Päätä perustuslain kulmaan

Sipilän hallitus on perunut niin monta esitystään, että kohta alkaa olla uutinen, jos jokin sen lakiesitys etenee eduskuntakäsittelyyn asti. Tänään kerrottiin ihan ohimennen, että hallitus peruuttaa esityksensä työttömille maahanmuuttajille maksettavasta muita alemmasta työttömyysturvasta.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmisteli lakimuutoksen, jolla oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat ja muut ulkomaalaiset eivät olisi enää olleet yhdenvertaisia lain edessä. Heidän saamastaan peruspäivärahasta tai työmarkkinatuesta aiottiin nipsaista pois kymmenen prosenttia. Ministeriö vielä kehtasi väittää, että leikkaus ei ole vastoin perustuslakia, koska kaikkia oleskeluluvan saaneita kohdellaan samalla tavalla.

Nyt perustuslakivaliokunta päätyi samaan lopputulokseen kuin minä viime syyskuun 9. päivänä  ja 27. päivänä. Kun silloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä hehkutti tätä omaa kärkihankettaan viime helmikuussa, niin jo silloin totesin ministerin keksineen olemassaolevan lain uudelleen.

Kerrataan ihan lyhyesti vielä tuo lakiesitys, jonka tällainen rivijuristi ja ilmeisesti sokea Reettakin näkee perustuslain takaaman yhdenvertaisuusperiaatteen vastaiseksi, mutta ministerit eivät näe.

Tarkoitus oli siis poistaa työttömiltä maahanmuuttajilta peruspäiväraha tai työmarkkinatuki ja korvata se kotouttamisrahalla, joka olisi ollut kymmenen prosenttia peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea pienempi. Työttömien maahanmuuttajien olosuhteissa ei olisi tapahtunut mitään sellaista muutosta, joka olisi oikeuttanut alentamaan heidän saamaansa tukea. Alentaminen olisi perustunut ainoastaan heidän ulkomaalaisuuteensa.

Perustuslain 6 § sanoo kuitenkin, että ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Ulkomaalaisuus ei ole hyväksyttävä peruste asettaa työtöntä työnhakijaa eri asemaan, totesi nyt perustuslakivaliokuntakin.

Sitä minä vain ihmettelen, että miksi kokemattomien ministereiden piti ihan tahallaan hakata päätään perustuslain kulmakiveen. Olen viime aikoina kyllä epäillyt, että perustuslaki ei enää ole voimassa, mutta näkyy se sittenkin olevan. Sitäkin ihmettelen, että kokeneiden lainvalmistelijoiden aikaa haaskattiin näin toivottomaan yritykseen eikä yksikään heistä sanonut suoraan, että tyhjän saa kyllä pyytämättäkin.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Omatekoiset perustuslakiasiantuntijat älkööt vaivautuko ollenkaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (36)
 1. Timo Tuppurainen
  24.11.2016, 16:23

  Taivas varjele tätä meidän hallitusta!

  1. ”Perustuslain 6 § sanoo kuitenkin, että ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

   Eli pitäisi pienentää KAIKKIEN Suomessa asuvien peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, niin asia olisi ok? Niinkö Saku? Älä enää kirjoittele työttömistä mitään kun sinulla ei enää ole mitään uskottavuutta. Terv. pitkäaikaistyötön kuntouttavassa työtoiminnassa oleva.

   Eläkkeisiin ja työttömyystukiin historiallinen leikkaus
   http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000004879316.html

   1. Saku Timonen
    24.11.2016, 19:18

    Tästähän minä olen varoitellut. Jos yksi ihmisryhmä eli tässä tapauksessa ulkomaalaiset voidaan aettaa eriarvoiseen asemaan, niin silloin voidaan ihan mille tahansa satunnaisesti valitulle ihmisryhmälle tehdä sama. Nyt hallitus valitsi eläkeläiset ja työttömät uhrikseen. Ja ei, se ei ole vastoin perustuslakia, koska se koskee kaikkia eläkeläisiä ja työttömiä.

    1. Teemu Salohalme
     25.11.2016, 13:24

     Mutta mites se, jos laitetaan työtön ”vapaaehtoistyöhön” ja siinä vierustyöpisteellä häärää vakityöllistetty, joka tekee täsmälleen samaa työtä sillä erotuksella että saa siitä palkkaa?

   2. Heli Heikkinen
    24.11.2016, 19:52

    Matti hyvä, et ole ymmärtänyt Sakun tarkoitusta. Hän ajaa myös sinun tilanteessasi olevien ihmisten asiaa. Mamujen polkeminen ei teitä auta, päin vastoin.

    Hallitus nimenomaan haluaa ”pienentää KAIKKIEN Suomessa asuvien peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea”. Ulkomaalaistaustaisista aloittaen se on helpompaa, koska harva heitä puolustaa.

   3. Jarno Kääriäinen
    2.12.2016, 23:41

    Se olisi OK silloin perustuslain kannalta. Eri asia onko se ok sitten muuten. Miten ihmeessä Sakulla ei ole uskottavuutta, hyvin uskottavia kirjoutksia hän kirjoittaa kuten taaskin tuli todistetuksi? Miksi niitä yleensä pitäisi leikata?

    1. Jarno Kääriäinen
     2.12.2016, 23:45

     Miten ihmeessä saat väännettyä tuosta ajatuksen että Saku kannattaisi tukien leikkaamista? Luetunymmärtäminen taitaa olla ongelmallista.

 2. Matti Meikäläinen
  24.11.2016, 16:44

  Luojan kiitos tästä. Vaikka se ei omaa surkeaa tilannettani auta hiukkaakaan, antaa se silti toivoa siitä, että jotain oikeutta jostain vielä löytyy.

  1. Heli Heikkinen
   24.11.2016, 19:58

   Odotamme heilurin vastaliikettä, tämän maan vähäosaiset ja me, jotka olemme huolissamme. Se tulee vielä. Toivottavasti pian. Jaksa toivoa! Sitä sanon myös niille omille ystävilleni, joiden tilanne näyttää mahdottomalta. Saku on yksi niistä harvoista, joka tähän pimeyteen vielä valoa tuikuttelee. (Tosin aika sarkastista valoa kyllä…)

Kommentointi suljettu.