Demokratian lakkauttajat

Saako yksityinen pysäköinninvalvoja kirjoittaa pysäköintivirhemaksun? Saako yksityinen keikkalääkäri lähettää ihmisen pakkohoitoon? Saako yksityinen sosiaalialan yritys huostaanottaa lapsen ja sijoittaa hänet yksityisen ylläpitämään sijaiskotiin?

Pitää saada, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA lobbarinaan entinen kansanedustaja ja entinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi. EVA:n mielestä perustuslaki kaventaa kansanvaltaa estämällä hallituksen suunnittelemia toimintojen yksityistämisiä. Tätä samaahan ovat kokoomusministerit valittaneet jo kauan. Kun  jokin yksityistämissunnitelma pysähtyy perustuslakiin, niin alkaa valitus. Ensimmäinen asiasta valittanut taisi olla pääministerinä toiminut Jyrki Katainen joka valitti uudistusten jarruna toimivaa ”lakikirja edellä menemistä”.

Kyse on demokratian itsesuojelupykäläksi sanotusta perustuslain 124 §:stä. Se kuuluu näin:

Julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia. Merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle.

Julkinen valta voi tarvittaessa puuttua yksittäisen kansalaisen elämään. Julkista hallintoa voi hoitaa vain viranomainen. Jos jokin julkisen hallinnon tehtävä annetaan muun kuin viranomaisen hoidettavaksi, niin sitä varten tarvitaan erillislaki. Silloinkin on pidettävä huolta siitä, että perusoikeudet, oikeusturva ja muut hyvän hallinon vaatimukset toteutuvat. Jos tehtävä sisältää merkittävää julkisen vallan käyttöä, niin sitä ei voi siirtää muiden kuin viranomaisten hoidettavaksi.

Tämän perustuslain pykälän EVA haluaa kumota demokratian nimissä. Sen jälkeen ei yksityistämiselle olisi mitään esteitä, vaan ihan kaikki viranomaistehtävät voitaisiin antaa markkinavoimien hoidettavaksi. Pysäköintivirhemaksut, pakkohoidot ja huostaanotot olisivat mitättömiä pikkujuttuja, kun päästäisiin yksityistämään vaikkapa poliisi, tuomioistuinlaitos ja vankeinhoito.

Koko kunnallishallinto voitaisiin kilpailuttaa ja antaa halvimman tarjouksen tehneen kansainvälisen yrityksen hoidettavaksi. Kansallinen turvallisuus ja tiedustelutoiminta voitaisiin yksityistää ja maanpuolustuskin voitaisiin antaa amerikkalaisfirman tehtäväksi. Itse asiassa koko valtionhallinto eduskuntaa myöten voitaisiin jättää markkinavoimien hoidettavaksi, jolloin rahan vallalle ei olisi mitään demokratian kaltaisia esteitä.

Tämä olisi EVA:n mielestä sitä oikeaa demokratiaa.

Pahoin pelkään, että nykyiset hallituspuolueet tulevat kannattamaan esitystä. Kokoomus on jo valmiiksi pelkkä EVA:n ja EK:n etäispääte ja niin alkaa olla nykyinen Keskustakin. Perussuomalaiset puolestaan ovat harmitelleet perustuslain estävän ikävästi heidän pyrkimyksiään noudattaa haluamaansa politiikkaa ihmisten yhdenvertaisuuden suhteen. Heidän kärkihankkeensa on päästä kohtelemaan maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita alempiarvoisina sekä taloudellisesti että oikeudellisesti. Tähän asti Perussuomalaiset ovat hakanneet päätään perustuslain muuriin, mutta nyt EVA tarjoaa siinä muurissa pientä halkeamaa.

Kun nämä pyrkimykset yhdistetään ja halkeamaa laajennetaan, niin saadaan aikaan hirmuvalta. Siinä hirmuvallassa raha sanelee päätökset ja yksityiset poliisivoimat ja yksityinen tuomioistuinlaitos vaientavat epäilijät. Ketä tahansa voidaan kohdella miten tahansa ja kaikki tämä tapahtuu tietysi entistä laajemman demokratian nimissä.

