Merkintöjä
Merkintöjä

Täydellisyydestä

Aurinko

A.W. Yrjänä (s. 1967) kirjoittaa Päiväkirjassaan, että jokainen runokirja on väistämättä keskeneräinen ja osoitus tekijänsä puutteista. Allekirjoitan ensimmäisen väitteen, vaan en toista. Kirja on tietenkin aina kesken. Runoilija voi hioa tekstiään loputtomiin, poistaa tai lisätä säkeitä tai välimerkkejä, työskennellä käsikirjoituksen parissa koko elämänsä ajan. Jossakin vaiheessa tekstistä joutuu kuitenkin yleensä päästämään irti. Tämä voi johtua monesta asiasta: elämäntilanteesta, julkaisusta, uuden projektin aloittamisesta. Silloin runo jää pakostakin ”kesken.”

Jälkimmäinen väite on vaikeammin sulatettava. Pentti Saarikoski kirjoitti Tiarnia-trilogiassaan, kuinka ehjiä runoja ei enää tapaa ja että fragmentitkin ovat harvinaisia. Tokaisu kuvastaa paitsi Saarikosken omaa tuotantoa, niin myös hänen kaipuutaan aiempaan, eheämpään aikaan (ts. antiikkiin). Olipa runouden ns. ”kulta-aika” kuviteltua tai todellisuutta, se leijuu silti kangastuksena kaiken uuden kirjoittamisen edessä. Joissakin tapauksissa tekijä voi valjastaa unelman eheästä runosta tai runoelmasta omaksi hyödykseen, mutta useimmiten se vain haittaa kirjoittamista. Olen kokenut molemmat ääripäät omassa kirjoittamisessani.

Välillä (suomalaisia) runokirjoja lukiessa huomaa, että nyt tekijä on lähellä totuutta, nyt hän on hetkellisesti päässyt sisään puhtaaseen kokemiseen. Peräänkuulutan juuri tätä ”puhdasta kokemista.” Viittaan sillä perimmäiseen totuuteen, elämän ja kirjoittamisen tarkoitukseen, joka pilkahtelee jokaisen hyvän runokirjan sisällä. Kokemista on vaikea selittää tyhjentävästi, sillä se on lähinnä tunne jonkin suuremman, ”Jumalan” tai vastaavan entiteetin läsnäolosta.

Yrjänän tapauksessa hänen laaja kielirekisterinsä ja liian kovilla kierroksilla käyvä päänsä tulee ”täydellisen” runouden esteeksi. Yrjänä osaa ajatella ja pukea ajatuksensa lauluiksi (CMX), mutta runoissa hänellä on vaikeampaa. Hän käyttää puhekieltä ja jaarittelua kuin Saarikoski, mutta ei Saarikosken tapaan luontevasti vaan lähinnä väkinäisesti. Yrjänän Mechanemassa (Johnny Kniga 2006) on tosin fragmentinomaisia välähdyksiä ”esisokraattisesta totuudesta” jota hän kirjassa itse peräänkuuluttaa.

Täydellisyys on mahdollista. Sen osoittavat monet runouden historiassa julkaistut klassikot, joista ei moitteen sijaa löydy. Ehkä lähtökohta, jossa tekijä ja hänen tuotantonsa ovat väistämättä keskinkertaisia, juontuu moneen suuntaan sinkoilevasta nyky-ajasta tai suomalaisesta häviäjämentaliteetista. Joka tapauksessa tästä ajatusriippakivestä pitää päästä eroon. Muuten edes täydellisyyden tavoittelu ei ole mahdollista.

Kommentit (14)

 1. Matti

  Kiitos Esa Vastauksesta. Minulla ei ole nyt tässä yhtään Tiarnian kirjaa käsillä, mutta olen ne lukenut ensimmäisen kerran vuosia sitten ja lähivuosien sisällä uudestaan.

  En ole varma mitä tarkoitat "luonnonmukaisuudella ja antiikin tunnelmilla", mutta pelkästään ne eivät ole hyvä peruste sanoa että Saarikoski halusi takaisin antiikin aikaan (ehkä eheämpään aikaan, sinnehän kaikki haluavat). Tämä ei varmaan ollutkaan sinun pointtisi, vaan halusit kirjoittaa omista mietteistäsi.

