Miehen kylkiluu ja rajat kiinni

Otsikon tarkoitus on tietenkin houkutella teidät lukemaan juttu, joka on tuttuun tapaan tylsää juridiikkaa. Eihän semmoista jaksaisi näin juhannuksena edes kirjoittaa, mutta yritetään nyt kuitenkin. Juhannuksen suurin uutinen ei edes koske Suomea, mutta kyllä siitä on laineita loiskunut jo meillekin.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi liittovaltiotasolla 50 vuotta voimassa olleen aborttioikeuden, ja nyt osavaltiot saavat itse päättää abortin kieltämisestä. Noin puolessa osavaltioista abortti tullaan kieltämään, ja monissa niistä lait ovat olleet jo valmiina odottamassa tätä päätöstä. Toisessa linjauksessaan korkein oikeus päätti, että kansalaisella on oikeus kantaa mukanaan käsiasetta itsepuolustustarkoituksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aseenkantoa rajoittavat lait ympäri maan ovat vaarassa.

Näin Yhdysvalloista tuli kertaheitolla maa, jossa aseilla ja syntymättömillä lapsilla on enemmän oikeuksia kuin naisilla ja jo syntyneillä lapsilla. Kärjistäen voi sanoa, että jokaisella lapsella on oikeus syntyä tullakseen ammutuksi koulussa ja naisen keho kuuluu konservatiivisille tuomareille ja heitä tukeville poliitikoille.

Meillä tästä aborttilinjauksesta iloitsi Päivi Räsänen (KD), jonka ylin ohjennuora on tunnetusti Raamattu hänelle itselleen soveltuvin osin.

Näin siis tämä miehen kylkiluu, joka ei Raamatun nimenomaisesta käskystä huolimatta vaikene seurakunnassa. Oikeastaan Räsänen voisi puhujamatkallaan ottaa esille muitakin syntymättömien lasten oikeuksiin liittyviä asioita, joista laitan pari kuvaa.

Juhannuksen jälkeen näistä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden linjauksista uutisoidaan varmasti enemmänkin, joten jään odottelemaan sitä. Sen sijaan ei tulla uutisoimaan vieläkään oikein Suomen perustuslakivaliokunnan lausunnosta rajavartiolakiin. Siitä kirjoitin viimeksi toissapäivänä, mutta jatketaan vielä.

Perustuslakivaliokunta siis linjasi, että Suomen itäraja voidaan sulkea tarvittaessa kokonaan. Se ei kuitenkaan linjannut, että turvapaikkahakemuksia ei tarvitse ottaa siinä tilanteessa vastaan. Jos haluatte lukea perustuslakiasiantuntijan näkemyksiä, niin suosittelen lukemaan Martin Scheininin asiaa käsittelevän twiittiketjun. Siinä hän sanoo, että perustuslakivaliokunta lähti mielikuvapolitikoinnin tielle. Perustuslakivaliokunnan tehtävä on tutkia lakiesitysten perustuslainmukaisuus, mutta nyt se käytännössä rupesi kirjoittamaan lakitekstiä itse. Tämä lausunnon kohta menee perustuslakivaliokunnan  perustuslaissa säädetyn tehtävän ulkopuolelle.

Perustuslain mukaan ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Suomea sitovat kansainväliset sopimukset edellyttävät, että turvapaikkahakemuksia on otettava vastaan kaikissa tilanteissa. Lisäksi perustuslaki kieltää viranomaisia soveltamasta lakia, joka olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. EU-lainsäädäntö ja Suomea sitovat kansainväliset sopimukset ohittavat kansallisen lainsäädännön.

Jos poliitikot alkaisivat tulkita tulevaa rajavartiolakia siten, että turvapaikkahakemuksia ei rajan kiinni ollessa oteta vastaan, niin viranomaiset eivät saisi omassa tulkinnassaan noudattaa poliitikkojen tahtoa. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että saahan lakiin kirjoittaa mitä vain ja poliitikot saavat tulkita lakia miten haluavat, mutta lakia soveltavat tuomioistuimet ja viranomaiset ovat sidottuja perustuslakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin.

Tätä noudatetaan myös Puolassa, jota on pidetty rajojen sulkemisen ja turvapaikkahakemusten vastaanotosta kieltäytymisen mallimaana. Viime talvena uutisoitiin virheellisesti, että Puola sulki koko Valko-Venäjän vastaisen rajansa. Ei sulkenut, vaan se sulki vain yhden raja-aseman. Eilen näitä asiota seuraava juristi Ville Hoikkala kertoi Facebookissa Varsovan hallinto-oikeuden ratkaisusta, jonka mukaan Puolan rajavartiostolla on velvollisuus ottaa vastaan Valko-Venäjältä rajan ylittäneiden henkilöiden turvapaikkahakemukset riippumatta siitä, missä he ovat ylittäneet rajan.

