Päätä perustuslakiin

Hallitus yrittää näyttää pontevalta hakkaamalla päätään sinnikkäästi sekä Suomen solmimiin kansainvälisiin sopimuksiin että oman maan perustuslakiin. Tänään hallitus julkaisi pitkän listan toimenpiteitä, joihin se aikoo ryhtyä hillitäkseen turvapaikanhakijoiden saapumista.

Listassa on ihan hyviä ja toteuttamiskelpoisia asioita, mutta joukkoon on pujahtanut taas se erityisesti sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän ajama eri väestöryhmien epätasa-arvoinen kohtelu, jonka perustuslaki kieltää.

hallitus

Minä voin selvittää hallitukselle heti tämän kohdan, niin ei tarvitse haaskata siihen virkamiesten työaikaa.

Suomen perustuslain 6 §:n mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa ei voida asettaa eri asemaan muiden kanssa. Hänellä on perustuslain takaama liikkumisoikeus sekä oikeus valita vapaasti työpaikkansa ja asuinkuntansa. Hän on asuinpaikkansa kuntalainen muiden kuntalaisten joukossa eikä hänen sosiaaliturvansa voi millään hyväksyttävällä perusteella olla huonompi kuin muiden kuntalaisten.

Jos näin voitaisiin tehdä, niin silloin näin voitaisiin tehdä ihan mille tahansa satunnaisesti valitulle joukolle. Näin voitaisiin tehdä yksihuoltajille, leskille, ortodokseille, punatukkaisille, vasenkätisille tai ihan mille tahansa ihmisryhmälle.

Oleskelulupansa käsittelyä odottavien turvapaikanhakijoiden saama tuki on jo nyt huomattavasti alhaisempi kuin työmarkkinatuki ja jopa alhaisempi kuin toimeentulotuki. Jos vastaanottokeskus tarjoaa ateriat, niin vastaanottoraha on 92 euroa kuukaudessa. Jos turvapaikanhakija ostaa ja valmistaa ruuat itse, niin summa on 316 euroa kuukaudessa. Toimeentulotuen perusosa on yksin asuvalla henkilöllä 485,50 euroa kuukaudessa, joten turvapaikanhakija saa huomattavasti vähemmän jo nyt.

Tätä alempaa tukea on perustuslakivaliokunta perustellut vuonna 2010 sillä, että vaikka toimeentulotuki on ihmisarvoisen elämän minimi, niin tukea pienemmän vastaanottorahan määrä vastaa kuitenkin toimeentulotuen perusosaa, koska siitä on vähennetty vastaanottokeskuksen hyödykkeinä järjestämä osuus.

Valiokunnan lausunnon mukaan vastaanottorahaa voitiin alentaa nykyiseen juuri hyödykkeiden tarjoamisen takia, mutta alemmaksi ei enää voida mennä vaarantamatta yhdenvertaisuutta ja toimeentulon minimiä.

Hallitus pyrkii alentamaa vastaanottorahaa ja korvaamaan sen ruoka- ja vaatekupongeilla. Jos tämä hyväksytään, niin kaikki toimeentulotukea saavat voivat ihmisten yhdenvertaisen kohtelun nimissä varautua siihen, että tulevaisuudessa heidänkin tukensa tullaan korvaamaan ostokupongeilla.

En ole varma onko turvapaikanhakijoiden tällä hetkellä ilmoittauduttava työvoimaviranomaisille vastaanottorahaa saadakseen, mutta heidän tukensa on jo nyt vastikkeellista. Jos joku ei osallistu aktiivisesti kotouttamistoimenpiteisiin, niin hänen vastaanottorahaansa alennetaan. Ja jos oleskeluluvan saanut henkilö ei ilmoittaudu työvoimaviranomaisille tai noudata kotouttamisohjelmaa, niin hänen tukeaan alennetaan ihan samalla tavalla kuin kenen tahansa työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytyvän.

En ymmärrä miksi hallitus pyrkii koko ajan asettamaan turvapaikanhakijat ja jo oleskeluluvan saaneet eriarvoiseen asemaan kuin kantaväestön. Ei eriarvoinen kohtelu kotouttamista edistä, vaan herättää vain katkeruutta.

Kommentit (58)
 1. Oletkos pohtinut, että ns mamut on vain troijan hevonen, jolla pistetään kaikki työttömät kyykkyyn ja ilmaiseen työhön.

  Kun saadaan vahvistus, että ryhmä yhtä saadaan kyykyttää, niin sitten tulee ryhmä kaksi, kolme ja neljä.

  No, joo. Olet pohtinut.
  Veli todistaa vahvasti, sanoisi Sipilä.

  1. Saku Timonen
   8.12.2015, 18:56

   Olen pohtinut ja näyttäää pahasti siltä, että turvapaikanhakijat ovat koekeniineja koko työttömän kansanosan paimentamiselle palkattomaan työhön.

