Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kovemmalla kädellä

Aina kun sattuu mieliä kuohuttava rikos, nousee paheksunta sekä rikoslain että tuomioistuinten helläkätisyydestä. Esimerkiksi 11-vuotiaan tytön turha ja surullinen kuolema rattijuopon yliajamana on ymmärrettävästi tällainen tunteita herättävä asia.

Tekijää odottanee suunnilleen 2-3 vuoden ehdoton vankeusrangaistus törkeästä kuolemantuottamuksesta. Näin tulee todennäköisesti käymään siitä huolimatta, että laki mahdollistaa kuuden vuoden rangaistuksen. Miksi tätä lain määrittelemää ylärajaa ei sitten käytetä?

Se johtuu perustuslain takaamasta yhdenvertaisuudesta lain edessä. Samalaisista rikoksista on määrättävä samanlaiset rangaistukset kaikissa tuomioistuimissa. Tietenkin alioikeus voisi soveltaa tässäkin tapauksessa rangaistusasteikon ylärajaa, mutta juuri yhdenvertaisuuden takia rangaistus alenisi hovioikeudessa vastaamaan muista samanlaisista teoista annettuja rangaistuksia.

Rangaistuskäytäntö voi siis muuttua vain vähitellen. Jos alioikeudet alkavat määrätä vähitellen ankarampia rangaistuksia, niin koko käytäntö muuttuu ajan myötä. Muuten ainoa keino koventaa rangaistuksia kerralla on muuttaa lakia. Juuri tähän tapaukseen ei kuitenkaan voitaisi soveltaa uutta ja ankarampaa lakia, vaikka se säädettäisiin tänään. Tämä taas johtuu lievemmän lain periaatteesta. Tekoon sovelletaan tekohetkellä voimassa olevaa lakia, paitsi jos uusi laki on lievempi.

Pääongelma tässäkin tapauksessa on tietysti rattijuoppous. Ei tarvitse olla kovin häävi ennustaja arvatakseen, että sen rangaistuksia tullaan tarkistamaan. Enpä vastusta ajatusta.