Mitä kansa haluaa?

Päivän ykkösuutinen on ihan odotetusti Ylen puoluekannatusmittaus, ja ihan odotettu on sen tuloskin. Keskusta putosi alle kymmenen prosentin kannatuksen puolueeksi, kokoomus “porskuttaa” kärjessä ja SDP ja perussuomalaiset ovat kasvattaneet kannatustaan yhtä paljon tai vähän. Laitoin porskuttamisen lainausmerkkeihin siksi, että sana kuvaa hyvin uutisen sananvalintojen merkitystä. Vanhaa sanontaa muunnellen heikot sortuu elon tiellä, herrat sen kun porskuttaa.

Uutisoimatta jäi taas kerran se tosiasia, että hallituspuolueiden yhteinen kannatus on yhä 51,1 prosenttia. Se on merkittävä havainto, sillä tuskin hallituspuolueiden suosio koskaan on ollut tätä luokkaa näin lähellä vaaleja. Sipilän hallituksen kannatus oli vastaavana ajankohtana vain 36,7 prosenttia.

Mutta sehän on unohtunut, ja nyt kaikki puhuvat vain keskustan kannatuksen laskusta. Syyksi löydetään ihan yleisesti keskustan lähteminen mukaan hallitukseen punavihreiden takuumieheksi, ja onhan sekin yksi tulkinta. Siinä vain unohtuu, että keskustan kannatus romahti jo Sipilän hallituksen aikana, ja syynä siihen olivat sen hallituksen tekemät leikkaukset.

Monien poliittinen muisti ei yllä niin kauaksi, joten palautetaan mieliin mitä Sipilän hallitus teki joulukuussa 2015 istuttuaan vain puoli vuotta. Se leikkasi eläkkeensaajien asumistukea, poisti subjektiivisen päivähoito-oikeuden, leikkasi kuntien peruspalvelujen valtionosuuksia, heikensi itsensä työllistävien työttömyysturvaa, leikkasi yliopistojen määrärahoja, leikkasi Kelan lääkekorvauksia, poisti lapsilisien indeksisidonnaisuuden, korotti lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuja ja rajoitti vuorotteluvapaan käyttöä. Se oli hyvinvointivaltion pilkkomista kirveellä, ja itse luonnehdin sitä silloin sodaksi köyhiä vastaan.

Ja se oli vasta alkusoittoa. Sen jälkeen tulivat indeksijäädytykset, kiky, aktiivimalli ja paljon muuta. Indeksijäädytykset palauttivat kansaneläkeindeksiin sidotut tuet vuoden 2014 tasolle ja sille tasolle ne jäädytettiin koko hallituskaudeksi. Kiky leikkasi julkisen sektorin lomarahoja ja aktiivimalli rankaisi leikkurilla niitä, jotka eivät saaneet ja tehneet palkkatyötä. Siinä hallituksessa istuivat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset, ja kaikki hyväksyivät nämä leikkaukset. Ja ei, sinisiä ei pahimpien leikkausten aikaan ollut vielä olemassakaan.

Lopulta keskusta itse kaatoi oman hallituksensa, kun sen sote törmäsi perustuslakiin. Historia saattaa toistaa itseään, sillä jos keskusta vielä kerrankin lipeää sovitusta, niin Marinin hallitus lakkaa olemasta olemassa.

Ja nyt sanotaan, että lähteminen mukaan SDP:n, vasemmistoliiton, RKP:n ja vihreiden hallitukseen romautti keskustan kannatuksen. Joskus kansaa tunnutaan pidettävän uskomattoman tyhmänä.

Saattaahan kansan enemmistö sitä ollakin. Nyt kärjessä oleva kokoomus on luvannut leikata sosiaaliturvasta miljardin verran heti ensimmäisen vuoden aikana, mutta ei ole kertonut mistä sen jälkeen leikataan puuttuvat miljardit. Palkallakaan ei tarvitse tulla toimeen, vaan palkkaa jatketaan sosiaaliturvalla, jota ensin leikataan.

Perussuomalaiset jatkavat populistisella ja suorastaan trumpilaisella linjalla puhuen yhä vieläkin pääministeri Marinin jättäneen Uniperin sotkun Saksan liittokanslerin selvitettäväksi päästäkseen bilettämään ja syyllistyneen veronkiertoon käyttäessään aamupalaetua. Tällaisia jutteli tänä aamuna Ville Tavio, joka ei vieläkään ole ymmärtänyt valtioneuvoston kanslian ja pääministerin eroa. Huomautuksen apulaisoikeuskanslerilta sai valtioneuvoston kanslia, ei pääministeri, ja Marin on  maksanut edun takaisin ja sen lisäksi ilmoittanut sen verottajalle.

Näin löysiä puhuva puolue on varmasti uudelleen valmis ihan samanlaisiin leikkauksiin kuin se oli Soinin johdolla, kunhan vain pääsee hallitukseen ja saa hallitusohjelmaan kirjattua heikennyksiä maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden asemaan. Sipilän hallitushan yritti jopa heikentää oleskeluluvan saaneiden maahanmuuttajien sosiaaliturvaa ymmärtämättä sen olevan vastoin perustuslaissa taattua yhdenvertaisuutta lain edessä.

Miettikää nyt ihan itse mitä haluatte, sillä sitä te tulette saamaan. Minä en enää ainakaan tässä blogissa tule vaalien jälkeen sanomaan, että mitäs minä sanoin, joten saatte miettiä ihan itse etukäteen.

***

Sopimukseni Apu-lehden kanssa päättyy vuodenvaihteessa. Siihen asti jatkan entiseen tapaan, mutta juttuja ei enää voi kommentoida itse blogissa. Olen kyllästynyt pyörittämään keskustelupalstaa, jonka moderointi vie suhteettoman paljon aikaa. Mieluummin opettelen olemaan eläkkeellä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (0)