Henriikka Tavi: Toivo

(Arvostelu julkaistu Lumoojan numerossa 4/2011)

Toivo elää

Henriikka Tavi: Toivo, runoja, Teos 2011

Henriikka Tavin esikoisteos Esim. Esa (2007) voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Monia kirjoitustyylejä yhdistellyt esikoinen oli leikillinen, kun taas toinen runokokoelma Sanakirja (2010) oli tyyliltään vakavampi. Käsiterunoutta sisältänyt Sanakirja ei juuri herättänyt huomiota, koska teoksen julkaisi pienkustantamo Poesia, mutta myös siksi, että sen äärimmäisen katkelmallinen kirjoitustyyli jätti monet kylmäksi.

Toivo sisältää helpommin lähestyttävää runoutta. Tavi osoittaa pystyvänsä yhä yhdistämään lyyrisyyden ja leikillisyyden: ”Haapaperhonen, hallakehrääjä, / kylmäperhonen, havununna, / heinähukka, hukkasiili- / käs, herukka rukka, lasisiipi.” Välillä ollaan vakavammissa tunnelmissa: ”Vapaudesta vapaussota, / vapaussodasta kapina, / kapinasta punakaarti, / punakaartista porvari.” Tavi hallitsee eri kielirekisterien käytön vaivattomasti.

Toivo elää tässä kirjassa, vaikka sen sisältämät runot ovat useimmiten joko vinksahtaneita tai synkkiä. Kyse on yksityisestä ja yleisestä muistamisesta. Muistojen maailmassa liikkuvat runot yhdistävät henkilökohtaiset kokemukset ja historian suuret linjat. Ihmisen maan päällä viettämää aikaa verrataan perhosen lyhyeen elämään: ”Elämä oli / muutaman päivän, / ihana, / joiden aikana se / ihana, / parittelee / ihana, ihana, ihana, ihana, / unelma.”

Tavia on kiitelty siitä, että hän yhdistelee runoissaan onnistuneesti kahta tukkanuottasilla olevaa suuntausta, keskuslyyrisyyttä ja kokeellisuutta. Tavi on kirjoittajana aivan oikein avoin kaikille mahdollisuuksille. Hän kurottaa joka suuntaan, kuten tästä erinomaisen poukkoilevasta teoksesta ja samoihin aikoihin Poesialta ilmestyvästä Tekstinauhoja – In large, well-organized termite colonies -kirjasta voi päätellä. Tekstinauhat Tavi on kirjoittanut yhdessä Mikael Bryggerin kanssa, mutta vaikka Tavi ammentaa monesta lähteestä, niin hän seisoo runoilijana omilla jaloillaan.

Esa Mäkijärvi
esa.makijarvi(at)gmail.com

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *