Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Asenteiden muokkausta

Taas kerran on todistettu, että kaikki työttömät ovat laiskoja ja juoppoja pleikkarinpelaajia, jotka saavat kotiin säkeittäin ilmaista rahaa, joten työnteko ei heitä kiinnosta. Näin avautuvat huolella tuskastuneet yrittäjät Ilta-Sanomien jutussa.

Tarkkaan ottaen avautuvia yrittäjiä on tasan yksi, ja hänkin vuodattaa katkeruuttaan nimettömänä. Se on harmi, sillä lukijoita varmaan kiinnostaisi tietää mikä on sellainen firma, jossa työtä on tarjolla jokaiselle, joka tulee töihin ajoissa ja selvin päin. Edes täysijärkisyyttä ei edellytetä. Mutta ei vain työ kelpaa, koska tuet ovat liian hyvät ja nuorisokin on jo valmiiksi kelvotonta.

Suoraan sanoen kyllästyttää nämä nimettömiin haastatteluihin perustuvat läpinäkyvän asenteelliset jutut. Kyllästyttää myös toimittajat, jotka näitä juttuja kirjoittavat ikään kuin ne olisivat tilaustöitä. Nytkin toimittaja selvästi aikoo kirjoittaa aiheesta lisää, koskapa peräänkuuluttaa muitakin nimettömiä yrittäjiä haastateltavaksi. Myös työttömät voivat osallistua nimettöminä, joten epäilemättä kohta löytyy joku Sossu-Tatun ja Skeitti-Juuson kaltainen laiskuri.

Jutulla ei ole mitään informatiivista arvoa, vaan se on pelkkää asennemuokkausta. Haastateltavana on vain yksi nimetön yrittäjä, jonka väitteitä ei pysty kukaan tarkistamaan. Kukaan ei pysty edes katsomaan onko hänen yrityksessään avoimia työpaikkoja ja jos on, niin mitä ne ovat ja paljonko yrittäjä tarjoaa palkkaa. Jotain ikävän enteellistä on hänen valituksessaan siitä, että edes Virosta ei enää saa kelvollista työvoimaa, vaan pitää etsiä Romaniasta. Romaniassa keskipalkka on vähän yli 320 euroa kuukaudessa, joten sieltä varmaan saakin edullista työvoimaa.

Toimittaja ei ole kysynyt mitään keneltäkään muulta kuin tältä yhdeltä yrittäjältä. Poissaolollaan loistavat TEM:n edustajat, työttömät, nuoret, virolaiset ja romanialaiset. Sen sijaan muistetaan mainita TEM:n ammattibarometri, syrjäytyminen, hoitamattomat vanhukset ja jopa teiden auraus. Puhutaan myös ”eräästä firmasta pohjoisessa”, jonka palkkaama työntekijä jäi heti sairauslomalla. Tämäkin näyttäisi olevan toisen käden tietoa eli tämän nimettömän yrittäjän kuulemia puheita.

Ainoana äänessä on nimetön yrittäjä, jonka asenteisiin koko juttu perustuu. Näitä juttuja putkahtelee aika ajoin vahvistamaan ikäviä asenteita työttömiä kohtaan. Niissä leimataan kaikki työttömät ilman että heillä on minkäänlaisia mahdollisuuksia puolustautua. Vasta kesällä oli esillä Siivooja-Maria, jonka tarina jäi täydennyksistä huolimatta täyteen aukkoja. Tällä kertaa aukkoja ei kukaan pysty tarkistamaan, kuten ei yleensäkään pysty tarkistamaan pelkkiin mielipiteisiin perustuvissa jutuissa.

Mielipiteisiin perustuvilla jutuilla pyritään vaikuttamaan mielipiteisiin. Kiinnostaisi tietää tilaako joku tätä propagandaa vai tekevätkö lehdet ja toimittajat tätä ihan vapaaehtoisesti.

PS Tarkempi analyysi tuosta Ilta-Sanomien jutusta kannattaa lukea blogista Pastorilla on asiaa. Minä laitan taas kerran tämän  vanhan sketsin, jolla kaikki työttömiä syyllistävät lehtijutut voisi korvata.

Kommentit (47)

 1. Markku Kemppainen

  Kyseessä on todellakin pelkkä propaganda, jolla on tarkoitus johtaa orjayhteiskuntaan. Että työttömät hövelisti tulisivat töihin vaikka ilman palkkaa kunhan vain saisivat ”työtä”. Sana työ on menettänyt täysin arvonsa ja merkityksensä kun ihmisiä käytetään vain härskisti sen verukkeella ja varjolla hyväksi. Ei ole aikomustakaan maksaa oikeaa palkkaa ja arvostaa ihmistä osaamisen, koulutuksen ja motivaation perusteella vaan luvataan jotain säälittävää korvausta, jota sitten maksetaan ajallaan tai ei. Miltä nyt sattuu milloinkin tuntumaan.

  • Jarkko

   Itseänikin kiinnostaisi tietää missä on töitä tarjolla TES-mukaisella minimipalkalla ja kaikki muut asiat menevät työehtosopimuksen mukaan ja työtunteja saa riittävästi. Valitettavasti Suomi on niin kallis maa, että täällä ei oikein elä jollain parituntia töitä silloin tällöin työllä kun se ei kata edes bensa kuluja sellainen. Ei firmatkaan laskuta vain tunnista työtä jos tilataan asentaja jonnekin lapin korpeen tunniksi asentamaan Helsingistä saakka.

   Kummasti ainakaan uudenkaupungin autotehtaalla ei ollut hakijoista pulaa tai muilla suhteellisen hyvän maineen omaavilla työnantajilla. Miten jutun yrittäjälle tai pomolle on käynyt niin, että sinne ei haluta töihin?

   Veikkaan pahasti, että kyseessä on keksitty juttu tai sitten hommat on alalta jolla ei ole työsopimusta, provikka palkka tai muuten työehdot niin huonot, että työllä ei elä.

