Päätä perustuslain kulmaan

Hallitus on perunut niin monta esitystään, että kohta alkaa olla uutinen, jos jokin sen lakiesitys etenee eduskuntakäsittelyyn asti. Tänään kerrottiin ihan ohimennen, että hallitus peruuttaa esityksensä työttömille maahanmuuttajille maksettavasta muita alemmasta työttömyysturvasta.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmisteli lakimuutoksen, jolla oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat ja muut ulkomaalaiset eivät olisi enää olleet yhdenvertaisia lain edessä. Heidän saamastaan peruspäivärahasta tai työmarkkinatuesta aiottiin nipsaista pois kymmenen prosenttia. Ministeriö vielä kehtasi väittää, että leikkaus ei ole vastoin perustuslakia, koska kaikkia oleskeluluvan saaneita kohdellaan samalla tavalla.

Nyt perustuslakivaliokunta päätyi samaan lopputulokseen kuin minä viime syyskuun 9. päivänä  ja 27. päivänä. Kun silloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä hehkutti tätä omaa kärkihankettaan viime helmikuussa, niin jo silloin totesin ministerin keksineen olemassaolevan lain uudelleen.

Kerrataan ihan lyhyesti vielä tuo lakiesitys, jonka tällainen rivijuristi ja ilmeisesti sokea Reettakin näkee perustuslain takaaman yhdenvertaisuusperiaatteen vastaiseksi, mutta ministerit eivät näe.

Tarkoitus oli siis poistaa työttömiltä maahanmuuttajilta peruspäiväraha tai työmarkkinatuki ja korvata se kotouttamisrahalla, joka olisi ollut kymmenen prosenttia peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea pienempi. Työttömien maahanmuuttajien olosuhteissa ei olisi tapahtunut mitään sellaista muutosta, joka olisi oikeuttanut alentamaan heidän saamaansa tukea. Alentaminen olisi perustunut ainoastaan heidän ulkomaalaisuuteensa.

Perustuslain 6 § sanoo kuitenkin, että ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Ulkomaalaisuus ei ole hyväksyttävä peruste asettaa työtöntä työnhakijaa eri asemaan, totesi nyt perustuslakivaliokuntakin.

Sitä minä vain ihmettelen, että miksi kokemattomien ministereiden piti ihan tahallaan hakata päätään perustuslain kulmakiveen. Olen viime aikoina kyllä epäillyt, että perustuslaki ei enää ole voimassa, mutta näkyy se sittenkin olevan. Sitäkin ihmettelen, että kokeneiden lainvalmistelijoiden aikaa haaskattiin näin toivottomaan yritykseen eikä yksikään heistä sanonut suoraan, että tyhjän saa kyllä pyytämättäkin.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Omatekoiset perustuslakiasiantuntijat älkööt vaivautuko ollenkaan.

Kommentit
  • 1.1

   sanoo

   ”Perustuslain 6 § sanoo kuitenkin, että ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

   Eli pitäisi pienentää KAIKKIEN Suomessa asuvien peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, niin asia olisi ok? Niinkö Saku? Älä enää kirjoittele työttömistä mitään kun sinulla ei enää ole mitään uskottavuutta. Terv. pitkäaikaistyötön kuntouttavassa työtoiminnassa oleva.

   Eläkkeisiin ja työttömyystukiin historiallinen leikkaus
   http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000004879316.html

   • 1.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Tästähän minä olen varoitellut. Jos yksi ihmisryhmä eli tässä tapauksessa ulkomaalaiset voidaan aettaa eriarvoiseen asemaan, niin silloin voidaan ihan mille tahansa satunnaisesti valitulle ihmisryhmälle tehdä sama. Nyt hallitus valitsi eläkeläiset ja työttömät uhrikseen. Ja ei, se ei ole vastoin perustuslakia, koska se koskee kaikkia eläkeläisiä ja työttömiä.

    • 1.1.1.1

     Teemu Salohalme sanoo

     Mutta mites se, jos laitetaan työtön ”vapaaehtoistyöhön” ja siinä vierustyöpisteellä häärää vakityöllistetty, joka tekee täsmälleen samaa työtä sillä erotuksella että saa siitä palkkaa?

   • 1.1.2

    Heli Heikkinen sanoo

    Matti hyvä, et ole ymmärtänyt Sakun tarkoitusta. Hän ajaa myös sinun tilanteessasi olevien ihmisten asiaa. Mamujen polkeminen ei teitä auta, päin vastoin.

    Hallitus nimenomaan haluaa ”pienentää KAIKKIEN Suomessa asuvien peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea”. Ulkomaalaistaustaisista aloittaen se on helpompaa, koska harva heitä puolustaa.

   • 1.1.3

    Jarno Kääriäinen sanoo

    Se olisi OK silloin perustuslain kannalta. Eri asia onko se ok sitten muuten. Miten ihmeessä Sakulla ei ole uskottavuutta, hyvin uskottavia kirjoutksia hän kirjoittaa kuten taaskin tuli todistetuksi? Miksi niitä yleensä pitäisi leikata?

    • 1.1.3.1

     Jarno Kääriäinen sanoo

     Miten ihmeessä saat väännettyä tuosta ajatuksen että Saku kannattaisi tukien leikkaamista? Luetunymmärtäminen taitaa olla ongelmallista.

 1. 2

  Matti Meikäläinen sanoo

  Luojan kiitos tästä. Vaikka se ei omaa surkeaa tilannettani auta hiukkaakaan, antaa se silti toivoa siitä, että jotain oikeutta jostain vielä löytyy.

  • 2.1

   Heli Heikkinen sanoo

   Odotamme heilurin vastaliikettä, tämän maan vähäosaiset ja me, jotka olemme huolissamme. Se tulee vielä. Toivottavasti pian. Jaksa toivoa! Sitä sanon myös niille omille ystävilleni, joiden tilanne näyttää mahdottomalta. Saku on yksi niistä harvoista, joka tähän pimeyteen vielä valoa tuikuttelee. (Tosin aika sarkastista valoa kyllä…)

 2. 3

  Hannu Hietala sanoo

  Tarkoitus olikin saada Perussuomalaisille nostetta.

  • 3.1

   Jarno Kääriäinen sanoo

   Tämähän siinä. Hirveästi ei uutisoitu tästä perumisesta, mutta mieleen jäi tietylle piirille että persut kyykyttivät turvapaikanhakijoita/maahanmuuttajia. Ilmaisia bonuspisteitä.

 3. 4

  Jesse Heinonen sanoo

  Hyvä uutinen itsessään, harmi vain että nämä hyvät uutiset kuullaan ainoastaan kun hallituksen päätökset eivät toteudukaan. Ehkä tässä jaksaa vielä uskoa oikeusvaltioon.

 4. 5

  Marko Turunen sanoo

  Niin. Tyhjän saa pyytämättäkin, kuten sanoit. Itseäni on koko tämän hallituskauden ihmetyttänyt se, että miten ”älyvapaita” ideoita ne suoltaa ihan vaan siksi, että pääsevät nostamaan itsensä jalustalle perumalla niitä ”älyvapaita” ideoitaan. Ja tämä ilmeisesti uppoaa kansaan.

  • 5.1

   Heli Heikkinen sanoo

   Pitänee ottaa tuo strategia käytäntöön omassakin elämässä! Ensin ilmoitan (työssä/perhe-elämässä) tekeväni jotain täysin päätöntä, ja kun (työkaverit/perhe/uhrit) ovat riittävästi hikoilleet ja valittaneet, perunkin päätökseni! Ja ta-daa! Olen sankari!

 5. 6

  Poppy sanoo

  Itkettää miten tämä hallitus kohtelee pienituloisia sairaita. Se on varmaa että tämä hallitus takinkääntöineen on petoksien huippua. Toivottavasti saavat joskus ”palkkansa”.

 6. 7

  Anssi Keskiväli sanoo

  Ihan hyvä uutinen, mutta valitettavan pienellä huomiolla tämäkin saatetaan kansalaisten tietoon. Se on varmaa että tästä saa persut ja heidän hännystelijänsä vettä myllyyn kun kuitenkin samalla ajetaan leikkauksia eläkkeensaajien ja työttömien etuuksiin.

  Sen vaan sanon, että jos Sipilän ”tulos tai ulos” -lausahdus pitäisi paikkansa, niin tämä nykyinen hallitus ei olisi enää pystyssä. Aika monella alalla, esimerkiksi puhelinmyynnissä, on tulosperusteinen palkkaus- ja palkkiojärjestelmä. Tämä nykyinen hallitus ei ole veronmaksajilta kupattuja rahoja ansainnut, ei sentin senttiä.