EVA:n esitys on ilmiselvä provokaatio eikä tule menemään läpi. Perustuslain muuttaminen on tehty vaikeaksi juuri tällaisten ehdotusten varalle ja näiden ehdotusten tekeminen osoittaa, että perustuslain säätäjät olivat kaukaa viisaita.

Tosin mikään ei estä demokraattisesti valittuja päättäjiä lakkauttamasta demokratiaa laillisesti, jos he ovat riittävän hulluja. On sellaistakin Euroopan historiassa tapahtunut.

Kommentit (76)
 1. Hippimönkiäinen
  24.11.2015, 09:14

  Sasi on tutkitusti eduskunnan oikeistolaisin edustaja, joten tällaiset aivopierut eivät tule kenellekään yllätyksenä. Suomen pelastus olisi perustuslakioikeusistuin, mutta enpä usko, että nykyiset hallituspuolueet olisivat siitä kiinnostuneita. Sehän torppaisi heidän unelmansa kerta toisensa jälkeen-

 2. Virkavastuuton
  24.11.2015, 09:37

  ”Siinä hirmuvallassa virkamiehen mielivalta sanelee päätökset ja poliisivoimat ja tuomioistuinlaitos vaientavat epäilijät. Ketä tahansa voidaan kohdella miten tahansa ja kaikki tämä tapahtuu tietysi entistä laajemman virkamiesvallan nimissä.”

  Tämä on se nykyinen versio, toki virkavastuulla.

  1. Tätä itsekkin. Ihan sama kai tuo minulle on kumpi minua kyykyttää TE-toimiston virkailija vai konsultti. Lopputuloksen kannalta sillä ei ole mitään väliä

   1. Vaarallisempaa se on nyt kuitenkin konsultin kyykyttamana oleminen, koska voitonmaksimointi on historiallisesti mennyt yleensa aina oikeusturvan edelle.

    1. Jaa mikäs tämä paljonpuhuttu oikeusturva on?

     1. Keke, kyllä sullakin oikeusturvaa on enemmän silloin, kun eletään edes jotakuinkin sellaisessa valtioissa missä tietyt perusoikeudet määritellään perustuslaissa. Joka on tarkoitettu rajoittamaan valtaeliitin tai polittisessa vallassa olevien oikeuksia etteivät ne nyt ihan kaikkea ryhdy toteuttamaan mistä (kummininkin) haaveilevat. Kyllä sä fiksu tyyppi tämän tajuat, ihan varmasti.

     2. Edelleenkin mikä on se oikeusturva mistä puhutaan? Mitä eliittiin ja heidän oikeuksiinsa tulee niin siitä keke ei välitä sen kummempaa. kekeä nyt vain kovin kiinnostaa se oikeusturva mitä hän oletetusti mitä laajimmissa määrin nauttii ja mitä kekeltä ollaan ottamassa konkreettisesti pois

     3. Keke on ilmeisesti sitä niin kutsuttua pullamössösukupolvea, joka ei ymmärrä, kuinka hyvin hänen asiansa ovat. Se varmasti harmittaisi kekeä, jos TE-keskuksessa käymisen lisäksi hänen kaikki tukensa lakkautettaisiin, koska se toisi säästöjä firman kassaan.
      Keken kannattaisi huutelun sijaan itse pohdiskella ja tutkiskella mitä oikeuksia pohjoismainen hyvinvointivaltio hänelle suo suhteessa vaikkapa amerikkalaiseen, tai eurooppalaiseen malliin.
      Edellä mainittu, hyvä keke, on se tie, jolla sinäkin pääset pois TE-keskuksen ikeestä: aktivoituminen.

     4. Jaa että aktivoitumista ja pullamössöä tulit sitten tarjoamaan tiedonnälkäiselle

     5. Heikki Sinsemilla
      26.11.2015, 04:19

      Sinun oikeusturvasi on se että päätöksistä saa valittaa. Käytännössä ei, mistäpä sinä työttömänä riivit tuhansia euroja Hallinto-oikeudelle. Eli siis ei sinulla ole oikeusturvaa. Kyykkyyn vain.