 2. Virva Itäranta

  Voi myös käydä niin, että kun näitä juttuja julkaistaan riittävästi, ämpäri täyttyy, vuotaa yli, eikä kukaan enää usko tätä soopaa. Silloin niiden kiinnostavuus laskee ja vastaavat julkaisut syövät itse itsensä ulos medioista.

 3. Erkki Posti

  Toivottavasti toimittajien työtilanne paranee pian, eikä kenenkään tarvitse enää irtisanomisen pelossa ”kirjoiittaa” tuollaista paskaa. Juttu on niin paska, että kukaan ei tuollaista kirjoita kuin tykki ohimolla. IS:n virallisen linjan mukaista oksennusta. IS boikotti jatkuu.

  • työtöntyötön

   Itsekkin olen lopettanut Ilta-sanomien oston siivooja-Maria-jutun jälkeen enkä aio ostaa vaikka taloudellinen tilanteeni muuttuisi. Ennen ostin muutaman numeron kuukaudessa. En halua maksaa penniäkään jutuista jotka perustuvat kuulopuheisiin.

   ”Mies aloitti maanantaina ja oli jo puolen viikon aikaan sairauslomalla, jonka todellinen syy jäi palkanmaksajalle epäselväksi.”
   Ja sanotaan toisaalla netissä:
   ”- Lääkärintodistukseen kirjoitetaan sairaudesta kansainvälisen tautiluokituksen mukainen koodi ja latinankielinen nimi. Nämä esimies voi tietysti googlettaa, mutta sitä ei suositella, koska maallikolta harvoin onnistuu näidenkään perusteella oikean sairauden nimeäminen.”

   Eli tuostakin asiasta saadaan uutinen. Palkanmaksaja ei ole tiennyt pelkän koodin perusteella mikä sairaus on kyseessä ja toiminut juuri niin kuin ohjeistetaan eli ei ole googlettanut tai muuten selvittänyt asiaa. Näin sairausloman syy on todellakin voinut jäädä hänelle epäselväksi. Tuossakin yritetään muokata mielipidettä ja palkattu on vaan jäänyt sairaslomalle ilman sairautta. Itsekkö lie kirjoittanut todistuksen sairastumisestaan.

   Joutuuko ”palkanmaksaja” edes maksamaan sairausloman aikaista palkkaa jos olet vain 2-3 päivää töissä ennen sairaslomaa?

  • Kalle*

   Jutun ympärillä leijuu häivähdys appelsiinin tuoksua.

 4. Rosa Warski

  Ettei sattumoisin kyseisellä rakennuttajalla olisi päässyt ahneus yllättämään? Vai kiukuttaako, kun on ns. häviäjien joukossa?

  Rakennusalalla on meinaa viimevuosina tehty villejä voittoja. Monissa yrityksissä kymmeniä prosentteja: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/valta-vaihtuu-rakennusalalla/PNjeKTCU

  Nyt voi kysyä, onnistuuko tämä ilman työntekijöitä ?

  • liisa hirvonen

   Vaikuttaisi siltä, että IS: n toimitus/toimittaja on keksinyt tämän ihan omasta päästään? Tai sitten kyseinen anonyymi Y. Yrittäjä ei ole päässyt mukaan valtakunnalliseen työvoima- ja yrityspalveluiden alueelliseen kokeiluun (joihin on valittu useita tuhansia työttömiä) joissa on mukana myös alueellisia yrityksiä. Samaan aikaan on käynnissä valtakunnallinen perustulokokeilu johon valittiin osallistujiksi 2000 työtöntä.

   Toimittajilta toivoisi edes keskinkertaisia tiedonhankintataitoja. Näistä kokeiluista, joihin useita tuhansia työttömiä on kiinnitetty, on uutisoitu hyvin laajasti. Muutakin informaatiota löytyy hyvin helposti. Ei tarvitsisi roskajuttuja kirjoitella.

   • Joku Apina

    Veikkaisin, että jos tämän jutun lähde on oikeasti olemassa(mikä ei mitenkään varma kun kyseessä on kuitenkin IS), se on luultavammin joku Sipilän avustaja kuin mikään todellinen yrittäjä. Positiivisin olettamus jonka pystyn tekemään on rakennusalan yrittäjä, jota ei pahemmin TESit kiinnosta. Sehän on luonnollisesti laiskan työttömän ja liian isojen tukien syy jos raskas ja vaarallinen fyysinen työ vitosella tunnissa ei kiinnosta.

    Että sellaista propagandaa tällä kertaa.

   • Rosa Warski

    Jeh, luultavasti näin. Keltaisen journalismin satutuokio.

    Kuten Kalle mainiosti yllä ilmaisi, ”Jutun ympärillä leijuu häivähdys appelsiinin tuoksua.”

  • Raija

   Ilmeisesti työnantajat itse perheineen rakentaneet urakalla kun niitä työntekijöitä ei saa edes Virostakaan.

 5. matti luomansuu

  Kuulemani kuuleman mukaan jossain päin pohjoista on Firma Oy, jossa tärkeintä ei ole ansiokas työnteko ja siitä ylpeänä olo. Tärkeintä on, että kun tulee myöhemmin töihin – niin pääsee aikaisemmin pois, sekä firman mainoksessa on iskulause: ”Rakastamme työntekoa intohimoisesti, saatamme katsella sitä tuntikausia”. Asenteiden muokkausta tämä yhteiskunta todella kaipaa ja lähtien ihan sieltä politiikan huipulta asti.

 6. Jyrki

  Niin kyllä tässä tapauksessa jos vaatii suoraselkäisyyttä työttömiltä solvaamalla heitä ties miksi. Niin voisi myös julkaista samaan hintaan ja mainokseksi myös firmansa nimen, yhteystiedot sekä yhteyshenkilön nimen. Niin katsottaisi voisiko työttömät tehdä asialle jotain, että loppuu se itku ja pillitys yrittäjältä työvoiman suhteen?

