Sehän kävi helposti

12.8.2016 tulee jäämään historiaan päivänä, jolloin Suomen perustuslain takaama yhdenvertaisuus lain edessä siirtyy virallisesti historiaan ja jää vain kuolleeksi kirjaimeksi. Huomenna presidentti vahvistaa eduskunnan kesäkuussa päättämät lakimuutokset, joilla turvapaikanhakijoiden valitusajat Maahanmuuttoviraston päätöksistä lyhenevät ja oikeusapua turvapaikkahaastatteluun annetaan vain poikkeustapauksissa. Muutokset tulevat voimaan 1.9.2016.

Va­li­tu­sai­ka hal­lin­to-oi­keu­teen on jat­kos­sa 21 päi­vää pää­tök­sen tie­dok­si­saan­nis­ta, ja va­li­tus ja va­li­tus­lu­pa­ha­ke­mus kor­keim­paan hal­lin­to-oi­keu­teen on teh­tä­vä 14 päi­vän ku­lues­sa pää­tök­sen tie­dok­si­saan­nis­ta. Nyt va­li­tu­sa­jat näis­sä asiois­sa ovat 30 päi­vää.

Tämä muutos koskee vain turvapaikanhakijoita ja heidän saamiaan oleskelulupapäätöksiä. Kaikissa muissa ja muita koskevissa asioissa valitusajat pysyvät entisessä 30 päivässä. Näin onnistuttiin romuttamaan perustuslain kaikille ihmisille takaama yhdenvertaisuus lain edessä. Laitetaan vielä se perustuslain pykälä näkyville:

6 § 1 momentti: Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ihmiset eivät enää 1.9. alkaen ole yhdenvertaisia lain edessä tai sitten siitä päivästä lähtien turvapaikanhakijoita ei enää pidetä ihmisinä. En tiedä kumpaa eduskunta on tarkoittanut, mutta yllättävän vähällä huomiolla lakimuutokset menivät kesäkuussa läpi. Oppositiopuolueet sitä vähän paheksuivat ja perustuslakivaliokunta pikkuisen rykäisi, mutta siinä kaikki. Tänään oikeusministeriö sanoo tiedotteessaan suoraan, että syy lakimuutoksiin on turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta aiheutuvat paineet tuomioistuimille ja valtiontaloudelle.

Sehän kävi helposti ja nyt tie on auki taivasta myöten. Tämän jälkeen voidaan ihan mikä tahansa ihmisryhmä asettaa lain edessä eriarvoiseen asemaan. Kenties tulevaisuudessa saamme lukea lyhyen tiedotteen, jonka mukaan toimeentulotuen saajien valitusoikeutta rajoitetaan, koska heitä on niin paljon ja he kuormittavat liikaa tuomioistuimia ja taloutta. Tai vanhusten, työttömien, sairaiden, vammaisten tai ihan minkä tahansa ihmisryhmän oikeuksia rajoitetaan, koska he ovat rasite taloudelle.

Te pidätte tätä mahdottomana, koska eihän tällaista eriarvoistamista voida koskaan kohdistaa suomalaisiin. Perustuslakihan on tarkoitettu suojaamaan suomalaisia. Niinhän te luulette. Perustuslaki ei puhu mitään suomalaisten yhdenvertaisuudesta lain edessä, vaan ihmisten. Kun yksi ihmisryhmä pystytään näin helposti asettamaan perustuslaki ohittaen eriarvoiseen asemaan lain edessä, niin yhtä helposti sama voidaan tehdä kaikille muillekin.

Pitäkää sitten huolta siitä, että kuulutte aina siihen ihmisryhmään, joka on yhdenvertainen lain edessä. Tämä hallitus saatttaa milloin tahansa säästöinnoissaan osoittaa sormellaan mitä tahansa ryhmää, jonka katsoo olevan rasite viranomaisille ja valtiontaloudelle.

 

 

Kommentit (112)
 1. Kaija Hanni
  11.8.2016, 18:02

  “Kaiki eläimet ovat keskenään tasa-arvoisia – toiset ovat vaan tasa-arvoisempia kuin toiset.”
  – George Orwell –

  1. liisa hirvonen
   11.8.2016, 21:37

   “Meistä tulee tasa-arvoisia ryhmän jäseninä, kun olemme päättäneet, että vastavuoroisesti takaamme toistemme tasa-arvon.” – Hannah Arendt

   Ihmiskunnalle suuri kehitystehtävä.

