Lyhyet jäljet

Perussuomalaisten toiminta on saanut suorastaan naurettavia piirteitä, kun puolue yrittää epätoivoisesti kertoa kannattajilleen saavutuksistaan hallituksessa. Kun saavutuksia ei ole, niin niitä keksitään. Ala-arvoinen ja liian helposti paljastuva temppu on väittää puolueen onnistuneen estämään jonkin sille epämieluisan lakimuutoksen, vaikka sellaista ei koskaan ole ollut edes vireillä.

Puolueen lehti Suomen Uutiset väittää tänään Perussuomalaisten estäneen vireillä olleen lakimuutoksen, jonka hyväksyminen olisi tarkoittanut maahanmuttajien menemistä kantaväestön ohi asuntojonossa.

Jutussa sekoitetaan iloisesti turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet ja tämä huttu tarjoillaan puolueen sankarillisena saavutuksena. Ihan kirkkain silmin lehti väittää, että turvapaikahakijat olisivat kiilanneet asuntojonoissa etusijalle, jos lakimuutos olisi hyväksytty.

Mitään lakimuutosta ei ole ollut edes vireillä. Ympäristöministeriön asiainhallintajärjestelmän mukaan tekeillä oli asukasvalintaa koskevan asetuksen muutos. Asetus ei ole laki, vaan sillä annetaan tarkempia määräyksiä lain täytäntöönpanosta.

Asetuksen muuttamisen tarkoituksena oli saattaa asunnonhakijat yhdenvertaiseen asemaan. Kenellekään ei ollut tarkoitus järjestää ohituskaistaa. Suunnitelmien mukaan oli tarkoitus asettaa myös alle vuoden mittaisen oleskeluluvan saaneet ulkomaalaiset samalle viivalle eli samaan jonoon muiden ulkomaalaisten ja Suomen kansalaisten kanssa. Tällä hetkellä heillä ei ole jonoon asiaa.

Oleskelulupa myönnetään poikkeustapauksissa alle vuoden mittaisena, mutta yleensä se on pitempi tai pysyvä. Turvapaikanhakijoilla ei olisi asetusmuutoksen jälkeenkään ollut mitään asiaa asuntojonoon ennen oleskeluluvan myöntämistä. En äkkiä edes keksi keitä muutos olisi koskenut, mutta ei ainakaan turvapaikanhakijoita edes sen jälkeen, kun heille on myönnetty oleskelulupa.  Heille oleskelulupa myönnetään pääsääntöisesti vähintään vuoden mittaiseksi.

Näin ollen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat voivat jo nyt hakea valtion tukemaa asuntoa ja voivat tehdä niin jatkossakin. Nyt estetty asetusmuutos ei siis vaikuta heihin mitenkään, mutta alle vuoden oleskeluvan saaneet harvalukuiset ulkomaalaiset pysyvät eriarvoisessa asemassa.

Tästä linkistä löytyy hallitussihteeri Anna Saarisen  Vantaan Sanomille antama kannanotto kokonaan.

Perussuomalaisten urhoollisesta ja voitokkaasta kamppailusta lakimuutosta vastaan jäi siis käteen vain muutaman oleskeluluvan saaneen ulkomaalaisen pitäminen eriarvoisessa asemassa. Saavutus tietysti sekin puolueelle, jonka päätavoite näyttää olevan kaikenlaisen yhdenvertaisuuden estäminen.

Valheella on lyhyet jäljet.

 

Kommentit (46)
 1. ”Kärpänen hämähäkin seitissä” – ilmiö. Mitä enemmän pyristelee, sitä enemmän takertuu. Onkohan porukassa ketään täysipäistä. Tuskin.

 2. Tästä tuli mieleen, että itseäni eniten (=ainoa) häiritsevä asia pakolaisissa on ollut, että tuntuu kuin heillä olisi joku ”ohituskaista”. Täällä paikallislehtikin uutisoi tänne paikkakunnalle alunperin tulleitten pakolaisten muuttoaikeista suoraan Helsinkiin, ja tuntui olleen lähinnä ilmoitusasia ja parin kuukauden päästä olivat lähteneet. Sitten taas näkee näitä juttuja miten on ennätyspitkät jonot Helsingin vuokrakämppiin ja 10 vuotta jonottaneista ”kantiksista”.

  1. Mieluusti pitäisin tämän ainoan ”perussuomalaisen” olettamani pakolaisina tulleista mielikuvituksen tuotteena, mutta tämä Lieksan lehden juttu (valitettavasti ei löydy netistä tai skannattuna) pari kuukautta takaperin ei ainakaan vähentänyt ennakkoluulojani tämän tiimoilta…

  2. Näin helsinkiläisenä… Helsingin hintasäädellyt asunnot ovat ihan mielenkiintoinen ilmiö itsessään. Kun sellaisen saa niin sieltä ei tule potkituksi pois, vaikka tulot paranisivat… Joten käytännössä suuressa osassa asuu keskiluokkaista väkeä, jotka ovat voittaneet halvan asumisensa arpapelissä nuorina ja pienituloisina. Ne ja niiden pitkät jonot ansaitsevat ihan oman keskustelunsa, jossa kuitenkin maahanmuutto on todella marginaalinen tekijä.

   Vapailla markkinoilla Helsingissä toki saa vuokrattua kämpän parissa viikossa, jos luottotiedot ovat kunnossa.

   Kerrottiinko paikallislehdessä, että millaisiin kämppiin nämä ihmiset olivat muuttamassa? En ole kuullut täällä itsekin vuokralla asuessani mitään juttuja, että vuokramarkkinat olisivat yhtäkkiä jumittuneet siihen, että valtio olisi alkanut kustantaa tuhansille maahanmuuttajille omia asuntoja. Näin tuskin on tapahtunut, koska sen luulisi näkevän heti hintapiikkinä vuokrissa, ym….

   Epäilen, että Helsinkiin muuttaneet ovat joko perheenjäsenillään, täyteen ahdetuissa vastaanottokeskuksissa (sellaisia tänne on kyllä noussut viimeaikoina useitakin) tai muissa vastaavissa ratkaisuissa. Se ei kuulosta ohituskaistalta, josta itse olisin kovin kateellinen.

   1. Mitäs ehdotat Insinööri? Pitäisikö hitas-asunnoista häätää kaikki ne joiden tulotaso saattaa muuttua tai muuttuu paremmaksi? Kaikkien ei sentään muutu, paremmaksi. Pitäisikö kaupungin vuorka-asunnoissa asuvien tulotaso määrävuosin tarkistaa? Mihin he menisivät asumaan?

    Asunto ei ole vain asunto. Se on koti.

    Senverran hyvin tunnen Hgin asuntotilanteen, että ellei siellä ryhdytä oikeasti tekemään jotain kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon eteen (koska asenne buokra-asuntoja kohtaa on nihkeä ja torjuva) niin koko kaupunki menettää.

    Hkiin on rakennettu omistuasuntoja, joita kaikkia ei ole saatu myytyä (ovat tyhjillään) ja samaan aikaan siellä on tuhansia asunnottomia. Nämä isommat ongelmat ensin. Sitten voi ryhtyä nyhväämään sen mukaongelman kanssa jonka kerroit.

   2. Ihan kunnan vuokrakämpissä täällä asuvia se juttu koski. Pääkaupunkiseudun lisäksi oli Tampere toinen muuttosuunta. Vapaastihan Suomessa saa asua, eikä jutussa kerrottu, että oliko asuntohakemus ollut vetämässä kauankin tms.

Kommentointi suljettu.