Yhdysvalloissa perustuslain ylin tulkitsija on korkein oikeus, ja se näyttää politikoivan lukemalla perustuslakia kirjaimellisesti. Meillä perustuslakia tulkitsee etukäteen perustuslakivaliokunta, ja se politikoi tulkitsemalla perustuslakia toimivaltaansa laajemmin ja kirjoittamalla lakitekstiä itse.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (58)
  1. Janne Raitio
    25.6.2022, 11:26

    Miten voi olla mahdollista, että EU-lainsäädäntö menee kansallisen lainsäädännön edelle? Eli siis EU voi päättää asioista Suomen puolesta. Ne puheet, että itsenäisyys luovutettiin Brysselille eivät taidakaan olla tuulesta temmattuja.

    1. sakutimonen
      25.6.2022, 11:44

      Kansallinen lainsäädäntö ei saa olla ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa, se lukee jo liittymissopimuksessa.

      1. Ristiriitaa ei taida kuitenkaan syntyä, jos Suomen laki on rajoittavampi 😉

        1. Silloin voi varmasti tehdä kantelun komissiolle. Kannabis tullaan laillistamaan EU tasolla, mutta suomi ei tule sitä noudattamaan. Silloin meidän kansalaisten pitää toimia ja tehdä kantelu suomen toimista EU:lle.

          EU tason lakien ongelma on, ettei esim etelä-espanjalla ja pohjois-suomella ole juuri mitään yhteistä.

    2. Tapio Santala
      25.6.2022, 11:54

      Eihän se koskaan voisi ollakaan toisin päin, vaan pienemmät lait alisteisia isommille. Pienempää taas suojelee se, että EU-lainsäädäntöä rakennettaessa pitää tarkoin huomioida monipuoliset vaikuttimet ja säätää vain koko alueella toimintakelpoisia lakeja

    3. Mitä ideaa olisi koko EU-lainsäädännöllä, jos ne olisivat vain”suosituksia” tms. jotka voi ohittaa kansallisella lainsäädännöllä.

      Samalla voisi kysyä, että eikö kunnilla olekkaaan itsehallintoa, kun joutuvat noudattamaan Suomen lakia. Miksi taloyhtiön järjestyssäännöissä ei saa ohittaa kunnan, valtion ja EU:n määräyksiä? Missä on minun itsemääräämisoikeuteni, kun nuo kaikki edellämainitut velvoittavat minua?

      1. Jos sinä omistat talon ja vuokraat sitä jollekin niin sinä voit kyllä asettaa vuokralaiselle säännöt siitä miten asuntoa tulee kohdella ja miten muuten siellä käyttäytyä. Asunnon muutkin omistajat saa sen saman tehdä. Sen omijan oikeus oman omistuksensa suojelemiseen taitaa ylittää sinun oikeutesi tehdä mitä halauat hänen omistamassaan ja omistamalleen kiinteistölle..
        .

    4. Tuota Jannen lisäksi ihmettelee varmaan myös moni muu. Ehdokasjäsenen lainsäädännön on oltava EU:n vaatimalla tasolla mm. oikeusvaltioperiaatteen osalta. Suomessa se valmiiksi oli, joten jäsenyys tuli varsin nopeasti. Päinvastainen esimerkki on vaikkapa Turkki, joka otettiin ehdokasjäseneksi v. 1999, neuvottelut aloitettiin 2005, mutta niissä ei ole edistytty käytännössä lainkaan. Pitkä ja kivinen tie saattaa olla myös Ukrainan eu-tiellä.

      Suomen ei olisi ollut mikään pakko unioniin liittyä, mutta kun se niin kuitenkin teki, niin unionin kanssa neuvoteltu liittymissopimus oli hyväksyttävä. Suomi on hyväksynyt myös monia muita kansainvälisiä sopimuksia, joiden voidaan katsoa rajoittavan kansallista päätöksentekoa. Esim. turvapaikan hakijoiden oikeuksista ei voida päättää Suomen eduskunnassa päinvastoin kuin Purra ja kumppanit maalailevat.

    5. Jorma äijälä
      25.6.2022, 18:34

      Olisi hyvä jos jenkeilläkin olisi taho joka pystyisi kumoamaan ne älyttömyydet joita siinä maassa päätetään.

      1. USAn korkein oikeus ei ole täysin riippuvainen valtion päättämistä laeista, vaan se “ikäänkuin säätää itsekin lakeja”. Tämän kertoi näillä sanoilla jo yli 40 v sitten Hgin Yliopistossa luennollaan proffa. Kirjasin sen sanasta sanaa muistiin.
        Olisikos sekin, jos purralaiset, ym olisivat eduskunta, ja päättäisivät turvapaikan hakijoiden oikeuksista? Siis toiosten maitten ihmisten..?

