Ministeri ja perustuslaki

Hallitus haluaa rajoittaa työttömien sosiaaliturvaa. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteilla olevan esityksen mukaan työttömät irrotettaisiin asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Se korvattaisiin työttömyysrahalla.

Työttömyysraha olisi lähtökohtaisesti perustoimeentulotuen suuruinen eli 485,50 euroa kuukaudessa yksin asuvalta, mutta sitä voitaisiin alentaa jopa 40 prosenttia eli 291 euroon, jos työtön ei osallistu aktivointitoimiin.

Jos näkisitte lehdessä tällaisen jutun, niin esittäisitte kaksi kysymystä. Ensin kysyisitte, että eikös käytännössä tuollainen järjestelmä ole jo olemassa. Toiseksi kysyisitte, että salliiko perustuslaki mielivaltaisen oikeuksien poistamisen yhdeltä ihmisryhmältä. Ette kuitenkaan kysyneet mitään, kun Helsingin Sanomat esitteli sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän lakihanketta. Minä vain korvasin lehden jutusta sanaparin oleskeluluvan saanut sanalla työtön. 

Nyt kun olette hereillä, niin voitte lukea eilen kirjoittamani jutun ministeri Mäntylän esityksestä poistaa oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden oikeus asumisperusteiseen sosiaaliturvaan. Sen jälkeen voitte miettiä miksi vielä tänäänkin kaikki lehdet toistavat tuota Mäntylän esitystä ikään kuin se olisi hyvinkin normaalia lainvalmistelua.

Se ei ole ollenkaan normaalia. Käytännössä se tarkoittaa jo olemassaolevan järjestelmän kirjaamista uudelleen lakiin siten, että yksi Suomessa laillisesti asuva ihmisryhmä rajataan perustuslaissa turvattujen oikeuksien ulkopuolelle. Jo nyt työmarkkinatuen menettämisen ja toimeentulotuen alentamisen uhka koskee myös työstä, opiskelusta tai aktivointitoimista kieltäytyvää oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa. Kotouttamistoimet ovat työttömysturvalain 2a luvun 12 §:n mukaisia työllistämistä edistäviä palveluja, joten niistä kieltäytyminen vie työmarkkinatuen ja alentaa toimeentulotukea.

Laki on siis kaikille sama jo nyt. Mäntylän esitys onkin suunnattu suoraan perustuslakia vastaan. Suomessa sosiaaliturva on asumisperusteinen eli siihen on oikeutettu syntyperäisten lisäksi jokainen ulkomaalainen, joka oleskelee maassa laillisesti. Oleskeluluvan saanut on tällainen henkilö. Mäntylä esittää, että hänellä ei olisi enää oikeutta asumisperusteiseen sosiaaliturvaan.

Mäntylän esitys on selkeästi vastoin perustuslakia, jonka 6 §:n mukaan ihmiset ovat lain edessä yhdenvertaisia. Perustuslaki ei puhu Suomen kansalaisista, vaan ihmisistä. Jos jollekin laillisesti maassa asuvalle ihmisryhmälle voidaan kirjoittaa eri lakeja, niin sille tielle ei ole mitään loppua. Niitä lakeja kirjoitetaan varmasti ja ensimmäisenä tuleen joutuvat kaikki työttömät. Sitten voidaan valita kohteeksi vaikka sairaat, vanhukset, vasenkätiset, poliittisesti väärää mieltä olevat, kierosilmäiset, punatukkaiset tai vaikka vääränmallista lippalakkia käyttävät julkijumalattomat.

Toivottavasti tämä Mäntylän suunnitelman raadollinen perustuslainvastaisuus tuli nyt riittävän selvästi väännettyä rautakangesta. Toivottavasti myös joku toimittaja saa ahaa-elämyksen ja esittää seuraavalla kerralla Mäntylälle pari tarkentavaa kysymystä ennen kuin kopioi hänen puheensä suoraan lehteen.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole sovittu nimimerkin käytöstä. Kaikille kymmeniä asiattomia kommentteja päivittäin suoltaville tiedoksi, että tästä aamusta lähtien minulla on blogin pääkäyttäjän oikeudet, joten pystyn estämään teidät pysyvästi. Ensimmäinen esto on jo päällä.

Kommentit (27)
 1. Anne Raunio
  22.2.2016, 10:08

  Kiitos, että jaksat avata näitä asioita tässä hullunmyllyssä, mitä nykyinen poliittinen päätöksenteko on!

 2. Erkki Weurlander
  22.2.2016, 10:57

  No joo… Eihän Mäntylän esitys oikeastaan ole perustuslain vastainen. Saahan aina esittää – sehän on Mäntylänkin perusoikeus. Tai siis jos kyse on ministeriössä virkatyönä suoritettu rikoksen valmistelu (tai siihen yllytys/määräys), niin asia on kait astetta vakavampi.
  Saivartelua (saivare – täin muna), mutta entäs jos esitys todella menee valmisteluun ja toteutukseen?
  Saku, minuakin pelottaa sillä olen mukana mukautettavien listalla(si) – vain vasenkätisyyttä ja punatukkaisuutta uupuu.

Kommentointi suljettu.