Merkintöjä
Merkintöjä

Markku Paasonen: Tulevassa maailmassa

Tulevasta maailmasta

Markku Paasonen: Tulevassa maailmassa, runoja, Teos 2010

Markku Paasosesta (s. 1967) puhuttaessa ei ylisanoja ole säästelty. Hän on koko runoilijanuransa ajan ollut arvostelu- ja myyntimenestys. Innokkaimmat ovat verranneet Paasosta Charles Baudelaireen (1821-1867), ranskalaiseen proosarunon taitajaan. Ei ihme. Paasonen nimittäin osuu parhaimmillaan hermoon, josta useimmat runoilijat voivat vain uneksia. Hänen kaikki viisi runokirjaansa ovat osoituksia siitä, että 1800-luvulla arvoonsa noussut proosaruno elää ja voi hyvin.

Vaikka proosaruno nousi 2000-luvun alussa suomalaisen runouden hallitsevaksi kirjoitustavaksi, Paasonen ei ole trendikirjailija. Häntä kannattaa luonnehtia uusvanhoilliseksi. Paasonen nimittäin kirjoittaa nykyaikaisella kielellä, mutta vanhanaikaisella tyylillä. Hänen edellinen kirjansa, Lauluja mereen uponneista kaupungeista, käsitteli merta ja meren ruumiillisuutta. Onkin vain luonnollista, että nyt kirjoitetaan uusiksi metsä. Tulevassa maailmassa -kirjassa luonto nähdään suurena ruumiina, joka synnyttää ja tuhoaa elämää.

Paasonen kirjoittaa maailmasta, jossa luonto ja teknologinen kehitys ovat sulautuneet yhteen. Sivuilla on käynnissä maailmanloppu. Se ei kuitenkaan ole kaiken päätös, vaan petaa pikemminkin uuden maailman syntymistä. Jotta tämä uusi maailma olisi mahdollinen, vanha on siivottava pois jaloista. Niinpä Tulevassa maailmassa -kirjan sivuilla vilisee teorioita, filosofeja, kirjailijoita ja kaikenkarvaisia merkkihenkilöitä, joita ollaan juuri panemassa maan multiin.

Paasosen runot ovat selvästi saaneet vaikutteita Samuel Beckettin (1906-1989) itseään toistavasta kielestä. Toisaalta Paasosen runsaat säkeet eivät ole läheskään niin riisuttuja kuin Beckettin minimalistiset lauseet. Tuloksena on ainutlaatuista runoutta. Tulevassa maailmassa on haave uudesta maailmasta. Samalla se on haave uudesta maailmasta, joka on monilta osin nykyisen kaltainen. Kirjan nimi viittaakin juutalaiseen sananlaskuun, joka myös toimii teoksen mottona: ”Tulevassa maailmassa kaikki on kuin nyt, vain hiukan toisin.”

Esa Mäkijärvi
esa.makijarvi(at)gmail.com

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *