan, niin hoidon laatu heikkenee.

Soten kuluista valittamisessa ei ole kyse mistään muusta kuin yksityisestä voitontavoittelusta. Sipilän hallituksen sote-esityksessä terveydenhoito olisi yksityistetty asettamalla julkiset ja yksityiset palveluntarjoajat samalle viivalle ja antamalla asiakkaan valita. Kaikki kulut olisi maksanut valtio. Tämä olisi tarkoittanut julkisen sektorin näivettymistä ja yksityissektorin rahastamisen alkamista. Julkinen sektori tuottaa palvelut ilman voitontavoittelua, mutta yksityisten yritysten on tuotettava voittoa. Sipilän sotessa sen voiton olisivat maksaneet veronmaksajat.

Se suunnitelma törmäsi perustuslakiin, koska perustuslain mukaan julkinen sektori kantaa kokonaisvastuun palvelujen olemassaolosta. Siksi julkisen sektorin palvelutuotantoa ei voi ajaa alas. Kuitenkin niin on monissa paikoissa tehty, kun esimerkiksi vanhustenhoito on ulkoistettu hoivajäteille. Sen laskua maksetaan nyt, kun hoivajätit vaativat lisää rahaa. Ne irtisanovat nykyisiä sopimuksia ja kiristävät hintoihin suuria korotuksia. Hyvinvointialueilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin maksaa, koska päättäjät ovat langenneet yksityissektorin kauniisiin lupauksiin ja ajaneet alas julkisen sektorin palvelutuotannon. Nyt hoivajätit ulosmittaavat sen, mitä menettivät Sipilän soten kaatuessa.

Mistä muuten luulette hyvinvointialueiden ottavan tähänkin tarvittavat rahat? No tietenkin sieltä veronmaksajien kukkarosta, jonne opposition mielestä ei saa laittaa yhtään lisää rahaa, vaan kansalaisille on jätettävä enemmän omaan kulutukseen.

Mutta alalla on kustannuspaineita, kun se hoitajamitoituskin mentiin tekemään, sanovat vuoden 2019 hoivakriisin unohtaneet kansan syvät rivit. Silloinhan paljastui, että jo silloisilla hoitajamitoituksilla oli töissä haamuhoitajia ja talonmies Pikkaraisia. Nyt on oikeasti pulaa hoitajista, mutta ketkäs sen koulutuksen ajoivatkaan alas? Ei ainakaan Marinin hallitus, joka on satsannut myös tämän alan koulutukseen.

Tulossa on siis talouden hevoskuuri, joka saattaa tasapainottaa talouden hetkeksi, mutta jonka hinta on kova. Sen hinnan maksavat ne tavalliset ihmiset, jotka on säikytelty pelkäämään nykyistä velanottoa. Juuri heidän elämänlaatunsa heikkenee kaikilla tavoin, mutta todennäköisesti he vielä silloinkin tyhjää vellikuppiaan katsellessaan kiroavat Marinin hallitusta, joka otti niin paljon velkaa.

Niin heitä juuri nyt opetetaan ajattelemaan.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Pysykää aiheessa, älkää jankuttako älkääkä kinastelko, tai suljen kommentoinnin. Tämä ei ole some eikä yleinen keskustelupalsta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (56)
 1. Harri Vauhkala
  4.11.2022, 10:37

  Olen ihmetellyt kovin tätä yksipuolista leikkausmaniaa. Tässähän on ainakin kaksi mahdollisuutta: leikata yhteiskunnan palveluista eli kauniimmin sanottuna sopeuttaa tai kasvattaa valtion tuloja enemmän kuin velkaa otetaan lisää, koska velkaahan joudutaan toki seuraavan hallituksen aikanakin ottamaan lisää. Valtion tärkeimmät tehtävät ovat turvallisuus (mm rajavartiolaitos, poliisi ja puolustusvoimat), terveyspalvelut sisältäen hoivapalvelut, koulutuspalvelut. Nämä segmentit taitavat muodostaa budjetista n 3/4 -osaa. Sen lisäksi välttämättömiä ovat infrapalvelut. Näistä mistään palveluista ei haluttane laajasti tinkiä. Eli ne ovat näitä hyvinvointivaltion peruspalveluita. Luulenkin, että vaaliteltoilla tullaan puuttumaan taas jälleen kerran humanitaariseen maahanmuuttoon, kehitysyhteistyöhön, EU:n rahoitukseen, lehdistötukiin ja kulttuurin tukemiseen jne enemmän tai vähemmän tunteita herättäviin kohteisiin. Mutta joka tapauksessa seuraavaan hallitusohjelmaan tullaan kirjaamaan koko joukko leikkauksia oli sitten kyseessä minkä tahansa kokoonpanon hallitus. Silti lisää velkaa otetaan, koska tuloja ei voida lisätä ilman veronkorotuksia ja veronkorotuksia ei taida yhdenkään mahdollisen hallituskoalition hallitusohjelmaan olla tulossa. Menot sen sijaan vuoren varmasti lisääntyvät hoivattavien määrän lisääntymisen johdosta, työikäisten määrän vähentyessä ilman maahanmuuttajia (joita eivät kaikki puolueet millään muotoa halua). Helppoja ratkaisuja ei tuelvalla hallituksella ole, ainoastaan heikoimmassa tilanteessa olevan kansanosan kurjistaminen entisestään soiaalietuuksista leikkaamalla. Jos minä olisin poliitikko nyt tässä tilanteessa ja miettisin ainoastaan kannattajien määrän kasvattamista parin seuraavan vuoden aikana, miettisin hyvin tarkkaan kannattaako hallitusvastuuseen edes pyrkiä. Helppo ei taival tule olemaan, helpompi kuitenkin ehkä kuin nykyisen hallituksen kokemat odottamattomat kriisit toisensa perään ja päällekkäin.

  1. Teemu Kuismanen
   4.11.2022, 11:41

   Mistä sait tuon, että turvallisuus, terveys ja koulutus ovat 3/4 valtion budjetista? Ensi vuoden talousarviossa terveyspalveluihin ja pelastuslaitokseen menee 20.5 mrd, puolustusvoimiin 6.1 mrd, koulutukseen 6.5 mrd ja poliisivoimiin 1 mrd, yhteensä 34 miljardia kun koko budjetti on 80 miljardia, siis alle 1/2

   1. Harri Vauhkala
    4.11.2022, 12:15

    Kuntien valtionavun kautta menee myös koulutukseen ja varhaiskasvatukseen ym. Sen perkaaminen on toki jo vaikeampi rasti. Tuo on oma arvio. Valtiohan ei suoraan järjestä mm perusopetusta.

  2. Asko Jylhä
   4.11.2022, 13:17

   Tässä kuvaus siitä kuinka valtion menot ovat jakautuneet aiemmin. Soten myötä toki terveydenhuollon osuus kasvaa 2023 koska valtio rahoittaa sen jatkossa kokonaan.
   https://taikaseina.fi/2021/09/suomen-valtion-menot-tehtavittain-ja-vuosittain/

 2. Marja Pihlajamäki
  4.11.2022, 10:38

  Pelko /C:ssä odotan, että ne katkaisevat vielä eläkeputkenkin ja puolittavat ansiosidonnaisen. Siinä on sitten vihoviimeinen syy muuttaa aurinkorannoille.

  1. Juha Marjanen
   4.11.2022, 13:57

   Ansiosidonnaisen saajille voi olla vaikeaa pitää työnhaku voimassa Suomessa ja sitä kautta saada korvauksensa, jos pysyvämmin aikoo aurinkorannoille asettua.

Kommentointi suljettu.