    6. Vesa+Kauppinen
      25.6.2022, 19:00

      Ovatko kaikki muutkin EU-maat luovuttaneet itsenäisyytensä Brysselille, kun niissäkin EU-lainsäädäntö menee kansallisen lainsäädännön edelle? Eivätpä tietenkään, niin kuin ei Suomikaan. Sen sijaan kysymys on siitä, että kaikki EU-maat ovat EU:hun liittyessään luovuttaneet osan itsemääräämisoikeudestaan EU:lle. Täyttä itsemääräämisoikeutta ei Suomella ollut ennen EU:hun liittymistäkään, koska Suomi oli sitoutumalla moniin kansainvälisiin sopimuksiin jo luovuttanut osia itsemääräämisoikeudestaan. On myös hyvä muistaa, että EU:n päättävissä elimissä on edustus jokaisesta jäsenvaltiosta. Ne puheet, että itsenäisyys luovutettiin Brysselille ovat siis todellakin täysin tuulesta temmattuja. Pelkkää propagandaa.

  2. Hyvä kirjoitus jälleen Saku.
    Yhdysvalloissa tehdään minunkin mielestäni käsittämättömän ristiriitaista politiikkaa liittyen ihmisten oikeuteen elää: toisaalta tehdään kaikki mahdollinen, että syntyvyyttä ei rajoiteta (aborttikielto) ja toisaalta ei pyritä rajoittamaan mahdollisuuksia elämän väkivaltaiseen lopettamiseen (vapaat aselait).
    En tiedä annetaanko USAn nuorille koulussa ehkäisyyn ja vastuulliseen seksuaalisuuteen liittyvää opastusta, vai onko tällainen valistaminen ja ylipäätään ehkäisyvälineetkin jenkki ”räsästen” kieltolistalla?
    Sakun jutussa oleva kuva Viagran kieltämisestä ”jumalan tahdon vastaisena” osuu nappiin!

    1. D. Trump pääsi virassa ollessaan nimittämään peräti kolme äärikonservatiivista korkeimman oikeuden tuomaria ja sen satoa korjataan nyt. Tosin Trumpilla taisi olla enemmän itsekkäitä ajatuksia mielessään tuomarinimityksissä.

      Usassa on kuollut v. 1968 jälkeen ampuma-aseiden käytön seurauksena ainakin 1,5 miljoonaa ihmistä, joka on enemmän kuin kaatuneiden määrä yhteensä kaikissa Usan käymissä sodissa ml. sisällissota.
      Eli mitäpä niitä aselakeja tiukentamaan, antaa paukkua vaan

    2. Fundamentalisit vastustavat todella jyrkästi kaikkea seksuaalikasvasvatusta kouluissa. Ongelma on, että siellä koulun asioista vaikuttaa koulun lautakunta, joka saattaa olla ääri-fundamentalistinen. He pitävät huolen että kouluissa noudatetaan vain puolueen virallista linjaa noudattavaa opetussuunnitelmaa. Siihen kuuluu ettei seksistä tai ehkäisystä tai selsuaalivähemmistöistä saa puhua.

      1. Miten tämä eroaa Neuvostoliiton vastaavasta käytännöstä, mitä tulee puolueen linjaan?

        1. Hanna Mäntynen
          25.6.2022, 13:34

          Miten Neuvostoliitto liittyy tähän? Se katosi 30 vuotta sitten ja siellä, kuten Venäjälläkään, seksi ei koskaan ole ollut moraalinen ongelma ja abortti oli yleisin ehkäisykeino, kun muut vimpaimet puuttuivat.

          Nykyään taitaa yleisin olla miehen naiseen kohdistama vakava väkivalta sikiönlähdetystarkoituksessa. Ainakin päätellen siitä, että parisuhdeväkivalta on siellä dekriminalisoitu.

          Samaa on jo tapahtunut Suomessa.
          https://www.kaleva.fi/mies-yritti-keskeyttaa-tuoreen-vaimonsa-raskauden/1681414

          1. Jorma äijälä
            25.6.2022, 18:36

            Venäjän ongelma on jörkyttävä väkivalta mitä homoihin kohdistetaan. Lähes sama pätee myös parisuhteessa oleviin naisiin.

            1. Saa niitä lapsiakin kurmuttaa ihan vapaasti. Putinihan teki sellaisen lain että saa kotona käyttää sitä väkivaltaa perheen kurissa pitämiseksi. En usko kyllä että naiselle ihan samaoikeus sitä miestään pahoinpidellä.