  Edellisessä kommentissani jo kirjoitin mitä Saarikoski oli kirjoittanut koottujen kommentaareissa kokoelmasta Alue (1973) ja sitä edeltävästä kokoelmasta Onnen Aika (1971): "olen alkanut etsimään turvaa luonnontieteellisestä maailmankatsomuksesta". Sen jälkeen hän lisää "Tälle kokoelmalle, –, voisi laatia lyhyen lähdeluettelon: Life. An Introduction to Biology 1965, Not From The Apes 1972, Jääkausi 1972" (poistin tekijöiden nimet, täydelliset tiedot saa Googlaamalla). Ei edelleenkään kuulosta mystikon lukulistalta (toisaalta Saarikosken tuotannon yhteyksiä gnostilaisuuteen on myös tutkittu, en ole tutustunut niihin).

  Oma kokemukseni Saarikosken runoista (Tiarnia-sarjasta ja myös 80-luvun proosakirjoista) on myös että hän oli jonkun sortin materialisti (ainakin marxilaisessa mielessä). Ja hyvin erilainen lähtökohdiltaan kuin Ekelöf. Suosittelen lukemaan Immo Pekkarisen kirjoituksen Tiarnia-sarjasta: http://www.nbl.fi/~nbl3145/tiarniaa.htm
  Se sivuaa Ekelöfiä ja varmaan muitakin sinua kiinnostavia aiheita.

  Odotan mielenkiinnolla sinulta jatkoa ajatuksillesi. Ja esimerkkejä nykylyriikasta. Minun näkökulmani on lyhyesti se että on kiinnostavaa löytää uusia lukutapoja nykyrunouteen (vanhoihinkin), mutta kaikki lukutavat eivät sovi kaikkiin teoksiin. Ja lukemisen täytyy lähteä siitä mitä teoksessa on.

 2. Esa Mäkijärvi

  Olen nyt kipeana, mutta jatkoksi edelliseen: kaipaan suomalaiseen nykyrunouteen "nakijaa" ja "kokijaa". Siis sellaista taydellisyyden (tai, kokonaisuuden) tavoittelijaa ja tavoittelemista, joka tuntuu hukkuvan rikkonaiseen nykyhetkeen.

  Tulee mieleen, etta Olli Sinivaaran uusin, Valonhetki, on tallainen yrittaja. Paikoin Sinivaara saakin aikaan kuvailemani kirjoitustavan, eli eraanlaisen hengastyttavan harmonian. Teksti on samaan aikaan harmonista, siis ehkapa korkealentoista, mutta tulee silti lukijan luokse kokemisellaan ja tuntuu siksi aidolta. Esimerkiksi:

  "Mutta kahden hamaran valissa, / taivaan tasaisen tummuvan valtikanharmaan / ja jarven mustan riekaleisen peiton valissa, / palaa ja hehkuu vaaleanpunainen uoma, niin levea viiva / etta sita on vaikea sanoa viivaksi, / vaikea antaa niema ja muotoa / laskeneen auringon laahukselle, etaalla tanssivalle / sydamenautiomaan hunnulle" jne.

  Kirjoitinkin jo aiheesta: http://marstravolta.blogspot.com/2009/10/olli-sinivaaran-kirjasta-valonhetki-ja.html.

  Viela eheampaan aikaan pyrkimisesta sen verran, etta eivathan kaikki sinne pyri tai halua. Esimerkiksi kokeellista runoutta kirjoittavat juhlivat maailman ja kielen rikkonaisuudella. Jos he pyrkivat eheyteen, se on tyystin toisenlaista eheytta.

  Pahoittelut taas kirjainvajeesta.

  Esa

 3. Matti

  Joo, minulla on tuo Sinivaaran kirja, mutta se on vielä lukematta. Yritän löytää sen, niin siitä voisi olla jotain mieltäkin.

  Tietenkin yleistin karkeasti kun sanoin kaikkien pyrkivän eheämpään aikaan, en tietenkään voi tietää kaikista. Itse en ainakaan halua "palata", vaan mennä jotakin kohti. Kokeellisen runouden kirjoittajia taas on niin monenlaisia, että heitäkään ei varmaan kannata laittaa samaan lokeroon.

  Itse en niin paljon laita painoa sille mikä on kirjailijan ja hänen tekstinsä suhde, ajattelen että jos teksti toimii jotenkin minulle niin hyvä. Tekotavalla ei ole niin väliä. Vähän hankala selittää ja saatan mennä aivan metsään, mutta luulen että se juuri on sinulle tärkeää(kö?). Eli että teksti syntyy jostain tietynlaisesta mielentilasta kirjoittajassa. Mietin myös että oletko ajamassa takaa epifania nimistä asiaa?

  Toivottavasti paranet pian.

 4. Täydellisyydestä (2) – Image-blogit

  […] hieman lisää ajatuksia aiemman täydellisyyttä käsitelleen merkintäni […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *