Merkintöjä
Merkintöjä

Kaukaisesta maasta

Kansi

Kaukainen maa on kolmas runokokoelmani. Se on kokonaisuus ja uusi alku. Se on ensimmäinen osa sarjasta, joka tulee käsittämään kaksi tai kolme osaa.

Kaukaisessa maassa ollaan matkalla. Suuntana on kaukainen maa, yhtä aikaa tavoittamattomissa ja saavutettavissa oleva paikka. Runoissa matkataan, mutta ollaan myös vielä lähdössä ja jo perillä. Teksti käsittelee lähtemisen, matkaamisen ja saapumisen mahdollisuuksia.

Kansi on vihje kirjan ymmärtämiseen. Kannessa on maapallo ja sen mantereista Afrikka. Afrikka on ihmisen alkukoti, kaiken elämän lähde. Me haluamme palata.

Kokoelmaan ovat vaikuttaneet Paavo Haavikon, Eeva-Liisa Mannerin ja Pentti Saarikosken kaltaiset tutut nimet, mutta myös Tomas Tranströmer, Göran Sonnevi ja Gunnar Björling, sekä muut ruotsalaiset tai ruotsiksi kirjoittaneet runoilijat. Kaukaisen maan runot yhdistelevät uutta ja vanhaa.

Tranströmer on sanonut kirjoittavansa ”aina rajalla, ulkoisen maailman ja sisäisen maailman rajalla.” Hän kutsuu tätä rajaa totuudenkynnykseksi, ja Kaukainen maa sisältää pilkahduksia tästä totuudesta. Se on ensimmäinen askel pitkällä ja vaivalloisella matkalla. Samalla se on matka.


(Tämä on laajennettu versio tekstistä, joka löytyy Teoksen sivuilta.)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *