Asenteiden muokkausta

Taas kerran on todistettu, että kaikki työttömät ovat laiskoja ja juoppoja pleikkarinpelaajia, jotka saavat kotiin säkeittäin ilmaista rahaa, joten työnteko ei heitä kiinnosta. Näin avautuvat huolella tuskastuneet yrittäjät Ilta-Sanomien jutussa.

Tarkkaan ottaen avautuvia yrittäjiä on tasan yksi, ja hänkin vuodattaa katkeruuttaan nimettömänä. Se on harmi, sillä lukijoita varmaan kiinnostaisi tietää mikä on sellainen firma, jossa työtä on tarjolla jokaiselle, joka tulee töihin ajoissa ja selvin päin. Edes täysijärkisyyttä ei edellytetä. Mutta ei vain työ kelpaa, koska tuet ovat liian hyvät ja nuorisokin on jo valmiiksi kelvotonta.

Suoraan sanoen kyllästyttää nämä nimettömiin haastatteluihin perustuvat läpinäkyvän asenteelliset jutut. Kyllästyttää myös toimittajat, jotka näitä juttuja kirjoittavat ikään kuin ne olisivat tilaustöitä. Nytkin toimittaja selvästi aikoo kirjoittaa aiheesta lisää, koskapa peräänkuuluttaa muitakin nimettömiä yrittäjiä haastateltavaksi. Myös työttömät voivat osallistua nimettöminä, joten epäilemättä kohta löytyy joku Sossu-Tatun ja Skeitti-Juuson kaltainen laiskuri.

Jutulla ei ole mitään informatiivista arvoa, vaan se on pelkkää asennemuokkausta. Haastateltavana on vain yksi nimetön yrittäjä, jonka väitteitä ei pysty kukaan tarkistamaan. Kukaan ei pysty edes katsomaan onko hänen yrityksessään avoimia työpaikkoja ja jos on, niin mitä ne ovat ja paljonko yrittäjä tarjoaa palkkaa. Jotain ikävän enteellistä on hänen valituksessaan siitä, että edes Virosta ei enää saa kelvollista työvoimaa, vaan pitää etsiä Romaniasta. Romaniassa keskipalkka on vähän yli 320 euroa kuukaudessa, joten sieltä varmaan saakin edullista työvoimaa.

Toimittaja ei ole kysynyt mitään keneltäkään muulta kuin tältä yhdeltä yrittäjältä. Poissaolollaan loistavat TEM:n edustajat, työttömät, nuoret, virolaiset ja romanialaiset. Sen sijaan muistetaan mainita TEM:n ammattibarometri, syrjäytyminen, hoitamattomat vanhukset ja jopa teiden auraus. Puhutaan myös “eräästä firmasta pohjoisessa”, jonka palkkaama työntekijä jäi heti sairauslomalla. Tämäkin näyttäisi olevan toisen käden tietoa eli tämän nimettömän yrittäjän kuulemia puheita.

Ainoana äänessä on nimetön yrittäjä, jonka asenteisiin koko juttu perustuu. Näitä juttuja putkahtelee aika ajoin vahvistamaan ikäviä asenteita työttömiä kohtaan. Niissä leimataan kaikki työttömät ilman että heillä on minkäänlaisia mahdollisuuksia puolustautua. Vasta kesällä oli esillä Siivooja-Maria, jonka tarina jäi täydennyksistä huolimatta täyteen aukkoja. Tällä kertaa aukkoja ei kukaan pysty tarkistamaan, kuten ei yleensäkään pysty tarkistamaan pelkkiin mielipiteisiin perustuvissa jutuissa.

Mielipiteisiin perustuvilla jutuilla pyritään vaikuttamaan mielipiteisiin. Kiinnostaisi tietää tilaako joku tätä propagandaa vai tekevätkö lehdet ja toimittajat tätä ihan vapaaehtoisesti.

PS Tarkempi analyysi tuosta Ilta-Sanomien jutusta kannattaa lukea blogista Pastorilla on asiaa. Minä laitan taas kerran tämän  vanhan sketsin, jolla kaikki työttömiä syyllistävät lehtijutut voisi korvata.

https://www.youtube.com/watch?v=4b8Jh-cikLk

 

 

 

Kommentit (47)
  1. Markku Kemppainen
    28.9.2017, 09:20

    Kyseessä on todellakin pelkkä propaganda, jolla on tarkoitus johtaa orjayhteiskuntaan. Että työttömät hövelisti tulisivat töihin vaikka ilman palkkaa kunhan vain saisivat “työtä”. Sana työ on menettänyt täysin arvonsa ja merkityksensä kun ihmisiä käytetään vain härskisti sen verukkeella ja varjolla hyväksi. Ei ole aikomustakaan maksaa oikeaa palkkaa ja arvostaa ihmistä osaamisen, koulutuksen ja motivaation perusteella vaan luvataan jotain säälittävää korvausta, jota sitten maksetaan ajallaan tai ei. Miltä nyt sattuu milloinkin tuntumaan.

    1. Itseänikin kiinnostaisi tietää missä on töitä tarjolla TES-mukaisella minimipalkalla ja kaikki muut asiat menevät työehtosopimuksen mukaan ja työtunteja saa riittävästi. Valitettavasti Suomi on niin kallis maa, että täällä ei oikein elä jollain parituntia töitä silloin tällöin työllä kun se ei kata edes bensa kuluja sellainen. Ei firmatkaan laskuta vain tunnista työtä jos tilataan asentaja jonnekin lapin korpeen tunniksi asentamaan Helsingistä saakka.

      Kummasti ainakaan uudenkaupungin autotehtaalla ei ollut hakijoista pulaa tai muilla suhteellisen hyvän maineen omaavilla työnantajilla. Miten jutun yrittäjälle tai pomolle on käynyt niin, että sinne ei haluta töihin?

      Veikkaan pahasti, että kyseessä on keksitty juttu tai sitten hommat on alalta jolla ei ole työsopimusta, provikka palkka tai muuten työehdot niin huonot, että työllä ei elä.

  2. Virva Itäranta
    28.9.2017, 09:55

    Voi myös käydä niin, että kun näitä juttuja julkaistaan riittävästi, ämpäri täyttyy, vuotaa yli, eikä kukaan enää usko tätä soopaa. Silloin niiden kiinnostavuus laskee ja vastaavat julkaisut syövät itse itsensä ulos medioista.

Kommentointi suljettu.