Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lyhyet jäljet

Perussuomalaisten toiminta on saanut suorastaan naurettavia piirteitä, kun puolue yrittää epätoivoisesti kertoa kannattajilleen saavutuksistaan hallituksessa. Kun saavutuksia ei ole, niin niitä keksitään. Ala-arvoinen ja liian helposti paljastuva temppu on väittää puolueen onnistuneen estämään jonkin sille epämieluisan lakimuutoksen, vaikka sellaista ei koskaan ole ollut edes vireillä.

Puolueen lehti Suomen Uutiset väittää tänään Perussuomalaisten estäneen vireillä olleen lakimuutoksen, jonka hyväksyminen olisi tarkoittanut maahanmuttajien menemistä kantaväestön ohi asuntojonossa.

Jutussa sekoitetaan iloisesti turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet ja tämä huttu tarjoillaan puolueen sankarillisena saavutuksena. Ihan kirkkain silmin lehti väittää, että turvapaikahakijat olisivat kiilanneet asuntojonoissa etusijalle, jos lakimuutos olisi hyväksytty.

Mitään lakimuutosta ei ole ollut edes vireillä. Ympäristöministeriön asiainhallintajärjestelmän mukaan tekeillä oli asukasvalintaa koskevan asetuksen muutos. Asetus ei ole laki, vaan sillä annetaan tarkempia määräyksiä lain täytäntöönpanosta.

Asetuksen muuttamisen tarkoituksena oli saattaa asunnonhakijat yhdenvertaiseen asemaan. Kenellekään ei ollut tarkoitus järjestää ohituskaistaa. Suunnitelmien mukaan oli tarkoitus asettaa myös alle vuoden mittaisen oleskeluluvan saaneet ulkomaalaiset samalle viivalle eli samaan jonoon muiden ulkomaalaisten ja Suomen kansalaisten kanssa. Tällä hetkellä heillä ei ole jonoon asiaa.

Oleskelulupa myönnetään poikkeustapauksissa alle vuoden mittaisena, mutta yleensä se on pitempi tai pysyvä. Turvapaikanhakijoilla ei olisi asetusmuutoksen jälkeenkään ollut mitään asiaa asuntojonoon ennen oleskeluluvan myöntämistä. En äkkiä edes keksi keitä muutos olisi koskenut, mutta ei ainakaan turvapaikanhakijoita edes sen jälkeen, kun heille on myönnetty oleskelulupa.  Heille oleskelulupa myönnetään pääsääntöisesti vähintään vuoden mittaiseksi.

Näin ollen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat voivat jo nyt hakea valtion tukemaa asuntoa ja voivat tehdä niin jatkossakin. Nyt estetty asetusmuutos ei siis vaikuta heihin mitenkään, mutta alle vuoden oleskeluvan saaneet harvalukuiset ulkomaalaiset pysyvät eriarvoisessa asemassa.

Tästä linkistä löytyy hallitussihteeri Anna Saarisen  Vantaan Sanomille antama kannanotto kokonaan.

Perussuomalaisten urhoollisesta ja voitokkaasta kamppailusta lakimuutosta vastaan jäi siis käteen vain muutaman oleskeluluvan saaneen ulkomaalaisen pitäminen eriarvoisessa asemassa. Saavutus tietysti sekin puolueelle, jonka päätavoite näyttää olevan kaikenlaisen yhdenvertaisuuden estäminen.

Valheella on lyhyet jäljet.