Vastuullisuutta, velvoitteita ja valvontaa

Perussuomalaisten ongelmana on tietämättömyys tai tahallinen piittaamattomuus perustuslaista ja sen asettamista velvoitteista muulle lainsäädännölle. Sen sanoi ääneen puolueen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, mutta ihan sama ylimielisyys vaivaa koko puoluetta ministereitä myöten:

12140783_1094734283870940_7765290747880015780_n

Kuva: Fb/Kaasuputki

Ajatusvirhe lienee lähtöisin Jussi Halla-ahon laatimasta puolueen maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta, jossa maahanmuuttajat asetetaan lähtökohtaisesti eriarvoiseen asemaan lain edessä. Ajattelutapa heijastanee yleisemminkin Halla-ahon käsitystä, jonka mukaan lait ja oikeuden päätökset ovat vain yksittäisiä mielipiteitä ja mikä tahansa muu mielipide on samanarvoinen niiden kanssa. Jotenkin niin hän perusteli suhtautumistaan itse saamaansa KKO:n tuomioon.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ajaa samaa linjaa. Viikonloppuna hän ilmoitti aikovansa saattaa maaliin pakolaisten sosiaalietuuksien merkittävän alentamisen ja sen alennetunkin tuen saattamisen vastikkeelliseksi, velvoittavaksi ja valvotuksi. Hän siis haluaa asettaa yhden ihmisryhmän eriavoiseen asemaan lain edessä suoraan vastoin perustuslain nimenomaista kirjausta.

Mäntylä saa ja on jo saanut aikeilleen suurta kannatusta. Erityisen huolestuttavaa on, että ajatusta kannattavat monet itsekin tukia saavat ja heidän puolustajikseen itsensä mieltävät. He kuvittelevat sosiaalietuuksien olevan jonkinlaista nollasummapeliä, jossa yhden saama etuus on suoraan pois toiselta. He eivät ymmärrä vieläkään, että vaikka kaikki maahanmuuttajat poistettaisiin maasta heti, niin yksikään kantasuomalainen ei saisi senttiäkään enempää tukea ensi kuussa, ensi vuonna eikä koskaan. Tukien määrä on säädetty laissa ja jos kuntien varaamaa määrärahaa jää tänä vuonna yli tuensaajien äkkiä vähennyttyä, niin ensi vuonna tarkoitukseen budjetoidaan vähemmän.

Köyhät ja heidän puolustajansa ampuvat itseään nilkkaan vaatiessaan maahanmuuttajien ja pakolaisten tukien alentamista.

Tämä pitäisi ymmärtää jo siitäkin, että ensimmäiseksi Mäntylä sai kannatusta kokoomuksen Arto Satoselta. Perinteiseen kokoomustapaan Satonen tarjoaa tukityötä ja muuta vastikkeellisuutta alennetun tuen saamisen ehdoksi. Vielä selvemmäksi se lopullinen maali tulee, kun muistetaan yksi hallituksen kärkihankkeista:

Valmistellaan työttömyysturvauudistus, joka kannustaa työn nopeaan vastaanottamiseen ja tiukentaa työn vastaanottovelvollisuutta ja velvollisuutta osallistua työllistymistä edistäviin aktivointitoimenpiteisiin. Uudistus tuottaa vähintään 200 miljoonan euron välittömän säästön vuosittaisissa työttömyysetuusmenoissa.

Siinähän se tuli. Hallituksen tarkoitus on lisätä vastikkeellisuutta, velvoitteita ja valvontaa kaikille työttömille, kaikille sosiaaetuuksia saaville. Jos joku ei vielä tiedä, niin aktivointi tarkoittaa työllistämispolitikan sanastossa palkatonta työtä. Hallituksen tavoitteena on siis osallistava sosiaaliturva eli palkaton työ kaikille tuensaajille.

Mutta mamujahan sen piti vain koskea, niinkö sanotte? Erehdytte. Perustuslakivaliokunta on jo kerran tutkinut pakolaisten saaman vastaanottorahan pienentämisen mahdollisuuden ja todennut sen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Perustuslakia ei ruveta muuttamaan niin periatteellisesti tärkeän asian kuin yhdenvertaisuuden osalta ja jos ruvetaan, niin Suomi ei enää ole oikeusvaltio.

Jäljelle jää vain yksi keino potkaista pallo maaliin: alennetaan kaikkien tukia ja velvoitetaan kaikki tekemään työtä sen pienen tuen eteen. Silloin kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Älkää sitten tulko sanomaan, että kukaan ei varoittanut.