 7. 8

  Joni Jalkamies sanoo

  Ehkä kysymyksen pitäisi kuulua miksi valitsemme näin tyhmät päättäjät? Onko syy meissä? Emmekö vaadi minkään sortin vastinetta vaalilupauksista? Miksi vain hyväksymme kusetuksen? Ja minkä takia kuvaannollisen kakan täytyy antaa osua tuulettimeen, sen sijaan että torjuisimme suurimman tuhon ennen kuin dada osuu tuulettimeen? Mikä on passivoinut meidät näin?

 8. 9

  mattila sanoo

  ”Perustuslain 6 § sanoo kuitenkin, että ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

  Periaatteessa työtön joka kieltäytyy orjatöistä mielipiteensä tai vakaumuksensa takia, asetetaan työvoimaviranomaisten toimesta perustuslaillisesti eriarvoiseen asemaan muiden työttömien kanssa kun hänelle lätkäistään sen takia karenssia. Asia ei nyt varsinaisesti kosketa otsikon aihetta, mutta miten tulkinta tuossa tapauksessa toimisi?

  • 9.1

   Heli Heikkinen sanoo

   Saku on aika monta kertaa kirjoittanut tästä, ks. lähes joka toinen blogikirjoitus.

  • 9.2

   Rintsu sanoo

   Vakioesimerkki rattijuoppous. Laki on sama kaikille. Tuomion saavat ne jotka syyllistyvät rattijuoppouteen. Eikä asiaan vaikuta ihonväri, uskonto tai vasenkätisyys.

   Työttömyysturvakin on sama kaikille. Kaikki eivät kuulu ammattiliittoon tai työttömyyskassaan, joten heidän turvansa on heikompi, mutta voisivat halutessaan kuulua. Kun työttömyys kolahtaa kohdalle niin pelisäännöt ovat samat kaikille. Kieltäytymiseksi tulkittavasta on luvassa karenssi kaikille, riippumatta vakaumuksesta tai mielipiteestä.

   Kuten rattijuopumuksessakin. Vaikka olisi kuinka ”vapaa viina – leveämmät tiet”- aatteen vakaumuksellinen kannattaja, niin tuomio ei tule mielipiteen tai vakaumuksen johdosta.

 9. 10

  airi mantovaara-puolakka sanoo

  Sinä pahnanpohjimmainen olet todella oikeassa. Tämmöinen, yli 70:n maalaismummo huomasi heti, kun asiasta alettiin puhua, että nyt astutaan perustuslain varpaille. Jatka vain kaivelemistasi.

 10. 11

  Heli Heikkinen sanoo

  Kiitos, Saku. Kiitos tästä ilouutisesta, kiitos siitä, että jaksat. Kiitos, että olet yhteiskunnassamme kuuluva moraalin, oikeudenmukaisuuden ja järjen ääni.
  KIITOS.
  – Heli

 11. 12

  Markku Kemppainen sanoo

  Soteakin tungetaan kansan kurkusta väkisin kuten Rehulan käytöksestä voi päätellä. Onhan se yksityisille sote firmoille valtava asiakasmäärän ja tulojen lisäys kun nämä poliitikot myyvät meidän julkisen sote-huollon asiakkaat (siis kaikki yli 5 miljoonaa ihmistä) näille ”pääomasijoittajille” joilla ei taatusti ole aikomustakaan laittaa voitoistaan takaisin pennin latia meidän verokertymään. Tästä alkaa Suomen kansantaloudessa sellainen kuppaus, ettei monta vuotta mene kun meillä ei ole yhtään verotuloja. Paitsi se, mikä eläkeläisiltä ja työttömiltä kerätään. Paljonkohan hallituksen herrat tienaavat provikkaa tästä operaatiosta?

  • 12.1

   Markku Kemppainen sanoo

   Mistä tulivat Venäjän uusrikkaat? Ne tulivat kun muutamat korkeat virkamiehet kaappasivat yhteiskunnan omistamia kannattavia firmoja itselleen ja tekivät niillä suunnattoman omaisuuden. Nyt tämä sama tehdään Suomessa vähän toisella tavalla. Mutta minä ihmettelen ellei tämän hallituksen ministereiden omaisuus nouse huomattavasti, jos sote-alue yksityistetään ja heitetään susille koko kansa.

 12. 13

  Markku T Koivisto sanoo

  Onko meillä ollut koskaan näin kykenemätöntä hallitusta. No, ei ole. Suomen tila on kuulemma huonoin koskaan. No, ei ole (vielä). Köyhän kansan tila tulee olemaan surkea. Toivottavasti edes äänestys% nousee, se voisi tietää hyvää. Kaikki köyhät uurnille, vielä on toivoa!

  • 13.1

   Heli Heikkinen sanoo

   Kunhan ymmärtävät olla syyttämättä syyttömiä. ”Me leikataan teilt… Ooo! Kato mamu! Kato homo! Kato lepakko!”

 13. 14

  Ilkka Vaittinen sanoo

  Tällä kertaa en tullut räyhäämään Sakulle,sanon kuitenkin että Suomen perustuslaki on jo vanhentunut ja se pitäisi päivittää vastaamaan nykytilannetta.Kukaan kai ei voi olettaa että esim.afrikan väestö lähtee kansainvaellukselle kohti parempaa elämää ja kaikki heistä saa täyden sosiaaliturvan Suomessa.Muitakin lakeja voisi päivittää,Onko oikein että kansainväliset yhtiöt voivat kaivoslain mukaan vallata Suomen kultavarantoja?Mielestäni ei,kaivoslakia voisi muuttaa jos löytyisi poliittista tahtoa.
  En ole persu enkä kokkari enkä siittä välistä,vain huolestunut kansalainen.

  • 14.1

   Pekka Rantamäki sanoo

   Afrikan väestö tulee lähtemään laajasti liikkeelle ilmastonmuutoksen seurauksena – ei paremman elämän vaan elinedelletysten perässä.

  • 14.2

   Angie sanoo

   Ihanko koko Afrikan väestö tulee Suomeen nauttimaan sosiaaliturvaa ja sen takia pitää perustuslakia muuttaa!!!!???
   Sanattomaksi vetää….
   Tulkaa nyt pois sieltä mv:stä mädättämästä aivojanne.

  • 14.3

   Jarno Kääriäinen sanoo

   ”Suomen perustuslaki on jo vanhentunut” <- aika mielenkiintoinen ajatus ottaen huomioon että kyse on yhdenvertaisuusperiaatteesta. Käsittääkseni rotuteoria nimenomaan on aika vanhentunut aikoja sitten.

   • 14.3.1

    Jarno Kääriäinen sanoo

    Ja miten kaivoslaki liittyy perustuslakiin?

 14. 16

  Pertti Jussila sanoo

  Näin käy, kun hallituksessa ei ole ainoatakaan oikeusoppinutta. Persuista heitä on turha haeskellakaan.

 15. 17

  Sami Lappalainen sanoo

  Ja koskakohan saadaan ennätysmäärä äkäisiä kansalaisia yhtäaikaa räyhään eduskuntatalon portaille?
  Kun tässä on tullut jo vuosia maalailtua piruja seinille jopa suurmielenosoituksesta, mutta eihän se kansalle käy, kun fasessa tykkäämällä ”vaikutetaan”.
  Omaan järkeen ei käy vain se että miksi me kansana edes siedetään populisti persuja ja siinä sivussa itse äänestämäämme porvarihallitusta. Vaikka nythän olisi käyttöä niille kreikan korkorahoile, joilla voisimme paikata budjettivajeen…ei kun joo, meidän edellinen hallitushan teki oikein lukinseittisopimuksen siitäkin ja kiitos jälleen suuri kuuluu meidän palkintovirassaan olevalle entiselle pääministerillemme.

 16. 18

  Tero Vanhanen sanoo

  Suomessa on valuvikainen perustuslaki.

  Ennenkuin teurastatte minut ”rasistia” ulvoen, haluan huomauttaa, että Ruotsissa onnistuu aivan ongelmitta maksaa ulkomailta tulleille pienempi summa rahaa (etableringsersättning) kuin maassa pidempään olleille.

  Nimestään huolimatta etableringersättning on kuukausittaista sosiaalitukea ja sitä maksellaan niin kauan kunnes tulokas on onnistunut olemaan 1 vuoden töissä ja päässyt sosiaaliturvan piiriin.

  • 18.1

   Jarno Kääriäinen sanoo

   Miten se että ruotsissa on tuollaista estää sinua olemasta rasisti? Tuossa viestissäsi ei ole päätä eikä häntää. On maita joissa ei ole sosiaaliturvaa ollenkaan, mitä sitten?