Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vastuullisuutta, velvoitteita ja valvontaa

Perussuomalaisten ongelmana on tietämättömyys tai tahallinen piittaamattomuus perustuslaista ja sen asettamista velvoitteista muulle lainsäädännölle. Sen sanoi ääneen puolueen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, mutta ihan sama ylimielisyys vaivaa koko puoluetta ministereitä myöten:

12140783_1094734283870940_7765290747880015780_n

Kuva: Fb/Kaasuputki

Ajatusvirhe lienee lähtöisin Jussi Halla-ahon laatimasta puolueen maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta, jossa maahanmuuttajat asetetaan lähtökohtaisesti eriarvoiseen asemaan lain edessä. Ajattelutapa heijastanee yleisemminkin Halla-ahon käsitystä, jonka mukaan lait ja oikeuden päätökset ovat vain yksittäisiä mielipiteitä ja mikä tahansa muu mielipide on samanarvoinen niiden kanssa. Jotenkin niin hän perusteli suhtautumistaan itse saamaansa KKO:n tuomioon.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ajaa samaa linjaa. Viikonloppuna hän ilmoitti aikovansa saattaa maaliin pakolaisten sosiaalietuuksien merkittävän alentamisen ja sen alennetunkin tuen saattamisen vastikkeelliseksi, velvoittavaksi ja valvotuksi. Hän siis haluaa asettaa yhden ihmisryhmän eriavoiseen asemaan lain edessä suoraan vastoin perustuslain nimenomaista kirjausta.

Mäntylä saa ja on jo saanut aikeilleen suurta kannatusta. Erityisen huolestuttavaa on, että ajatusta kannattavat monet itsekin tukia saavat ja heidän puolustajikseen itsensä mieltävät. He kuvittelevat sosiaalietuuksien olevan jonkinlaista nollasummapeliä, jossa yhden saama etuus on suoraan pois toiselta. He eivät ymmärrä vieläkään, että vaikka kaikki maahanmuuttajat poistettaisiin maasta heti, niin yksikään kantasuomalainen ei saisi senttiäkään enempää tukea ensi kuussa, ensi vuonna eikä koskaan. Tukien määrä on säädetty laissa ja jos kuntien varaamaa määrärahaa jää tänä vuonna yli tuensaajien äkkiä vähennyttyä, niin ensi vuonna tarkoitukseen budjetoidaan vähemmän.

Köyhät ja heidän puolustajansa ampuvat itseään nilkkaan vaatiessaan maahanmuuttajien ja pakolaisten tukien alentamista.

Tämä pitäisi ymmärtää jo siitäkin, että ensimmäiseksi Mäntylä sai kannatusta kokoomuksen Arto Satoselta. Perinteiseen kokoomustapaan Satonen tarjoaa tukityötä ja muuta vastikkeellisuutta alennetun tuen saamisen ehdoksi. Vielä selvemmäksi se lopullinen maali tulee, kun muistetaan yksi hallituksen kärkihankkeista:

Valmistellaan työttömyysturvauudistus, joka kannustaa työn nopeaan vastaanottamiseen ja tiukentaa työn vastaanottovelvollisuutta ja velvollisuutta osallistua työllistymistä edistäviin aktivointitoimenpiteisiin. Uudistus tuottaa vähintään 200 miljoonan euron välittömän säästön vuosittaisissa työttömyysetuusmenoissa.

Siinähän se tuli. Hallituksen tarkoitus on lisätä vastikkeellisuutta, velvoitteita ja valvontaa kaikille työttömille, kaikille sosiaaetuuksia saaville. Jos joku ei vielä tiedä, niin aktivointi tarkoittaa työllistämispolitikan sanastossa palkatonta työtä. Hallituksen tavoitteena on siis osallistava sosiaaliturva eli palkaton työ kaikille tuensaajille.

Mutta mamujahan sen piti vain koskea, niinkö sanotte? Erehdytte. Perustuslakivaliokunta on jo kerran tutkinut pakolaisten saaman vastaanottorahan pienentämisen mahdollisuuden ja todennut sen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Perustuslakia ei ruveta muuttamaan niin periatteellisesti tärkeän asian kuin yhdenvertaisuuden osalta ja jos ruvetaan, niin Suomi ei enää ole oikeusvaltio.

Jäljelle jää vain yksi keino potkaista pallo maaliin: alennetaan kaikkien tukia ja velvoitetaan kaikki tekemään työtä sen pienen tuen eteen. Silloin kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Älkää sitten tulko sanomaan, että kukaan ei varoittanut.