  2. Ismo Columbo Lehmonen
   12.8.2016, 09:46

   “Eläinten vallankumous”. Hyvä kirja.

  3. Juha Ylä-Lahti
   12.8.2016, 15:22

   Ja kaikilla on yhdenvertainen oikeus olla samaa mieltä Perussuomalaisten kanssa.

 2. Niko Lipsanen
  11.8.2016, 18:16

  Olet muotoillut sanomisesi ilmeisesti tarkoituksellisen epätarkaksi, jollet suoraan harhaanjohtavasti. Väität:

  “Tämä muutos koskee vain turvapaikanhakijoita ja heidän saamiaan päätöksiä. Kaikissa muissa ja muita koskevissa asioissa valitusajat pysyvät entisessä 30 päivässä.”

  Muutos koskee kuitenkin vain turvapaikkapäätöksiä. Muissa asioissa valitusajat pysyvät entisellään, vaikka henkilö olisikin turvapaikanhakija. Tämä tekee myös vertailusi toimeentulotuen saajien tai “vanhusten, työttömien, sairaiden, vammaisten tai ihan minkä tahansa ihmisryhmän” ja tämän asian välillä tyhjäksi, sillä kyse on siitä, mitä asiaa päätös koskee eikä siitä, mitä ihmisryhmää henkilö, jota päätös koskee, on.

  1. Niko Lipsanen
   11.8.2016, 19:50

   Miksi tämän kommentin julkaisu kesti puolitoista tuntia, kun monet myöhemmin kirjoitetut tulivat läpi paljon nopeammin?

   1. Saku Timonen
    11.8.2016, 20:20

    Uusien kommentoijien kommentit odottavat hyväksyntääni. Vanhojen kommentoijien kommentit tulevat heti näkyviin. Tämä on yhden ihmisen blogi eikä täällä ole jatkuvaa moderointia.

   2. Tatu Itkonen
    11.8.2016, 20:24

    Oliskohan Saku ollut paskalla, puhelimessa tai ruokaa laittamassa. Tai kirjoittamassa jo uutta juttua. Kun yksi ihminen moderoi yksin blogia, ei voi olettaa kaiken tapahtuvan salamannopeasti. Et sinä kuitenkaan niin erikoinen ole, että koko maailma tärähtää, kun kirjoitat kommentin internettiin.

    1. Niko Lipsanen
     11.8.2016, 20:36

     Jos kommentti on moderointijonossa, niin siinä näkyy kommentoijalle ilmoitus “Your comment is awaiting moderation”. Näin muutaman ensimmäisen minuutin näkyi minullekin ja niin on näkynyt silloin, kun kommenttini ovat joissakin muissa Imagen blogeissa olleet moderointijonossa. Nyt kommenttini katosi välissä myös minun näkyviltäni, mikä viittaa lähinnä siihen, että se kävi roskakorin kautta. En kyllä ymmärrä, miksi. Timonen ehkä huomasi, kun huhuilin kommentin perään yhteisen Fb-tuttumme seinällään jakaman linkin perässä ja päätti sitten sen julkaista (tämä toki vain spekulointia).

     1. Saku Timonen
      11.8.2016, 20:44

      Luuletko olevasi niin tärkeä, että oiken yhteisten tuttujen Fb-seiniltä kommenttejasi seuraan? Täällä on kymeniä kommentteja jonossa ja kahdella Fb-sivulla vielä enemmän seulottavaa. Kommenttisi ei sattunut silmiini siitä yksinkertaisesta syystä, että kone oli kiinni.

      1. Niko Lipsanen
       11.8.2016, 20:48

       En, mutta saattavathan ne virrassa osua silmään.

       On toki mahdollista, että kyseessä on jokin tekninen häiriö. Jos tuo ilmoitus olisi näkynyt, kuten se normaalisti näkyy, niin en olisi kommenttini perään täällä erikseen huhuillut.

  2. Kaija Laine
   11.8.2016, 19:54

   Ethän nyt vain saivartele. Kyllä jokainen varmasti ymmärtää että päätös koskee samalla tavalla meitä kantasuomalaisiakin. Jos siis sattuisin hakemaan turvapaikkaa Suomesta, valitusaikani olisi mainitut 21. päivää.