        2. Käsittääkseni kommunistit eivät kieltäneet seksuaalikasvatusta kouluissa. Se on fundamentalisti-uskovaisten hommia. Kummat on lopulta pahempia: Kommunistit vai ääri-uskovaiset? Jälkimmäiset ainakin haluavat rajoittaa yksilönvapauksia todella paljon enemmän.

          1. Arvoisat ihmiset, kyse oli siitä, mitä Pyhien Miesten Puolue sallii kouluissa tenaville opetettavan. Tästä ei poikettu CCCP:ssä, eikä poiketa USA:ssakaan!

            Pitääkö vääntää rautalangasta: ei kommunismia siellä eikä kapitalismia täällä!

          2. Esa tarkoitti, että kuten Neuvostoliiton kommunistit (joita amerikkalaiset tunnetusti vihasivat), Yhdysvaltojen republikaanit laittavat oman puolueen linjan kaiken edelle. Kyse on ironiasta, koska he käyttäytyvät kuten vanhat vihollisensa

            Mitä tulee kansalaisten yksilönvapauksiin, Neuvostoliitossa ne olivat todella, todella paljon huonommalla tolalla kuin nykypäivän Yhdysvalloissa ja kaikissa sen osavaltioissa. Amerikassa on varmasti ihmisiä, jotka olisivat valmiita rajoittamaan ihmisten oikeuksia yhtä rajusti kuin Neuvostoliiton kommunistipuolue, mutta he eivät edusta puolueensa saati koko maan linjaa. Neuvostoliitossa ja sen kommunistipuolueessa ei ole mitään puolusteltavaa, se ei todellakaan ollut mikään “pienempi paha” verrattuna nykypäivän konservatiiveihin

    3. Turo Mustakallio
      25.6.2022, 14:57

      Tehdyn tutkimuksen mukaan niissä osavaltioissa, joissa opetettiin pitämään housut jalassa avioliiton satamaan asti, teiniraskaudet olivat yleisempiä, kuin seksuaaliopetusta antaneissa osavaltioissa.

    4. USA on liittovaltio. Kullakin osavaltiolla on puoli-itsenäisyys. Tästä hyvä esimerkki on esim. kuolemantuomio, joka on voimassa vajaassa 30 osavaltiossa. Osavaltioiden laajaa itsenäisyyttä on sanottu yhdeksi syyksi, miksi tämä jättiläisvaltio on pysynyt kasassa sisällissodan jälkeen.

      Aborttioikeuden siirto osavaltioiden päätettäväksi tuskin muuttaa nykyistä käytäntöä paljoakaan. Alabama kielsi abortit,mutta jos esim. naapuriosavaltiot eivät kiellä, Alabamasta ajaa noin parissa tunnissa rajan toiselle puolelle. Sama aika menee autolla Kolarista Rovaniemelle. Eri asia on, jos Alaska ja Havaiji tekevät alabamat. Toisaalta, harva ratkaisu politiikassa on pysyvä. Alabamalaisilla on äänioikeus osavaltionsa vaaleissa, joten mikään ei estä heitä valitsemasta aborttimyönteisiä päättäjiä tulevissa vaaleissa.

      1. E-K Stairby
        26.6.2022, 19:52

        USA:n nykyisen korkeimman oikeuden tulevaisuudessa ennakoitavissa olevalla toiminnalla proggressiiviset – koulutetut ja fiksuimmat – alkaa muuttamaan itä- tai länsirannikon osavaltioihin tai kokonaan pois maasta.

        1. Aborttikiellon merkittävimmät ajajat löytyvät USA:n uskonnollisista piireistä. Tutkimuksien mukaan selvä enemmistö eri uskontokunnista mormoneista muslimien ja katolisten kautta herätyskristillisiin seurakuntiin lobbaa aborttikieltoja. Koulutuksella ei ole silloin suurta merkitystä, jos ihmisen maailmankuva perustuu uskonnolliseettisiin näkemyksiin.

          USA:n sisäinen muuttoliike noudattaa samaa logiikkaa kuin meilläkin. Moni muuttaa Lapista etelään työn takia;ei Helsingin “fiksuuden” takia. Florida ja Texas vetävät väkeä eniten. Kalifornia ja New York menettävät.

          1. E-K Stairby
            26.6.2022, 23:29

            Olen tutustunut tutkimusarvioihin, joissa ennustetaan jopa mahdollisuutta sisällissotaan esim seuraavien pressavaalien tuloksena, ja siellähän se ei olisi ainakaan pyssyjen puutteesta kiinni.

            1. E-K Stairby
              26.6.2022, 23:34

              https://www.brookings.edu/blog/fixgov/2021/09/16/is-the-us-headed-for-another-civil-war/
              Sorry Saku en jatka tätä pidempään, mutta tuo linkki unohtui edellisestä.

Kommentointi suljettu.