  2. Näinpä. Oikeuslaitosta, poliisia tai armeijaa ei olla yksityistämässä.

   Mutta esim. juuri asiakaspalvelun eri palveluissa voisi hyvin yksityistää. Monessa asiassa riittäisi hyvin ylempi virkamiestaso ja toimiva päätöksistä valitus koneisto.

   Minkä takia työnantaja vaikuttaisi huostaanotosta päättävän ihmisen kykyyn tehdä oikeita päätöksiä? Tai pakkohoidosta?

   En minä näitä tehtäviä ensimmäiseksi olisi ulkoistamassa, mutta en usko että olisi Sasikaan. Nyt puhutaan kuitenkin pääosin perusterveydenhuollosta. Miksei myös vaikkapa asiakaspalvelutehtävistä jne?

   Tuntuu, että ongelmana on, ettei vasemmalle kallistuneet luota ihmisiin, jotka työskentelevät yksityisellä ja oikeammalle kallistuneet eivät luota virkamieskoneistoon.

   Mitä jos annettaisiin ihmisille mahdollisuus päättää kummalla lekurilla käy? Ainiin – ei se käy, kun vasemmalle kallistuneet eivät myöskään luota ihmisten omaan kykyyn tehdä päätöksiä.

   1. vasemmalle kallistunut
    24.11.2015, 14:15

    ”ei se käy, kun vasemmalle kallistuneet eivät myöskään luota ihmisten omaan kykyyn tehdä päätöksiä.”

    Itse luotan kyllä ihmisten kykyyn tehdä päätöksiä, mutten Mehiläisen kykyyn maksaa veroja Suomeen.

    1. Pekka Laaksonen
     24.11.2015, 17:58

     Kuka mihinkin luottaa. Tässä varsinainen mafia, joka nostaa miljoonaosingot verotta valtion ja köyhien kustannuksella. Voisit Saku vähän sohaista tähänkin pesään.
     http://yle.fi/uutiset/ay-liike_kaarii_miljoonia_vuokra-asuntoyhtiostaan__asumistuet_valuvat_osinkoina_liitoille/8462252

     1. Saku Timonen
      24.11.2015, 18:45

      Ihan samalla tavalla asumistuet valuvat yksityisille vuokranantajille, joten miksi juuri ay-liikkettä pitäisi sohaista? Eikö se saa toimia markkinataloudessa markkinatalouden lakien mukaan?

     2. Pääomaverotus on meillä Euroopan alhaisin. Voisihan sitä korottaa ja poistaa ne lait jotka sallivat osinkotuloilla keplottelun.

     3. Pekka Laaksonen
      25.11.2015, 06:53

      Eli Sakun mielestä verottomissa osingoissa ei ole mitään paheksuttavaa. Hyvää muistaa tämä jatkokeskusteluissa.

   2. ”Mitä jos annettaisiin ihmisille mahdollisuus päättää kummalla lekurilla käy? Ainiin – ei se käy, kun vasemmalle kallistuneet eivät myöskään luota ihmisten omaan kykyyn tehdä päätöksiä.”

    Juuri näin!

    1. Katsoppa mitä tapahtui Ruotsissa… Siellähän oikeistohallitus runnoi raha seuraa potilasta mallin. Suuri osa Ruotsista kuuluu alueeseen, jossa ei ole vaihtoehtoja. Tukholmassa on alueita, joissa ei ole vaihtoehtoja…
     Yksityisen lääkärit ilman veroja puulaakit kuorivat kerman päältä ja vievät veronmaksajien rahat veroparatiiseihin.

   3. ”Minkä takia työnantaja vaikuttaisi huostaanotosta päättävän ihmisen kykyyn tehdä oikeita päätöksiä? Tai pakkohoidosta?”

    Esim. siksi, että kunnat maksavat ostamistaan lastenkotipaikoista yritykselle yleensä yli 8000€/kk (jos et usko, googlaa). Oletetaan että firmalta ei ostetakaan pelkkiä sijoituspaikkoja, vaan koko lastensuojeluketju. Olisiko firmalla kovinkin suuri intressi vähentää niiden palveluiden tarvetta, joita se itse tuottaa?

Kommentointi suljettu.