Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Palkattomuuden koekaniinit

EK ehdottaa, että työnantajille on annettava mahdollisuus työkokeilupaikkojen tarjoamiseksi turvapaikahakijoille. EK:n viestintäjohtaja Jouni Kemppainen kertoo, että työkokeilussa maahanmuuttaja ei olisi työsuhteessa, vaan sananmukaisesti kokeilemassa työtä. Työkokeilusta ei siis työnantaja maksaisi palkkaa, vaan työtä kokeileva saisi rahakorvauksen työmarkkinatuesta.

Näin positiiviseen sävyyn kertoi Talouselamä EK:n viimeinkin toteen käyvästä unelmasta eli suuresta määrästä palkattomia työntekijöitä, joiden elannosta ja asumisesta huolehtivat veronmaksajat. Näin pakolainen ”saa mahdollisimman nopeasti kosketuksen suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan”.

Olen jo kauan sanonut, että EK:n haaveena on syömätön ja sontimaton työvoima. joka voidaan säilyttää varastossa ja ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Tämä on fyysisesti mahdotonta, mutta nyt ollaan pääsemässä aika lähelle. Uusille tulijoille opetetaan heti kättelyssä, että Suomessa on tapana tehdä töitä, mutta ei maksaa siitä palkkaa.

Tämä esitys tulee vuorenvarmasti menemään läpi ja sillä on tuhoisat seuraukset.

Kun huomataan yhtä ihmisryhmää voitavan käyttää palkattomana työvoimana, niin sama vaatimus ulotetaan kaikkiin. Palkatonta työtä on testattu pitäaikaistyöttömillä työkokeilun ja kuntouttavan työtoiminnan nimellä ja sen on huomattu toimivan, koska turvassa oleviksi itsensä luulevat sitä kannattavat.

On täysin loogista laittaa palkattomaan työhön myös lyhyemmän aikaa työttömänä olleet. Jos turvapaikahakijoita voidaan antaa yrityksille palkattomaksi työvoimaksi, niin tietenkin kantasuomalaisille työttömille voidaan tehdä sama. Näin saadaan viimeinkin työvoimakustannukset nollaan ja veronmaksajat huolehtimaan työvoiman ylläpidosta. Kasvavat voitot ja osingot voidaankin sitten piilottaa  hallintarekisterin taakse ja mahdollisesti kiinni jääneet veronkiertäjät armahdetaan jo etukäteen.

Juuri tällaiseen yhteiskuntaan pyritään ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksilla ja jatkuvalla työttömien mustamaalauksella. Laiskoja lurjuksia ovat kaikki ja heidät on saatava osallistumaan yhteiskuntaan. Yhteiskunnan maksama puurolautanen on ansaittava työllä. Tämä ei ole mikään oleskeluyhteiskunta, kuten presidentti Niinistö sanoi ensimmäisessä uudenvuodenpuheessaan.

Ihan sama taka-ajatus on sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän ja koko hänen puolueensa ajamalla maahanmuuttajien  sosiaalietuuksien alentamisella. En tosin ole ihan varma tajuavatko ministeri ja kumppanit maahanmuuttovastaisessa hurmoksessaan tämän itse, mutta EK:n sätkynukkeina he pomppivat. Turvapaikanhakijat ovat tässäkin uuden yhteiskunnan koekaniineja.

Jos yhden ihmisryhmän sosiaalietuuksia voidaan leikata, niin silloin voidaan leikata kaikilta. Sitä edellyttää perustuslain suojaama yhdenvertaisuus lain edessä ja jos jotkut pärjäävät pienemmillä etuuksilla, niin silloinhan niillä pärjäävät kaikki. Tämä on ihan looginen ajatusketju, jota suurin osa ihmisistä ei ymmärrä käydä mielessään loppuun asti läpi.

Kyllä te sitten ajattelette, kun olette yt-neuvottelujen jälkeen saman liukuhihnan ääressä turvapaikanhakijan kanssa rinnakkain ilman palkkaa. Uskallan muuten epäillä, että tätä yhteiskuntamallia tullaan kutsumaan muodikkaasti kansalaispalkaksi. Sitä en tiedä kuka sen kustantaa sitten, kun kukaan ei saa palkkaa eikä myöskään maksa veroja.