  Toisaalta voihan olla, että näitä ”laatu” journalismi roskalehtien aikaansaannoksia ”mielikuvitus” firmoista ja yrittäjistä ei löydykään. Ja ihan vain siksi, että ne on oikeasti mielikuvitusta. Tai sitten yrittäjä vaan kuvittelee olevansa yrittäjä. Tai jälleen kerran se jonkun toimittajan tutun tuttu, jolla karmiva työvoimapula. Sehän piisaa näille ”laatu” journalismia tuottaville roskalehdille.

  Lohdutuksen sanana voi sanoa, että eipä näitä roskalehtiä nyt niin arvossa muutenkaan pidetä nykyään. Tämä on oma käsitys. Lähinnä hupia ja ajan kulua huono laatuista vielä. Tosin joillekin hyvinkin laadukasta huvia, mutta meitä onkin moneen junaan.

 7. Siru Pola

  Taitaa olla totta tuo Ilta-Sanomien juttu. Lehteenhän otetaan toimittajan tehtäviin ammattitaidotonta väkeä. Nähtävästi siis Ilta-Sanomissa kaikille on työtä tarjolla, kunhan vain saapuvat paikalle. Selvinpäin olemisesta en tiedä.

  Iltikseen otetaan nähtävästi myös ”ei täysjärkistä ” väkeä töihin. Juttuhan todistaa senkin.

 8. on thin ice

  Tyypillistä näille ”eräs kertoi toimittajalle” -jutuille on tietynlainen epämääräisyys, jota toimittaja ei tarkentavilla kysymyksillä hälvennä. Niinpä artikkelin sisällöksi jää pelkästään haastateltavan turhautuneen vihastunut purkaus esim tässä keississä ”kotona pleikkaria pelaavia” työttömiä ja heidän ”liian suuria” korvauksiaan kohtaan. Kun yritysten nimiä tai tarkempia yksityiskohtia mm tarjotun työn pätevyysvaatimuksista, palkasta tai siitä, pystyykö työnantaja majoittamaan muualta ruuhkasuomen asuntopulaan hakeutuvan työntekijän ei kerrota, niin tarinan yksipuolisuus väistämättä herättää epäilyn sen todenperäisyydestä tai vähintään tarkoitushakuisuudesta.
  Keskiluokkaisten palkansaajien verokapinakiihotusjuttujen (joissa säännönmukaisesti jätetään kertomatta verotuloilla myös keskiluokalle yhteiskuntamme tarjoamien palvelujen runsaus ja edullisuus) ohella myös tämän tyyppiset jutut asennekasvattavat kansalaisia toisiaan vastaan. Kuitenkin työlliset ja työttömät palkansaajat ovat samassa paatissa, jos Suomikin alkaa kansakuntana kulkea brittiläisusalaisen matalapalkkayhteiskunnan suuntaan, ja tästähän tulee viitteitä julkisuuteen jo lähes päivittäin.
  Yhdysvaltalaisesta matalapalkkatodellisuudesta kertoo
  https://www.adlibris.com/fi/kirja/nalkapalkalla-9789510288887

 9. heikki savola

  Omasta kokemuksesta voi sanoa sen verran että firmaamme haettiin työntekijää, työaika n. klo 4-10 aamulla, viisi päivää viikossa, joskus myöskin vkloppuna. Urakkapalkka 70e + puolipvr(19e)/työpäivä.Lomat kuten kuuluukin. Ei löytynyt tästä meidän n.15 000 asukkaan kylästä ensimmäistäkään työntekijää. Eikä myöskään naapurikunnista.

  Työ on enimmäkseen autolla ajamista johon riittää henkilöautokortti.

  Haettiin yli vuosi, muutama kävi tutustumassa jonka jälkeen kieltäytyivät mitä mielikuvituksillisin syin.

  • Samppa Haapavaara

   11,66 tunti, joo, nostakaa palkaa, niin löytyy tekijöitä. Ei tarvi mielikuvitusta, että tuo on täysin paska palkka.

   • Leo Virtanen

    Palkka on oikeastaan varsin kohdallaan. Kannattaa muistaa, että puolipäiväraha (19€/päivä) on verotonta tuloa.
    Palkka siis 11.66 veron alaista + 3.16€ verotontonta.
    Esmes tuhannet kaupunkien keittäjät ei pääse samoihin kuukausi ansioihin.

    Työaikakin sellainen, että koko päivä jää omaan käyttöön eikä haittaa harrastuksia.

    Jos tuo ei kelpaa työttömälle autolla ajelusta niin kyseessä on laiskuri, puhdas oppinen ”sossu-tatu”

    • Tatti

     Työaika tosiaan jättää koko päivän vapaaksi, mutta jos täytyy puolet yöunista nukkua päivällä, siihen se etu sitten katoaakin. Yölisääkään ei mainita, vaikka palkka per tunti tosiaan on kohtuullinen. (En kritisoi paikkaa, ainoastaan huomautan, ettei se niin romanttisen hehkeältä vaikuta).

     Ikävä tosiasia on että tuollaiset työt ylipäätään sopivat lähinnä nuorille tai opiskelijoille ja pikkukunnissa nuorempaa työtöntä väkeä on vain vähän. Etenkin kesäkauden ulkopuolella.

     Lisäksi tavanomaisesti työttömyyskortistossa etsitään joko täydentävää työtä tai kokopäivätyötä. Täydentävän työn tapauksessa alkuperäisen työn työaika saattaa olla konfliktissa tämän työn kanssa tai jo iltavuoroa työskentelevä ei halua/voi rikkoa unirytmiään tarpeeksi hakeakseen noin aikaista työtä. Täyspäiväisen työn hakija tuskin haluaa osa-aikaista työtä, ettei jää sen kierteeseen tai haluaa oman alansa töitä jotka vastaavat koulutusta.

