Osaamaton ulkoministeri

– Kyllä meilläkin sosiaaliturvaa ja sen anteliaisuutta voidaan rajoittaa huomattavasti. Sitä on muun muassa tehty Tanskassa, enkä minä ole huomannut, että se olisi rikkonut mitään sopimuksia.

Näin rehvakkaasti lupasi ulkoministeri Timo Soini (PS) toteuttaa puolueensa ainoan jäljelle jääneen tavoitteen eli turvapaikanhakojoiden sosiaaliturvan alentamisen. Kaikki muut vaalilupauksethan onkin jo syöty ja jollain täytyy yrittää pitää kiinni karkaavien kannattajien takinliepeistä. Ei taida ote pitää, sillä Soini onnistui lipsauttamaan lausuntoonsa kolme virhettä. Virheet ovat niin perustavaa laatua olevia, että Soinin osaaminen näyttää onnettoman heikolta. Ensimmäisen virheen toimittaja korjasi jo tuoreeltaan:

Elokuussa Tanska lähes puolitti turvapaikan saaneiden sosiaaliturvan. Tuolloin muun muassa YK:n pakolaisjärjestö arvosteli päätöksen rikkovan YK:n pakolaissopimusta.

Soini ei siis ole huomannut YK:n pakolaisjärjestön moitetta kansainvälisen sopimuksen rikkomisesta.

Toinen Soinin erehdys koskee Tanskan turvapaikanhakijoille maksaman avustuksen määrää. Soini sanoi Tanskan sitä alentaneen, mutta jätti sanomatta, että se on vielä elokuussa toteutetun leikkauksen jälkeenkin yksinäiselle henkilölle noin 800 euroa kuukaudessa.

Suomessa vastaanottoraha on tällä hetkellä yksinäiselle henkilölle 314,91 euroa, jos vastaanottokeskus ei tarjoa aterioita. Jos ateriat tarjotaan, niin summa on 92,30 euroa. Tanska maksaa siis yhä edelleen puolitoista kertaa enemmän kuin Suomi.

vo-raha

 

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Jos Soini aikoo yhtenäistää tuen Tanskan kanssa, niin hänen on ehdotettava Suomen maksaman vastaanottorahan korottamista.

Kolmas erehdys on taas kerran Suomen perustuslain sivuuttaminen. Koska kukaan Perussuomalaisten ministereistä ei näytä koskaan kuullenkaan perustuslain 6 §:stä, niin laitetaan siitä oikein kuva:

perlaki

Lähde: Finlex

Perustuslaissa lukee ihan oikeasti, että ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Siinä ei puhuta suomalaisista ja siinä kielletään asettamasta ihmisiä eri asemaan henkilöön liittyvän syyn perusteella. Turvapaikanhakijan status ei ole hyväksyttävä henkilöön liittyvä syy, vaikka niin yritetään taas sinnikkäästi väittää. Tämä kohta voidaan sivuuttaa vain kiistämällä turvapaikanhakijoiden ihmisyys.

Jos Soini aikoo alentaa turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaa, niin hän perustuslain selvän kirjaimen mukaan joutuu alentamaan sitä kaikilta. Se olisi aika noloa, koska Suomi joutui jo viime talvena Euroopan neuvoston tarkkailulistalle liian alhaisen sosiaaliturvan tason takia.

Soinin lausunnosta kertovassa uutisessa viitattiin myös Tanskan hallituksen esitykseen takavarikoida turvapaikanhakijoiden rahaa ja omaisuutta. Viimeaikaisen keskustelun perusteella tämä varmaan saisi Suomessa suurta kannatusta. Varsinkin siinä tapauksessa, että samalla esitettäisiin myös mahdollisten kultahampaiden poistamista ja hiusten ajelemista ennen pukemista raitakuosiin ja kyyditsemistä työleirille.

PS Jos ette minua usko, niin lukekaa tämä asiantuntijoiden haastattelu.

Kommentit (66)
  1. Lisäksi Soini on nyt sitä mieltä, että EU-maiden tulisi kantaa yhdessä vastuu pakolaisista. Kesällä oltiin vielä kovasti vapaaehtoisuuden kannalla…

  2. Miksi lähteä Tanskaan asti, kun johan tuota saisi etelänaapuristamme Virosta oikeistolaisille mieluista sosiaaliturvan tasoa meille kaikille? 4,01 euroa päivässä pitäisi kaikki työttömät ja muut rikkaruohot jämäkkinä.

    https://www.eesti.ee/eng/too_ja_ettevotlus/tootus_ja_too_otsimine/toetused_tootule

    Suomessa ei ole Tanskan perustuslakia, vaan Suomen. Soisi edes ministereidemme toimivan sen rajoissa.

Kommentointi suljettu.