Kylmää kyytiä köyhille

Kokoomuksen ja perussuomalaisten varjobudjetit olivat juuri sellaisia kuin oli ennakoitukin. Kokoomus esitteli sosiaaliturvan miljardileikkurin, joka Petteri Orpon mukaan ei ole leikkuri ja perussuomalaiset löysivät taas valtavia säästöjä maahanmuutosta ja kehitysyhteistyöstä. Nämä puolueet kopioivat vuoden takaiset varjobudjettinsa ja täydensivät niitä vähän.

Minua kiinnostaa eniten tuo kokoomuksen leikkuri, joka siis ei kuulemma ole leikkuri, vaan painopisteen siirtämistä tulonsiirtojen rahoittamisesta palvelujen rahoittamiseen. Tämä on taas sitä politiikan uusiokieltä, jolla tukileikkuri koetetaan selittää joksikin muuksi. Jos sosiaaliturvasta leikataan 900 miljoonaa euroa, niin kyllä se on leikkuri.

Tänä aamuna kokoomus näköjään saa tukea elinkeinoelämän Aki Kangasharjulta, jonka mukaan palkalla ei tarvitse tulla toimeen, koska julkinen sektori tukee pienipalkkaisten toimeentuloa. Hänen mukaansa pienimmät palkat voisivat olla jopa nykyistä pienempiä. Tätä samaa puhuttiin jo Sipilän hallituksen aikana, ja ajatuksena on siirtää osa palkoista yhteiskunnan maksettavaksi. Kuitenkin juuri siitä yhteiskunnan maksuosuudesta eli sosiaaliturvasta halutaan nyt leikata 900 miljoonaa euroa. Kokoomuksessa on keksitty ikiliikkuja, joka ei liiku ollenkaan.

Erityisesti kummastuttaa into leikata toimeentulotuesta, jonka osuus on vain noin yksi prosentti sosiaaliturvan kokonaismenoista, kuten eilen kerroin. Tämä leikkausinto perustuu minun havaintojeni mukaan tietämättömyyteen tukien todellisista määristä. Tavallisin virhe on laskea yhteen tukien maksimimäärät ja olettaa summan olevan jokaisen työttömän saama tuki. Ilmeisesti tämän virheen teki eilen Helsingin kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok), joka Twitterissä kertoi työttömän saamien tukien kokonaismäärän voivan olla 1 400 euroa kuukaudessa.

Tätä seuranneessa keskustelussa Meri vielä täsmensi tarkoittavansa yksin asuvaa työtöntä, joka saa työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa, asumistukea ja toimeentulotukea.

Ei niitä tukia lasketa yhteen, vaan ne vaikuttavat toisiinsa. Pääsääntöisesti peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saava ei saa toimeentulotukea, vaan hänen jo saamansa tuki on tarkoitettu elämiseen. Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, joten peruspäiväraha tai työmarkkinatuki otetaan huomioon toimeentulotukea alentavana tulona. Asumistuki ei kata kaikkia asumiskustannuksia, vaan siinä on omavastuuosuus, joka on maksettava niillä muilla tuilla. Tätäkin omavastuuosuutta kokoomus haluaa korottaa samalla kun aikoo leikata niitä muita tukia.

Tämän laskentavirheen olen vuosien varrella oikaissut monta kertaa, mutta en muista yhdenkään kokoomuslaisen myöntäneen erehdystään. En usko niin tapahtuvan nytkään. Kun on vakuuttunut tukien liian suurista määristä, niin edes Kelan toimeentulotukilaskuri ei muuta mielipidettä. Jokainen toimeentulotukilaskelmia ennen niiden siirtoa Kelalle tehnyt kunnan sosiaalityöntekijä osaisi selittää asian kuntapäättäjälle, jos tämä vain viitsisi kysyä. Tukilaskuriin voisi halutessaan syöttää yksin asuvan työttömän työmarkkinatuen, asumistuen ja vuokran ja katsoa, kuinka paljon hän voi saada muiden tukien lisäksi toimeentulotukea.

Nyt sitten odottelen niitä iltapäivälehtien sivuille ilmestyviä Sossu-Tatun serkkuja, jotka kertovat saavansa 1 400 euroa puhtaana käteen tekemättä yhtään mitään. Näillä fiktiivisillä henkilöillähän on ennenkin raivostutettu työssäkäyviä veronmaksajia, jotka ovat heti valmiita antamaan lusmuilijoille keppiä.

Vaaleja edeltävät puheet ovat täsmälleen samanlaisia kuin vuonna 2015, ja kuinkas sitten kävikään? Sipilän hallitus teki historiaa leikkaamalla eläkkeitä ja työttömyysturvaa tavalla, jota ei oltu koskaan ennen tehty. Nämä indeksijäädytykset lisäsivät toimeentulotuen tarvetta, joten säästöjä ei syntynyt.

Ilmeisesti kokoomus korjaisi nyt tämän virheen leikkaamalla suoraan siitä toimeentulotuesta, jolla olisi tarkoitus maksaa niitä palkkoja, joita elinkeinoelämä haluaa alentaa.

EDIT 30.11.2022 klo 20.30
Korjattu neljättä kappaletta siten, että toimeentulotuen osuus on noin yksi prosentti sosiaaliturvan kokonaismenoista, ei valtion kokonaismenoista.

***

Sopimukseni Apu-lehden kanssa päättyy vuodenvaihteessa. Siihen asti jatkan entiseen tapaan, mutta juttuja ei enää voi kommentoida itse blogissa. Olen kyllästynyt pyörittämään keskustelupalstaa, jonka moderointi vie suhteettoman paljon aikaa. Mieluummin opettelen olemaan eläkkeellä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)