     Muuten osa-aikaista työtä hakevat saattavat olla lisätienaavia kotiäitejä/isejä jolloin todella aikainen aamuvuoro saattaa olla ongelma, tai heillä on lääketieteellinen peruste osa-aikaisuuden etsinnälle. Esim. Alentunut työkyky masennuksen vuoksi tms. Yörytmiä siirtävä työ kun aiheuttaa ylimääräisen rasitteen keholle ja unen häiriintymisen takia mielellekin saattaa tämäkin olla yksi syy ettei ”kiinnosta.”

     Edelleenkin työpaikassa ei sinänsä ole vikaa, jos sellaista hommaa tarvitaan, sitä tarvitaan ja palkkakaan ei kamalalta per se kuulosta. Työn aika vaan aiheuttaa jo paljon rajoitusta siihen kenelle työ sopii ja pienellä paikkakunnalla ei välttämättä jää paljon hakijoita jäljelle.

     • Tatti

      Niin ja lisäisin vaan, että 6/pvä ei sovi muutenkaan enää kovin monelle osa-aikaisuutta hakevalle, kun se on jo melkein täysi työpäivä mitaltaan. 🙂

  • Jyrki

   Miten urakkapalkka ja työaika 4-10 sopii yhteen? Eli siis saat urakkapalkkaa että olet 6h töissä? Mitä jos saa hommat tehtyä 3 tunnissa? Tippuuko urakkapalkka silloin 35e? Eikös tuo olisi silloin ihan tuntityö jos kerran kiirettä pitämällä ei voi vaikuttaa siihen kuinka nopeesti hommat on tehty ja palkka ansaittu? Kun kerran kumminkin nimenomaan urakkapalkasta puhutaan?

   Tosin jos nyt lasken tässä (70e+19e)/6 = 14.83e/h. Niin tuo tietysti ihan OK-tuntipalkka ei urakkapalkaksi. En siis usko että edes tuntipalkka on nyt se ongelma jos tuo on totta. Paitsi siinä tapauksessa on, koska sitä saa vain sen 6 tuntia päivässä. Eli jäädään 40 tuntia vajaaksi täysistä työtunneista kuukaudessa kaavan 2h x 5pvä x 4vko mukaan. Ja tuo tekee 593,2e loven kuukausipalkkaan. Tuo on varmasti se summa mikä jää puuttumaan, jolla työntekijä olisi sitten voinut elääkin eikä vain kitkuttaa. Elämisellä tarkoitan harrastaa jotain. Käydä jossain. Säästää rahaa tai sijoittaa vaikka osakkeisiin jne.

   Mutta ei tämäkään mitään jos perustulolla moista olisi voinut tehdä. Mutta sitähän ei kuulemma aijota jatkaa eikä laajentaa. Sen sijaan uusia orjatyömuotoja 9e/pvä on jo kehitteillä. Tänään saatiin siitäkin uusia uutisia: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005386647.html

   Eiköhän tuo tarkoita kumminkin suomeksi lisää kyykytystä ja nöyryytystä. Niin ja ei pidä unohtaa lisä holhoamista ja byrokratiaa…

  • Rintsu

   Olisiko näyttää ilmoitus mitä haettiin ja mihin, vaikka firman yms tiedot mustattuna?
   Ajamista autolla – omalla vai firman?
   Oikeus verottomaan osapäivärahaan syntyy kun työmatka kestää yli 6h, mutta en tosiaankaan tiedä miten sitä sovelletaan autonkuljettajiin?

   • Rosa Warski

    Tuota autojuttua minäkin mietin. On meinaa aikamoista vyön kiristelyä pitää autoa toimeentulotuella.

    • Jarkko

     Helposti jää tappiolle auton pitämisestä jos työtä mihin tarvitaan omaa autoa on vain satunnaisesti mihin jo se, että maksetaan urakkapalkkaa viittaa. Auton erinäköiset kulut huollot kuten öljynvaihto, vakuutukset, verot tms. juoksevat myös vaikka töitä ei olisikaan. Lisäksi autolle pitää tehdä vähintään pieni huolto joka vuosi vaikka sillä ei ajettaisikaan kuten öljynvaihto, koska sinne kertyy nestettä, joka rikkoon koneen muuten. Verot, vakuutukset ja katsastukset on pakko maksaa vaikka töitä ei olisikaan.

     Ehkä Suomesta on ne työttömät loppuneet jolla on varaa pitää autoa varmuuden vuoksi jos jotain urakkatöitä mihin tarvitsee omaa autoa sattuu tulemaan ja firmat joutuvat siihen tyytymään jatkossa. Jos työttömyystukia leikataan niin sitten vähenee autolliset työttömät entisestään kun entistä usempi joutuu myymään autonsa pois tai viemään romuttamolla jos muuten ei eroon pääse kuluja aihettavasta kapistuksesta. Muutenkin nuoret ei enää nykyään kaupungissa omista omaa autoa mikä on trendi.

    • töytön

     Pätkätyöläisenäkin auton ylläpito hankalaa. Joku isompi remppa tulee, niin jopas saapi centtejään laskeskella.

   • heikki savola

    En minä aio tässä alkaa firman nimeä paljastamaan mutta haettiin TE-tston kautta. Ajot tapahtuu tietenkin firman autoilla. Työaika on NOIN klo 4-10, eli voi kestää esim. klo 5;stä puoli kymmeneen. Ja palkka on se 70e + puolipvr. Joskus harvakseltaan tulee lisäajoja, niistä sitten palkka erikseen mutta samassa suhteessa.

    Mutta asenne kun näyttää monella olevan tämä: ”
    11,66 tunti, joo, nostakaa palkaa, niin löytyy tekijöitä. Ei tarvi mielikuvitusta, että tuo on täysin paska palkka.”

    Yhdelle tuttavalle soitin kun tiesin hänen reilu parikymppisen poikansa olevan kotona, ja ajattelin että nuorelle miehelle varmaan raha kelpaisi. Isänsä ensimmäinen vastaus oli:”Ei sen TARVITSE mennä töihin kun sen karenssi loppui justiin.”

    Ajattelin että olkoon, enkä aio sen lähemmin enää olla tekemisissä tuttavani kanssa. Minä en pysty millään lailla sulattamaan tuollaista asennetta.

    • Sonofhades

     Tuo 11.66 euroa on ihan ok palkka sellaiselle henkilölle, jolta ei vaadita mitään koulutusta (ei ole opintolainaa) ja jonka ei tarvitse maksaa vuokraa. Nuoren miehen hommaa kotona asuessa. Siksi ihmettelen kun ei ole isä patistanut poikaansa töihin, meillä kun nuoret ovat käyneet jopa niitä 9e ilmaistöitä tekemässä. Jonkun 1800 euron kk-palkan eteen olisivat melko varmasti halukkaita tekemään töitä – tosin opiskelu saattaisi tälle hetkellä olla ensisijainen projekti, toiveissa vähän parempi ammatti tulevaisuudessa.

     Muuten 70e urakkapalkka ei todellakaan ole hyvä palkka aamuyön tunneilla aloitettavasta työrupeamasta, enkä yhtään ihmettele hankaluutta saada työntekijää. Julkisella ei pääse työpaikalle, vaan oma auto on oltava. Sen ylläpito maksaa helposti parisen tonnia vuodessa, hankintahinnasta tai ajokortista puhumattakaan. Monella nuorella ei autoa – tai edes ajokorttia tänä päivänä ole varaa hankkia. Pappa betalar – suvut ovat sitten erikseen.

     Puolipäiväraha eli osapäiväraha 19 euroa (työmatka yli 6 tuntia) kuulostaa tässä kohdassa verojen kiertämiseltä jos työaika on 4-10. Toivoisin siksi vielä lisätietoja mistä on kyse.

    • Harri Heinonen

     Niin, tossa tarinassa on yksi ongelma. Tuo puolipäiväraha – sitä kun ei saa verovapaana maksaa, jollei työpäivän pituus ylitä 6 tuntia. Joten jos tyyppi tekee urakalla 5 tunnissa päivän työt, tuo veroton porkkana jää aina saamatta. Joten työntekijän pitää aina olla tuo yli 6 tuntia töissä. Ja miksi sen tosiaan saa tai voi saada, on myös ehtona, että olet riittävän kaukana työpaikastasi koko tuon ajan. Eli kyseiselle työntekijälle tulee myös yleensä kuluja (ruuat, kahvit ja jopa vessassakäynti voi maksaa) mitä nyt reissutöissä tarvii. Ja sitä mietin myös, että miksi ihmeessä on urakkapalkka, eikä tuntipalkka jos sen kierroksen varmasti pystyy tekemään tuossa 6,25h ajassa? Miksi se ei ole säännöllinen työaika silloin? Vai voisiko olla, että se on laskettu tiukille, joten päivään (nopeusrajoitusten mukaan ajaen ja tauot pitäen) voi mennä yli 7 tuntiakin? Joka tietysti vaikuttaa palkkaan ja sen hyvyyteen aika oleellisesti. Itse en ole koskaan törmännyt, että oikeasti reiluun ja rehtiin työpaikkaan ei löytyisi työntekijöitä tai hakijoita. Jos työnhakijoita ei ole, silloin työpaikassa on jokin vika. Se voi olla myös pomon pöydän ja tuolin välissä, joka tekee työpaikasta ”kiusaamiskeskuksen”. Huutoa ja epäasiallista kohtelua alaisia kohtaan löytyy monessakin paikassa ja kyllä se sana kylällä kiertää, jos pomo on hankala.

  • työtöntyötön

   Ihan mielenkiinnosta, kuka tuota työtä sitten teki sen yli vuoden jonka aikana haitte työntekijää ja kuka tekee sitä työtä nyt? Haastattelitteko kaikki hakijat, myös pitkäaikaistyöttmät jos sellaisia oli joukossa? Vaikea uskoa että työ on jäänyt kokonaan tekemättä.

   ”muutama kävi tutustumassa jonka jälkeen kieltäytyivät mitä mielikuvituksillisin syin.”
   Eli oliko alussa jokin työkokeilu vai mitä tarkoittaa kävi tutustumassa?

  • Timo Järvinen

   Heikki Savolalta haluaisin kysyä, että jos henkilöautolla ajelu klo 4-10 arkiaamuisin on firmasi ydintoimintaa, miksi et tee sitä itse tai ulkoista sitä ostopalveluna muilta yrityksiltä?

   Onko käynyt mielessä, että yritysideassa tai firman muussa toiminnassa on ehkä jotakin vikaa, jos yritys ei pysty työntekijöitä välttämättömiin työtehtäviin tarvittaessa palkkaamaan? Kiinnostaisi oikeasti kuulla, mikä on tämä n. 15 000 asukkaan kylä, josta ei löydy ensimmäistäkään työntekijää.

   Se nyt vain on niin, että vapaassa markkinataloudessa yritykset kilpailevat keskenään; myös osaavasta työvoimasta, jota on tarjolla rajallinen määrä.

   • heikki savola

    Ajelu tapahtuu pakettiautolla. Firma ei ole minun. Työtä tekee nyt eläkeläinen jonka tilalle haetaan uutta työntekijää. Tai siis haettiin, ei haeta enää kun ei ketään kiinnosta. Pitkäaikaistyöttömät olisi ollutkin ilmeisesti juuri se paras vaihtoehto, yritys luultavasti olisi saanut työllistämistukea. Ainakin toinen näistä jotka kävivät työhön tutustumassa(istuivat päivän kyydissä)minun kanssani, oli pidemmän aikaa ollut työttömänä, mutta en tiedä enempää heidän statuksestaan.

    Yritysideasta sen verran Timo Järviselle että kyse on tavarankuljetuksesta paikasta A paikkoihin B,C,D,E…..Voithan sinä keksiä siihen toki jotain uusia innovaatioita jos tavaroiden liikuttaminen pakettiautolla tuntuu paskalta liikeidealta.