   1. Niko Lipsanen
    11.8.2016, 20:31

    Jos turvapaikanhakija saa päätöksen tai tuomion missä tahansa muussa asiassa, niin hänellä on aivan samat valitusajat ja oikeudet kuin muillakin. Turvapaikka-asioissakin kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti. Tämä tietysti koskee vain turvapaikanhakijoita, koska jos joku hakee turvapaikkaa, on hän määritelmällisesti turvapaikanhakija.

    Tämä ei ole saivartelua, vaan täysin olennainen asia. Timonen vain antoi asiasta harhaanjohtavan kuvan antamalla ymmärtää, että turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa yleisesti olisi heikennetty.

    1. Saku Timonen
     11.8.2016, 20:48

     Turvapaikanhakijoiden valitusaikaa turvapaikkapäätökseen lyhennettiin vastoin perustulain takaamaa yhdenvertaisuutta lain edessä. Juuri tässä piilee ongelman ydin. Kun yhdeltä ihmisryhmältä voidaan rajoittaa valitusoikeutta yhdessä asiassa, niin ihan sama voidaan tehdä mille tahansa ihmisryhmälle missä tahansa asiassa. Tämä oli jutun pointti eikä puhuminen muiden päätösten valitusaikojen säilymisestä ennallaan muuta sitä miksikään

     1. Niko Lipsanen
      11.8.2016, 20:53

      Ei “yhdeltä ryhmältä yhdessä asiassa”, vaan yksinkertaisesti “yhdessä asiassa”. Kaikkien turvapaikkahakemukset käsitellään samalla tavalla ja niistä on samat valitusoikeudet. Samalla tavalla kaikki rikoksesta epäillyt ovat tasavertaisia oikeuden edessä ihan riippumatta siitä, ovatko turvapaikanhakijoita vai eivät. Yhdenvertaisuutta lain edessä ei ole rikottu.

      1. Saku Timonen
       11.8.2016, 21:07

       Ei, vaan nimenomaan yhdeltä ryhmältä yhdessä asiassa. Hallintotuomistuimissa on yleisesti säädetty 30 päivän valitusaika (katso vaikka Hallintolaki) ja nyt tätä yleistä valituaikaa lyhennetään yhdeltä ihmisryhmältä yhdessä asiassa. Nyt sama tai pahempaa voidan tehdä mille tahansa ihmisryhmälle yksinkertaisella lakimuutoksella.

      2. Niko Lipsanen
       11.8.2016, 22:27

       Se, jos Hallintolaissa säädetään eri asioista eri pituisia valitusaikoja, ei ole sen kummempi asia kuin se, että Rikoslaissa säädetään eri rikoksista eri pituisia tuomioita.

       1. Saku Timonen
        11.8.2016, 22:35

        On se eri asia silloin, kun yhden ihmisryhmän valitusaikaa lyhennetään yhdessä asiassa ja muiden ei missään asiassa.

        Sinä alat muistuttaa kovasti yhtä kommentoijaa, joka kerran vänkäsi tauotta kaksi vuorokautta siitä, että perustuslaki sallii eriarvoisen kohtelun kenelle tahansa, koska merimiesten työsuhteestakin on voitu perustuslain estämättä säätää oma lakinsa, jota ei sovelleta kehenkään muuhun kuin merimiehiin. Tämän voit katsoa vihjeeksi ja varoitukseksi, toista ei tule.

      3. Niko Lipsanen
       11.8.2016, 22:53

       Kieltämättä keskustelu on tässä ketjussa mennyt sellaiseksi, että sinä toistat samoja asioita ja minä vastaan niihin samalla tavalla, pienin variaatioin molemmilla. Sinä sanot, että “yhden ryhmän yhdessä asiassa” ja minä, että “yhdessä asiassa”. Tuskinpa tästä tosiaan sen valmiimpaa enää jatkamalla tulee.

       1. Saku Timonen
        11.8.2016, 23:18

        Näinpä lienee, mutta tervetuloa toistekin toisissa asioissa.

      4. Mikä muu ryhmä jättää turvapaikkahakemuksia, kuin turvapaikanhakijat?

      5. Juha Ylä-Lahti
       12.8.2016, 10:12

       Dodii. Pää on auki. Seuraavaksi sitten vain ottamaan turvapaikanhakijoilta omaisuus pois. Nehän on niitä iphonemiehiä. Seuraavaksi rajoittamaan nii.. heidän oikeuttaan liikkua. Seuraavaksi…

       Onhan tätä ennenkin tehty.