Kommentit (71)
 1. Hesarissa persuministeri Hanna Mäntylä ottaa kunnian itselleen siitä, että persut (muka) varoittivat pakolaiskriisistä. Persut eivät varoittaneet pakolaiskriisistä vaan pelottelivat ihmisiä kriisillä. Siinä on vissi ero. Sateentekijät tanssivat sateen, mutta ovat itse kuivilla.

  http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1443670494905

  Kuka hyvänsä näki jo Persianlahden toisen sodan aikaan ja myöhemmin 2011, että Saddamin ja Gaddafin hallintojen kukistaminen ja yleisemminkin niin sanottu arabikevät poikivat ongelmia ja levottomuutta, jota ihmiset sitten pakenevat. Varoittaminen näistä olisi ollut sitä vastuullista politiikkaa ja uskottavampaa.

  Mäntylän kommentti näyttäytyy oikeassa valossa, kun tajuaa, että persuille kriisi tuli odottamattomana taivaanlahjana, ja nyt siitä halutaan repiä kaikki irti. Talous saa odottaa tietenkin, koska työttömät hoidetaan muutoin ennen nousukautta, jotta sitten työnantajilla on vapaat kädet toimia oligarkiassa.

  Työttömät niputetaan samaan kastiin rikollisten, vähemmistöjen ja mamujen kanssa. Heistä tulee toimenpiteiden (Aktion) kohteita. Valtakunnantyöpalvelu (Reichsarbeitsdienst) odottaa sonderkommandojaan.

  Tyypilliseen populistiseen tapaan persutkin ovat puhdas kriisipuolue, joka saa voimansa ja kannatuksensa vakauden horjuttamisesta. Arjen politiikassa teesien onttous ja lupausten pettäminen kostautuvat. Blitzkrieg ei saa hidastua, muutoin persujen eteneminen pysähtyy mutaan, mikä johtaa kannatuksen alamäkeen. Oppositioon persujen kaltainen demagogipuolue joutaakin huutelemaan.

  Sanoisinpa mieluummin, että moni varoitti persuista vaan harvapa kuunteli. Sitä saa mitä pilaa.

  1. Amen, stunned.

  2. Mielestäni tässä persujen köyhät kyykyyn –hallituspolitiikassa on todella omituisia piirteitä. Monet köyhät työttömät ja eläkeläiset ovat äänestäneet persuja viime eduskuntavaaleissa ja nyt persut hallituksessa toteuttavat täysin äänestäjiensä etujen vastaista politiikkaa. Persut esim. Helsingissä kannattivat työttömien vanhempien pikkulasten kokopäivähoidon rajoittamista. Persu sosiaaliministeri puhuu avoimesti, että kaikille sosiaalitukien saajille laitetaan hintalappu. Juuri nämä hintalaputuksen kohteeksi joutuvat ihmiset ovat niitä persujen omia äänestäjiä. Nyt köyhät on saatu uskomaan, että turvapaikanhakijat vievät köyhien rahat. Persut vastustavat minun kaltaisiani ihmisiä. Meitä kivitetään kun teemme vapaaehtoistyötä tai kutsutaan suvakkihuoriksi. Kuitenkin minä, suvakki, haluan Suomen säilyvän pohjoismaisena hyvinvointivaltiona, jossa minun itseni kaltaisella hyvätuloisella ihmisellä on tarpeeksi kireä verotus, jotta voimme kustantaa kaikki hyvinvointipalvelut. Haluan, että syrjäytynyttä alkoholistia autetaan. Haluan, että valtio kustantaa huumevieroitushoitoja. Haluan, että köyhän työttömän lapsi saa laadukasta varhaiskasvatusta riittävän pienessä päiväkotiryhmässä samoin koululainen. Minä en paheksu työhalutonta pitkäaikaistyötöntä, vaan haluan, että hänelle maksetaan riittävä sosiaaliturva. Minä en ole sen köyhän persuäänestäjän vihollinen, vaan suvakkina ajan tässä yhteiskunnassa kaikkien vähäosaisten, myös turvapaikanhakijoiden etua.

  3. Sitä tosiaan saa mitä pilaa, sano persu. Tässä kyseisessä puolueessa on nyt menossa kovat piippussa meininki ja näemme vielä miten ovi käy ja salunassa soitellaan.

   Timo Harakka (sdp): ”Koska hallitus jo toisen kerran kieltäytyy näkemästä työttömien tarpeita, on pakko päätellä, että heitteillejättö on harkittua ja tarkoituksellista.”

   Koko puhe löytyy täältä:
   http://timoharakka.blogspot.fi/2015/09/yksin-uusimaa-tarvitsee-20-miljoonaa.html

 2. Like Viktor Orbán’s Hungary, like Timo Soini’s Finland / M i g r a n t T a l e s
  6.10.2015, 07:48

  […] landmark cases in the courts of Finland that have ruled against such plans before, according to Sakari Timonen’s blog. The only way that the PS will succeed at lowering social welfare to migrants is by lowering it for […]

Kommentointi suljettu.