    Eikä tähän työhön vaadita mitään ihmeitä, luku ja ajotaitoa. Joskus jopa navigaattorin käyttöä.

    • Timo Järvinen

     Tavarankuljetus on erittäin kilpailtu ala. Jos toimintaa ei saa liiketaloudellisesti kannattavaksi ilman kilpailua vääristäviä tukia, niin silloin yrityksen toiminta on kyseenalaisella pohjalla.

     Yrittäjillä, jotka ajattelevat, että työttömäksi joutuneilla olisi velvollisuus tulla töihin heidän yritykseensä on hyvin vakava asenneongelma. Jos firman työilmapiiri ja imago on sellainen, että kukaan ei sinne 15 000 asukkaan kylästä halua tulla töihin, niin uskaltaisin sanoa, että yrittäjällä on peiliin katsomisen paikka.

     Ainakin rekrytointiprosesseja voisi kehittää. Jos yli 20-vuotias mies on potentiaalinen kandidaatti tarjottuun tehtävään, niin miksi fiksu ja rehellinen yrittäjä ei lähestyisi häntä henkilökohtaisesti. Isien ja kenties joidenkin työttömien oletetuilla asenteilla ei pitäisi olla asian kanssa mitään tekemistä.

     • Jarkko

      Timo Järvinen ei työttömiä voida pakottaa kuljetusalan hommiin millään TE-toimiston rankaisulla tai tukien leikkauksella. Riittää kun ei koskaan hommaa ajokorttia tai ammattiajolupaa jos alan työehdot menevät globalisaation mukana niin alas, että työtunteja ei saa riittävästi ja tuntipalkka on kehno. Jos ajokortin sattuu omaamaan niin siitä pääsee helposti eroon. Ammattiajoluvan voimassaolo raukeaa itsestään kun ei mene tarvittaviin koulutuksiin.

      Ellei sitten lakia muuteta jatkossa sellaiseksi, että autoa saa suomessa ajaa ilman ajokorttia ja ammattimaista tavarankuljetusta saa tehdä ilman ammattiajolupia, jotta näiden firmojen katteisiin saadaan vielä enemmän viivan alle.

  • Rosa Warski

   Lasketaampa, paljon tuo on nettona.

   Käyttäen vuoden 2016 tietoja, saadaan veroprosentiksi n. 15%. Jos oletetaan, että henkilö on töissä 20 päivää kuussa ja 45 vuotias, saadaan netoksi: 1081,5€. Tähän lisätään 20×19€ = 380€. Yhteensä siis: 1461,5€.

   Nyt voi miettiä tuota toimeentulotukeen verrattuna. Perusosa on 487,89€, ja lisäksi lasketaan vuokra, sähkö, vesi, kotivakuutus, sauna, lääkkeet ym. terveydenhuolto ja harkinnanvaraiset menot.

   Onko palkka liian pieni ?

   Lähteet:
   https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/Palkansaajan-veroprosentit/Palkansaajan-veroprosentit-2016/
   https://www.palkka.fi/palkkalaskuri/
   http://www.kela.fi/toimeentulotuki-perusosan-maara

   • heikki savola

    No minun nettopalkkani tuosta työstä on n. 1600-1700e/kk. Eihän se mikään huippupalkka ole mutta minulle se kyllä riittää koska työssä on paljon hyviä puolia. Omaa autoa ei tarvitse käyttää lainkaan, eli ei työmatkakustannuksia. Kauppareissukin ja muutkin asiat hoituu samalla, eli ei tarvitse siihenkään omaa autoa. Työaika sopii minulle kuin nakutettu, jää koko päivä aikaa harrastaa ja puuhastella.

    Ja mikäs sen mukavampaa kuin aikaisin aamulla olla tienpäällä, toisinaan tulen jo työreissulta kotiin kun naapurit ovat vasta lähdössä töihin. Oikein kun reteesti nostaa käden pystyyn niin vastaukseksi tulee pään pyörittelyä.

    Tässäkin viestiketjussa on jo monenlaista mielipidettä.

    On ”paska palkka”, ”liian pieni tt-tukeen nähden”, yhden mielestä koko toiminta pitäisi ulkoistaa? Ei huvita nousta noin aikaisin jne. Yhden mielestä se on huono asia jos tienaa tuon palkan 6:ssa tunnissa, en tiedä olisiko se sitten sen parempi jos venyttäisi työpäiväänsä kahdeksantuntiseksi kun kyseessä on kuitenkin urakkapalkka? Luultavasti yrityksen pomolla ja omistajalla ei ole mitään sitä vastaan jos vaikka pesee autoja sen puuttuvan 40h kuukaudessa, minä käytän mielummin sen ajan ulkoiluun, kalastukseen jne..

    Vieläkö joku tämän jälkeen väittää että blogissa mainittua ”pleikkarinpelaajaa” ei todellisuudessa voi olla edes olemassa vaan juttu on keksitty?

    ps. Joku tuolla aiemmin kysyi: ”Miten urakkapalkka ja työaika 4-10 sopii yhteen? Eli siis saat urakkapalkkaa että olet 6h töissä? Mitä jos saa hommat tehtyä 3 tunnissa? Tippuuko urakkapalkka silloin 35e? Eikös tuo olisi silloin ihan tuntityö jos kerran kiirettä pitämällä ei voi vaikuttaa siihen kuinka nopeesti hommat on tehty ja palkka ansaittu?”

    Vastaus: Kyseessä on siis urakkapalkka, eli 70e+puolipvr, menee siihen sitten 3 tai 8 tuntia.
    Minulla taitaa mennä keskimäärin noin hieman vajaa viitisen tuntia, varmasti voisi tehdä nopeamminkin mutta mitäpä sitä turhaan juoksemaan ja kaahaamaan. Kuusi tuntia on siis laskettu niin, että siinä ajassa työn ehtii taukoineen varmasti tekemään, ja vaikuttaahan kelitkin aina noissa ajohommissa.

    • Jarkko

     Heikki on tuo kyllä aika vitun pieni palkka verrattuna siihen, että rikesakot tuplattiin ja kameratolppia on joka nurkalla ja sakotus rajaa laskettiin reilusti. Nykyään yksi väläytys ja kuukausipalkka jo menee siinä. Jos jatkuvasti ajelee niin riskit saada sakot nousevat, koska ei kukaan ole joka päivä niin skarppina että ei ylitä sitä 5km sakotusrajaa joka tolpan kohdalla ja alamäessä ylitä.

     Lisäksi yhden ainoan 3v ammattikoulun käynyt äitinikin tienaa lähihoitajan työstään lisien kanssa 3000€ kuussa ilman ylitöitä. Itselläni on kolme eri ammattikoulututkintoa ja työkokemusta yli 10 vuotta. Vartijan hommastakin saa lisien kanssa nykyään 2500€ kuussa eikä tarvitse stressata jatkuvasti kameratolppa sakkoja. Tuossa työssä on vielä se, että siitä ei saa edes täysiä tunteja.

     En kyllä ihmettele yhtään miksi tuota työtä ei kukaan kenellä on täydet hoksottimet päässä hae, jotka ovat tehneet ammattilaistason osaamista vaativia hommia aikaisemmin. Jonkun täysin ilman työkokemusta omaavan nuoren tuohon ehkä vielä voi saada, mutta ei ammattimiestä. Tuolla palkalla tuohon hommaan tuskin saa enää nykypäivänä huokuteltua edes Virolaista tai Puolalaistakaan, koska sielläkin on se 3% työttömyys nykyään. Tämä nyt on vain se fakta.

     Eläkeläisen voi kannattaa tuota työtä tehdä jos he saavat palkan lisäksi täyden eläkkeen, silloin heidän todelliset tulonsa voivat olla jopa 3000€-4000€ kuuss siis eläke + palkka toisin kuin jos tuo palkka jää ainoaksi tuloksi. Silloin muutamat sakotkaan silloin tällöin eivät haittaa jos rahaa kilahtaa se kolme neljätonnia joka kuukausi bruttona. Se, että tuo työ kannattaa eläkeläiselle on ihan eri juttu ja järjestelmään sisäänrakennettu asia.

    • on thin ice

     Kuitenkin tämä Heikki Savolan työpaikan ongelma on yksittäistapaus samoin kuin tuo Iltsikan esimerkkitapaus – oli faktaa tai ei – oli yksittäistapaus ilman tarkkaa, ilman kaikkien osapuolten näkökulmaa. Ongelma tulee siitä, että kun tällaisia yksittäistapauksia tarpeeksi usein valtamedioissa toistetaan, onnistutaan sillä tavoin saattamaan kokonainen julkisuudessa puolustuskyvytön kansanosa negatiiviseen valoon, jonka jälkeen tähän kansanosaan on hallituksen helpompi kohdistaa taas esim uusia toimeentulon heikennyksiä. Ja nämä heikennykset koskevat silloin kaikkia – myös tällä hetkellä työssä olevia kuten H. Savolaa – elämän vastaoinkäymisten mm työttömyyden kohdatessa.

     • Jarkko

      on thin ice tosin ihmistä voi syyllistää ja potkia vain tietyn aikaa. Ennen pitkää asia alkaa säteillä muuallekin kun isoa satojatuhansia ihmisiä sisältävää ihmisryhmää syyllistetään, kyykytetään ja leimataan tarpeeksi kauan kaikesta maan pahuudesta ja ongelmista.

      Esim. Suomen poliisi raportoi virkamiesten vastustamisen yleistyneen Suomessa. Samaan aikaan työttömien tylytys ja leimaaminen ja asenteet työttömiä kohtaan ovat kokoajan koventuneet. Itse uskaltaisin väittää, että nämä kaksi ilmiötä linkittyvät toisiinsa. Silloin kun työttömien kyykytys ei kokoajan pahentunut ei tälläinenkään ilmiön raportoitu olevan kasvussa:

      https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/poliisiin-kohdistunut-vakivalta-lisaantynyt-kun-mennaan-ihmisen-kotiin-siella-voi-olla-mita-vaan/6566376#gs.VljJjsE

   • työtöntyötön

    Palkka ei kyllä ole liian pieni. Luultavasti jos asut vuokralla niin saat päälle vielä asumistukea. Soviteltua päivärahaa ehkä et jos tuo työaika 6h on liikaa soviteltuun. Ehkä kannattaisi jotenkin keplotella työaika 25h/viikko niin osa-aika työtön saisi vielä sitä lisäksi ja tulot olisivat hievenen suuremmat.

    Kyllä työttömistä se muutama pleikkarinpelaaja löytyy, samalla tavalla kuin työpaikalla laiskottelijoita löytyy myös työssäkäyvistä. Kyseisessä jutussa nyt vaan tämä ”pleikkarinpelaaja” oli päässyt jopa haastatteluun (jossa ilmeisesti ilmoittanut pelanneensa pleikkaa vuosia kerran työnantaja tämän muka tiesi) mutta työnantajalle ei kelvannut kun ”siitä ei ollut lähtijäksi”. Työnantaja siis oli päättänyt tämän omassa päässään, pleikanpelaaja ei ollut kieltäytynyt töistä eikä sanonut että tuilla tulen paremmin toimeen. Koko juttu haisee.

    Summasummarum pleikanpelaaja oli hakenut, päässyt haastatteluun mutta vuosien aukko työhistoriassa ja työnantajalle ei kelvannut, aukko ei synnyttyään poistu kuin (jos haluja on) valehtelemalla työhistoria ja näin hän pysyy ”pleikanpelaajana” vaikka loppuikänsä jos joku ei suostu palkkaamaan. Syytä on silloin myös yrittäjissä.

    ps. itse tiedän nuoria jotka jakavat lehtiä omalla autollaan ja palkka ei kyllä tainnut olla noin iso. Ja työ on kyllä kelvannut.

    • työtöntyötön

     Ai niin ja eläkeläisen on helpompi tehdä tuotakin työtä koska hänellä on jo perutulo taustalla eli eläke.

    • Jarkko

     ”ps. itse tiedän nuoria jotka jakavat lehtiä omalla autollaan ja palkka ei kyllä tainnut olla noin iso. Ja työ on kyllä kelvannut.”

     Itse olen joskus jakanut Helsingin Sanomia ja muutamia muita lehtiä joka yö kaikkein raskaimmissa kaupunkipiireissä jossa juostaan kymmenien kilojen lehtikassien kanssa portaita ylös alas. Palkka oli verojen jälkeen tuhat euroa kuussa ja vuokra yksiöstä oli 700€ kuussa. Vaikka jakoi 26 yönä kuukaudesta kun normaalityöntekijä keskimäärin tekee vain 21 – 22 päivää kuukaudesta töitä. Uhraten työlle lähes kaikki yöunensa kuukaudesta.

     Kerrankin oli joku hullu puukon kanssa oviaukossa vastassa, koska luuli, että olen postinjakaja joka tuo kirjeita ulosotosta, kerran puri jonkun mummon irti päässyt koira jalkaan rappukäytävässä. Muutaman kerran meinasi melkeen henki mennä kun taloyhtiöt eivät olleet huolehtineet valaistuksesta kun säkkipimeässä peilijäällä sai kompastella 30kg lehtikassin kanssa. Välillä teinit tekivät ilkivaltaa omalle autollesi kun olit jakamassa lehtiä ja sekin olisi pitänyt tonnin palkasta maksaa. Yleensä sen kuukauden koko palkka oli sitten siinä. Eikä ketään kiinnostanut asia.

     Siinä kun tuota teki muutaman vuoden tonnin kuukausipalkalla tekee töitä oloissa missä välillä meinaa vammautua pahasti tai henki mennä alkoi pikku hiljaa vituttaa niin paljon, että enemmin menee vankilaan kun elättää itsensä tuollaisella jonkun mummon koiran puremana tai hullun puukotus yritysten kohteena Suomen hintaisessa maassa koko elämäänsä. Kun huomasi, että ketään ei kiinnosta vittuakaan eläkkö vai kuoletko sinne pimeään lehtikassiesi kanssa tai riittääkö raha edes vuokraan vaikka joka yö jaat niitä lehtiä. Nukkuen päivät ja valvoen kaikki yöt. Niin, että koko sosiaalinen elämä menee sekaisin koska kaikki muut valvovat päivät ja nukkuvat yöt paitsi sinä.

     Jokaisella on toki tietyt perusteet miksi ei halua tiettyä työtä tehdä tietyllä palkalla ja nämä ovat minun.

  • Kaija Laine

   Kyllähän tuossa palkka on varsin hyvä, ei monikaan lähihoitaja saa enempää, vaikka joutuukin työskentelemään tuntimääräisesti enemmän ja myös viikonloppuisin. Mutta tosiaankin, kenen autolla ja polttoaineilla ajetaan??

   • Jarkko

    Tuota noin Kaija äitini on lähihoitaja tekee palkkaa saa noin 37 000€ vuodessa brutto ilman ylitöitä eli noin 3083€ kuussa. Ei se niin kovin huonosti palkkattua hommaa ole lisien kanssa. Toki tuossa on mukana kaikki ikälisät, yö ja viikonloppu lisät. Yövuorossa ei vieläpä ainakaan siinä paikassa missä äitini on töissä tarvitse tehdä juuri mitään muuta kuin valvoa, että asiakkaille ei tule hätä suurin osa öistä menee istuessa perseellään ja palkka juoksee. Nukkua ei sentään voi kun on vastuussa asiakkaista.

    Lisäksi kyseessä on vakituinen työ ja läheskaikki ovat olleet samassa paikassa täysipäiväisesti töissä 10 vuotta tai yli. Mitään pätkätöitä tai nollatuntisopimuksia ei lähihoitajan hommissa edes tunneta toisin kuin vaikkapa suomen suurimpien elintarvikefirmojen varastoissa ei enää muita olekaan kuin nollatuntisopemuksella olevavia varastomiehiä. Sitten ihmetellään miksi kukaan ei halua sinne varastoon tekemään tuntia silloin tuntia tällöin.

 10. Rintsu

  Kierrätyksen pitäisi vähentää paskan määrää.

  Ikävä kyllä se ei pidä paikkaansa milloin lööppilehdet kierrättävät samaa vanhaa sontaa.

 11. töytön

  Taispa löytyä 150 miljoonan palkkatukirahoille käyttöä, nimittäin nämä erilaiset tilaustyöt työttömien nujertamiseksi. Saadaan maaperä otolliseksi tulevaa yritysten laillistettua orjatyömarkkinaa varten. Iso osa rahoista toki pukumiesten ja naisten taskuihin.

  • töytön

   Loppuvuodesta Jermu ja kumppanit hymyilee kameroille, että kyllä ne palkkatukirahat lopulta ottajansa löysi.

 12. Sonofhades

  Nämä EK:n propagandauutiset tulevat vain lisääntymään Herlinien omistamissa medioissa jatkossakin. Hallitushan kaavailee rankaisutoimenpiteitä laiskoille työttömille.

  Vuoden 2015 verotuksessa työttömyyspäivärahan perusteella verotettiin yli 695 000 henkilöä. Vuoden 2016 arvio on 720 000 henkeä (KELA), mutta se selviää vasta marraskuussa.

  Itsekin olen suuren osan vuotta työttömänä, pätkätöitä on välillä. En ikäni puolesta ole enää halutuinta materiaalia markkinoille, enkä ole valmis ilmaistöitä enää tällä iällä ja työkokemuksella (20v+) tekemään. Sanottakoon sitä vaikka sitten laiskuudeksi.

Kommentoi »

Comments are closed