Tulihan se sieltä

– Mutta kyllä se sosiaaliturva on siinä sellainen konkreettinen painopiste, josta satoja miljoonia löytyy.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi eilen SAK:n tentissä suoraan, että kannatuskyselyjen ykköspuolue aikoo tasapainottaa valtion taloutta ottamalla pois niiltä, joilla on vähiten otettavaa. Tätä on ennakoitu kauan, sillä vaikka Petteri Orpo kesällä vetikin takaisin aiempia puheitaan ja sanoi ettei sosiaaliturvasta leikata, niin ei kokoomuksen kanta ole muuttunut yhtään. Inflaatio laukkaa, mutta silti kokoomus katsoo juuri sosiaaliturvasta löytyvän leikattavaa.

Mitä se sosiaaliturva sitten on? Monen mielestä se on pelkkää toimeentulotukea ja asumistukea, mutta tosiasiassa puolet siitä on eläkkeitä. Toinen puoli muodostuu työttömyysturvasta, asumistuesta, toimeentulotuesta, Kelan lääkekorvauksista, sairausvakuutuspäivärahoista, lapsilisistä, opintotuesta ja monista muista sellaisista tuista, joita ei useinkaan mielletä sosiaaliturvaan kuuluviksi. Näistä kaikista kokoomus haluaa leikata satoja miljoonia euroja.

Minusta Mykkäsen ilmoitus on rehellisen suoraa puhetta, ja tarkempia linjauksia saadaan varmasti ensi viikolla julkaistavasta kokoomuksen varjobudjetista. Sen jälkeen kenellekään ei pitäisi olla epäselvää keneltä kokoomus aikoo leikata  ja kenelle antaa. Linja on sama kuin Sipilän hallituksella, jonka aikana yhdeksän suomalaista kymmenestä köyhtyi ja vain yksi kymmenestä rikastui.

Tämän ilmoituksen selittämisessä saattaa olla vaikeuksia. Miten kerrotaan kansalle, että suunnilleen jokainen saa jonkinlaisia sosiaalietuuksia, ja kaikkia niitä aiotaan leikata juustohöylällä? Näitä luvattuja leikkauksiahan on pohjustettu jo jonkin aikaa vetoamalla kansan mielipiteeseen. Äskettäin julkaistun EVA:n tutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat julkisen velkaantumisen kuriin leikkaamalla menoja ja torjumalla veronkorotukset, ja siihen on vedottu usein.

Sen sijaan on jätetty mielellään kertomatta, että leikkauksia haluava suuri enemmistö ei halua leikkauksia ainakaan sosiaaliturvaan, terveydenhuoltoon, maanpuolustukseen, opintotukeen, varhaiskasvatukseen, poliisin ja rajavartiolaitoksen rahoitukseen, peruskouluun ja toisen asteen opetukseen. Kansa haluaa leikata puoluetukea, ministereiden ja heidän avustajiensa määrää sekä eduskunnan rahoitusta. Sitten tulevat valtion virkamiehet, presidentin kanslia, kehitysyhteistyö ja Yleisradio. Näillä leikkauksilla ei taloutta kuitenkaan tasapainoteta.

Muut saavat selittää, minun ei tarvitse. Sen verran voin kuitenkin ennustaa, että ehkä kohta julkisuuteen ilmestyy taas Sossu-Tatuja ja muita ideologisia työttömiä kehumaan ylenpalttisilla tuilla viettämäänsä laiskurin elämää. Se uppoaa aina niihin, jotka eivät tiedä mitään tukien todellisista määristä ja jotka mieltävät sosiaaliturvan vain työttömyysturvaksi ja toimeentulotueksi.

Vaikeaksi menee, kun se mokoma kansa on nyt sitäkin mieltä, että Sanna Marin on paras ehdokas myös seuraavan hallituksen pääministeriksi. Tai ei tietenkään koko kansa, mutta 26 prosenttia kyselyyn osallistuneista kuitenkin. Toiseksi suosituin on Petteri Orpo 20 prosentin kannatuksella, ja muut tulevat kaukana perässä.

Tähänhän tietysti auttaa näyttävä uutisointi Sanna Marinin eilisessä tentissä mainitsemasta 3 000 euron elämiseen riittävästä palkasta. Ainakin Iltalehden mukaan ehdotus on täysin epärealistinen, lisäisi työttömyyttä ja romahduttaisi kilpailukyvyn, ja kaiken lisäksi moni ansaitsee paljon vähemmän.

Saa nähdä yritetäänkö tästä tehdä uutta vappusatasta, joka muuten sekin on jo annettu. Ensimmäinen osa eli noin 50 euroa annettiin kaikkein pienintä eläkettä saaville jo vuoden 2020 alussa. Kun lasketaan yhteen vuoden 2020 alussa annettu korotus ja indeksikorotukset mukaan lukien viime elokuun alussa tehty ylimääräinen indeksikorotus, niin se vappusatanen on koossa.

Ehkä nyt halutaan antaa sellainen mielikuva, että Marin olisi luvannut kaikille 3 000 euron palkan. Ei luvannut eikä olisi voinutkaan luvata, sillä hän tietää varmasti, ettei maan hallitus päätä palkoista. Hän vain vastasi kysymykseen elämiseen riittävästä palkasta.

Kun kokoomus ensi viikolla julkaisee koko leikkauslistansa, niin siinä onkin sitten selittämistä. Saa nähdä millaisille mutkille poliitikot ja politiikan toimittajat vääntyvät yrittäessään todistaa leikkaukset välttämättömiksi.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (76)
 1. Lasse Kosonen
  26.11.2022, 11:17

  Moni ennustelee sini -punaa. Marinin hallitus antoi monelle jo uskonsa menettäneelle toivoa siitä että äänestämällä voi historian kulkuun ja heikoimpien asiaan vaikuttaa. Hyvinvointi yhteiskunnan säilyttäminen ei ole kokoomuksen asialistalla, se tulee rehellisen miehen lausunnosta selville ja on ollut monille selviö jo vuosia.

 2. Reijo Rekunen
  26.11.2022, 11:18

  Toivottavasti mahdollisimman moni tiedostaa kokoomuksen näkökannan sosiaaliturvasta ymmärtäen myös koko aiheen. Valitettavan moni ei kuitenkaan ymmärrä asiasta yhtään mitään pitäen sosiaaliturvaa vain laiskoille kaljaa kittaaville sohvalla makaaville työttömille maksettavana kulunkina. Esimerkkinä vuosien takaa erään vanhemman herran näkemys asiasta, eli jos nuorta ihmistä ei huvita tulla töihin, saa tämä kelasta joka kuukausi vastikkeetta 1700 €.

  1. Raija Liimatta
   26.11.2022, 12:14

   Joka tuollaista “uskoo” tekee sen lainaus merkeillä eli on uskovinaan..

   1. Mika Erikkilä
    26.11.2022, 17:58

    Et uskoisi kuinka pihalla ihmiset voivat olla asioista. Varsinkaan vähän varttuneemman väen kohdalla tuo ei kauheasti yllätä että joku luulee työttömän vetävän tonnikaupalla rahaa Kelasta kuukausittain

Kommentointi suljettu.