    2. Pekko Riihonen
     11.8.2016, 20:48

     Turvapaikkaa voi hakea Suomesta vain, jos oleskelee kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa ulkopuolella.
     Näin ollen turvapaikkalainsäädäntö ei koske Suomen kansalaisia, vaan pelkästään muiden maiden kansalaisia, asettaen heidät eriarvoiseen asemaan suomalaisten kanssa, vaikka he ihmisiä ovatkin.

     1. Niko Lipsanen
      11.8.2016, 20:59

      Ei ole mahdollista kohdella Suomen kansalaisia ja muita turvapaikka-asioissa tasavertaisesti, koska kansalaiset eivät voi hakea turvapaikkaa maasta, jonka kansalaisia ovat. Tämän pitäisi olla itsestäänselvä asia.

      Sen sijaan, jos vaikkapa suomalaista ja turvapaikanhakijaa epäillään rikoksesta, heillä on aivan samat oikeudet oikeuden edessä ja samat valitusajat tuomion antamisen jälkeen. Yhdenvertaisuutta ei siis ole rikottu, eikä se saivartelulla muuksi muutu.

      1. Saku Timonen
       11.8.2016, 21:04

       Kyse ei ole siitä, että Suomen kansalaiset eivä hae turvapaikka ja turvapaikanhakijat hakevat. Kyse on siitä, että hallintotuomioistuimissa on kautta linjan 30 päivän yleinen valitusaika ja nyt tätä aikaa rajoitetaan yhden ihmisryhmän osalta yhdessä valitusasiassa. Kyse on siis ihmisten asettamisesta eriarvoiseen asemaan lain eli tässä tapauksessa yleisesti säädetyn valitusajan suhteen. Sama voidaan nyt tehdä yksinkertaisella lainmuutoksella mille ihmisryhmälle tahansa ja missä asiassa tahansa.

      2. Saku Timonen
       11.8.2016, 21:25

       Minäpä otan kuvitteellisen esimerkin. Toimeentulotukipäätöksestä, kuten muistakin kunnallisen viranhaltijan pääätöksistä, voi tehdä oikaisuvaatimuksen 14 päivän kuluessa sosiaalilautakunnalle ja lautakunnan päätöksestä 30 päivässä hallinto-oikeudelle. Jos nyt lakia muutettaisiin siten, että oikaisuvaatimusaika lyhenisi toimeentulotuen osalta seitsemään tai peräti yhteen päivään ja valitusaika neljääntoista, niin olisivatko toimeetulotuen saajat yhdenvertaisia lain edessä kaikkien muiden kanssa, koska heidänkin muista asioista saamiinsa päätöksiin olisi edelleen 14 ja 30 päivän muutoksenhakuaika? Keskenään he olisivat yhdenvertaisia, mutta eivät enää muiden kanssa hallintolainkäytön suhteen.

  3. Käytännössä perustuslaillinen tasavertaisuus on ollut jo kauan vain kirjoitettu teksikappale, vailla käytännön todellisuuspohjaa.
   Perustuslaillinen tasavertaisuus ei vain ole aikoihin toteutunut, kuten kirjoitettu, edes alkuperäisväestön keskuudessa.
   Onhan tuo hieno julistus, kuten moni muukin, lakipykälä vailla mahdollisuutta toeutua tai halua toteuttaa, kuten kirjoitettu, viranomaisten taholta.
   Tuon kantaväestön epätasa-arvoisuuden olen tullut huomaamaan käytännössä tässä menneen vuodenkin aikana monta kertaa.
   Tasa-arvoon vaikuttaa raha, elikkä kun joku maksaa, niin saat paremmin etuisuuksia, kuin maksukyvytön.

   1. liisa hirvonen
    12.8.2016, 13:12

    Tasavertaisuus ei ole sama asia kuin yhdenvertaisuus. Mitä yhdenvertaisuus on? Sitä voi opiskella mm Yhdenvertaisuus piste fi sivustolla. Oppi ei ojaan kaada.

  4. Tyhjänpäivästä semanttista saivartelua. Yhtä hyvin voisit väittää, että opiskelijoihin kohdistuvat päätökset koskevat vain opintoja tai opintotukia tms, eikä opiskelijoita.

  5. iiristiina varilo
   13.8.2016, 01:02

   Kiitos <3

Kommentointi suljettu.