Vanha resepti

Olipa ongelma mikä tahansa, niin kokoomuksessa pyörähtää soimaan aina sama levy. Verotusta pitää keventää, työttömyysturvaa pitää leikata, paikallista sopimista pitää lisätä ja toimeentulotukeen pitää saada omavastuu. Tämä levy kuultiin taas tänään Ylen Ykkösaamussa, jossa Petteri Orpon olisi voinut korvata pahvikuvalla ja pyörittää taustalla koko vaalikauden toistunutta puhetta. Nyt puheesta olisi vain pitänyt leikata pois miljardin lisälainalla rahoitettavat veronkevennykset, koska ilmeisesti Britannan kokemuksista viisastuneena Orpo on unohtanut sen osan aiemmista puheistaan.

Koska Orpo pyörittää aina samaa levyä, niin vastatakin voi aina samalla tavalla.

Veronkevennykset ovat aina prosentuaalisia, joten suurimmat veronkevennykset kohdistuvat aina suurituloisimmille. Pienituloiset saisivat muutaman kympin lisää käteensä, mutta sillä rahalla ei pysty ostamaan niitä yhteiskunnan tuottamia palveluja, jotka verotulojen vähenemisen takia jäisivät puuttumaan.

Orpo puhuu ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta, joka käytännössä tarkoittaa työttömyysturvan leikkaamista. Porrastaminenhan tarkoittaisi sitä, että työttömyysturva vähenisi työttömyyden pitkittyessä. Tätä perustellaan työllistymispiikillä, joka kuulemma näkyy työllistymisen kasvuna juuri ennen ansiosidonnaisen päättymistä. Tosiasiassa se piikki on mitätön nyppylä, jolla ei ole mitään käytännön merkitystä. Piikistä puhuminen vain oikeuttaa puheet laiskoista työttömistä, joita pitää kannustaa töihin tukea leikkaamalla. Laitetaan vielä kuva siitä piikistä.

Paikallinen sopiminen on toinen ihmelääke, joka kelpaa mihin tahansa tarkoitukseen. Sen tarkoitus on vain alentaa palkkoja, sillä mikään ei estä jo nyt sopimasta paikallisesti yleissitovaa sopimusta paremmista palkoista. Paikallisesti sovittaisiin siis vain työehtosopimuksia pienemmistä palkoista. Kokoomuksen tavoitteena on luopua kokonaan yleissitovista työehtosopimuksista ja sopia palkoista ja työehdoista paikallisesti kokonaan. Jos yleissitovia sopimuksia ei tehdä, niin ei tarvita ammattiliittojakaan sopimaan niistä, vaan jokainen sopii itse oman palkkansa ja muut työehtonsa. Kuinka moni luulee pärjäävänsä niissä neuvotteluissa?

Toimeentulotuen omavastuu on looginen mahdottomuus, sillä toimeentulotuki on viimesijainen tuki, jota kaikki saadut tulot alentavat. Jos tukeen asetetaan omavastuu, niin se tarkoittaa suoraa tuen leikkaamista. Omavastuusta puhuminen on silkkaa hölynpölyä, sillä viimeisijaisella tuella oleva voi saada omavastuun verran rahaa vain tekemällä pimeää työtä tai varastamalla. Minä en sanoisi tätä kovin kannustavaksi, mutta makunsa kullakin.

Tarkoitus siis on, että työttömät ja toimeentulotuella elämään joutuvat maksavat suurituloisimpien veronkevennykset. Lääke on täsmälleen sama, jota Sipilän hallitus syötti kansalle neljä vuotta, mutta puolueiden kannatusluvuista päätellen moni on jo unohtanut sen karvaan maun. Ehkä kansa oikeasti tarvitsee uuden kuurin muistin palauttamiseksi.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (36)
  1. Markku Kiiskinen
    12.11.2022, 17:42

    Hyvä kirjoitus taas! Kovin helpolla toimittaja päästi Orpon aamuisessa haastattelussa. Tunnelma oli kuin kokoomuksen vaalimainoksessa.

  2. Seppo Kinnunen
    12.11.2022, 17:50

    Orpon tilalla olisi voinut olla vaikka B.Wahlroos. Hän olisi vielä lisännyt vain sen, että ei palkalla tarvitsekaan tulla toimeen. Erotus maksettaisiin verovaroista. Tosin näinhän osin jo onkin.

Kommentointi suljettu.