   1. Tätähän sinulle on jankutettu, mutta silti vaan pitää vaatia lisää turviksia maahan, muka-vasemmistolaisesti.

    1. Saku Timonen
     8.12.2015, 20:52

     Sinäkin kuulut näköjään niihin, jotka laittavat sanoja minun suuhuni sen mukaan mitä kuvittelevat minun sanoneen. Laitapa linkki sellaiseen juttuuni, jossa olen vaatinut maahan lisää turvapaikanhakijoita. Voin vakuuttaa, että sellaista et löydä. En ole koskaan vaatinut vastaanottamaan lisää turvapaikahakijoita, olen puhunut vain tänne tulleiden oikeudenmukaisesta ja yhdenvertaisesta kohtelusta.

     1. Olette Angien kanssa siis rasisteja, kun ette halua pitää rajoja auki.
      Anteeksi aiempi väärinkäsitykseni.

      1. Saku Timonen
       8.12.2015, 23:47

       Viikuna: Olet erehtynyt sivusta. Tämä ei ole mikään keskustelupalsta, jossa haastetaan riitaa toisten kommentoijien kanssa. Olen poistanut kaikki kommenttisi tätä lukuunottamatta ja poistan myös kaikki tulevat kommenttisi. Valitusoikeutta ei ole. Mene takaisin suomi24:lle tai mistä nyt satuitkaan tänne tulemaan.

    2. Kuka muka vaatii?

    3. No nyt oli päivän omintakeisin päättelyketju ja sumein logiikka! Eli jos tätä turvapaikanhakijakriisiä ei olisi, niin silloin hallitus ei juonisi näitä työvoimapoliittisia konnankoukkuja? Rajat kiinni, niin Suomen talousongelmat ratkeaa simsalabim! Lopettakaas nyt vassarit se turvisten maahan haaliminen, kun Sipilä ja kamut saa sen takia näitä loistoideoitaan.

     1. Ai Suomen talousongelmat ratkeavat simsalabim, jos rajat laitetaan kiinni? Ystävä hyvä, ymmärryksesi ja tietosi Suomen taloudesta ovat lapsen tasoa. Kuvitteletko todella, että talouskurimuksemme alkoi elokuussa? Voi pyhä yksinkertaisuus! Ja kuka tähän maahan *haalii* turvapaikanhakijoita? Argumenttisi ovat niin reikäisiä, ettei edes siteeksi löydy mitään. Lähinnä ne kertovat harhaisesta todellisuuskuvasta.

     2. tantsu: Ei, ystävä hyvä, en todellakaan kuvittele noin. Huoh. I-ro-ni-a. Oletko sellaisesta kuullut?

   2. Ja suomalaiset “maahanmuuttokriittiset” köyhät hyväksyvät tämän. Sitä saa, mitä tilaa.

    1. Viha sumentaa järjen, ei ne tiedä mitä ne tilaa. Lait on liian monimutkaisia.

     Lakejen ei pitäisi muuten olla monimutkaisia. Mutta ei tässä takapakkiakaan voi ottaa.

     Vaikka kuulemma monet lait sorvataan uudestaan. Että ehkä.

   3. Saku, olet kirjoittanut tästä jo monta vuotta, se on ollut hieno teko.

    Kun viime eduskuntavaaleissa puhuttiin työttömistä/työttömyydestä, se puhe oli niiden taholta, jotka nyt istuvat hallituksessa, silkkaa syljeskelyä ja työttömien halveksuntaa.

    Nämä puoluejohtajat(Kepu, Kokoomus ja PS) järjestävät nyt aivan kaikkia työttömiä pakkotyöleireille ja palkattomaan työhön sekä muuhun puuhasteluun entistäkin tehokkaammilla laeilla.

    Kaikkien, ihan jokaisen palkansaajan, joilla vielä on jonkinlainen työpaikka, pitäisi havahtua hereille. Mitä ja mikä on menossa. Täydessä käynnissä. Ollut jo pitkään.

 2. Matti Airas
  8.12.2015, 18:43

  Eihän sillä ole kamalasti väliä, ovatko ajatukset toteuttamiskelpoisia ei. Tärkeintä on se, miltä asiat näyttävät. Julistamalla kyseistä ohjelmaa hallituspuolueet voivat esittää kannattajilleen olevansa tilanteen tasalla. Myöhemmin sitten käy ilmi, että perustuslain kaltaiset hallinnolliset esteet torppaavat hyvät kyykytysaikeet, mutta siitä ei tarvitse enää pitää ääntä.

  Miten muuten hallituksesta käsin voisi harjoittaa populistista politiikkaa?

  1. Supa Troopa
   9.12.2015, 09:07

   Toivon todella, että tässä on se jutun pihvi, eikä tuossa troijalaisessa meetvurstissa, jota Saku ja monet muut – ihan aiheesta – pelkäävät.

  2. Luulen, että tässä sun kommentissa Matti piilee totuus.

Kommentointi suljettu.