Koronakevään piristykseksi käynnistän Luovuus Live -keskustelusarjan – lue, kuka on ensimmäinen vieraani!

Olen nyt jo kuudetta viikkoa elänyt melko eristäytynyttä elämää. En ole nähnyt ystäviä tai perhettä, ainoastaan jutellut heidän kanssaan puhelimessa tai sosiaalisessa mediassa. Päivieni kohokohtia ovat olleet joogahetket Kassandran tai Jen Hilmanin seurassa iPadin välityksellä. Joka päivä olen joogannut vähintään 10 minuuttia, mutta useimmiten ainakin 20. Onneksi on YouTube!

(Tämä aihe ansaitsisi oikeastaan oman postauksensa.)

Olen onneksi saanut myös kirjoitettua. Taannoin minulta tilattiin novelli erääseen äidinkielen tehtäväkirjaan, mikä on vaatinut pohtimista ja kirjoitustyötä. Novellin myötä tein aikahypyn nuoruusvuosiini ja tajusin, että omasta ylioppilaskeväästäni on kohta 20 vuotta!

Se on käsittämätön ajatus.

Toki olen myös kirjoittanut uutta romaania. Useimmiten se on vaatinut huomiotani myöhään illalla, sen jälkeen kun olen saanut hoidettua juoksevia asioita kuten naputeltua tärkeitä sähköposteja tai lähetettyä korjatun veroilmoituksen sydän pamppaillen. Aikaisempina vuosina olen juhlallisesti käynyt palauttamassa kirjekuoren verotoimistoon.

Päivän päätteeksi olen palkinnut itseni jaksolla tai parilla ihastuttavaa Mad Men -sarjaa, joka sijoittuu New Yorkiin 1960-luvun mainosmaailmaan.

Vaikka mainostoimiston arki ja suhdekiemurat ovat olleet jännittävää seurattavaa, valehtelisin jos väittäisin, etten kaipaisi ihmisiä ja sosiaalisia kontakteja. Kohtaamisia kasvotusten. Kiinnostavia, inspiroivia keskusteluja.

Viime maanantaina olin Lahden kaupunginkirjaston vieraana Instagram-liven kautta. Virtuaalivierailuni kesti ehkä noin 50 minuuttia, mutta tuo pulppuava keskustelu kannatteli ja ilahdutti minua koko päivän.

Minä muutama vuosi sitten. Kuva: Tommi Tuomi 2014/ Otava.

Niinpä olenkin nyt päättänyt käynnistää Luovuus Live -nimisen keskustelusarjan, jonka puitteissa kohtaan kulttuurialan ihmisiä livelähetyksissä sosiaalisessa mediassa. Aiheena on luovuus eri muodoissaan: se, millaista luovan työn tekeminen on, miltä inspiraatio ja flow-tila tuntuvat ja miten kulunut koronakevät on vaikuttanut omaan työhön ja elämään. Onko luovuus kukoistanut poikkeussajoista huolimatta? Miten arki on sujunut näissä erikoisissa olosuhteissa? Onkohan joku muukin joogannut kuin minä? Tarkoituksenani on jututtaa niin kirjailijoita kuin mahdollisuuksien mukaan muitakin kulttuurialan tekijöitä aina kääntäjistä muusikoihin. Kohtaamiset eivät ole pelkästään haastatteluja, vaan pyrin valottamaan myös omia kokemuksiani. Tavoitteenani on, että tunnelma olisi kotoisa ja että keskustelut tuottaisivat hyvää mieltä.

Ensimmäinen vieraani on ystäväni ja kollegani, kirjailija Riikka Pulkkinen. Riikka on julkaissut tähän mennessä kuusi teosta, hän ollut Finlandia-ehdokkaana Totta-romaanillaan ja saavuttanut myös kansainvälistä suosiota. Riikan uusin romaani Lasten planeetta ilmestyi syksyllä 2018. Se puhutteli lukijoita sydämeenkäyvällä kuvauksellaan perheestä ja sen hajoamisesta, vanhemmudesta ja sisaruudesta.

Riikka Pulkkinen sai Veijo Meri -palkinnon vuonna 2019. Kuva: Jonne Räsänen/ Otava 2018.

Tapasin Riikan ensimmäisen kerran kirjamessuilla syksyllä 2007, kun olin juuri ollut esiintymässä Helsingin Sanomien jännittävässä esikoiskirjapaneelissa. Paremmin tutustuimme muistaakseni vuonna 2008, kun Riikka houkutteli minut kanssaan samalle tanssitunnille. Kiropraktikkoni ja osteopaattini lisäksi saan siis kiittää Riikkaa siitä, että minun ei enää tarvitse itkeä selkäkipujen vuoksi. Lukemattomia kertoja olemme keskustelleet Riikan kanssa kirjoittamisesta ja elämästä kuntokeskuksen crosstrainerissa ja pukukopissa, heittäneet löylyä erilaisia kertojaratkaisuja pohtien ja huomanneet, miten yhtäkkiä kaikki muut saunojat ovat hiljaa.

Ensi keskiviikkona (29.4.) klo 19 pääsette seuraamaan keskusteluamme livenä, kun tapaamme toisemme etänä videon välityksellä. Haastattelu toteutetaan Instagram-livessä minun profiilissani. Jatkossakin suuri osa keskusteluista käytäneen samassa paikassa, mutta todennäköisesti kokeilen välillä myös Facebook-liveä.

Tervetuloa kuuntelemaan ja kommentoimaan! Livessä voi esittää myös kysymyksiä, jotka yritämme parhaamme mukaan ottaa huomioon keskustelun aikana.

Nähdään!

puheenaiheet taide kulttuurikolumni kirjallisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *