Kirja-arvostelu – A.W. Yrjänä: Päiväkirja 1995-2008

Erään ahdistuksen kronikka

A.W. Yrjänä: Päiväkirja 1995-2008, päiväkirja, Johnny Kniga 2009

A.W. Yrjänä

A.W. Yrjänä (s. 1967) tunnetaan menestyksekkään CMX-yhtyeen puuhamiehenä ja yhtenä maamme eniten myyvistä runoilijoista. Aiemmin kuuluisuutta kaihtaneesta muusikosta on kuoriutunut vuosien saatossa eräänlainen minijulkimo; mies tiedetään, vaikka hän ei iltapäivälehtien sivuilla häärikään.

Kaikkialla muualla Yrjänä on kyllä jo pyörinyt. Tänä syksynä muusikko-kirjailija on jo ehtinyt toimimaan Helsingin Sanomien ruokakolumnistina ja seurannut kahden kirjan julkaisua. Kirjoista ensimmäinen on CMX:n verkkosivujen kysy/vastaa-palstan älyttömyyksiä kirjaava Encyclopedia Idiotica ja toinen Yrjänän editoidut päiväkirjat viimeiseltä reilulta vuosikymmeneltä. Ensimmäinen on yksi vuoden turhimmista julkaisuista, mutta jälkimmäisen painaminen on vielä perusteltua.

Päiväkirja on erään ahdistuksen kronikka. Sen sivuilla näyttäytyy kärsivä taiteilija, jonka jokainen runo ja laulu syntyvät vasta kovan taistelun jälkeen. Syntyy mielikuva, ettei Yrjänä pidä ihmisistä eikä juuri elämästäkään. Silti hän elää, tekee työtä, lukee kirjoja, muuttaa asunnosta toiseen, menee naimisiin ja asuu vaimonsa kanssa. Mitäpä muutakaan hän voisi tehdä? Päiväkirja vyöryttää lukijan silmille konflikteja toisensa jälkeen. Kovien paineiden parissa painivat saavat varmasti lohtua Yrjänän vastoinkäymisistä ja onnistumisista.

Encyclopedia Idiotica ja Päiväkirja myyvät varmasti, sillä Yrjänän fanien joukossa riittää uteliaita ja tirkistelijöitä. Tirkistelyähän päiväkirjojen kirjoittaminen ja julkaiseminen on. Ajatusten ja tapahtumien kirjoittaminen muistiin on taistelua unohdusta vastaan. Kaiken takana on halu muistaa itse ja että myöhemmin muut muistaisivat. Yrjänän (sisäinen) elämä on kiinnostavaa luettavaa. Hänen päälahjansa ovat kuitenkin edelleen musiikinteossa.

Esa Mäkijärvi
esa.makijarvi(at)gmail.com

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *